My Smiley Homemade Chocolate Cake *Update*

Wednesday, December 31, 2008



Akhirnya one of my SAHM TO DO list iaitu membuat chocolate cake tarlaksana when today I managed to bake it and hasilnya sangatlah memberangsangkan... Of course dengan bantuan two assistants Sufira yang mana Syaura membantu mengalihkan adunan setiap kali Sufia sibuk nak kacau sekali...hahaha...

Alhamdulillah rasanya pon boleh tahan sodap..hihihi...Tapi tidaklah seberapa nak dibandingkan pembuat2 kek yang lebih terror2 di luar sana...Recipe will be updated in this blog only upon request (tupon kalu adala..hihi..)..Okie time to eat my Smiley Homemade Chocolate Cake~

*Updated with the RECIPE~*
(di atas beberapa permintaan teman yang dikasihi di sini aku share resipinya..Selamat mencuba!)

2biji telur
2 cawan gula halus
2 cawan tepung naik sendiri bluekey
1 cawan susu cair
1 cawan minyak jagung
1 cawan air panas(didih)
1 cawan koko
1 camca teh bikarbonat
1 camca teh esen vanilla
1 bar besar coklat masakan (recommended; Vochelle)
hiasan aku pakai NIPS

Cara2
Pukul telur dan gula sampai kembang, masukkan susu cair dan minyak gaul semuanya, masukkan tepung, koko, bikarbonat, esen vanilla. Tuang air panas. Bakar atau kukus kek selama 45 minit.

Some tips:
1) Jangan gunakan telur yang telah disimpan dalam peti ais
2) Sapukan marjerin kemudian ditaburkan tepung di bekas untuk bakar kek supaya kek mudah ditanggalkan dari bekasnya selepas dibakar/kukus
3) Pastikan kek betul2 sejuk baru ditanggalkan dari bekas dan disapu toppingnya.
4) Untuk topping, aku panaskan periuk dengan air kemudian masukkan coklat masakan dalam periuk kecik dipanaskan guna air mendidih tadi.
5) Sapukan coklat masakan yang dah cair ke atas kek dan ratakan. Hiaskan kek anda.
6) Untuk topping nampak berkilat dan keras letakkan hyfat masa cairkan coklat masakan tadi.

Sekian~


Day 6 being a SAHM

Tuesday, December 30, 2008

Walla diam tak diam dah hari keenam aku jadi surirumah sepenuh masa...betullah masa sungguh mencemburui aku! So another half way lagi untuk naik kerja balik...perghh kemalasan mula terasa...So nak update sikit ngan SAHM activities aku kat umah...

Hmm...kadang2 mood baik aku bangun awal, kemas n sapu umah...setiap ruang dalam umah nih aku sapu..(mind u umah mak aku nih takla kecik sgt..) penat seh sapu satu umah..hihi...pastuh bangun pagi mesti buat bubur Sufia dulu, so dia bangun tido kang terus makan je...sesambil tuh layan hubby pegi kerja (dengan senyuman konon..) hehe...pukul 830 hubby gi kerja biasanya aktiviti mengemas dah siap...tak lama pastuh mesti Sufia and Syaura dua beradik tuh bangun...then time nih bz la...bagi Sufia makan, mandikan, salinkan Sufia n Syaura (Syaura walaupon dia dah besar tapi sebab dia ada eczema ada special treatment sikit utk kulitnya), then bila budak bedua tuh dah siap layan Syaura membaca ke, belajar sikit2..tup tap tup tap dah pukul 11...

Pukul 11 lak nak masak, sebab abah aku nak makan...masa sibuk2 masak tuh nanti si Syaura layan/ main ngan Sufia...bolehla aku masak ngan amannya....lepas masak hidang bagai take lunch...baru makan perut ngah kenyang bagai nak rak tuh Sufia sibuk mintak ngempeng nak tido...dengan perut kenyang ala2 ular sawa aku baring, kelon (peluk) Sufia, kena kelon kalu tak takmo tido...haha..dengan aku skali berlayar...gitu gini gitu gini dah petang....siapkan depa makan n mandi petang lak...tak lama lepas tuh hubby balik kerja...

Wah dah 6 hari gini jelah akunya schedule...Tupon mak aku selalu bebel tegur aku lambat mandikan diaorangla, lambat bagi makanla...kalu dia mesti ikut waktu...Tidak effisyenkah aku di rumah?Walhal di ofis aku rasa akulah antara yang effisyen..hahaha...Sape kata jadi SAHM tak bz? Even aku rasa dok kat umah nih lagilah kerja tak habis2...kalu mengemas tuh, baru kemas dah sepah balik..especially ada dua org tukang kemas tak bertauliah tuh!

Tapi part tido petang tuh memang syok habislah..kalu berterusanlah aku rasa tak lama lagi berkilo2ler naik berat badan aku nih...memang perut full pastuh tido..kuikui..Tapi memang syokla jadi SAHM ni kan...anak2 membesar di depan mata..cumanya takde acara bersembang dengan kawan2 macam kat ofis...so kurangla sikit mengumpat tu kan..hahaha...Aktiviti blogging pon kureng sikitla banding kat ofis yang 8jam mengadap PC tuh..anytime boleh blogging n blog hopping...So tomorrow aktiviti bake cake lak.chocolate cake...hihi..kalu jadi aku hapdet!

BTW, jadi temporary SAHM ni la baru aku sempat nak apply moisturizer kat muka sblom tido..hihi..kalu kerja asyik tak sempat manjang..:P

How's My New Skin?

Monday, December 29, 2008

Oleh kerana aku tersangat bosan sudah dengan skin lama pinkie aku nih aku telah mengambil inisiatif untuk tidur lambat sambil menukar new skin..OK tak skin baru nih? Aku telah memilih skin yang paling bright supaya my blog reader mudah membaca blog aku nih...ewah!

Aku telah tidur pukul 2 malam ini kerana buat kerja ini menukar skin blog aku ini. Tapi takpelah sebab aku tengah temporarily SAHM sekarang ini..esok boleh bangun lambat...hehehe...Oleh kerana mengambil iktibar dari pengalaman lepas yang mana aku kehilangan suma link2 di tepi blog aku nih ketika menukar skin, aku pon save lah suma code2 yang berkaitan kat notepad kan..tapi pakai skin yang ini senang pulak! tak hilang pon..hihi..cuma tukar ke minima setting utk blog template pastuh paste html skin mana yang aku nak tuh! Wah senang banget..Tulisan blog aku ni pon lebih mudah dibaca dari skin yang lepas...(aku rasalah...)hihi...

Buat my blog reader (walaupun tidaklah berapa ramai adanya), terima kasihla kerana selalu menjengah ke blog aku ni yer...I really appreciate it..kalu ada komen pasal new skin nih, silalah..kalu tak best leh aku try carik yang lagi best dari ini..hihi...owh mata sudah ngantuk..Sufia pon dah banyak kali terjaga..blog punya pasal aku layankan jugak sampai malam buta..Gudnite!

Sweet Bitter Life; Salam Maal Hijrah 1430

Sunday, December 28, 2008

Alhamdulillah..setahun berlalu...esok dah masuk tahun baru Maal Hijrah 1430...beberapa hari lagi dah nak masuk tahun 2009...tahun nih banyak kenangan pahit manis...beberapa peristiwa yang betul2 berkesan kat tahun aku pada tahun ini...

Sweet
Aku ngan hubby berjaya jual rumah kami di Bukit Mahkota, Kajang. Alhamdlillah sekurang2nya mengurangkan bebanan kewangan kami RM1K+ bulanan...Yelah dah pindah Johor rumah tuh pon dah lama terbiar...nak sewakan umah tuh nanti buruk macam tuh aje..hasilnya tak seberapa..

Bitter
Di sebalik kegembiraan dapat jual rumah, punyalah macam2 kepayahan yang kitaorang lalui..urusan aku ngan bank aku rasakan macam kami ni timun bank nih durian...sampai sekarang pun ada sum of money yang bank tak pulangkan pada kami...walaupon jumlahnya taklah besar mana tapi sikit pon duit kan...belum masuk duit kami burn atas beberapa sebab...bila cal bank susah nak dapat cakap ngan PIC...bank tuh kalu kita lambat bayar sikit berkali2 call tapi time dia uruskan hal kitaorang lambat lembab macam kura2...berulang alik 2,3 kali ke KL takyah crita...memang sedihla kalu ingat2 balik...walaupon harga umah tuh naik 20K+ dari harga asal terus terang kami minus dalam urusan nih....Tapi apapun tetap syukur sebab tak perlu lagi bayar monthly installment rumah tu lagi...

Sweet
Sejak pindah Johor and tinggal ngan my mom, anak2 aku memang sangat terjaga tak macam Syaura masa dok kat nursery dulu..Thanks a lot to my mom...Dia jaga cucu dia penuh dengan kasih sayang..

Tak brapa best,
Bila bermacam2 alasan yang my mom berikan setiap kali kami suarakan nak pindah...So aku masih tinggal bersama2 parents aku lagi....aku bukan apa, memang di Nilai dah 2 tahun lebih kami tinggal sendirian...lebih privacy...aku tau dia sunyi kalu aku anak beranak pindah dari umah ni...Yang terbaru dia beri alasan pindah after dia gi haji nanti...Takpelah biar kami beralah nak lepaskan dulu my parents gi haji nanti...Kalau takde rezki juga untuk kami pindah InsyaAllah my mom takkan ada alasan lagi bila kami beli umah baru nanti...tapi bilalah tu kan..hihi...

And many other sweet things lagi tahun ini..lagi2 dengan kehadiran Sufia and Syaura, memang penyeri hidup kami suami isteri...Tak lupa kemanisan aku dapat breastfeeding Sufia selama setahun...Tak lupa jugak beberapa target aku tahun 2008 yang tak kesampaian..InsyaAllah akan diusahakan pada tahun 2009...walaupon tahun 2009 nih macam ada kesuraman especially part ekomoni aku harap kasih sayang and rezki dari Allah tuh tetap ada untuk kita semua untuk meneruskan pahit manis kehidupan ni kan...

Salam Maal Hijrah and Selamat datang 2009!

Cepat or Lambat?

Friday, December 26, 2008

Diam tak diam harini genap Sufia 13months and yesterday Syaura 5 years 1 months. Semalam takde gi mana2....lepak2 kat umah aje..tapi petang bawak Sufira jalan2 ke taman.....Tadi belek2 gambar lama, hari yang sama 4 tahun lepas bawak Syaura jalan2 ke Putrajaya...pada umur yang sama ngan Sufia sekarang nih...wah sungguh beza sekali sebab Sufia la ni dah berlari2 anak tapi Syaura masa tuh barulah menggigil2 berjalan....

Imbas balik milestone Sufira berdua nih balik....



Syaura meniarap 5 bulan, menyusur (move sambil meniarap) 7 bulan, merangkak 11 bulan and berjalan 1 tahun 1 bulan....sumanya agak lambat tapi takde skip sequences..Owh teringat pada masa tuh baby my friend yang sebaya ngan Syaura sudah berjalan pada umur 9 bulan...sangatlah stress nya bila tengok perbezaan milestone Syaura n baby itu pada masa itu...


*Syaura jalan2 di Putrajaya...slow slow berjalan..tapi enjoy!*

Sufia lak, 3 bulan dah meniarap ngan jayanya....tapi hanya berpusing2 setakat itu tidak menyusur dan tidak merangkak...alih2 umur 11bulan dah boleh berdiri, 11 bulan 2w dah menggigil2 berjalan...by the time 1 thn 1 bulan dah berlari2 anak...See!How much different was their milestone...hihi..kalu baby girl and baby boy of course ler beza sanagt kan tapi nih dua2 girl taw! Sudahla skip beberapa sequence alih2 je berjalan..even sampai sekarang tak pandai merangkak pon...

*Can you spot where is my girl? sudahla berjalan laju..owh and tidak heran pon umi abi dia takde disisi...*

So, based on by experiences nih of course ler, walaupon adik beradik and sama2 girl their milestone memang berbeza! So mommies yang ada baby yang milestone nya agak lambat, ataupon your baby suka suki je skip sequence..usahla bimbang usahla susah hati sebab each baby milestone memang berbeza...Lambat laun akan jalan juga~

Love Letter TAG~~

Wednesday, December 24, 2008

Wah wah TAG ini berada di mana2 blog yang aku baca..(kebanyakannya lah)..baca punya baca rupanya dah dua orang TAG aku ngan TAG nih...hahaha..

Thanks to Mamadhea n Mamaliena sebab sudah TAG che ni...OK beginilah surat cinta aku!




* * * * * * *



RULES:-Do the "Letter MEME". Tag no less than 5 other people, and leave them a comment, informing them that they have been tagged. Then copy the "How-to" Letter Meme, and finish your Journal entry.

-> How you do the Letter Meme:

Dear ________(the last person who left a comment on your blog/journal):
I don't really know how to tell you this, but ___1___. I think I realized it ___2___ ___3___ and I saw you ___4___ ___5___. I'm sure you're ___6___ enough to understand ___7___. I'm returning ___8___ to you, but I'll keep ___9___ as a memory. You should also know that I ___10___ ___11___ .
___12___,
-Your name-

Inilah dia hasilnyer, kawan-kawan...

Dear Faisyura @ Baid,

I don't really know how to tell you this, but I'm in love with your sister. I think I realized it last year in your camping car and I saw you ignore my father. I'm sure you're ashamed enough to understand that were cousin. I'm returning your false teeth to you, but I'll keep your mom as a memory. You should also know that I Always have felt dirty before A new life as a clone.

In pain,
- Rozamimi -


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Just fill in the blanks on top based on the answers you are gonna choose below:

1. What's the color of your shirt?
Blue - Our romance is over
Red - Our affair is over
White - I'll join the monastery
Black - I dislike you
Green - Our horoscope doesn't match
Grey - You're a pervert
Yellow - I'm selling myself
Pink - Your nostrils are insulting
Brown - The mafia wants you
No shirt - You're a loser
Other - I'm in love with your sister

2. Which is your birth month?
January - That night
February - Last year
March - When your dwarf bit me
April - When I tripped on sesame seeds
May - First of May
June - When you put cuffs on me
July - When I threw up
August - When I saw the shrunken head
September - When we skinny dipped
October - When I quoted Santa
November - When your dog ran amok
December - When I changed tennis shoes

3. Which food do you prefer?
Tacos - In your apartment
Pizza - In your camping car
Pasta - Outside of Chicago
Hamburgers - Under the bus
Salad - As you ate enchilada
Chicken - In your closet
Kebab - With Paris Hilton
Fish - In women's clothing
Sandwiches - At the Hare Krishna graduation
Lasagna - At the mental hospital
Hot dog - Under a state of trance
None of the above - With George Bush and his wife

4. What's the color of your socks?
Yellow - Hit on
Red - Insult
Black - Ignore
Blue - Knock out
Purple - Pour syrup on
White - Carve your initials into
Grey - Pull the clothes off
Brown - Put leeches on
Orange - Castrate
Pink - Pull the toupee off
Barefoot - Sit on
Other - Drive out

5. What's the color of your underwear?
Black - My best friend
White - My father
Grey - Bill Clinton
Brown - My fart balloon
Purple - My mustard soufflé
Red - Donald Duck
Blue - My avocado plant
Yellow - My penpal in Ghana
Orange - My Kid Rock-collection
Pink - Manchester United's goalkeeper
None - My John F. Kennedy-statue
Other - The crazy monk

6. What do you prefer to watch on TV?
Scrubs - Man
O.C. - Emotional
One Tree Hill - Open
Heroes - Frostbitten
Lost - HighHouse - Scared
Simpsons - Cowardly
The news - MongolicIdol - Masochistic
Family Guy - Senile
Top Model - Middle-class
None of the above - Ashamed

7. Your mood right now?
Happy - How awful I've felt
Sad - How boring you are
Bored - That Santa doesn't exist
Angry - That your pimples are at the last stage
Depressed - That we're cousins
Excited - That there is no solution to this
Nervous - The middle-east
Worried - That your Honda sucks
Apathetic - That I did a sex-change
Ashamed - That I'm allergic to your hamster
Cuddly - That I get turned on by garbage men
Overjoyous - That I'm open
Other - That Extreme Home Makeover sucks

8. What's the color of your walls in your bedroom?
White - Your ring
Yellow - Your love letters
Red - Your Darth Vader-poster
Black - Your tame stone
Blue - The couch cushions
Green - The pictures from LA
Orange - Your false teeth
Brown - Your contact book
Grey - Our matching snoopy-bibs
Purple - Your old lottery coupons
Pink - How awful I've felt
Other - Your memories from the military service

9. The first letter of your first name?
A/B - Your photo
C/D - The oil stocks
E/F - Your neighbour Martin
G/H - My virginity
I/J - The results of your blood-sample
K/L - Your left ear
M/N - Your suicide note
O/P - My common sense
Q/R - Your mom
S/T - Your collection of butterflies
U/V - Your criminal record
W/X - David's tricot outfits
Y/Z - Your grades from college

10. The last letter in your last name?
A/B - Hate your guts
C/D - Never will forget
E/F - Always wanted to break
G/H - Never openly mocked
I/J - Always have felt dirty before
K/L - Will tell the authorities about
M/N - Told in my confession today about
O/P - Was interviewed by the Times about
Q/R - Told my psychiatrist about
S/T - Get sick when I think of
U/V - Always will try to forget
W/X - Am better off without
Y/Z - Never liked

11. What do you prefer to drink?
Water- Our friendship
Beer - Senility
Soft drink - A new life as a clone
Soda - The incarnation as an eskimo
Milk - The apartment building
Wine - Cocaine abuse
Cider - A passionate interest for mice
Juice - Oprah Winfrey imitations
Mineral water - Embarrassing rash
Hot chocolate - Eggplant-fetishism
Whisky - To ruin the second world war
Other - To hate the Boston Celtics

12. To which country would you prefer to go on a vacation?
Thailand - Warm regards
USA - Best regards
England - Good luck on your short-term leave from jail
Spain - Go and drown yourself
China - Disgusting regards
Germany - With ease
Japan - Go burn
Greece - Your everlasting enemy
Australia - Greetings to your frog Leonard
Egypt - Fuck off now
France - In pain
* * * * * * *

Sungguhla kelakar...hahahaha...nak pass ini TAG pada sayangibu (masintan), Ealyie, Capt,

Selatan ke Utara~~

Hubby aku telah menghantar SMS di pagi hari yang mana kami sekelaurga akan ke Perlis pada cuti panjang company shut down ini walaupon my hubs terpaksa mengambil AL...hihihi...
Lagipon cuti skolah ni takde apa2 plan jalan2 untuk Syaura so apalagi bila hubby dah plan nak gi Perlis ni kira jalan2 sambil melayan cuti sekolah Syaura ittew!!

So menyambut tahun baru di utara lah kami..InsyaAllah...Ada sesiapakan teman blogger di Perlis? Kak Aja..kalu terbaca entry nih dun forget to roger2 me via my emel yer....
rozamimi@yahoo.com... kalu lalu2 dekat area umah Kak Aja leh lah singgah nanti..
And kat perlis tuh apa tempat menarik yang nak dilawati yer? Oh..masih belum sempat nak googling lagi...Almaklumler last minute nya plan..hihihi...

So dengan gembiranya menyatakan di sini harini hari terakhir aku bekerja and aku akan bercuti panjang sampai 5hn January nanti...tomorrow I'll be blogging from my home sweet home ajer...LOL

Skip breakfast

Tuesday, December 23, 2008

Everytime bangun tido pagi2..aku mesti rasa lapar yang amat! Siap berkeroncong tak hengat...mungkin sebab Sufia kuat menyusu waktu malam... So aku jarang skip breakfast... My mom pulak jenis mesti nak sediakan breakfast pagi2..untuk dirinya sendiri jugak untuk anak2 nya yang bekerja..walhal dah banyak kali pesan, mak takyah susah payah buat breakfast kan..sian kat dia kelam kabut pagi2..tapi sebab my mom nak buat jugak, so kecik tapak tangan Stadium bukit Jalil ditadahkan..hihi...

Nak dijadikan cerita, pagi2 tu bukan sempat sangat pon nak breakfast sungguh2..sebab biasanya dapat menyiapkan diri on time je...730 ke 735 ke nak bertolak lagi 5 minit naik kereta baru sempat nak makan..tapi at least makan sikit tu pon OK gak dapat alas perut untuk makan kat cafe kilang pukul 930...lagi2 dapat minum secawan air panas pagi2 tuh....

Nak dijadikan cerita, kelmarin ter'skip' breakfast pagi prepared by my mom tuh! Sebab bangun lambat..memang tak sempat nak sarapan langsung...Sampai kilang, on je computer, kepala boleh rasa berpinar2...and takleh concentrate langsung nak wat kerja....sungguh! hilang konsentrasi... sampai nak menunggu pukul 930 tuh!Nampaknya aku memang takleh skip breakfast pagi2 tuh..lagi2 kalu layan reverse cycle sufia malam2 tuh..dolu2 boleh pulak...sebab dulu dok umah sendiri tidaklah sempat nak menyediakan sarapan pagi2..hikhikhik...

Some good tips to share, jangan skip breakfast sebab byk kebaikannya ambil breakfast nih...satu yang aku pernah dengar boleh panjangkan umur, and penyakit susah hinggap..Wallahualam..kalu skip lunch takpe..hihihi..

BTW, aku nih jenis tak skip makan..hihihi..pagi makan, tghari makan, malam pon makan.Pelahap ke aku nih? hihi..peace!:P

Jangan Putus Asa!!

Monday, December 22, 2008

Network aku dah OK!*yeay* Boleh start blogging balik!

Last week aku ada jalan2 di FORUM INI..lama sungguh tak pi sana and post anything..hehe..and terbaca tentang some mommies giving up breastfeeding sebab ada rasa depression during pumping and direct feeding. Akupon pernah post pasal ini, D-EMR DURING BFing nih dimana aku akan rasa satu prasaan tak best especially masa nak dapat let down reflex during BF and pumping. Hey guys! You're not alone. We're in the same shoe. That's some kind of feeling yang bisa dilawan.Diam tak diam dah setahun aku rasa benda tuh. Ada gak aku dengar lepas setahun sepatutnya feeling tuh hilang but i'm still feel the same. Kadang makin kuat lak. Usahla berputus asa hanya kerana perasaan yang tak best tuh masa BF sedangkan mummy dah tau and realize tentang kebaikan susu ibu kan...Chaiyok mummy! Meh kita lawan prasaan tuh suma..

Tadi lalu lalang di blog Lia tentang makcik X yang laser tak hengat. Sungguhla nak BF memang macam2 cabaran.Cabaran paling besar nak lawan mulut orang. Orang kata itu dan ini. Senang aje nak luntur semangat kalu nak ikutkan suma cakap2 orang ni kan. Macam aku ada gak aku dengar orang cakap, nama je engineer tapi susu anak pun nak yang free aje..Laser betul tak? Eh kalu ikutkan hati nak je jawab "Eh, sukati akulah kan"..tapi sambil bermanis muka, tangkisla kata2 tuh ngan apa kata2 yang patut. Ubah topik ke? Takpon laserkan balik..hihihi..

Buat yang gagal BF anak pertama, gagal skali bukan bererti gagal selama2nya..masih banyak peluang untuk mencuba..Sekurang2nya anda berjaya jugak 4,5 bulan yang pertama, daripada aku yang cuma dapat sebulan saje...AKU PON FAILED TO BF SYAURA LONGER TAWW Ataupun yang tidak berjaya langsung...Takpe boleh kumpul ilmu banyak2 untuk anak kedua, ketiga, keempat dan seterusnya nanti...Ada jugak mommies yang teringin nak fully BF tapi masalah kurang BM, dah makan macam2 and take pills pon tak jalan..takpe InsyaAllah cuba anak seterusnya, mana tau ada rezeki baby nak fully BF kan..Doa banyak2 moga dibukakan rezki..

Why I'm talking about all this..Becoz I'm just love to talk about breastfeeding...Just wanna share my experience and thoughts though..Hopefully, mana2 mommies yang nak luntur semangat nak BF baby tuh boleh bangkit balik! Gambare!

The Secret behind SAHM~~

I'm moving to the new office, same company different building. Sadly saying this, that my network connection hasn't completely installed yet cause I cannot open my email, my blog as well. So cannot reply to the comments. Sudddenly seeing so many feedbacks about me being a SAHM. Ahaks! I wish if it's come true but yet I'm financially secured without worrying even if I'm not working. But so called, angan2 mat Jenin ajelah...actually becoz of economy crisis and factory shut down, I will temporarily being a SAHM for 2 weeks L0L..lalalala...start from 25/12/2008 until 5/1/2009. At the first place, I'm quite worried about this condition would affect my company (kat mana lak aku nak carik makan nanti). But at the bright plus positive side, it is actually an opportunity for me to take long holiday spending time with my 2 beloved princesses at home and feel how to be a real SAHM like some mommies, right. At the same time, I can freely surf and survey any other suitable new cheese during this holiday. So why not! Company is paying the salary (half of it) some more even it is shut down. Hari2 yang indah...Lagi dua hari je kerja nih...tapi no mood lah...holiday mood sudah mali~~

P/S:Psst...aku tumpang PC member nih update blog..type tempat lain, copy paste je..sabar jelah kan..takde computer pon sibuk nak update blog..hahaha..

Another 4 days to be SAHM~~

Saturday, December 20, 2008

4 hari lagi (tidak termasuk hari ini) akan menjadi Stay At Home Mom....What to do list as below:

1) Direct feeding, no pumping=> This activity, I'd been dreamt of since before...ha syoknya takyah pumping..rehat....concentrate on direct feeding je...takyah basuh pam basuh botol, takyah kopek cellotape, takyah tulis tarikh kat botol, lagi best..leh stimulate BM some more..Lagipon frozen EBM stock dah banyak (oh ini kata2 org malas)...syoknya!syoknya!LOL

2) Spend most precious time with Sufira=> Mandikan Sufia (kasi nenek rehat), layan Sufia main, ajar Syaura belajar, tido petang sama2, golek2 kat katil pagi2 sblom bangun ngan dua orang tuh, ajak pi taman petang2...ha..indahnya dunia..

3) Kemas apa2 yang tak sempat di kemas=> Gambar2 lama, dokumen2, lipatan baju yang dikala tak sempat susun cantik2 trus usmbat je...simpan baju Sufira yang dah kecik..waaa a lot of things to do...

4) Cooking, cooking n cooking=> Kasi nenek rehat, aku take over kerja memasak...kalu byk masa lebih ingat nak bake cake ler...cake coklat..yummy! Kalu jadik aku update di blog

5) Hantar hubby di depan pintu n sambut kepulangannya dari kerja=> Of course with senyuman...sebab hari2 gi kerja and balik kerja ngan hubby..camne nak hantar and sambut hubby depan pintu ye tak!

6) Blogging n blog hopping activity from home=> Owh mungkin tidak seaktif di tempat kerja di mana boleh melawat fav blogs satu hari sampai 2,3 kali tapi sekurang2nya tidak perlu rasa curi2 mau bukak blog..hihihi...

Owh, mungkin boleh tambah activity baca novel ke kalu sempat...Oh can't wait for another 4 days...

Perah Pakai Tangan?~~

Thursday, December 18, 2008

Sedang aku asyik dengan aktiviti pumping aku pagi tadi..tetiba aku teringat pada suatu ketika dulu sewaktu hari yang sungguh kelam kabut, aku tertinggal pump kesayangan aku kat umah...beria2 bawak botol tapi tertinggal pump...daripada tak dapat hasil langsung and cik B engorged badly baik aku cuba perah pakai tangan...

Rupanya perah pakai tangan tak semudah yang disangka..lagi2 kalu macam aku yang selalu bergantung harap pada Avent ISIS aku tu kan, bila time tertinggal dah menjajar2.... Masa hari aku tertinggal pam tuh zaass tetiba teringat ilmu yang aku dapat waktu monthly check up kat klinik kesihatan dulu..pada sesape yang pernah buat pregnancy check-up kat sana and klinik tu memang tengah kempen gila2 pasal breastfeeding nih maybe ada pengalaman terima training yang sama kot.... haha..nurse akan sediakan satu 'model' B olok olok...ada aerola and nipple and tunjukkan aksi camne nak bagi susu keluar...susahnya nak explain di sini melainkan tunjukkan aksi pakai model B yang nurse tu tunjuk masa tu kot....As for me, aku dapatkan let down reflex dulu baru aplikasikan teknik perahan pakai tangan yang ditunjukajar oleh Ms. Misi...Hasil not bad..4oz sekali perahan...dah dapat 4oz cukup! aku give-up sebab tangan sangat2 lenguh...

So kesimpulan yang aku dapat (my own opinion);
1) Kalau tak biasa perah pakai tangan usahlah careless tinggal2 pam kat umah
2) Perlu jugak kot belajar camne nak perah pakai tangan in case tertinggal pam mcm aku ni...or else kenalah tanggung sakit sampai ke petang or tidak ada output langsung pada hari itu..hihi..
3) Perah pakai tangan tidaklah sesusah yang di sangka cuma pakai pam lagi bestla..(my own opinion)
4) Perah pakai tangan B tak rasa kosong habis..tak syiookk..
5) My case, perah pakai tangan lambat dari biasa, tak expert la katakan..

Tapi jangan terkejut sebab ramai juga mommies yang sungguh terror and expert perah pakai tangan taww...salute sungguh sebab as for me aku rasa susah skit....anda camne?pandai perah pakai tangan?hihihi...

12,800 ajer??

Wednesday, December 17, 2008

Bayangkan angka ini berada dalam personal akaun aku untuk dibazir2kan..alangkah indahnya dunia ini..hihi...satu angan2 materialistik yang ntah bila kan kesampaian..Ini angka adalah point credit card hubby aku yang ntah macammana begitu rajin pulak aku check kat monthly surat dari bank tu kan..slalu aku memang malas nak check area tu lah sebab point tu awatlah lama betul nak branak pinak..ntah camne pagi tadi rajin pulak..siap tengok apa yang boleh di redeem dengan points banyak itu...sungguhla tak memberangsangkan sebab alahai 14,600 points boleh dapat cover utk digicam..sungguh tak menarik plus masih terlalu sikit points kami ittew..

As aku ni malas nak baca lebih2 aku pon tak sure points tu beranak pinak base on apa ek? adakah bergantung pada banyak mana kita pakai?or brapa lama kita pakai? Yang penting aku dah benci tengok balance credit card itu yang tak habis2 lagi di bayar...serupa macam tak bayar.. itulah dulu zaman muda2 ghairah sangat gores itu card kat mana2..ingat boleh bayar on time, tapi by the time nak bayar, sayang pulak cash money...memang satu kesilapan betullah..end up dengan finance charge la, others charge la sampai sekarang tak habis2 bayar....untung betul bank ittew..

Oleh itu, cukuplah sekeping saje credit card hubby ku itu dan tidaklah kami berura2 nak menambah kan bilangannya kerana kegagalan kami menghandle payment nya dengan baik..hahaha...walaupon banyak bank yang menggoda aku especially M**bank untuk membuat credit card..nampak gayanya aku tak sudi lah...

BTW, ada tak sesape yang pernah redeem points credit card nih..Is it better kalu kita tunggu point lebih banyak baru redeem or redeem aje bebila pon...and then barang yang sampai tuh adakah memuaskan hati sperti mana di katalog redeem points ittew?kalau ada yang sudi nak share silakan..=D

TAG By Sis Ealyie~

Tuesday, December 16, 2008


Setelah berpikir2 dan masa yang mengizinkan aku telah menyiapkan TAG special dari Sis Ealyie..hihi...so as tidak menggodeh correct data di rumah terdapat beberapa data yang tidak dimasukkan di sittew...

Sedikit penerangan, kedua2 anakanda ku ini aku lahirkan di hospital kerajaan sahaja and merasa di jahit hidup2 bagi kedua2 anak...sweet memory!!(ye ke?!) ahaks...Owh tidak lupa Syaura lahir pada 25 Nov while Sufia pada 26Nov...dan perbezaan bayaran bil RM2 itu kerana Syaura di induce manakala Sufia tidak di induce..

Dan memang hobi aku dari dulu sampai kini suka membedal rambut anak2 aku..aku sendiri telah mencukur hingga botak rambut kedua2 puteri aku ini ketika bayi..masa Sufia my hubby tolong skalilah...walaupon kepala mereka masih lembut tapi ntah camne aku begitu berani...=D

Hendak juga aku nyatakan di sini bahawa sungguh benar kata Sayangibu iaitu memang agak berpeluh2 menyiapkan itu table menggunakan paint yang mana alang2 aku dah guna paint aku nak lukis gak flower ngan burung tuh..(ada rupa ke?!) layan..ini TAG..

So aku nak dedicate ini TAG kepada, CT (szuraimah), Wani (Nurulhawani), Mamaliena

Rumah or Masjid?~

Aku sangat ngantuk hari ini!(Ngantuk lagi..hihi) Semalam pi menghadiri majlis pernikahan cousin aku kat Benut..Jauh gakla dari Kulai around sejam perjalanan..Yang aku peliknya awatla nak nikah hari Isnin...kan semua orang bekerja...mmm maybe atas reason tertentu they all pilih tarikh ni kitaorg satu family pon layan jelah..majlis lepas Isyak..aku dari pihak lelaki...so kira hantar pengantin lah ni..rupanya pengantin perempuan deretan rumah belakang rumah cousin aku nih jer..so bawak dulang sambil berjalan kaki..hihi...

Nak dijadikan cerita mereka memilih untuk bernikah di rumah saje...punyalah ramai orang..almaklumlah satu kawasan kejiranan..ramailah jiran tetangga yang menyaksikan..aku ingat2 balik dulu aku nikah di masjid, antara salah satu reason hubby taknak nikah di rumah sebab tulah...nanti ramai sangat yang tengok takut extra nervous...punyalah ramai orang tengok malam tadi sampai kat setiap tingkap pon penuh orang sebab ruang tamu dah tak muat...sampai kitaorang pon terasa nervous cousin aku nih...

Yang lagi tak tahan, saat pernikahan tuh dipenuhi ngan adegan air mata..huhu...sebabnya masa mak pengantin baca taklik tuh pada pengantin pompuan punyalah penuh sedu sedan merembes2 air mata...hahaha..ingat tak post aku KENAPA MESTI SEDIH ni...memang sesuai sungguh lah ngan majlis malam tadi..ibarat ada majlis perpisahan lak walhal majlis pernikahan..to be frank berair jugak mata aku malam tadi..hihi..

Aku pesan kat adik aku yang bakal bernikah nanti aku nasihatkan nikah kat masjid je..takle extra nervous macam pengantin malam tadi..ramai sangat org..tapi depends jugak pada each person kan..maybe nikah di rumah atas sebab2 memorable value atau nak bagi ramai orang boleh tengok etc.

So guys nak share? Dulu nikah di mana? Vote for nikah di masjid or di rumah?

BTW, Selamat Pengantin Baru buat sepupuku Hafizi and Fara...semoga kekal hingga ke syurga..Amin...

TAG by Mamadhea~

Yeahhh! Aku telah di"tag" oleh Mamadhea. Okeh, tanpa membuang masa mari kita mulakan....

1. The person who last tag u is...

Mamadhea

2. 5 Impression of her...

Walaupon tidak pernah ketemu, tapi berdasarkan penulisan blog nya

~very friendly

~very caring terhadap kawan2nya

~breasfeeding mummy yang tegar

~tabah dan kuat semangat (weekend wife, selalu kena tinggal..kan sha?hihi)

~sangat bijak menguruskan anak2..hi..

4. The most memorable things she had done for you...

Dia sudi hendak datang ke open house aku walaupon tak jadi..hehe..=D


5. The most memorable things she had say to you.....
Tak penah jumpa "live", cemane nak sembang...

6. If she become your lover, you will...
Tak sesuweiii...

7. If she become your lover, thing she had to improve will be......
Erk, apekah?? Sungguh tak sesuweiii tau...

8. If she become your enemies, you will...
Pon tak sesuweiii okies...

9. If she become your enemies, maybe because of...
Ni lagi??

10. The most desired thing you want to do for him/her now is:...
Nothing...

11. Your overall impression of him/her is:...
Seorang yang sangat caring and ambil berat pasal family her friends..

12. How you think people around you will feel about you?:...
Kuat bebel?!!hihi

13. The characters you love of yourself are:
Baik hati (chit!perasan!) hehe

14. On the contrary, the characters you hate yourself are:
Takde yang tak suka..boleh?

15. The most ideal person you want to be is:...
Financially stable & debt free :D (sama mcm mamadhea)

16. For people that care and like you, say something to them:
Hai awak!

17. Pass this quiz to 10 persons that you wished to know how they feel about you :(in no particular order)
Aku tidak mahu menge'TAG' sape2 ini TAG..hihi..

P/S: Sha kalu ko prasan, banyak jawapan aku tiru ko je..sebab jawapan kite sama..kira all right la ek?

Menarik Minat Syaura membaca~~

Monday, December 15, 2008

Anak daraku Syaura ittew yang pada suatu ketika sangat suka membaca buku sejak dua menjak cuti sekolah ini telah bertambah2 "rajin" adanya..ini berdasarkan pemerhatian aku lah..kalu suruh baca buku ada jer alasan dia especially on weekends, mickey mouse dah nak start ler, nak minum air coklat (Dutch Lady 4, 5, 6 tu..owh Syaura masih membotol lagi..) dulu ler... nak main dengan adik dululer..end up umi dia pon sampai lupa yang aku ada suruh dia baca buku...

Mana taknya she is currently extremely addicted to channel astro 613 tuh...sampai aku pon naik hafal dah susunan cerita nya...hari2 pon dok mengadap tu je...walhal kan cerita situ dok ulang2..apa tak reti buhsan kah Syaura melihat cerita yang sama ulang2 begitu..

Jadinya past 2weeks aku telah mengambil tindakan drastik untuk menarik balik minatnya membaca and I started with story book Hang Tuah (Malay version)..and apa title buku tu ek...Peter and Jane stage 4 tuh..dan yang aku perasan dia akan bersungguh2 baca kalau dia baca satu page dulu and ummi baca the same page dengan intonasi ala2 story teller dengan memek2 muka tuh...hihi..barulah dia akan beria2 nak baca the next page...Waa sangat letih OK walaupon Syaura sangat suka and ketawa bagai nak rak tengok aku baca ala2 story teller tuh..tapi umminya yang naik letih..Tapi takpelah as Syaura dah mula berminat nak baca buku semula walaupon 60% of her days spend untuk channel 613 ittew at least ada some improvements la..hihi...

Also some tips untuk parents yang baru nak introduce colors tu their toddlers, masa Syaura dulu dah pandai bercakap aku selalu beli NIPS(coklat dalam dia ada kacang tuh) and setiap kali dia mintak aku akan tanya Syaura "What color is this?" and then lama2 Syaura pun cepat tangkap jenis2 warna, sebab kalu salah aku tak bagi itu NIPS...hihi..tapi makan NIPS banyak2 tidak baik untuk kesihatan gigi toddlers and their mummy Okie...so bolehla di aplikasi kepada benda2 lain juga..peace:P

P/S: Buat mommies yang berminat nak aplikasi pada ur toddlers bolehla cuba=D

Let Down n Latch on~~

Sunday, December 14, 2008

Lagi lagi kisah from my breastfeeding journey...this time nak crita pasal let down and latch on..Aku nak start dulu ngan let down~

Let Down
Entah dari mana ntah, macam ingat2 lupa yang aku pernah terbaca yang after baby dah setahun breastfeeding mummy ni dah tak rasa let down...ye ke? tapi aku masih ada rasa let down so far walaupon Sufia sudahpon setahun....ada rasa ke takde rasa yang penting kuantiti BM mencukupi untuk baby pon dah cukup bagus kan..cuma pada aku bagusnya kalau ada rasa let down nih, masa aktiviti pumping boleh budget bila BM akan turun and pulun pumping and boleh budget bila nak stop pumping or dapatkan let down kedua...Lain orang lain teknik pumping nya..tapi kalu aku aku suka dapatkan let down dulu baru start pumping and then dapatkan satu lagi let down baru stop pumping..hihi..even aku tak pandai pon pakai massage petal Avent ISIS tuh..slalu dapatkan let down manually..hihi..

Latch on
Latch on during breastfeeding pon penting, kalu silap latch on silap2 nips boleh sakit giler...tapi ceritanya latch on untuk post aku kali nih ialah correct latch on lepas baby dah tumbuh gigi..Sejak dua menjak Sufia dah keluar 6 batang gigi yang keras ittew aku selalu notis walaupon dia tak bite pon tapi kekadang sakit amat yer.....check punya check aku rasa silap latch on ler during breastfeeding...sakit woo..lagi parah kalu dia dah tertido and susah nak betulkan balik kedudukannya..walla...tahan ajerlah kan..so next time kena lebih amik pot pasal kedudukannya..hihi...

So buat breastfeeding mommies, u all ada rasa let down lagi tak??hihi..

It's a success!!

Friday, December 12, 2008

Remember my post about being auditted to certify by external bodies for ISO 14001? It is successful...*yeay*...Aku memang happy sesangat sebab aku dah bertungkus lumus since May 2008 to get certified and all of my efforts berbayar dgn certificate itu with no Non-conformance at all....(walaupon ia hanya sehelai kertas)...and with very2 minimum support from management where it was very wrong in ISO concept aku berjaya walaupon aku the only female engineer in my section in my plant... Perempuan pon boleh taww!!hihi... and boss aku melafazkan ini ketika akhirnya closing meeting... " I know she can do it becoz she is strong"..at least some compliment la...memangla senang kan cakap gitu...campak kat aku, aku buat suma and then get the certificate..hehe..tapi takpelah at least some contribution to my company and my name was written there in the procedure among 1000++ employees..Syukur...terima kasih kepada semua yang mendoakan..Congrats to myself!! (hihi tak malu sungguh)...

Penawar Air Kelapa~~

The audit is still going on until 4:00pm today....tapi tengah rehat tengahari yang panjang...I don't want to join them for lunch and i used my pumping activity as the reason..aku malas nak join even aku tau makan di hotel dan makanan yang sgt sedap...sumanya termasuk auditor cha ya nun alif...cakap cha ya nun alif aje even aku tercongok kat situ..baik aku takyah join..buat bengkek aje...tak respek langsung ada kita kat situ...kang aku cakap jepun sensorang baru korang tau!

Thanks pada yang telah mendoakan aku sama ada yang telah meninggalkan komen ataupon tidak di post aku YANG INI...jasamu di kenang~hihi...Cuma nak share my experience je...As final preparation and this audit is related to environmental, so handling chemical and the way we dispose it is one of the check item.. so hari Rabu tuh aku pulun pegi check suma termasuk buangan minyak2 untuk my company..

Tapi apa ntah malang nasib aku yang tak berhati2 nih before lunch aku ingat ada pegang la chemical waste nih, dengan tak properly washed my hand aku pegi lunch...lepas makan tuh tak sampai 15 minutes kepala aku punyalah berpusing..2 jam lepas tuh masa nak solat zohor terus muntah2 tak hengat....aku suspect mesti sebab termakan sikit oil/bahan kimia nih...pening gila beb! muntah semua yang aku makan masa lunch plus cirit birit..balik aku terus mintak hubby petikkan buah kelapa and minum sikit air kelapa tambah sikit garam jantan...

Alhamdulillah bangun pagi esoknya walaupon masih pening tapi my condition much2 more well than yesterday! So smalam aku di audit dalam keadaan pening...balik semalam aku suruh hubby petik kelapa lagi and aku minum lagi..Pagi tadi Alhamdulillah totally OK! I felt great! So percaya tak percaya air kelapa memang penawar! Aku rasa air kepala tuh berjaya menyingkirkan bahan kimia tuh dari badan aku walaupun it takes time! Aku pon pernah dengar kalu terminum racun, minum air kelapa sebagai penawar..tapi depends pada kuantiti racun tu jugaklah kan.. Anyone to share keajaiban air kelapa ni? Aku memang rasa kagum, walaupon dengan kuasa Allah Taala tapi air kelapa nih jadi penyebabnya..syukur~

Pray For Me~~

Thursday, December 11, 2008

Hi all! harini dan esok aku akan sangat bz sebab aku akan di audit untuk certified for ISO 14001 and as I am the D-EMR for my Plant aku memang memegang tanggungjawab besar untuk memastikan company aku ini berjaya mendapat sijil itu...(setelah melabur beribu riban kan..)..Doakan aku berjaya menjawab sumanya dengan mudah kay...and then takdelah major findings yang menyebabkan FAIL..Amin...Pray for me OK! Thanks!

BTW, you all tau tak ISO 14001 and D-EMR (Deputy Environmental Management Representative tuh!?..hihi..

My new hair cut!


'My' di atas merujuk kepada anak2 aku yer..hihi..bukan umminya...Pada hari raya haji yang lalu as aku hanya beraya di umah aku saje tidak pulang ke Sg. Besar aku telah mengambil sedikit masa untuk 'membedal' ataupun 'mencantas' ataupon perkataan yang lebih tepat lagi memotong rambut dua2 orang anak dara ku ittew..hihi...rimas tengokkan panjang tambah2 lagi kalau time berpeluh...lencun habis rambut tak kiralah si kakak atau si adik...



Aku memang tak pernah pon bawak anak2 ku ini ke salon sebab aku yang suka main hentam je nih suka potong sendiri rambut2 anak aku...Okie lihatlah hasilnya...taraaaa~!!


Rambut kakak kena potong depan dan blakang..rambut adik yang depan sahaja..rimas tengok panjang masuk mata.. hihi..

My EBM story~~

Wednesday, December 10, 2008

Aku pon nak menyibuk tayang my EBM stock..hihi...taraaaa~~!!cengginilah hasilnya setelah lebih kurang setahun berkecimpung dalam arena breastfeeding and pumping nih!!Stock EBM aku nih idaklah banya mana sebab ada sejarah di sebaliknya..Aku tak pernah ada EBM frozen stok masa dalam pantang or cuti bersalin 60 hari tuh...sebab awal2 tuh Sufia memang langsung taknak minum frozen EBM, dia nak yang fresh aje.. dan aku pon tak cukup ilmu lagi...tak mendalami ilmu habis2an pasal cara2 simpan EBM etc. membuatkan aku takde inisiatif langsung nak simpan stok...

bayangkanlah aku hari2 bekalkan fresh EBM je kat Sufia, nasib baik awal2 tuh BM masih banyak and Sufia minum tak banyak...perghh ngam2 je stok harian untuk Sufia...sampailah aku naik kerja and slalu2 surf susuibu.com baru aku tau ghupanya pumping mommies lain beria2 mengumpul stok dari dalam hari..

Sampai satu waktu yang kritikal nyaris2 tak cukup stok, memang aku ada spare FM Babelac kat umah...hahah..tapi Sufia pandai even though nenek dah bancuh FM untuk dia..dia taknak minum langsung sanggup meraung2 sebab taknak minum FM tuh and tunggu umi dia balik dengan redhanya..hihihi..

Alhamdulillah berkat kerajinan aku menyimpan sedikit demi sedikit and pumping waktu hujung minggu plus reverse cycle ekstrem Sufia aku berjaya kumpul sikit2 sampai EBM banyak macam ni..(tak banyak pon tapi bagi aku yang tak simpan langsung stok dalam hari dan nyaris2 nak bagi campur FM kat Sufia ni dah kira banyak giler dah..)

Perasan tak aku guna macam2 bekas sebagai storage frozen EBM nih..hihi..habis bekas dadih, Syaura punya cawan2 bagai aku pakai..sebab tak pernah expect dapat kumpul banyak..cuma ada satu set BPA free MLO storage bottles jer....kalu makin bertambah lagi harusnya aku menambah satu set lagi MLO bottles nih or beli ajer playtex liners..

Owhh..walaupon Sufia baru setahun and nak tunggu lagi 12 bulan untuk target aku seterusnya masih rasa sayup2 di sinun, semangat ini tetap membara bila tengok stok EBM ku bergini..hihihi...

Sufira To Jusco~

Sunday, December 7, 2008

Hisashiburini after quite some time, we had family weekend outing to Jusco to buy Sufira's birthday present*yeay*. As adik is actively walking here and there we decided to buy her a good, comfortable new shoes. Tengok adik ada kasut baru so kakak pon nak sekali. So 2 pairs of Cartoon Network 'Tom & Jerry" shoes for both of them as birthday present. Later on, we going to find edutainment things as additional birthday presents. hihi...


After a simple lunch at Mc Donald we shopped some items plus window shopping as well. Ha..tengoklah activity window shopping Sufira berdua di bawah ni!


video

Tak lupa as umi rindu sangat nak makan sushi, we bought school holiday sushi set but then only ummi and abi who enjoying this Shushi while Syaura didn't want to eat it at all...hihi

*I miss Japan, I miss sushi*

OK, enjoy hari raya aidiladha everyone..We will be celebrating it at Johor aje....peace:P


TAG dari Lia~~

Saturday, December 6, 2008

Thanks to LIA, for tagging me.....Here goes my answers as per below:

1) Do you think you are HOT?
HOT=pedas? tak...panas?yer...seksi?sometimes..glemer?ntahler ahaks!

2) Upload a pic of u?


3) Why do you like this picture ?
Because this is the first photo that was taken by Syaura......


4) When was d last time you eat pizza?
Masa sambutan birthday Sufira malam 25th november 08


5) The last song u listen to?
Lagu Sampai syurga oleh Faizal Tahir..aku suka Faizal Tahir...suara sedap, nyanyi live sedap, lagu pon sedap2..kontroversi tolak tepi..aku suka Faizal Tahir...ihik


6) What are u doing right now besides doing this.
berfikir


7) What name u prefers besides yours?
Muhammad..nama Rasulullah...


8) People to tag?
~ CT (sudah di tagged juga oleh Lia)
~ CAPT (sudah jawab ini tag, tak perlu jawab lagi)
~ MS LOLA (juga sudah jawab ini tag, tak perlu jawab lagi)
~ MS FID (sudah di tagged juga oleh Ms. Lola)
~LIA (juga sudah jawab tag ini, tak perlu jawab lagi)

hahaha..nampak sangat aku play safe meletakkan nama2 orang yang sudah di tagged dengan tag yang sama ataupon orang yang telah menjawab tag ini..hihi...

9) Who is no. 1
One of my best blogger friends...sweet mummy with 2 lovely daughters Anisah and Humyraa...mudah tersentuh hatinya but at the same time very2 strong woman..kan CT kan..hihi..


10) No. 3?
namanya ada iras2 nama aku (mimi?!) hihi...very2 glemer blogger with interesting posts alwaizz...and n3 n3 nya sering mendapat sambutan hangat hehe...lovely mom with sweet daughter named Sofea..


11) Say something about no. 5
seorang BFing mom yang sangat tabah and kuat semangat walaupon menghadapi masalah dengan kuantiti susu...sweet mom as well....with comel baby boy name Amsyar... kerja QS iaitu kerja idaman aku yang tak kesampaian...tak dapat jadi QS dapat member kerja QS pon jadilah kan...


12) How about no. 4?
Ms Fid rupanya my sempai masa kat Nihon dulu...kawaii mom!!hihi..very2 good in Japanese and BFing mom yang tegar lagi kuat semangat dan suka membantu org yang nak BF their babies...dan heronya yang sangat comel lagi petah berkata2 bernama Acif yang suka ngan Ultraman.. imawatudungmektwainnihamachattarasiinee~hihi..


13) Who is no. 2?
Friend yang aku kenali dari dunia blogger ini juga...sweet person..senang sgt masuk la beb ngan ko!(Mungkin snagt serasi aka sekepala?!) Ada good baby boy called Pipiy (bila dapat jumpa Mr. pipiy ni yer)… pandai memasak dan menjahit and bekerja dikelilingi dengan artis2 yang hot..pheew~~hihi..

sekian jawapan tag ini dari aku... sila la jawab pada yang belum jawab..pada yang telah jawab abaikan saje sebab aku memang suka suki je letak nama yang dah jawab tag ini...peace:P

Ngempeng Part 3~

Friday, December 5, 2008

Hehe..lagi2 ngempeng, macam takde cerita lain ek..aku hanya sekadar berkongsi apa yang aku experience...tapi kalini aku rasa lebih menarik la ngan the power of ngempeng nih hihihi..

Aku memang pernah dengar and terbaca yang ngempeng nih penenang baby...ala2 ubat tahan sakit ke?agaknya kot...and aku tak prasan pon sampai la baru2 nih sejak dua menjak Sufia pandai berjalan...

Anak daraku itu wah wah sudah semakin 'berlagak' dengan jalannya..tak sedar diri yang tak brapa stabil tuh...sambil berjalan sambil joget2 la kalu dengar lagu, tepuk2 tangan ler...goyang2 badan..yang tak tahan boleh pulak kakak nya berlari dia sibuk skali nak berlari...udahler terkedek2..end up kalu tak stabil tuh tergolek sana, tergolek sini..jatuh terlentang...jatuh terduduk..jalan tak tengok bawah...tersadung bantal tersembam kat lantai..huhu..haru sungguh...bila dah jatuh tuh apa lagi..meraung tak ingat satu kampung dengar..

Gosok2 tempat yang sakit tuh, pujuk2 tak jalan gak..tak reda gak nangis..mm aku apalagi sumbat nenen..sekejap je dah redha nangis dia, pastuh tak lama terus diam macam tak jatuh and tak sakit apa2 pon tadi...hihi..then sambung balik aktiviti jalan sambil menari sambil berlari tuh..jatuh lagi and then nenen lagi sebab nangis tuh..

So flow dia:
Jalan-->Jatuh-->Nangis-->Ngempeng-->Diam-->Jalan lagi and ulangla banyak kali sampai penat..hihihi..
tapi biasanya tak lebih 3 kali pon dia jatuh tuh...tulah baru dapat kaki jalan tak berhenti...ikutlah nak oii...jangan jatuh yang teruk2 udahler..

Menemui Ajal~~

Thursday, December 4, 2008

Aku sangat penat plus ngantuk....aku sepatutnya bercuti harini tapi oleh kerana ada report yang perlu disiapkan (urgent jugakla) aku memaksa diri untuk datang jugak kerja harini..Malam semalam masa aku ngah meluangkan masa ajar Syaura buat Maths, tetiba mak aku dapat call yang pakcik saudara aku (husband kepada adik beradik ayah aku yang sulung) telah menyahut seruan Ilahi @ menemui ajalnya selepas maghrib..

Bergegas ke rumahnya di JB, masuk2 aku lihat sekujur tubuh terbaring kaku di ruang tamu..alamak sayunya suasana...aku tengok makcik aku dah tiada lagi air mata..mungkin setelah brapa lama dia jaga pakcik aku yang sakit tuh membuatkan dia lebih tabah..pakcik aku tuh meninggal dunia di sisi isteri tercinta...Begitulah cinta sejati orang tua2 nih.kekal hingga ke akhir hayat...

Aku just nak share beberapa perkara yang aku dapat malam tadi:
1) Aku cukup insaf dengan berita kematian nih. Aku jadi takut, cammana la nasib kematian aku nanti..adakah aku akan mati setenang pakcik aku nih disamping isteri tercinta..aku terbayang2 macammana kesakitan kematian yang akan dialami, nasib aku ditanam di kubur nanti...dihimpit tanah, keseorangan, dengan daging2 yang akan dimakan ulat melainkan amalan aku yang dapat menyelamatkan aku...aku takleh nak gambarkan..aku takut dengan kematian..tanpa kita sedari sebenarnya semakin hari berlalu semakin hampir kita dengan kematian...takutnya~

2) Apalah yang Syuara dan Sufia tahu tentang kematian...berkali2 Syaura tanya..Atuk Selamat dah meninggal ke ummi? Dah takde? tapi dia tak paham pon apa erti meninggal tuh melainkan dia dengan beberapa anak sedara yang lain happy bermain2 terlonjak2 macam takde pape..

3) Setianya si isteri menjaga suami yang sakit yang mana aku rasa tak semua suami sanggup buat benda yang sama kalau isteri yang sakit...I talked about this to my hubby...and guess what my hubby also agree about this...(he agreed about some men are like that~)huhu..

Apa2pun semoga rohnya di rahmati Allah dan tergolong dalam golongan mereka yang beriman..
Sedekahkanlah Al-Fatihah buat Hj. Selamat Bin Damin...Al-Fatihah~

Disayangi Kerana Menyayangi~~

Wednesday, December 3, 2008


Post ini kes terharu pasal apa yang berlaku di rumah since dua hari lepas...hihihi.. Alkisahnya Sufia sejak menjak pandai berjalan nih...kalau aku balik kerja dia akan terkedek2 berjalan ke pintu sambil menyambut kepulangan aku and hubby...dah sampai kat kaki aku tuh nanti dia peluk kaki aku yoyooo sampai macam dah brapa lama tak jumpa..yang kesiannya oleh kerana diri pon tak brapa nak stabil kekadang time menerpa tuh siap terduduk lagi..hihihi..kesiannya..

Rasa macam alahai rindu sangat gamaknya kat aku kan....And then sejak 2 hari lepas Sufia dah pandai kiss..kalu kita cakap "Sufia, kiss ummi"..cepat2 dia rapatkan mulut dia ke muka aku...kekadang sambil ternganga habis basah mulut dia kena pipi..kihkih...tak brapa lama nanti dia kiss lagi...Ya Allah nikmatnya Allah saje yang tahu...Even budak sebesar Sufia yang baru setahun tuh pon tahu erti kasih dan sayang yang mana ummi abi sayang kat aku, aku sayang ummi dan abi jugak....kalu macam Syaura tuh tak amik pot sangat sebab dia dah besar and faham mana ummi mana abi....(kalu boleh tersnap gambar Sufia kiss nanti akan di upload di sini~ hihi)...

Balik kerja disambut dengan keriangan anak2 and ciuman tuh yang buatkan hilang suma rasa penat and tension kat tempat kerja kan..Well..kata2 disayangi kerana menyayangi nih sangat applicable dengan relation antara ibu dan anak..kan kan..

Memori Pahit~

Tuesday, December 2, 2008

Mmmm..sebenarnya di TAG oleh lovelymummy tentang memori pahit yek? masa zaman belajar ke? nak 3 crita lak tuh ye...as aku pon takde entry nak dibuat harini layan lah tag mummy nih..Thanx mummy ingat kat saya...

1) Aku pernah jatuh batang paip yang besar tuh..pernah nampak tak batang paip yang nak salurkan air dari Johor ke singapore??besar amat kita siap boleh jalan atasnya..almaklumler degil sangat panjat sana panjat sini...seram jugak jatuh dari atas sampai ke bawah..nasib baik tak patah kaki..hihi..tapi punyalah seram sampai terbawak2 dalam mimpi..punyalah rahsia tak cerita kat mak abah..kalu cerita maunya kena bebel sampai ke pagi..hihi...

2) Aku kena marah ngan mak aku pasal aku main kejar2 lepas mandi...mak aku dah pesan lepas mandi jangan main kejar2 lagi nanti berpeluh, busuk...tapi degil...dahla main kejar2 ngan budak lelaki...pastuh agaknya daulat ngan mak aku terlanggar tunggul pokok mangga...jatuh tersungkur kain baju kurung sangkut kat tunggul tuh koyak sampai atas...hahaha..apalagi teruk kena marah...

3) Degil taknak mandi...abah aku suruh mandi tapi takmo....aku pikir2 balik kenapa yek aku taknak mandi tuh...hari hujan kot...abihtu tak semena2 bapak aku naik hangin dia amik rotan bulu ayam tuh, sebat belakang badan aku...melalak2 tak hengat...memori pahit yang ini memang aku ingat sangatler...

BTW, aku rasa abah aku sangat garang kat aku masa aku kecik...maybe sebab aku anak sulung and abah aku masih darah muda waktu tuh...pulak tuh penat bekerja seharian...dia kerja guna tenaga bukan macam aku skarang yang dok kat ofis je....tu yang lagi cepat mengamuk sakan kan..aku anak yang sulung ni lah slalu jadi tempat marahnya...tapi tang adik aku yang last pulak...takde lah kena teruk macam aku...dah makin tua agaknya darah muda pon dah redha...OKlah itulah my answer for this TAG..chan chin cau!!

Psst ada sesape berminat nak wat TAG ini..silalah~~

Goodbye Mr. Walker!

Monday, December 1, 2008

* Sufia 8months in Mr. Walker*


It's time to say goodbye to our 'Sweet Cherry' walker yang sangat berjasa to both Syaura and Sufia. Untuk pengetahuan semua walker ini adalah walker turun temurun yang diangkut kemana2 saje kami berpindah randah and telah pon berusia 4 tahun setengah tetapi malangnya tidah dapat diturunkan ke bakal adik Sufia kelak.....
Walker ini bukan sahaja hendak dipisahkan dari Sufia saje tapi akan mendapat tuan punya yang baru iaitu apek collect barangan terpakai (beli besi buruk, tin, plastik, and apa2 lain yg terpakai)..

Kenapa?walker ini akan dibuang atas sebab2 di bawah:

1) Sufia sudah tidak menggigil2 berjalan lagi tapi sudah berjalan laju dan TIDAK mahu langsung duduk di walker

2) Walker ini sebenarnya sudah boro-boro bak kata japanese, kalu bahasa melayunya apa yek..sudah tidak kukuh lagi akibat pemakaian ganas adik Sufia..satu tayarnya sudah tercabut and ada error ketika menggerakkannya..mana taknya kalu memandu walker tuh habis meja, dinding, pasu etc dilanggarnya termasuk kaki2 penghuni umah tuh tanpa belas kasihan..(sakit woo!)

3) Ketika banjir 2 tahun lepas, walker ini salah satu barang yang terendam menyebabkan seatnya sangt comot walaupon telah cuba dicuci dengan bersih...

Huhu..thanks a lot to Mr. Walker..takpelah kalau ada rezeki dapat baby lagi bolehla beli walker lain...itupun kesian sangat ngan Sufia sebab dok bersabar dengan Mr. Walker Kakak Syaura ni...


P/S: Sumgguh salute dengan parents yang berjaya menggunakan walker turun temurun untuk anak2nya sampai ke beberapa generasi..hihi..

Babies @ Kenduri Kawin~~

Sunday, November 30, 2008

Harini hari Ahad, aku meluangkan masa menghadiri one of my cousins wedding ceremony.... bila2 ingat2 balik since Sufia lahir inilah kali pertama mengahadiri majlis perkahwinan saudara terdekat yang mana memerlukan aku stay di rumah pengantin pada waktu yang agak lama..kalu majlis perkahwinan member biasanya just datang makan, tengok pengantin sat and then balik kan....So awal pagi lagi dah datang dengan baju lawa kononnya stay di situ sampai ke petang tunggu pengantin bersanding and tolong sesikit mana yang patut...



Dengan orang ramai berkunjung silih berganti, rumah yang berbahang panas sebab cuaca n orang yang ramai, bising suara orang berbual and budak2 berlari2, membuatkan aku terpikir walla kalau bawak baby especially yang umur 1~4bulan and kena stay lama2 boleh meragam baby dibuatnya...nak tido susah n rengsa sebab panas n so on...lagi2 kalau baby yang tido buai...mana nak bukak buainya lagi...



Usahkan baby, Sufia yang dah setahun tu pon punyalah payah nak tidokan...kalau normal schedule dia akan tido pagi sekali (around 10am to 12) and petang sekali (around 230pm to 4pm) no boleh pulak dia tido sekali je..tu pon sekejap..and yang jadi tilamnya peha aku nilah...ngempengkan bawah kipas sambil enjut2 peha sampai tetido...walla lenguhnya peha tu Allah saje yang tahu..huhuu.. tido pon bukan lama cuma setengah jam...


*Aksi tidur Sufia dan muka ummi yang penat*

So apa pulak yang Sufia sibukkan balance waktu selain waktu tido nya itu...hahha..ni lagi satu benda yang memenatkan aku..dia sibuk berjalan di celah2 orang yang ramai tuh ke sana ke mari..lagi2 kalu nampak pintu..sibuklah pulak nak keluar..nasib baik ada dua orang my sis yang membantu mengejar Sufia..huhu..Aksi berjalan tanpa penat nya seperti di bawah ini..

video
Keseluruhannya, both baby and mummy sangat2 penat... tapi happy dapat berkumpul saudara mara...
BTW, Selamat Pengantin Baru buat Nurul and Bart=D

Main Kutu~~

Friday, November 28, 2008

Kutu yang dimaksudkan di sini bukanlah kutu rambut makan darah yang bermastautin di rambut tuh ye ladies and gentlemen tapi kutu yang terbabit ialah main kutu duit bayar bulan2 and then bila kena kat turn kita, kita dapat duit...hihihi..

Dengan ini aku nak menyatakan di sini bahawa hari ni bukan aku dapat duit kutu or turn aku dapat duit kutu tetapi aku telah habis bayar untuk keseluruhan kutu2 yang aku main..yabedabedu~~hihihi...Idakler banyak jumlah bayarannya setiap bulan cuma RM400 saje (saje!??) tapi sebab gaji yang tak besar mana nih terasa jugaklah bayar 400 sebulan tuh...padanla ngan muka aku kan sape suruh menggatal (kat Sabah ada nama tempat menggatal rasanya) nak main sampai 2 kepala kan..kalu satu kepala tuh RM200 je tak terasa sangat..

Pulak tuh tempoh nya setahun..satahun yer bermula dari January 2008 harituh...berchenta sungguh nak tunggu setahun...sudahla tuh aku dapat turn kat tengah2 tahun by the time duit yang aku dapat dah habis aku dok terhegeh2 membayarnya lagi...
Duit dah habis?? tulah ek time dapat kutu tuh pulak macam2 yang terjadi...duit yang asal2nya nak simpan konon tuh mulalah melencong ke sana dan ke sini....hihi..

So dengan krisis economy yang melada nih, plus aku rasa tak berbaloi aku main kutu sebab aku jenis tak tahan dengan godaan duit sedepuk di depan mata plus aku nak belajar simpan duit sendiri (konon...) dengan ini aku tidak mahu lagi main kutu di tahun hadapan..mintak maaf kepada kawan2 kutu sebab korang dah kurang satu orang hihihi...

You all minat main kutu or pernah main kutu??!!hinss hinss hinns...

Crisis & Shut Down~~

Thursday, November 27, 2008

After few nice and happy posst for past few days so today I gonna tell about not so good things that will happen to me..sob sob..

Aku tak sure lah sama ada ramai yang tau yang electronic field nowadays facing quite critical situation di mana beberapa manufacturing site mengalami penurunan order yang agak ketara and production yang sangat slow dan lembabnya..tak terkecuali lah kilang tempat aku bekerja nih..so macam2 gossiplah aku dengar supaya pihak kilang dapat cover balik bakal2 kerugian yang akan dihadapi..

1) Maybe akan ada shut down yang agak lama
2) Tukar patern bekerja dari 5 working days to 4 working days
yang bestnya masih belum ada ura2 VSS pon..hihihi

woo woo..dah la annual leave tak brapa ada..kalu shut down company hanya akan bayar separuh daji dari hari yang kita cuti...wah wah banyaklah gaji aku yang akan di potong sebab cuti takde...
tang tukar patern bekerja dari 5 working days 8-5 kepada 4 working days 8-8..yang ni Ok jugak kot bagi aku...Jumaat Sabtu Ahad depa bagi cuti..yabedabeduuu...Gaji tak kaco..cuma tolak elaun duit minyak and elaun makan..tak kisahlah..sebab elaun aku tak banyak mana...rumah dekat pasalnya..elaun minyak ikut km dari umah...

Haruskah aku
1) Mula mencari tempat kerja yang baru? tapi field selain electronics kot..kilang minyak?kilang kertas? IT helpdesk mungkin?
2) Menghantar borang application tutor ke UTM yang telah aku pending berbulan2 atas alasan aku tak bersedia nak sambung belajar?

Sedih beb! Nasib baik hubby dah tukar profession ke designer and tempat kerja yang lebih stable..kalu tidak....inilah nasib orang kerja kilang..*sigh*

Sambutan B'day & Announcement!

Wednesday, November 26, 2008



Sambutan B'day kitaorang buat cuma kat Pizza Hut IOI Mall Kulai..hehhe....meriah sungguh...Syaura pon suka...cuma adik ngantuk jadi macam takder mood nak jalan2 or bergiat aktif..mata pon layu jek...tapi nasib baik tak meragam kan...Birthday Cake tempah di Season saje...tapi memang yummy sungguh sedap..hihihi...
Tapi yang tuh suma tak penting...yang penting ialah
.
.
.
.
.
.
Berat Sufia ialah 8.3kg dan telah mendapat jab setahun dgn jayanya dan pengumumannya ialah
.
.
.
.
.
.
.
AKU TELAH BERJAYA FULLY BREASTFEEDING SUFIA UNTUK SETAHUN!!!!!YEAY!
So today set new target to fully BF her until 2 years old! Doakan aku yer...Wish me luck frennzzz..=D

Happy 1st Birthday Sufia!!


*Sufia 1day~1year old*


*Perut aku ketika sarat, Besar kan!*


Semalam birthday kakak so harini turn birthday adik pulak! Actually Sufia' s due date was supposed to be same with Syaura's birthday but as adik delay one day, her birthday is today!yeay! HAPPY FIRST BIRTHDAY SUFIA!!

At this age Sufia sudah pandai menggigil2 berjalan , tapi boleh tahan lah dah melangkah agak jauh! Berdiri tanpa support pada 11 months 1 w..tapi masih tidak merangkak langsung, tidak mengesot dan masih susah nak berdiri dengan sendiri..Sufia akan menggelengkan kepala dengan apa jugak soklan di beri..hihihi...Gigi sudah 6 batang..tak kisahla dik walaupon tumbuh jarang..hihi..Me, also nak abadikan cerita mengandungkan dan melahirkan Sufia di sini...so jadi kenangan di hari tua nanti
Sufia in the womb
Mengandungkan Sufia lain pulak pesennya di mana berat asal 50kg naik terus sahaja tidak turun2..hihi...Berat akhir 67kg..naik 17kg..perut sangat besar...sebab KEMBAR AIR....mengandungkan Sufia masih pon mabuk jugak sampai 5 bulan...tapi Alhamdulillah mabuk2 pon masih mampu bekerja...Ummi sangat alah makan aiskrim dan kek, di mana akan muntah dengan teruk walaupon makan sikit je...Ummi jugak suka sangat makan masakan kampung dan kicap..hehehe..sebab tuh Sufia nih hitam manis kot...;P
Malahirkan
Alkisahnya bila dah 40weeks...masih tak sakit2 lagi..Amik pengalaman kena marah ngan nurse minum air selusuh tuh buatkan aku tak minum tunggu sampai betul2 sakit..BTW, this time not air selusuh but minyak kelapa selusuh..abi yang buatkan and bacakan doanya...Siap dah tanya Mummy Hnh pasal nak bersalin kat private hospital sebab risau takut lambat sgt kan...Petang due date 25hb11 2007 tuh berjalan2 ke Angsana carik hadiah birthday Kakak Syaura..hadiah computer mainan at that time..Ingat lagi hari Ahad masa tuh..So malam tuh black out ler pulak..hampir separuh kawasan Kulai terlibat..masih tak rasa sakit apa2 sampai nenek pon risau..yang bestnya malam tuh makan soto pulun sambal kicap banyak2..pedas!! Tido awal sebab takleh nak tengok TV..black out...tetiba pukul 2:00pagi termimpi macam kencing, tapi banyak sangat tak berhenti2..rupanya tersedar and air ketuban pecah! Masih tak sakit lagi..abi terus suruh salin baju pegi ke hospital..Sampai Hospital air ketuban masih keluar sampai nurse nasihatkan pakai pad..Itulah dia perut ummi besar bagai nak rak! KEMBAR AIR Okiee..Bukaan 3cm nurse suruh dok kat ward dulu..abi macam biasa masih tunggu di luar sebelah BILIK MAYAT tuh..hihi..Pastuh terus sakit setiap 1/2 jam...pukul 445pagi darah start keluar...aku mengadu pada nurse tengok bukaan dah 7cm..so nurse suruh masuk labour room..ingat tak aku makan soto yang pedas malam tadi..so perut pon memulas sama nak ter poo poo..haha..this is first time ter poo poo dalam labour room..malunya..pukul 5 dah bukak 8cm..cepat sungguh rasanya..and abi dipanggil masuk....510pagi 9cm nurse kata dah boleh push...3 jam sakit Then 520pagi ceplop adik keluar pada 26hbNovember 2007...dengan berat 3.17kg...

Kenangan pahit, lepas bersalinkan Sufia tuh kenapa ntah rasa sayu sangat bila teringatkan Syaura..kenapa mesti sedih? Sepatutnya rasa happy kan..maybe sebab terasa blom puas manjakan Syaura but terpaksa kongsi kasih dengan adiknya..tapi lama kelamaan perasaan tuh hilang dengan sendirinya..I'm so happy having u 2 in my life..=D
P/S: Buat Mia baby to Siti aka Nuriezam, Happy Birthday too!!

Happy 5th Birthday Syaura!!

Tuesday, November 25, 2008

Syaura 1 day~3 years Syaura 4~5 years

Diam tak diam harini genaplah 5 tahun kehadiran Syaura Syauqina dalam hidup kitaorang...HAPPY BIRTHDAY SYAURA!!Muaahhss!

Serba sedikit tentang Syaura...Syaura slim je orangnya(15kg at this moment), bright girl, sayang adik sesangat, tapi penakut (takut tinggi, takut escalator, takut naik lif, takut orang yang tak dikenali as well), pemalu pon ada gak, pelokek kekadang (ikut angin)..kalu kat umah memang petah betul bercakap...tapi kat luar boleh berubah 180 degree..she is suffering eczema from 1 year old until now..tapi on and off and at this moment kulit dia dah sangt2 baik..tinggal sesikit je..

actually aku memang takde kenangan langsung pasal memori mengandung and melahirkan Syaura, tak pernah di tuliskan di mana2...sumanya ingat dalam kepala je..hopefully not too late to put it here (sementara ingatan fresh lagi!)

Syaura in the Womb

Aku kawin masa tahun akhir U (gatai no nak kawin cepat kan)...22 years old at that time..Oleh kerana masih belajar ada lagi setahun nak abis aku ingat takmo anak dulu..tapi Alhamdulillah rezeki cepat pulak..hehe..syukur...So 12 weeks after got married aku start mabuk2 ...mabuk teruk sampai berat aku jatuh 44kg (tinggi 163cm)...terseksa jiwa raga okiee..when hubby pon tak dok skali ngan aku.... tanggunglah sesorang..At the same time aku masih dapat teruskan research aku walaupon pregnant dengan jayanya..mengandungkan Syaura berat terakhir aku sarat was 60kg...perut pon kecik je..I decided to give birth at Malaysia...so lecturer bagi cuti 3 bulan..2 bulan sblom bersalin and sebulan after bersalin..expected due date was 25 November...sblom balik Mesia beria2 mintak surat kebenaran doktor utk naik kapal terbang.....tapi Alhamdulillah masa naik flight takde sape pon tegur pasal pregnant..hehehe...perut kecik kot..Dapatlah berpuasa di Malaysia and of course makan sedap2 apa2 yang diidamkan tak dapat masa kat Japan tu..Hubby? balik Malaysia 2 weeks..seminggu sebelum aku nya due date and seminggu selepas due date..

Melahirkan

Week ke 40 seminggu sblom melahirkan adalah bulan Ramadhan. mak aku dah sibuk suruh minum Air Selusuh. so tepat2 ada seminggu lagi bulan posa. Hubby dah balik Mesia..Seronok dapat posa sesama..so hari terakhir Ramadhan 2003 aku tak posa..hehe..tak larat le kononnya..orang kat umah suma sibuk2 masak utk raya nya esok...aku start sakit perut mcm nak berak je..tapi pi toilet tak pulak berak..gitulah on off sampai lepas asar...petang lepas asar aku dah balun makan ketupat dulu..(orang lain posa padahal)...lepas habis makan..aku mula rasa sakit kuat pastuh hilang setiap setengah jam..masa tu kan anak first so mcm jakun sikit..eh ni sakit apa ni..kekeke..masa orang buka posa aku dah tak lalu makan..sakit la katakan..tapi tak brapa nak kuat lagi..sengal pinggang..masih sakit lepas solat maghrib hubby kata lepas Isyak kita pi Spital..
Sblom gi spital sempat main mercun lada satu dua ketul, n bertolakla aku n hubby ke Hospital Kulai @ 9:00mlm..Malam raya orang bertakbir aku gi spital..lepas daftar and check bukaan jalan dah bukak 3 cm...terus masuk labour room...pukul 920..punyalah seriau dengar bilik sebelah Chinese tengah nak bersalin..punya bising.."ayo sakit ayo"..Kita dahla seriau dia menambahkan lagi seriau kita tuh..hubby tunggu luar...yelah spital kerajaan mana leh tunggu wife sakit..sakit makin kuat..around pukul brapa aku dah tak ingat nurse datang pecahkan air ketuban, and bgtau aku BABY DAH BERAK DALAM PERUT...so induce la..(nowadays Spital Kulai terus campak ke HSA kalu baby dah berak) syukur perjalanan bersalin aku dipermudahkan..sakit makin kuat..pukul 2:00am hubby dibenarkan masuk...BTW, lepas bersalin tuh baru my hub tau yang tempat dia menunggu aku tuh sebelah BILIK MAYAT..kekeke..so mulalah push push punya adegan pukul 2:10am..and ceplop pukul 2;20am 25 November 2003 Syaura dilahirkan ke dunia...Alhamdulillah dipermudahkan..sakit yang kuat cuma around 5 jam sahaja..dengan berat 2.9kg..

Masih fresh lagi dalam ingatan saat2 itu walaupon dah 5 tahun berlalu...Happy Birthday Syaura!

Kenangan Pahit

1) Bila aku kena marah dengan nurse sebab aku minum air selusuh seminggu sblom due..that nurse mentioned this "Lenkali kalu dah sakit mau bersalin baru minum air selusuh, u tengok skarang baby you dah berak dalam perut!"

2) Aku hanya dapat fully BF Syaura cuma sebulan sebab lepas sebulan aku terpaksa tinggalkan Syaura di Malaysia untuk habiskan study selama 3 bulan lagi...poor Syaura!



P/S: Nama Syaura tu amik bunyi Syawal (Syau) dan Ramadhan (Ra)so equal to SYAURA!Orang lain sibuk bertakbir malam raya dia sibuk nak keluar =D

Aren't they similar??

Monday, November 24, 2008

Nilah dua orang puteri aku, left side Syaura Syauqina @ 1 (4 years ago) , and right side Sufia Firzana @ nearly 1....dah adik beradik kan..somehow they look similar...especially at their smile..right?!!



BTW, as abi is complaining that none of his photo in my blog (actually have some only that he did not noticed huh), so I am so 'gabik' to put our family photo in this post..hihihi...

Penangan Pegaga~~

Tengahari tadi aku dok layan lunch kat luar....Actually tempat kerja aku nih hanya dibenarkan keluar sekiranya besertakan gate pass yang valid di sign oleh boss 'tersayang'... tapi aku alhamdulillah ngan buat muka tempe selalulah dapat keluar dengan pelbagai reason yang aku ciptakan...So lunch ngan hubby terchenta di Restoran Seri Selasih....perghh..memang sedap makan kat restoran ni sederet ngan Maybank Senai..kebiasaanya tengahari memang ramai orang and banyak pilihan lauk..

Tadi salah satu menu pilihan aku ialah KERABU PEGAGA! Aku pernah tau sebelum nih yang pegaga nih memang membanyakkan air susu tapi tak pernah la pulak try or saje2 pegi beli pegaga jadikan ulam untuk increase BM...tapi tadi macam sedap je rupa kerabu tu kan..tuh yang teringin nak cuba.. So this is the first time after bersalinkan Sufia makan pegaga...

So balik around pukul 1, solat zuhur and attend meeting (ke conduct meeting sebenarnya..hehe) pukul 230 was my second pumping session...wah sangat2 tidak sangka ye tuan2 dan puan2 kerana hasil pumping sangat menggalakkan di mana saya berjaya mendapat 5.5oz nearly 6oz sambil berfikir2 apa yang aku makan tadi yek....biasanya kalu dah petang cenggini 2nd session lak tuh hanya akan dapat 4 or 4.5oz le paling banyak pon..Oh Yes! Pegaga tengahari tadi mungkin! So ini membuktikan pegaga berkesan kat aku! Sesape yang belum try lagi boleh la cuba....Kalau lagi rajin buatlah Kerabu pegaga untuk menambahkan selera..=D

Ngempeng Part 2~~

Sunday, November 23, 2008

*Sufia kuat ngempeng yang sudah pandai beria2 smile depan kamera sambil menayangkan gigi barunya yang tumbuh jarang tuh..huhuhu,,jgn marah dik!!*

Setelah entry NGEMPENG aku satu ketika dahulu mendapat sambutan yang sangat hangat, di mana rupanya ramai orang2 bukan Jawa (malahan orang pantai timur) pon mengetahui maknanya! Fuh perkataan jawa yang sangat glemer adanya..hihihi...so tertarik nak menyambung kisah Ngempeng Part 2 in this entry...

Actually aku sangat tertarik ngan one of my blog's visitor (maybe new one =D), Masyitah (thanx for dropping by) yang meletakkan komen; quote [yang penting baby puas dengan bf wpun kdg2 tu cuma suka2 nak ngempeng,lepaskan rindu kat ibnya yang sibuk kerja] yang mana aku merasakan sangat2 logik dan relevan dan tidak terfikir sblom nih..hihihi...

Betul jugak kan! Lagi2 bila Sufia sedang reverse cycle yang ekstrem dan mengambil masa yang panjang untuk menyusu pada waktu malam, kemungkinan besar salah satu reasonnya ialah kerana Sufia sangat2 rindukan aku yang sibuk bekerja pada waktu siang dari pukul 8 sampai 630 petang...pastuh bila malam pulak balik2 dari kerja biasanya aku tak terus menyusukan Sufia sebab nenek seboleh2nya akan habiskan EBM yang aku tinggalkan sesambil tuh aku pon banyak urusan kerja umah lain yang nak diselesaikan..selain melayan Syaura dan Sufia main, layan Syaura buat homework lepas solat maghrib and makan malam kan...

So bila dah dapat peluang nak Ngempeng tuh yang sekali ngempeng Sufia pulun lama2...kalau nak diikutkan kita yang dewasa pon lenguh berada di kedudukan yang lama pada satu masa, maybe baby pon sama jugak..tapi nak lepaskan gian mengempeng punya pasal, sanggup ketepikan suma tuh...right..hihihi...walhal aku tak rasa pon dia mengempeng sebab lapar sebab kadang2 sampai terkeluar susu bila dah ngempeng lama sgt..maybe sebab dah overload kot...

Whatever it is to make sure both mummy and baby berasa selesa semasa menyusu and mengempeng tuh, bagi aku, aku akan setelkan suma urusan kerja umah cthnya gosok baju utk esok, solat isyak etc. at the same time mintak tolong hubby pegangkan Sufia so bila dalam keadaan mummy betul2 bersedia bolehlah baring dengan relaxnya utk ngempeng tu kan...so taddelah terpikir nak buat apa lepas nak ngempeng tuh..and biasanya kalu dah lama sgt mengempeng tuh dengan mummy sekali berlayar...saper yang tahan btol tak?kikiki...



Entry release tension

Friday, November 21, 2008

Selepas peristiwa tension @ hangin satu badan aku pada hari ini seperti YANG INI , aku telah memikirkan apa aku nak buat nak mengurangkan tension aku nih! Dengan harapan hilanglah tension or kuranglah tension adanya, aku telah menabahkan hati untuk menaiki timbang scrap di tempat kerja aku nih untuk melihat berat aku sekarang setelah berat aku naik mendadak selepas raya harituh daripada 4*kg pada bulan Ramdhan kepada 5*kg selepas Syawal telah naik hampir 5kg Okiee!! Itu semua akibat pemakanan tidak terkawal pada bulan Syawal di mana undangan open house yang bertimpa2 akhirnya menyebabkan aku hilang kawalan nafsu makan hihihi....Alhamdulillah hasilnya tidak menghampakan apabila berat aku seperti di bawah ini..hihi..

*Timbang scrap ini tidak ada titik perpuluhan di mana ia sangat bijak dalam perbundaran titik perpuluhan*

Entry menunjuk release tension ini adalah bertujuan untuk

1) mengabadikan pencapaian aku ini mana tau satu hari nanti aku tidak akan mencapai berat ini lagi..maka ini adalah sejarah @ memori

2) membuktikan bahawa aku berjaya menyusun balik jadual pemakanan aku seperti sebelum Syawal dan menunjukkan bahawa pemakanan tidak terkawal boleh menyebabkan berat badan kita ini naik mendadak

3) membuktikan bahawa breastfeeding membantu memudahkan lagi usaha menurunkan berat badan lagi2 bila Sufia reverse cycle yang ekstreem aku berasa sgt lapar pada pagi hari dan pembakaran kalori pada waktu malam sgt tinggi

4) supaya menjadi inspirasi kepada ibu2 yang ingin turunkan berat badan bahawa Insyaallah dengan mengatur jadual pemakanan kita dengan lebih baik dan tidak berlebih2an makan kita akan berjaya...hihi..

Sekian harap janganlah ada yang meluat dengan entry ini kerana saya hanya ingin mereleasekan tension saya dan berasa sangat murung di pagi hari selepas stock take tetapi sgt happy di petang hari..Happy weekend!