12,800 ajer??

Wednesday, December 17, 2008

Bayangkan angka ini berada dalam personal akaun aku untuk dibazir2kan..alangkah indahnya dunia ini..hihi...satu angan2 materialistik yang ntah bila kan kesampaian..Ini angka adalah point credit card hubby aku yang ntah macammana begitu rajin pulak aku check kat monthly surat dari bank tu kan..slalu aku memang malas nak check area tu lah sebab point tu awatlah lama betul nak branak pinak..ntah camne pagi tadi rajin pulak..siap tengok apa yang boleh di redeem dengan points banyak itu...sungguhla tak memberangsangkan sebab alahai 14,600 points boleh dapat cover utk digicam..sungguh tak menarik plus masih terlalu sikit points kami ittew..

As aku ni malas nak baca lebih2 aku pon tak sure points tu beranak pinak base on apa ek? adakah bergantung pada banyak mana kita pakai?or brapa lama kita pakai? Yang penting aku dah benci tengok balance credit card itu yang tak habis2 lagi di bayar...serupa macam tak bayar.. itulah dulu zaman muda2 ghairah sangat gores itu card kat mana2..ingat boleh bayar on time, tapi by the time nak bayar, sayang pulak cash money...memang satu kesilapan betullah..end up dengan finance charge la, others charge la sampai sekarang tak habis2 bayar....untung betul bank ittew..

Oleh itu, cukuplah sekeping saje credit card hubby ku itu dan tidaklah kami berura2 nak menambah kan bilangannya kerana kegagalan kami menghandle payment nya dengan baik..hahaha...walaupon banyak bank yang menggoda aku especially M**bank untuk membuat credit card..nampak gayanya aku tak sudi lah...

BTW, ada tak sesape yang pernah redeem points credit card nih..Is it better kalu kita tunggu point lebih banyak baru redeem or redeem aje bebila pon...and then barang yang sampai tuh adakah memuaskan hati sperti mana di katalog redeem points ittew?kalau ada yang sudi nak share silakan..=D

20 comments:

Siti @ nurie said...

cter pasal card credit ni, hubby siti ada kasi satu card dia pd sitilah/...tapi bersyarat...digunakan hanya untuk isi minyak saja...he he he..dan kalau dia nmpak ada "benda" lain dlm listing transaction tu, 1001 soalan dr dia...siti tak excitd nak collect reedem dr credit card..tapi, la ni tgh seronok nak collect dr Ducth Lady..sebab, brg2nya semua berkaitan baby,...mainanlah, keperluannlah...

Ealyie said...

Mimie,
1st - adakah point ittew ada tempoh hayat?
2nd - agak2 kalo aim kat satu brg, try la simpan selama mana utk memuaskan hati anda dan pasangan, hasil penukaran point2 ittew..

Ekekeke.. ely ada 2 pengalaman dlm penebuasan point2 cc ni. Satu best satu lagi tak best..
Yg best, masa preggykan Iris ely berjaya redeem bag penguin brand apa tu.. alamak! lupa lak.. kang ely hapdate k.
Yg tak best, 2nd time nak redeem, nak jam la konon.. skali dapat hampeh tak secun dlm gambo tau...;p

So, agak2 kalo aim satu2 benda try la kumpul sampai dapat, janji point tak lupus ye mi..

Mama Adib said...

betul cakap ealyie
mengikut pengetahuan mak yang tegar baB peNgguNaAn credit CArd ini AdA sesetengah Cc dia takde Istilah expired dia punya point..Bila expired tu dengan sendiri dia akan lupuskaN.
2. Ada card yang takkan expired sampai bila2
3. redeem?? banyak2 ccard mak suka hsbc..setakat ni dah redeem perfume for me n hb, lego untuk adib,buku yang Boleh tunjuk dan bersuara (he he lupa nama dia)

salzahari said...

tak pnh redeem..pnh redeem sekali time pakai Ctbank tu pun kena tmbh skit utk dapatkan perfume.

12,800 tu very synonym to me..for my latest quotation! hehhee...latest bill apa? renov.rumah baru la...

skrg tunggu nak redeem card myk Smiles hubby...leh tukar dgn Water Filter, baucer JJ, KFC dsb.best gak ye tak?

madamoiselleczar said...

mimie,
take my advice...sesungguhnya anda memerlukan berjuta-juta lemon..eh points.. utk redeem barang2 yg best! depa tu mmg sgt hampeh...nak bagi tapi tak ikhlas la tu...so, what i did..i redeem the point for membership renewal je laaaa....yahahaha ;p

Zety Zin said...

ohohoh cc mmg lah merupakan racun kalo disalahgunakan tanpa proper planning. tapi adalah penawar di saat-saat takdek cash utk isi petrol. wakaka.

aku guna Bank I**lam so tarak itu point (kot?)

Opie said...

tp CC nih kalau digunakan secara betul mmmg sangat la berguna....so far, sejak kawen nih tak penah lagi terover pakai cam bujang2 dulu...hubby selalu pantau..waaaaaaaaaa

mase bujang dulu gores sampai tak igt dunia...hihihi

sayangibu said...

Intan x de cc nih. tapi hubby ada..maybank cc. dia x pernah redeem point since start pakai masa bujang. bile kawen, point nyer beribu riban lah, so belek punye belek nak redeem apa..last2 kitorg decide redeem vacuum moulinex lah..harga di pasaran about 200++...kire berguna gaks laa point ittew...

Zyan said...

erm..saya dah selalu redeem barang sbb bnyk bil tolak thru card credit, cam insuran, edu fund, astro bil, bil hp..so every month memang confirm dpt point dlm 800-900...
tgk expire point tuh semua bile..pastu selalunya saya dah target brg ape nak tuka..then sbb bayar bulan lebih kurang sama jek..so mcm dah bole target bulan bile cukup point untuk redeeem
tapi setakat ni barang mcm hampeh jek..redeem perfume pun cam kureng jek..

Ealyie said...

Mimi,
bag penguin Samsonite. Rege mau dekat 2rat.. ok la kan.. berbaloi n cute also..hehehehe..

Yan said...

point mak dah puluh2 riban.. kakaka.. apa taknya, jadik medan beli laptop adik beradik.. nak amik 0% installment punya kes.. tp belum pernah redeem.. dulu nak redeem handbag, takde stok plak.. aih..

Mama Adib said...

tambahan

membership renewal saya tak pernah bayar.. actually kita tak perlu redeem pun just call depa minta vaivekan sure boleh punya..

takmau waive ugut laa nak terminate.. as for me tak perlu ugut depa akan waivekan selepas call he he

::Umi Sufira:: said...

Siti--> kalu guna utk isi minyak aje lagilah lambat points tu nak beranak pinak kan!hihi...baik collect point lain mc siti tuh

Ealyie--> Saya rasa itu point sepanjang hayat sebab dah 4 tahun pakai kad ittew, sikit2 aje beranak point2 ittew..takde pulak reset jadi 0 balik..owh bestnya beg penguin samsonite tu...kalaulah dengan 12,800 tuh dapat itu bag kan best..E** bank ni memang kedekut lah!

::Umi Sufira:: said...

Mamaadib--> Dapat kubayangkan banyaknya points mamaadib sebab dah redeem macam2..Tapi tak paham lah part call depa untuk waive tuh..?Waive kan apa ek? apa benefit dia? (aku yang kayu!)

Sal--> Wowiee!!12,800 tuh cash money utk renovate umah yer..mesti cantik umah lepas renovate nanti..Redeem smiles lagi syok ye tak!

::Umi Sufira:: said...

Madam--> Yehaa sangat setuju ngan madam yang diaorang nih macam nak bagi tapi tak bagi...nak kena juta2 lemon baru dapat yang best..kalu sikit2 hadiah macam hampess..

Zety--> Aku dengar bank yang ko pakai tuh antara cc yang paling best sebab tarak charge macam2..untung ko!takde point pon takpe..kan kan..

Opie--> Sungguh la hubby mu itu bagus skali pantau penggunaan CC tuh...kalu saya dua2 skali terlajak..hihihi..dah tua2 sikit ni barulah kurang pakai..(or tak pakai kot..!)hihi..

::Umi Sufira:: said...

Sayangibu--> Samalh kita takde CC..malaslah nak buat..cukuplah satu aje..

Zyan--> Tulah yang taknak tuh..takut redeem tapi macam hampeh je....mintak2 la kalu we all redeem nanti dapat yang memuaskan..

Cik_yan--> Wah kalu points ribu riban, cik_yan angkatlah 'barang' best2....bilalah pointku nak sebnyak cik_yan tuh..hihihi..

Mama Adib said...

mimie
hang guna EXN KAN
hmm takde istilah renewal anual fee itu bank dan point dia takde istilah expired tp hu hu Aku kureng minat benda nak d redeem hampeh ajer

::Umi Sufira:: said...

Mamaadib--> Sunnguhla terror tekaan mu itu..rasa silap besar pilih itu bank..hihi...redemm memang macam hampass..hadiah pon tak besh..uwaa..

CT said...

owwhhh i love to redeem point...eheheh quite berbaloi i say especially if kumpul byk2...tp provided the bill is paid accoridngly la. Tak berbaloi kumpul point tp pastu kene finance charge dari bank...hehehe

::Umi Sufira:: said...

CT--> Setuju setuju....part bayar bill tuh yang fail! kalaulah tidak 'terlanjur' dolu2...hikhikhik..