She Alwaizz Busy!

Saturday, January 31, 2009



Ini kisah budak comot tapi comel ini...hari2nya dipenuhi dengan aktiviti yang busy...Dia hanya akan diam pada waktu nenen ataupun tidur sahaja...owh lagi satu dia akan diam kalu sedang menconteng buku sekolah kakaknya..mungkinkah ini syndrom anak kedua bak kata sis Ealyie? Marilah kita lihat aktiviti hariannya...



After came back from Outing




I was footballing




and clearing my compound




After that I help my mom mopping floors



as well as vacuuming

It's irritating to fold the clothes


Arranging dishes



Tired enuff main buai lah relax sikit..
Penat main buai main pasir laks...


Tak reti dok diam..owh rambutnya yang kerinting tuh..ikut siapakah..


last but not least, kakak interframe activity dik!

Award Blog Giler2?

Friday, January 30, 2009



Wah, dapat award lagi dari K.Yani...kandoushimashita....arigatou!!Giler kah atau giler2 kah blog ku ini?!!kekeke..nih nak kena post lebih banyak yang giler2 dan menarik nih:p
Nak bagi award ini pada;
1) Sayangibu a.k.a masintan
2) Capt
The rules:



Sila ambil ye jgn malu2...blog u all memang best n giler2!!

Smiling and dancing

Thursday, January 29, 2009

Sila lihatvideo di bawah sambil menyanyikan lagu Let's Move It dalam hati..sila abaikan suara latar belakang (nenek) sekiranya kedengaran..gambar terbalik dan kabur harap maaf~




Kena Tindih?

*This was the location..ini bilik in progress upgrade pasang mozek ngee...sebab tuh lapang jek...photo was taken before balik kampung CNY holiday harituh*


Mmm how to start the story yek...Alkisahnya selama aku hidup 27 tahun nih (menikmati hari2 terakhir berusia 27 ahaks)....aku tak pernah kena 'tindih'...Tindih? Bukan tindih yang 'ehem ehem' tu yek..kena tindih dengan makhluk halus ker anything else yang tak nampak ngan mata kasar tapi tiba2 rasa berat je atas badan...You all ada pengalaman ni? Masa tidur taw, tak sure pukul brapa....kat bilik rumah my parents yang aku duduk skarang nilah...Dalam tidur tuh rasa berat atas badan...try meronta2 tapi takleh gerak..try jerit tapi takleh jerit...cuba baca ayat kursi tapi takleh nak baca...berat sangat...sampai lah last last hilang sendiri....and tersedar...Uwaa..seram okiee...terus baca ayat kursi lepas bangun tuh..and tengok sekeliling suma orang pun termasuk Sufira tengah tido lena je...

Lepas tuh crita ngan my mom rupanya dia pon selalu kena tindih..aduhai!! Mesti sesuatu di dalam rumah jugak kan...dulu kat asrama orang kena Alhamdulillah aku tak pernah kena...Tulah first and last kena sampai harini..Nak d story kan, oleh kerana adik aku nak kahwin bulan 5 nih, my dad pon nak pasang mozek kat bilik pengantin a.k.a bilik aku tuh...so aku anak beranak tidur sementara waktu di bilik paling depan..(bilik ini tiada penghuni)...bilik ni hanya guna untuk solat sebab may sisters share bilik..(bilik ada 4)...

My youngest sisters pernah tido situ, siap boleh nampak vacuum dalam bilik tuh bergerak okie... so kami sekeluarga nih kengkononnya tido ramai2 takde apalah agaknya...malam first tido situ...anak2 aku takyah cakaplah..berapa kerap terjaga and nangis..termasuk Syaura okie..dia dah terjaga tuh nanti terkebil2 pegang tangan aku..aku pon seram sama eh...sampai esok pagi..dahla paginya nak balik kg...bila pagi baru hubby bersuara " Eh, mlm tadi abang banayk kali terjaga bulu tengkuk meremang"....hehehe...seram kan? So malam tadi balik dari kampung aku amik inisiatif untuk baca yasin and doa..."Ya Allah kalu betullah bilik nih ada penunggu, keluarkan lah ia dari bilik ini"....Alhamdulillah malam tadi semua orang tidur lena....Tulah the power of ayat2 Al-quran ni..owh cukuplah sekali kena tindih..takmo lagi dah...and janganlah ganggu kami lagi malam ni and seterusnya sebab bilik asal kami masih belum siap..Amin... Rasanya itu makhluk memang berlegar2 dalam rumah gamaknya...isk!

Tiring CNY holiday!

Wednesday, January 28, 2009

Alhamdulillah, cuti CNY harituh selamat balik ke kampung hubby di Sg. Besar and selamat kembali ke rumah terchenta....Memang penatlah....kereta banyak gila....Itulah nasib baik perjalanan kami nih 'menentang arus'...means bila kami ke arah utara kereta bnyak atau lebih sesuwei dikatakan jammed gila ke arah selatan (highway PLUS dari Nilai ke Seremban)...on the way balik pulak, kami ke arah selatan jalan sebelah sana jammed gila...(Dari Senawang sampai Nilai..) Jauh gila okiee...Siapakah yang telah menjadi mangsa jalan jammed nih angkat tangan?? ekekeke...

Kami memang jarang balik ke Sg. Besar, kekeke..jauh sangat 6 jam perjalanan..so memang tunggu cuti panjang so boleh lama sikit kat sana...sampai sana tengok padi tengah menunduk tunggu masa untuk di potong..memang nice scenery, depan umah MIL padi kekuning2an..cantek!! Untuk orang Johor macam aku nih, j*kun sikitlah..sebab area johor mana banyak area sawah padi nih...dulu kecik2 pernah melancong ke Kedah punya jakun tengok sawah padi..rupanya dapat jodoh orang dok kat tengah2 sawah rupanya..kekeke...just wanna share the nice scenery... Cantek kan?

Nothing much to story. Sufia mood yang tak menentu...kalu elok sibuk nak jalan sendiri..tapi time meragam asyik mintak dokong je..tulah selalu sangat jumpa atuk Sg. Besar kan..dah tak biasa..kekeke..tapi Syaura suka betul dia kat sana..memancing udang dengan sepupunya and atuknya..naik legam jugak...takpelah sekali sekala rasa suasana kampung...Kulai kampung jugak..tapi keliling suma dah bandar..hilang dah feel kampung tuh...

Whatever it is, as kitaorang tak bawak lappy, terasa macam rindu sesuatu je..kekeke...rindu kat blog sendiri ghupenya....balik tengok banyak sgt update dari kengkawan..so pagi2 baca suma blog kat my blog list tuh...sampai tak tertinggal komen...kekeke..Memang biasakah perasaan rindu blog ni ataupon aku saje?

Kek Gula Hangus Sufira*UPDATE*

Sape suka kek nih? angkat tangan..hehehe...Ingatkan POST INI yang terakhir sblom 28hb ni, tapinya teringat pulak nak buat KEK GULA HANGUS SUFIRA (again suka2 je aku letak nama*wink*) sebagai buah tangan untuk MIL..kek ni tak suma orang suka kot...tak seperti kek coklat feveret kepada suma orang..eheh! So Alhamdulillah niat suci murni aku nak bawak kek nih balik kampung tercapai sebab kek ini menjadi(tang sarangnya jek yang tak brapa lawa)...Again enjoy the Piccas ye kawan2...Pada yang mengandung and asyik dihidangkan ngan jamuan mata ajer sori yek! Bolehla dapatkan di kedai sekiranya terigin..hihi...



Resipi mcm biasa atas permintaan..(tupon klau ada) sebab kalu ada permintaan baru semanagt nak taip..kerana ianya bukan copy paste tetapi di taip dari buku resipi wasiat Umi Sufira*wink*

P/S: Sejak penjualan kek batik aku yang INI, aku telah mendapat 2 lagi tempahan selepas raya cina..ada jugak orang nak beli KEK BATIK SUFIRA yang tak seberapa adanya tuh..isk sungguh terharu!

Update with RECIPE. Aku ada dua resipi..dua dua aku pernah try.....aku update yang senang aje OK...
Resipi bawah ni senang je, pakai bekas yang kecik sikit pon OK sebab adunan tak banyak..
4 biji telur
2 cwn tepung
1 sudu soda bikarbonat
1 cwn susu pekat (aku buat tak brapa manis harituh, kalu mau manis buleh tambah kuantitinya kot)
1 cwn minyak masak
1 cwn gula dihanguskan dgn satu cwn air

Sediakan gula hangus...masak gula dalam kuali panas...sampai cair dan berwarna kehitaman tuang air satu cawan...dan kacau sampai rata..tunggu air gula hangus sejuk baru start baking okiee...

Cara2nya..pukul telur sampai kembang....lepastuh masukkan susu pekat, minyak masak, dan gula hangus....akhir sekali tepung yang telah di ayak ngan soda bikarbonat...oleh kerana tepung yang dikacau tak rata agak berketul..aku tapis dulu sebelum masuk dalam acuan membakar..BTW, some tips..katanya kalu nak jadik sarangnya cantik, perap adunan 3-4 jam..

Bakar atau kukus selama 1 jam...

Okeh bulehla cuba~

Things I can't stand TAG~

Friday, January 23, 2009

Sebelum aku terlupa sesiapa yang telah mengeTAG aku untuk kesekian kalinya, lebih baik aku tidak peram ini TAG lama2...ngee..Owh aku telah di TAG oleh Cik Yan, Mamaliena, and Ummilna a.k.a Kak Ina..

The rules : List at least 5 things you can't stand & tag your friends...
So, these are the things I can't stand :

1) Aku sungguh tak tahan kalu aku dah ajar banyak kali cara2 menulis yang betul kat Syaura tapi dia tetap tulis terbalik....(sebenarnya dia lefthanded tapi aku ajar cara right-handed tulis..logikla selalu terbalik ye tak?!) So suara singa aku nih akan mengaum satu rumah dimana nanti2 adalah ceramah free dari mak aku..."Janganlah garang sangt ajar anak"...sungguh tak tahan okiee...bayangkan kalu tulis nama sendiri pon "S" dia hadap belakang...dua kali ajar hadap belakang lagi..4,5 kali...siaplah!Sebab itulah tulisan dia agak tersusun hasil suara singa ibunya ini..kahkahkah...

2) Aku tak tahan kalu orang bukak sesuatu tak tutup balik...bukak almari baju ke, bukak rak kasut, senang cerita apa2lah...sakit mata aku memandang!yang menjadikkan aku lagi tak tahan bila aku membebel tentang bukak tutup nih, si 'dia' boleh senyum aje, kadang2 sekadar datang kat aku sambil tekap mulut aku supaya aku berhenti membebel...kepada si 'dia' harap2 bacalah entry aku ini...

3) Aku tak tahan gak bila orang berlagak tak tentu pasal walhal kita tau sangt latar belakang hidup dia...Aku pernah jumpa orang macam gini..(naseb baik aku dah berhenti kampeni lama..) Satu contoh dialog dia.."I tak retilah pakai make-up murah2..sebab I dah biasa pakai yang mahal"...walhal macamlah aku taktau lipstik SK-II tuh dia beli kat pasar malam...berbulu telinga beb! tapi layan..lainlah awak memang betul kaya and cerita apapun aku sanggup dengar..buleh buat tauladan ye tak!Orang2 seperti ini seprtinya duduk di alam khayalan..

4) Aku tak tahan kalu mabuk time pregnant..kahkahkah..yang ini kira aci tak? Sebab aku jenis mabuk teruk dan agak lama....selalu rasa aduhai cepatlah bersalin..tak tahan woo...

5) Aku tak tahan kalu toilet kotor, tak kira toilet awam or toilet umah sendirik...bukan apa kalu nak melepaskan hajat tuh nanti takelh nak cocentrate satu, geli geleman satu, lepas keluar nanti mahunya hilang selera makan buat beberapa hari...uwek!

Macam tak cukup je 5 ek, rasa byk lagi yang tak tahan nih! BTW, seperti yang aku ceritakan nak long holiday due to shut down tuh tak jadi...tetiba bos panggil kerja balik ada urgent order! so kira rezekilah..kalu tak kena potong gaji jugak few hundred..syukur Alhamdulillah...and ini entry aku terakhir untuk tahun ini(tahun ini???!!) kekeke..tahun lama cina ini...disambung pada tahun baru cina nanti sebab aku nak balik kampung hubby...Jumpa lagi pada 28 January nanti...

Opss sebelum terlupa, aku mau TAG....Lovelymummy, Mamaadib, Zufa, CT(szuraimah), Opie.

My Pumping Stories~

Thursday, January 22, 2009

Selepas MY EBM STORY, aku dok sibuk nak cerita lak pasal My Pumping Stories. Seperti yang telah aku cerita kan dulu, aku telah berpindah bangunan ke bangunan 2A. Bangunan 2A ini tiada tempat yang sesuai untuk aktiviti ku ini dan jauh dari pantry...Apakan daya nak tak nak terpaksalah aku pumping di bangunan 2B (meeting room lama) dan naik turun untuk simpan EBM di pantry di tingkat 2..End up, aku semakin exhausted dan semakin cepat lapar..kahkah..(alasan baik utk kuat makan).

Tapi yang seronoknya, tanpa aku sedari My Pumping Skill improves a lot tau dari dulu..akupon tak prasan until my conversation with my QA Inspector yang selalu buat kerja dalam meeting room tuh
Aku: Eh, tadi akak masuk pukul berapa?
Dia: Pukul 1030am. Nape kak?
Aku: Oh, akak nak check berapa lama akak pump..
Dia: Tak lama la kak..lebih kurang 5~10min je...

Dalam hati, eh biasa rasanya 15~20 min..tapi check balik memang betullah 10minit je dapat 6oz...yeah! So betullah kan.."PRACTICE MAKE PERFECT"..hehehe..

Lagi satu cerita, aku telah membeli lagi 6 botol MLO (untuk EBM storage bottle) di satu online shop yang baru...Thanks to Kak Nieza pemilik MOM's Choice yang aku kenali setelah dia menegur aku di shoutbox aku tuh...Service memang superb lah!;)..Ini adalah salah satu usaha aku untuk menggantikan botol2 Non BPA free yang terlebih sudah 6 bulan..(kawan2 jangan lupa tukar jugak ye kalu sudah overdue)...Yelah sufia kan dah 12 bulan..so botol2 non BPA free yang dibeli ketika usianya 6 bulan dah kena tukar botol baru..alang2 tukar BPA free bottle kan..

Last story, sejak 14 bulan aku berkecimpung dalam arena BFing and pumping nih belum ada seorang pon yang berjaya aku pengaruhi untuk menjadi pumping mate aku walaupon silih berganti beberapa orang yang pregnant dan bersalin di sini...Agak sedih okiee...Jadinya aku taktau perasaan sebenar ada pumping mate..sumanya di alam maya sahaje...Mesti best kan ada pumping mate?? huhu...takpelah semuga aku tetap terus tegar di arena ini..ihiks..

Terlebih 'English'?

Di satu petang yang tenang ketika aku baru pulang dari kerja dan dengan bersemangatnya meluru memeriksa bag sekolah syaura, aku telah terjumpa buku latihan ini...

Owh ini adalah buku latihan ejaan syaura di mana setiap kali teacher sebutkan sesuatu perkataan, anak muridnya kena tulis kat dalam buku mengikut perkataan yang telah teacher sebutkan....ada dua buku, satu untuk english, satu untuk bahasa melayu...yang aku dok tayang kat atas nih adalah versi bahasa melayu...terus aku selak ke muka surat pertama...di mana aku agak terdiam sambil menggaru kepala yang tak gatal..kemudian barulah aku tersenyum.....tengoklah apa yang anak dara aku nih dah buat ngan spelling dia...



.



.



.



.




Perasankah anda dengan perkataan pertama aka nombor 1 itu...kompem teacher sebut MATA...tapi anak aku tulis EYES...Terlebih tengok channel 613 kah? kehkehkeh....Terus aku uji dia..

"Kakak cuba eja MATA" soal aku

"M.A.T.A mata" jawabnya

"Abis, nape akak eja E.Y.E.S?" tanya aku balik

""Eyes kan mata ummi..." jawapannya...

Apa mau reply??kekeke... Terus terlintas kat kepala aku..tabahnya seorang guru..syabas guru2!!

Tak Mampu Menolak Lagi?

Wednesday, January 21, 2009

Aku tak mampu menolak lagi..Aku ingat makin bagi rasa makin reda itu kakak yang aku ceritakan DI SINI..Rupanya makin menjadi2 keinginannya untuk membeli kek batik itu... Aduhai beria2 memujuk aku untuk jual kat dia...tak kisahla berapa harga aku letak pon..isk isk..

Aku telefon hubby, hubby kata ala buat ajelah jual kat dia..dah dia nak sanagt tuh.... Hmm... nak esok lak tuh...Malam nih akan aku usahakan...

Isk berapa harga pasaran untuk satu adunan kek batik yer?

BTW, adakah aku memang jenis orang yang sukar menolak atau menghampakan orang lain kah??...kehkehkeh..baru discover hari ni nih!:P

tengoklah esok aku upload ghupe kek yang aku jual tuh kalu rajin...rasanya kena potong siap2 la sebab aku takut hancur jek kalu dia potong sendiri..:P

Kek Batik Sufira*UPDATED*~~

Niat aku untuk membuat KEK BATIK SUFIRA (sedap2 je letak nama ahaks!) nih pada cuti shut down 10 hari nanti tergendala bila aku telah buat lebih awal iaitu malam tadi...Ini kerana di satu petang yang hening aku telah mendapat panggilan telefon dari kakak yang bekerja satu syarikat ngan aku tapi berlainan bangunan (aku tak kenal pon kakak ni) kerana dia meminta aku memberinya resipi kek batik yang pernah beberapa kali aku buat...

Aku pon bagi ikut emaillah kan...so berbalas2an untuk beberapa kalinya so email yang terakhir darinya...dia bertaya...
" Mimi jual ke kek tuh? Kalu jual kita nak beli"
dan jawapan terakhir dari aku..
"Erk! kita tak jual pon...rrr..nanti bila2 kita buat kita bagi kat akak rasa yer.."
Alamak! Macam tak sedap hati pulak so malam tadi dengan penuh kesungguhan aku buat kek ini untuk bagi dia rasa...lagipun Syaura suka kek nih and bolehla aku bagi kawan2 aku makan sebelum cuti panjang 10 hari nikan...

Tak lupa aku tempelkan gadis manis nih yang berterabur rambutnya yang begitu tegar mengganggu urusan aku dan telah ditipu dengan bekas dan sudu kosong, kacau2 dalam bekas tuh ala2 umminya konon..hehehe...

So lihatlah hasilnya..jeng jeng jeng...tapi as kek batik nih very very the common aku rasa ramai yang tau buat kan..sonang aje..recipe akan ditempelkan di atas permintaan..hehe..tu pon kalu adalah..so enjoy the piccas! yehaa......



Resipinya (My way)
400g biskut marie
220g butter (bersamaan sebuku butter)
1 cawan gula halus
4 biji telur
1 cawan susu pekat
1/2 cawan koko
1/2 cawan milo
1 cawan nestum (boleh ganti quaker oat or kacang hancur kalu suka)

Bahan A
Pukul gula dan butter sampai kembang, masukkan telur satu persatu sampai rata

Panaskan kuali/ periuk, masukkan milo, koko dan susu pekat dan kacau dengan api pelan sampai rata, masukkan bahan A kacau lagi sampai pekat, pastuh masukkan nestum tadi....bila dah agak2 pekat dan adunan masak, tuang biskut marie yang telah di belah 4 ke dalam kuali (aku pakai kuali besar senang gaul). Bila suma biskut dah rata kena ngan adunan, tuang dalam loyang and tekan2 bagi rata, pastuh masukkan dalam peti ais sampai keras and sedia untuk dipotong!OK senang je...

TAG No. 18 *UPDATE*

Tuesday, January 20, 2009


Ini TAG sudah lama diperam! Dari Mamadhea and Padnani and Mamaliena and Lovelymummy...terima kasih banyak sudi bagi cute award ni yek kat blog aku yang tak seberapa nih!ada sape TAG aku lagi tak yang aku tak prasan..hehe...
(Title ditukar kerana telah menjadi terlalu panjang..hehe..)
The rules of this award are:-

1. Copy Badge “2008 Cute’s Blogger Award” untuk diletakkan di blog anda

2. Link atau ceritakan kembali siapa yg memberikan award ini kepada anda
Mamadhea
Seorang Si.com forumer yang tegar..mom to Dhea an Hardif yang montel and cute..hehe.. friendly and talkative (gak kot..) walaupon tak pernah borak ngan ko sha!kihkih..
Seorang teman blogger yang aku baru je kenal..sekarang tinggal di Oman (wow!!)..hehe..ibu kepada baby boy yang sangat comel..salam perkenalan Nani!!
Mom to 3 kawaii kids..kenal sejak dari syarikat lama..tapi macam takut je nak tegur..kenal lebih rapat di dunia blogging ini...sekarang baru rasa lebih rapat okiee...tenang je orangnya..bilalah nak jadi setenang Kak Liena nih!ekeke..
A mom to baby Qaisara yang chumell dan pandai pegang botol sendirik lagi...sekarang ada online shopping shop dan sangat tegar dalam bisnesnya...gud luck mummy!


3.Setiap blogger hendaklah menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih pemenang seterusnya , aku dah pernah buat 16 fakta rawak and 10 fakta rawak nih..nih additional info lagi kah??kekeke..layann..

1. Kat Ofis meja aku bersebelahan ngan seorang production executive yang muda dan kelakar..sungguh lah hari2 buat lawak...memang teraphy lah hari2 ketawa layan lawak dia..buleh awet muda OK!kehkehkeh..

2. Setiap hari pergi kerja naik kereta with my hubby..walaupon aku masuk pukul 8 dia masuk pukul 9 and aku balik pukul 545 tapi dia balik pukul 6..layan jelah..jimat duit minyak kan..


3. Mempunyai 'anak buah' seramai 22 orang yang mana tetiap bulan aku kena sign printed attendance diaorang..kalu tak sign gaji depa tak masuk okie..kihkihkih..(baru pagi tadi sign utk gaji bulan 1, nasib baikla 22 org aje..)


4. Suka makan coklat..


5.Suka berkawan


6. Mempunyai seorang bos Japanese yang mempunyai istri di Japan dan awek di Malaysia yang mana sering mencari alasan tak mahu kembali bekerja di Japan walaupon telah tamat kontrak..tapi dia memang baikla kat aku selalu belikan hadiah dari Japan..so ikut sukalah bos nak gatai pon..kekeke..


7. Mempunyai 2 orang anak dara yang mana anak sulung aku telah bersekolah tadika sebelah pagi dan cukup membuatkan aku dan hubby kelam kabut menyiapkan dia sebelah pagi..bulan ini aje dah 2 kali aku datang lewat gi kerja..hahaha..


8. Sufira ialah nama gabungan antara Sufia dan Syaura yang aku gunakan sebagai nickname..eh semalam prasan ket cerita Spa-Q tuh nama watak jasmin Hamid, Sofiera lah..keke..you all sempat tak tegok Spa-Q balik kerja?kekeke..


9. Aku suka Faizal Tahir dan dilanda kedemaman macam cik Yan..kekeke..


10. Last but not least, setelah puas ketawa di ofis aku kena layan lak lawak hubby aku kat umah kerana sememangnya hubby aku jugak Pak lawak..kekeke...


Okie, nak anugerahkan Cute Award nih pada CAPT, HERNEE, MUMMY DASY, SITI@NURIE, ZUFA, NURUL DHIA, SAYANGIBU, LOVELYMUMMY, LIA, MAMADHEA, MUMMY HNH, MAMALIENA, CIK YAN, K.YANI, LELOSANI, SALFARYNA dan suma my blog reader....
Sila jangan malu2 ambil award dan TAG ini yer...

Introduce Solid Food~~

Monday, January 19, 2009

Tertarik nak buat entry dari soklan Lovelymummy tentang introduce solid food for her baby...Rrr boleh refer di shout box aku kat sebelah tuh.... So nak share lah pengalaman aku introduce solid food pada Sufia harituh.(mm..time Syaura tuh cam ingat2 lupa dah, dah lama lah katakan)...

Masa yang terbaik untuk introduce solid food kat baby ialah setelah baby berumur 6 bulan...sebabnya masa umur tuh perut baby dah cukup matang untuk menerima makanan lain selain dari susu... Pada sesiapa yang pernah check up di klinik kesihatan terang2an ada artikel untuk memperkenalkan makanan pejal pada bayi masa umurnya 6 bulan...Plus minus 1 week tuh maybe OK kot..

Tapi biasanya ramai mommies yang memperkenalkan lebih awal atas alasan baby tak kenyang, tak cukup susu etc. Lagi2 orang yang berusia selalu ajar kita untuk campurkan Nestum dalam susu biar baby tak meragam...kesian baby lagi2 kalu baby yang disuapkan tu baru berumur 2,3 bulan..so mommies rajin2 bertanya pada paed, doktor bertauliah ataupon korek2 ilmu dengan google about solid food nih yer...

Pengalaman aku dulu masa introduce solid food kat Sufia dulu..memang payah..memang susah...Ada entrynya yang aku post dulu KAT SINI. Dengan menyemburnya, mengeliat tak mo di suap..takpun kemam jek makanan tuh kat mulut...isk isk..memang seksa...mungkin BF baby memang camtuh kot...susah nak terima rasa lain selain rasa BM...

So untuk permulaan introduce tuh, boleh cuba bubur nasi kosong (untuk periksa alahan pada baby baru tambahkan sedikit2 ikan bilis, ayam, ikan kemudian hari nanti) ataupun bubur nasi perasa EBM...untung nasib baby suka makan..untung nasib macam sufia tuh sampai sebulan nak membiasakan dia makan solid food..kehkehkeh...homemadefood adalah yang terbaiklah kan...pastikan tak letak garam, ataupun perasa tambahan pada seringkat permulaan sampai umur setahun... Dah umur setahun pon actually tak digalakkan letak garam dalam makanan lagi..(aku baru google about this semalam)..kalu nak letak pon dalam kuantiti yang sanagt sikit....sila search di pakcik google tentang garam in babies food... Sufia alhamdulillah solid food nya masih belum tambah perasa tambahan lagi...OK..sekadar berkongsi..ada sesiapa nak tambah apa2 lagi? silakan...

Hati berbunga2~~

Harini takde special entry nak di hapdetkan...Sufia demam harituh straight 4 hari..panas...sabtu lepas dah kebah..pastuh naik merah2 kat badan..demam campak rupanya..alhamdulillah dah OK..Cuma hati aku berbunga2 la harini...hehe..takde angin takde ape tapi rasa happy..kihkihkih..biarlah kan.. bagus gak...

Kat bawah ni just suka2...dapat mel pagi tadi...menarik gak! ada sesape nak cuba?tengok ada yang mengena ke tak...tapi janganlah percaya lak kan...aku? hehehe... hampir 60% mengena..tang ngan pasangan pon mengena..you all camne?

Kalau anda dilahirkan pada 1Hb, 10Hb, 19Hb, 28Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.1

Kalau anda dilahirkan pada 2Hb, 11Hb, 20Hb, 29Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.2

Kalau anda dilahirkan pada 3Hb, 12Hb, 21Hb, 30Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.3

Kalau anda dilahirkan pada 4Hb, 13Hb, 22Hb, 31Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.4

Kalau anda dilahirkan pada 5Hb, 14Hb, 23Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.5

Kalau anda dilahirkan pada 6Hb, 15Hb, 24Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.6

Kalau anda dilahirkan pada 7Hb, 16Hb, 25Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.7

Kalau anda dilahirkan pada 8Hb, 17Hb, 26Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.8

Kalau anda dilahirkan pada 9Hb, 18Hb, 27Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.9


no.1
----
Anda sangat cerdik, jujur, lucu, degil, rajin, terus-terang, cemburu dalam asas pertandingan, baik hati, peramah dan autoriti. Anda ingin mendahului dalam apa jua keadaan. Anda seorang yang berdikari, berkeyakinan dan tidak pernah berada di bawah pimpinan orang lain. Anda akan bercinta dalam usia yang muda tapi akan berkahwin pada usia yang matang. Anda tidak suka akan orang yang bertentangan pendapat dengan anda. Malah anda juga menyimpan dendam dengan orang yang bersalah dengan anda. Anda seorang yang kuat belanja. Pada masa hadapan anda adalah professional dalam kerjaya yang anda ceburi. Namun terdapat juga orang yang kecil hati dengan pencapaian anda. Anda mempunyai keluarga yang bahagia. Pasangan ideal anda adalah no.4, 6, 8.

no.2
----
Tak kira apa pun, anda akan disukai oleh semua orang kerana anda berperanankan Bulan dan semua orang suka akan bulan. Em...bagus! Anda suka bermimpi siang. Anda kurang berkeyakinan terhadap diri sendiri. Jadi and perlu membuat perubahan ke atas hidup anda. Anda adalah seorang yang sukar diramal kerana anda membuat perubahan berdasarkan masa dan keadaan. Anda juga seorang yang mementingkan diri sendiri tetapi and mempunyai bakat dalam muzikal, seni dan komunikasi lisan. Sikap anda seperti bulan yang datang keredupan dan pudar jadi semua orang boleh mengetahui perubahan anda. Anda boleh menjadi Mahatma Gandhi yang kedua kerana cinta akan keamanan. Anda juga seorang yang bertanggungjawab dalam keluarga. Pasangan ideal anda adalah no.2, 5, 9.

no.3
----
Anda adalah seorang yang berhati keras, pentingkan diri sendiri, kuat agama dan suka untuk mempertingkatkan kehidupan sendiri. Anda mempunyai masalah keluarga dan anda dapat mengharungi dengan kesabaran anda. Anda sangat pandai bercakap, wajah yang cantik, jadi ke mana saja anda pergi anda akan dapat apa yang anda inginkan. Daripada hari lahir anda, anda perlu berkerja keras untuk berjaya. Anda juga seorang yang menghormati orang yang lebih tua daripada anda. Bukannya senang nak menjalinkan hubungan sama ada percintaan, kekeluargaan atau persahabatan. Sekiranya anda suka akan sikap seseorang itu, maka hubungan itu akan berpanjangan. Anda suka akan kebebasan, pencipta di mana ada anda akan membawa harapan, kegembiraan dan keceriaan ke dunia ini. Pasangan ideal anda adalah no.6, 9.

no.4
----
Anda adalah seorang yang amat degil dan rajin. Mungkin anda akan menjauhkan orang lain daripada anda kerana kata-kata anda. Anda seorang yang bertimbang rasa akan masalah orang lain. Anda berbakat dalam penyelidikan dan seni. Anda akan membantu ahli keluarga atau kawan-kawan yang menghadapi masalah tanpa berfikir panjang. Anda kena berhati-hati dengan orang sekeliling anda kerana mereka mungkin akan mempergunakan anda. Kawan-kawan anda akan menghabiskan masa dan wang ringgit anda dan selepas itu menjauhi daripada anda apabila anda dah tak ada nilai buat mereka lagi. Walau bagaimanapun anda tetap seorang yang sabar dan tegas. Pasangan ideal anda adalah no.1, 8.

no.5
----
Anda sangat popular dalam komuniti. Anda boleh menyelesaikan sesuatu perkara hanya secara lisan. Anda mempunyai akal fikiran dalam menjalani perniagaan. Namun anda terlalu terburu-buru. Anda adalah seorang yang humor di kalangan kawan-kawan dan ahli keluarga. Kawan-kawan dan ahli keluarga anda juga akan minta bantuan anda apabila mereka memerlukan bantuan. Anda bukan seorang yang setia dalam hubungan percintaan. Anda suka perubahan dan kebebasan. Anda mempunyai ciri-ciri seorang pengembara dan ahli silap mata. Anda mempelajari hidup melalui pengalaman. Pasangan ideal anda adalah no.1 , 2, 9.

no.6
----
Anda dilahirkan untuk menikmati hidup ini. Anda tidak pedulikan apa-apa perkara dan hanya ingin berseronok dalam hidup anda saja. Anda sangat pandai dalam pelajaran dan pengurusan perniagaan. Anda seorang genius, baik hati (tapi hanya orang yang beranggapan anda orang baik), mempunyai paras rupa yang cantik atau kacak. Semua benda yang baik akan datang pada anda. Anda mengambil berat ke atas ahli keluarga dan kawan-kawan anda. Pada pandangan mereka, anda adalah seorang yang murah hati, peramah, adil saksama dan mempunyai penilaian yang tajam. Pasangan ideal anda adalah no.1, 3, 9.

no.7
----
Anda mempunyai daya tarikan kepada sesiapa saja. Anda adalah seorang yang realistik, yakin, gembira dan merupakan seorang yang genius dalam bidang pendidikan, muzik, seni dan nyanyian. Anda mempunyai masalah sikap iaitu panas baran. Namun demikian, anda banyak melakukan pengorbanan untuk keluarga. Anda meletakkan keluarga di tempat yang amat tinggi sekali sehingga kadang-kadang mengabaikan kebahagian diri sendiri. Anda telah dilahirkan untuk memberi sumbangan kepada dunia ini. Jadi anda seorang yang bagus dan seorang yang amat gembira. Pasangan ideal anda adalah no.2.

no.8
----
Anda mempunyai personaliti yang sangat kuat jadi tak ada orang yang memahami anda. Kepakaran anda hanyalah menuding jari pada sesuatu benda. Anda juga mengalami pelbagai dugaan dalam hidup. Semua masalah ini telah menjadikan anda lebih kuat dan tabah. Anda memperjuangkan keadilan. Kebanyakan masa anda telah dihabiskan bersama-sama dengan kawan-kawan. Anda seorang yang disiplin dalam hidup, tidak putus asa dan berani. Faktor-faktor ini telah membawa anda ke puncak kejayaan. Anda juga adalah seorang ahli pasukan, keluarga dan pejuang yang sangat bagus. Pasangan ideal anda adalah no.1, 4.

no.9
----
Anda adalah seorang yang sangat tabah dari segi fizikal dan juga mental. Anda mempunyai penilaian yang sangat tajam. Anda juga adalah seorang yang sangat dihormati dalam komuniti. Anda adalah orang yang boleh menerima cabaran dan berjaya dalam apa jua yang anda buat. Pada usia yang muda anda selalu bertentangan dengan ibu bapa anda. Tapi apabila usia anda telah semakin meningkat anda adalah seorang anak yang taat dan hormati mereka. Anda sesuai menceburi bigan kejuruteraan atau perbankan kerana orang lain percaya dan yakin akan anda. Anda merupakan model teladan kepada orang lain. Pasangan ideal anda adalah no. 3, 5, 6.

For My Sister's Wedding Ceremony~

Sunday, January 18, 2009


Owh jangan tertipu dengan title di atas kerana the kain is meant for me..(for us actually)... Di mana semalam we purposely went to Bazaar Tekstil, Bandar Kota Tinggi untuk membeli kain seperti gambar di atas....Actually akupon taktau nama sebenar deretan2 kedai yang jual banyak kain dan baju tuh tapi aku memang suka and rambang mata kalu membeli belah baju or kain di situ...Sangguplah travel all the way long from Kulai to Kota Tinggi semata2 nak carik kain kat situ..Walaupon ianya tidaklah sehebat or segah Nilai 3, Pekan Sg. Besar or Jalan Masjid India kat KL tuh but it satisfied enough for me to shop it there...Why? Sangat2 affordable, banyak pilihan, (baju dah siap or kain, tudung, telekung..owh segala macamlah), and paling best boleh tawar menawar ke harga yang sangat2 berpatutan...


We bought it 3 sets exactly the same one for myself, my youngest sister and my mom untuk dipakai ketika majlis perkahwinan adik aku nanti..(InsyaAllah..) As the theme is dark purple inilah kain terbaik yang dapat aku pilih sebab dah rambang mata sangat semalam...Rrrr..OK ke ek? Harganya yang sepatutnya RM120 for 3 sets but I managed to bargain until RM100 for 3 sets..OKlah tukan..at least RM20 tuh boleh buat isi minyak..hehehe...Kedainya yang di bangunan lama, owned by Cambodian yang sangt fasih berbahasa melayu.....dia siap kenal aku lagi sebab berbelanja masa hari raya lepas kekeke...then carik baju carik tudung sekalik...


La ni dok pikir nak buat baju apa yek? Frankly since aku actively berkecimpung dalam dunia breastfeeding nih sejak setahun lalu dah berzaman tak tempah baju kebaya....sebab selalu pikir susah nak BF Sufia kalu berkebaya nanti walaupon my kebaya style idaklah yang ketat sanagt tuh....but this time maybe sebab akan dipakai di rumah saje..(majlis akan dibuat di rumah kami) maybe takde masalah kot....kebaya macammana nak buat yek?!!hehe..


Last but not least, aku rasa selain dari Air Terjun Kota Tinggi dan pantai pantai indah sekitar Kota Tinggi yang menarik kat sini, bazaar jual kain jadi tempat kedua best kat sini..(bagi akulah..)hehehe..


Psstt...sekali lagi anak Johor sejati ini mempromosikan dengan tegarnya tempat2 menarik di Johor ini..kehkehkeh...

Bantal Busyuukk~~

Friday, January 16, 2009

First of all, kakak Syaura, ummi mintak maaf ek bocor rahsia kakak!kikiki...

Nilah nak cerita anak dara aku sorang nih yang umurnya hampir mencecah 5 tahun 2bulan nih... Kisahnya bila kitaorang balik kampung Sungai Besar (umah my PIL) hampir 4 tahun lalu buah kekabu depan rumah tengah masak ranum... siap macam snow tuh berguguran depan umah... Masuk umah salam2 PIL, tak lama pastuh my MIL keluar bawak satu bantal comel berbalut sarung bantal hijau..."Nih bantal mak buatkan untuk Syaura"..

We all apalagi, bantal free kan...bantal kekabu lak tuh..(bagi sesiapa yang tak pernah tengok orang buat batal kekabu..jangan terkejut kerana sangat leceh pembuatannya Okie..)..Syaura suka, umiabi nya pon suka dapat bantal baru walaupon bantal tu utk Syaura...

So hari2lah Syaura pakai bantal tuh. Kebetulan hujung sarung bantal hijau buatan nenek tuh ada lebihan (terkeluar sikit), so hujung bantal tuh jadik gentelan tangan dia setiap kali nak tido..sebelah pegang botol susu, sebelah lagi menggentel....Umi abi nih layankan ajelah kehendak dia....yelah anak sulung...taktau penangan bantal busuk ni lagi....Rupa-rupanya hebat penangannya ye!

Ingatkan sekejap aje, sampai ke besar Okiee menjadi2 berkepit ngan bantal hujau dia tuh...sampai satu tahap warna hijau tuh dah naik kelabu, bila nak bukak sarung tuh nak basuh siap meraung2....geramnya...kalu balik kampung tertinggal bantal tuh meragam time nak tido, macam susah nak tido gitu...Perghh hebat okie penangan bantal busuk nih! Jangan tak percaya syaura masih berkepit ngan bantal hijau itu sampai sekarang sambil gentel2 bucu sarung bantal sblom tido..(macam org high pon ada)..kekeke..tukar bantal?! jangan harap..dia kenal baunya..
Any tips tak nak pisahkan bantal busuk nih?isk isk..

BTW, untuk adik sorilah..NO bantal busuk or selimut busuk or anything busuk..akan diusahakan supaya tak terjebak macam kakaknya..ngeee...:P

Mentua VS Menantu~

Thursday, January 15, 2009

It's not about me, but it's all about my hubby and my mom..hahaha..lawaknya ingat2 balik..yes we live with my parents under one roof and my hubby rarely talk to my mom due to not so many topics that they can get along well to talk together but yesterday...

Few minutes after we got back from work and I was BFing my Sufia at the in front hall while my mom was sitting at the back hall....suddenly..my hubby brought yesterday's newspaper to my mom...

Hubby: Mak, cuba mak baca surat khabar ni....Ada crita memey ni mak..dia keluar interview kat Wanita Hari Ini..

My Mom: Mak, tengok semalam kat TV...

Hubby: Ada ke dia kata kalu ada jodoh dia sanggup nak kawin ngan Norman Hakim tuh....bla bla bla..

My Mom: Bla bla bla..(sambil sayup2 sebab depa ngan borang kat ruang belakang..tak brapa dengar..)

Hubby: Bla bla bla.....

then a few minutes after that my hubby came back to us...

See! How this hot stories merapatkan hubungan silaturrahim menantu and mentua nih...aku kat depan nih dah gelak bagai nak rak okiee!!

P/S: Sape kata lelaki tak pandai buat 'ketupat"..hihihi...

Bila Sufia Demam~~

Ini adalah demam kali ketiga in her life..kali pertama selepas kena jab masa 3 bulan, demam kali kedua mungkin nak tumbuh gigi harituh...and dah dua hari, harini dan semalam Sufia demam lagi...Alhamdulillah syukur nasib adik Sufia tak seteruk Kakak Syaura yang dibesarkan di nursery di mana tetiap bulan aku akan bawak Syaura ke klinik sebab demam..worst case masa Syaura 5 bulan 5 hari lepak kat Hospital Seremban...Syaura demam panas...aduhai memang kenangan pahit ler...aku tak suka dok kat spital lama2...isk isk..

Tapi itulah bila dah jarang2 demam....Alahai manjanya, lemah je badannya...sebab demam memang tak ketahuan...maybe sebab sufia dok kat umah aje, and BF baby sebab tuh dia jarang demam...jangkit dengan siapalah agaknya?..takde sesiapa pon kat umah tuh yang demam... Tapi memang panas betullah badan dia...risau aku sebab aku personally dah lama tak jaga baby demam..kalu sufia demam pon sblom ni cuma satu hari je...Sempat juga snap gambar si kecik nih...masih nak senyum gak walaupon ngah lembik camtuh kan..

Tang makan ubat alahai payahnya...suap je ubat kat mulut dia, dia akan sedaya upaya muntahkan ubat tuh sampai semua isi perutlah keluar...tang yang inilah aku terasa bezanya Sufia dan Syaura...Syaura maybe sebab dari kecik lagi dah biasa makan ubat..(abihtu asyik demam je..) plus dia memang suffering eczema yang membuatkan dia selalu kena makan antibiotic (dolu2 masa baby) sampai sekarang batuk sikit2 pon sibuk nak makan ubat..sampai aku malas nak layanla...tapi Sufia memang payah sungguh..berpeluh aku lakibini nak suap dia ubat..itulah kan lain anak lain ragamnya...BTW, semoga Sufia cepat sembuh..aku risau dah ni tengok keadaan dia..semoga takdelah penyakit2 lain selain demam biasa..Amin..

P/S: Update dari aku yang sudah 2 malam tak lena tidur..isk isk...

TAG ke 17 From Cik Yan~

Wednesday, January 14, 2009

Ahaks! Aku seronok sangat weih buat TAG nih! TAG kedua best after my workstation ler aku rasa...almaklumlah first time carik guna google images search nih! best2...

This TAG is from Cik Yan.. Thanx cik yan..

The rules are simple. Use Google Image to search the answers to the questions below. Then you must choose a picture in the first page of the results, and post it as your answer. After that tagged 6 people.
I am
I really want to go to...
My favourite place...



My favourite things..(nih termasuk mak bapak skalik nih!)

My Fav Drink



My fav food







My favourite colour...(err bolehkah anda teka?!)





I live in...

I was born in...rrr..memang johor sejati!




My School/ college (kahkahkah komepm ramai taktau!)


My Fav story...(meleleh air mata tengok crita nih! nasib baik hubby outstation kalu tak mampuih kena bantai kena gelak!)

My hobby...


I wish...(tang nih ramai yang sama..hehehe..)


okeh! Aku nak TAG, MAMADHEA, SAYANGIBU, CAPT, OPIE, ZUFA, and...

Derma Darah~

Company aku sudah arrange satu aktiviti derma darah...Wah aku nih dah berkobar2 semaagat nak menderma nih...Dulu pernah derma sekali..masa company lama...best jugak kan.. mmm kita akan dapat satu buku merah kecik, untuk rekod aktiviti derma darah kita tuh...wah benefit dia banyak kan depends on brapa banyak kali kita derma darah tuh...

Pengalaman aku dulu, jarum dia sangat besar Okiee...kekeke..seriau jugak tengok ghupe jarum dia mula2..yelah kalu kecik jarumnya sampai bila nak siap kan..and then tengok darah keluar laju je dari badan..perghh..mahal pengalaman tuh..dapat 1 pine(betul ke eja nih?!) darah aku..owh!! bila siap derma tuh, when I tried to stand up! perghh ringan je rasa badan.. nasib baik tak tumbang..Yang best pastuh kena jamu ngan makanan free..ceh konon nak cover balik darah yang hilang tu kan..tapi memang seronok..tu yang semangat nak derma lagi!

Dok baca syarat2 dia
1) Perempuan berat mesti melebihi 45kg (pass)
2) Tidak mengambil ubat-ubatan selama 2 minggu sebelum menderma (pass)
3) bla (pass)
4) bla (pass)
5) bla (pass)
.
.
13) Untuk Wanita
TIDAK menyusukan bayi ....erkk?!!
TIDAK mengandung

Walla...tang no 13 tuh dah FAIL dah!! kuikui..sowi yek buat sesiapa yang dah tau..aku nih sengal sikit tang2 pantang larang breastfeeding mommies nih..TIDAK boleh menderma darah ghupenya...
So next time lah...nak wat camne kan...hihi..

BTW, you all camne? Pernah derma darah tak?

Misteri Barang Yang Hilang~

Tuesday, January 13, 2009

Sejak akhir2 nih..dalam umah aku ada berlaku kehilangan barang....Barang2nya seperti di bawah..ini yang dapat dikenalpasti..mungkin ada lagi yang hilang tapi seisi rumah tak prasan...di mana yer...

1) Ubat gatal..(tulah sape suruh letak sepah2 ye tak walaupon bertutup rapi)

2) Ubat nyamuk elektrik

3) Dan yang terbaru pagi tadi botol air kakak Syaura...

iskiskisk...memang agak musykil bila dah carik stau rumah tapi takde...

Tapi malam tadi rasa2 dah boleh detect siapakah punya angkara...Rasa2nyalah ini ialah orang ini punya angkara..

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


Sebab semalam aku ternampak orang ini dengan confident nya membawak tisu basahnya dari dalam bakul alat soleknya ke ruang tamu depan...mesti dia ada satu port yang dia letakkan semua barang yang dipunggahnya tapi kami tidak ketahuan..sungguh lawak okie..boleh jadik transporter barang nih...patutlah rajin sangat berjalan dapur ke depan ke dapur lagi...nantilah kalu aku dapat snap gambar kebz an nya punggah barang tuh..aku dah selongkar bakul permainan nya tapi takde..."Aduhai dik kat manalah adik angkut barang2 tuh suma, kesian kakak Syaura bawak botol air mineral yang diisi air sirap aje pagi tadi"

Kesimpulannya:Jangan letak barang sepah2 bila dah tau ada tukang angkut dan tukang simpan barang di dalam rumah..dan transporter itu tidak menjawab sekiranya ditanya..

TAG ke 16~

Monday, January 12, 2009

Diam tak diam dah 16 kali aku kena TAG! tu tak masuk yang aku ngelat skip jawab tuh!kekeke...Ini Hutang TAG terakhir (rasanya kot)..Dari Opie and Mamadhea!

The rules:
Link to your tagger and post these rules.
List 8 random facts about yourself and tag 8 people.

Tagging:
1~8: No one. Hehe..sebab ramai yang dah kena dan dah buat TAG inni..

Fakta rawak tentang saya; Ini adalah kesinambungan dari TAG 16 Fakta rawak yang telah dilangsaikan sikit hari dulu..

1. Aku sangat suka matapelajaran add maths dan physic tapi sangat sengal dan b*bal matapelajaran biologi waktu sekolah menengah dulu...rrr..aku dapat C4 masa SPM..tu pasal aku tak jadik doktor kot..hahaha...

2. Aku sangat tidak berdisiplin dalam menyimpan duit di bank..harusnya aku carik alternatif lain untuk mendisiplinkan diri..ngeee..

3. Aku mempunyai boss yang baik hati tetapi gatal...(bukan gatal dengan aku okie..)

4. Aku juga tidak disiplin dan hangat2 tahi ayam dalam pengambilan supplements..owh sungguh rugi dan membazir!

5. Aku selalu masuk kelas last masa kelas persediaan bahasa jepun dulu...(kelas kami mengikut markah test bahasa jepun)...errr dengan kata lain aku nih lembab ler part nak tangkap belajar bahasa ni kot...kihkih..nasib baik gi jepun leh hidup..

6. Aku bercinta ngan hubby aku sejak kelas persediaan bahasa jepun tuh (tahun kedua) kekeke..pergh dah dekat 9 tahun gak bercinta ghupanya yer..

7. Aku tak suka buah dragon! Buleh?kekeke..

8. Aku teringin nak pergi Paris.....bilalah nak kesampaian tuh uwaa!!

Myself

First name: R*z*m*m* (rahsia yang tak rahsia)

Name you wish you had: ??

What do people normally your name as: Mimi, along, roza

Birthday: 2 Feb 1981

Birthplace: Batu Pahat (Di rumah nenek aku, disambut oleh mak bidan)

Time of birth: Pagi seblom subuh kot

Single or taken: Taken

Zodiac sign: Aquarius

My appearance

How tall are you: 163cm

Wish you were taller:Takmo ah!karang lagi tinggi dari hubby laks!

Eye color : Walla...black jer...

Current hair color: Hitam

Short or long hair: Not to be revealed (ngee..)

Ever dye your hair a bizarre color: Pernah..pakai dye inai...tapi maleh dah nak buat..leceh!

Last time you did something dramatic with you hair: Takde ape yg dramatik...takat rebonding jerk.

Glasses or contacts: Neither

Do you wear make up: Kadang2

Paint your nails: Nope

Shy or outgoing: Depends on situation

Sexy or cute: Sexy..buleh?kekeke

Serious or fun:Both depends on situation

Flowers or chocolates: Both

Pepsi or coke: Neither

Rap or rock: Rock

Relationship or one night stand: Relationship

School or work: SAHM

Love or money: Both

Movie or music: Both

Country or city: City

Sunny or rainy days: Sunny

Friends or family: Both

Have you Ever

lied: tak penah....alamak, kire saya dah menipu la tuh... (tiru jawapan Opie:P)

Stole something: Saya teringin nak curi senduk umah orang yang ada anak lelaki..ngee...

Smoked: Nope

Hurt someone close to you: Tak..buleh?!kekeke..

Broke someone’s heart: Err..pernah kot...

Wonder what was wrong with you: Kenapa aku susah memaafkan orang yang telah membuat aku terasa hati ek...isk isk...walaupon orang itu cuba berbaik2 dengan aku, hati aku tetap terasa...Ya Allah lembutkanlah hati aku ni...tapi takpe by 2,3 years time mesti aku dah lupa..InsyaAllah...

Used chopstick: Yes

Sang in the mirror to yourself: Nope

Favourites

Flower: Rose Merah

Candy: Lolli Pop...

Song: Coba (Faizal Tahir)

Color: Rainbow colour

Movie: Ganas & Romantik

Singer: Faizal Tahir

Junk food: Twisties

Website: INI,INI , dan INI

Location: Johor

Ever cried over someone: Ever

Is there anything you wish you could change about yourself: Bersyukur dgn ape yg ade

Do you think you’re attractive: Yes..kihkihkih..

Do you play any sports: Silat, swimming, bola jaring (tapi takat back up buleh ler..)

Perghh..awatlah panjang sangat TAG nih! owh ada satu lagu award dari Mamadhea ghupenya..

P/S: Terima kasih pada yang sudi membaca...

Again n Again!

Bukanlah satu kejutan lagi kerana AGAIN aku akan menjalani cuti panjang (company shut down) dan SAHM activity, di mana pada minggu ini dan minggu depan aku akan hanya bekerja selama 4 hari sahaja dimana aku direla paksa cuti pada hari jumaat dan rela paksa cuti lagi sepanjang cuti hari raya cina selama seminggu dan akan naik kerja pada 2hb February...Bolehkah anda bayangkan betapa teruk kemerunduman ekonomi sekarang ini..walhal company aku ini supply barang ke seluruh dunia...Maknanya seluruh dunia pon mengurangkan pembuatan barangan elektronik...isk isk isk..

Walaupon anda tidak terlibat secara langsung seperti aku..haruslah kita berhati2 dengan perbelanjaan seharian di mana kita tidak tahu apalah nasib kita nanti..hehehe..kurangkanlah pembaziran(nasihat untuk diri sendiri juga..)

Nak update sikit pasal Syaura
Syaura dah mula memahami cerita2 yang kami tonton..Malam harituh kami tengok movie Memoirs of Geisha di HBO..and then part Dr. membuka baju Sayuri kerana nak lihat badannya... Laju je meluncur dari mulut Syaura..
"Umi, kenapa abang tu bukak baju kakak tuh?"
"Umi, kenapa kakak tuh nangis?"
Terkesima sungguh kami...takde apa yang dapat aku jawab melainkan terpaksalah menipu..
"Owh, kakak tuh sakit perut, sebab tuh dia tunduk, nangis"

Dari sini kami tahu bahawa, selepas ini kami kena lebih berhati2 kalu nak tonton cerita dengan anak2...Bezakan cerita yang boleh ditonton dan cerita yang tidak boleh ditonton and segera alihkan channel tatkala mula nak nampak adegan panas dalam movie tuh.....Owh Syaura semakin besar nampaknya...dan kadangkala aku peluk dia dengan rasa sayu yang mana aku akan semakin menjauh dari dirinya..

P/S: rasa2nya nak buat kek coklat lagi or kek batik pulakla cuti panjang nih...hehehe..

Psstttt..........

Friday, January 9, 2009

Terima kasih pada semua yang memberikan nasihat terhadap post aku pagi tadi...Oleh kerana komen sudah semakin panas aku telah keluarkan dari blog aku nih..betul kata Siti @ Nurie tu yer! terima kasih siti..hehe..Aku sudah mendapat gambaran sedikit sebanyak nampaknya and akan berbincang balik dengan hubby kesayanganku tentang perkara itu! Thanks all!

P/S: Buat sesiapa yang sudah ketinggalan entry itu..tiada siaran ulangan..kehkehkeh...

Cerita Van Sekolah~

Thursday, January 8, 2009

Hari kedua sekolah dah start ajar Syaura naik van sekolah...bukan apa..we both (me n hubby) yang bekerja office hour ini tidak berkesempatan nak menghantar Syaura ke sekolah setiap hari..(I wish I could send my own daughter to school everyday..*sigh*) tapi apakan daya so terpaksalah arrange Syaura naik van jugak..sgt jeles OK pada yang able to send your own child to school..hihi..

First day naik van, meleleh2 air mata..yerlah first time bukan family sendiri yang hantar..tahun lepas setahun atuk korban jiwa raga luangkan masa hantar dia...tu pon banyak ponteng bila atuk ada hal (masjid, kerja, kematian etc.)..tapi balik tuh what a miracle..dia happy! kawan2 suma cakap babai kat dia...sampai ke harini kalu we all tanya dia nak naik van ke nak naik atuk..she will choose naik van...

Yang kelakarnya..(kelakar ke hangin?!!) base on my mom's story, semalam naik je van dok sebelah kawan terus je bukak mulut..
"Ummi kita kerja...Ummi kita....ummi kita.." (sambil dengar tak dengar sbb van dah gerak)

Walalala..usahla..ko bercerita pasal umi wahai anakku...dibuatnya dia cerita.."Ummi kita pakai lipstik"..."Ummi kita perah nenen..."ke... wah pecah tembelang aku gamaknya!!aduh aduh!

Do harapan aku semoga anak aku pergi dan selamat balik setiap hari naik transporter ittew..lagipun driver van itu ialah jiran depan umah aku yang agak berumur,(thanks Tok Mat) harap2 dia tidak ganas ketika memandu..(rasanya slow aje sebab slalu nampak dia drive slow..) hehe...
So guys, adakah anak2 anda juga bakal or sedang naik van/bas sekolah seperti anak saya?hehehe...

Pregnant TAG!!

Wednesday, January 7, 2009

Kena TAG dari K.Ina, Sayangibu, and Ealyie..(isk ada lagi ke yang tertinggal sebut ni..)
TAG ini ketika mengandungkan Sufia kerana gambar2 mengandungkan Syaura dah takde...kalu ada pon alahai perut kecik aje tak adventure nak ditayangkan..hehehe...

1. Berat sebelum mengandung
50 kilogram

2. Berat terakhir mengandung sebelum bersalin
67kg...uwaa..naik 17kg Okiee...

3. Berat selepas abis pantang
48.6kg..kehkehkeh..Fat 17.3%..isk banyak ke sikit nih?..sungguh kayu pasal fat dalam badan nih..(nipon menumpang kasih timbang digital power umah orang..hehehe..)

4. Apa yang korang suke makan mase mengandung?
Mee soto..

5. Tunjukkan gambar anda masa pregnant.....at least 5 keping
Gemuk! gemuk!tapi takpe bagus gak dapat compile gambar2 mengandung nih kan..carik satu2 dalam album balik...


30weeks..aku sangat ganas Okie mengandungkan Sufia..sebab dengan perut besar ini ada hati lagi melancong ke terengganu..udahla jauh, tak cukup tido, tak cukup rehat..tapi layan...

Okeh 34weeks..hari raya posa tapi perut macam orang dah cukup bulan..



20weeks...tengokla baru 5 bulan dah macam 7 bulan hehehe..hari ambik gambar nih petangnya pergi mandi air terjun..kihkihkih

24weeks..kenangan gambar ni pon ganass gak..waktu ni my hubby out station ke China, and my dad kena jahit kat tangan takleh drive..so saya memandu all the way long dari JB ke UKM Bangi untuk menghadiri my sister's graduation Day..sengal jugak pinggang yek..

Last but not least, 39 weeks..perut besar dah level takleh jalan tapi sibuk gak nak marayau..kenangan gambar ni baru balik dari merayau ke angsana kalu tak silapnya..perut paling besar yang aku pernah alami...buleh letak kunci atas perut tuh!kekeke..

Okie takmo la TAG sesape..kekeke...


Best Blogging Buddy Tag!

Tuesday, January 6, 2009


I'm waiting for my hubby..Grr..lambat lak dia keluar harini..tapi OK gak buleh tayang ini TAG sebab dah berkepuk simpan..TAG dari K.Ina , tapi diingatkan oleh Cik Arnie kita..hehe...okie seperti yang ditayangkan di atas..rules nya seperti dibawah:

The rules:
1.Pick 5 Bloggers that you consider as your best blogging buddies and deserves this award for their contribution towards the blogging community, no matter what language.
2.State the name of the author of each blog as well as a link to each one’s blogs.
(1) CAPT
(2) CT
(3) ANA
(4) MAMADHEA
(5) EALYIE
3.Each blogger (upon acceptance) of this award should do a post and show the award on their blog and put the name and link to the blog that has given her/him the award.
4.Show these rules…SIMPLE!

P/S: Sebenarnya nak letak nama ramai lagi member blogger tapi sebab aku tak larat nak buat link suma aku letak mana yang terlintas aje..My blogger friends, you are all my BEST BLOGGING BUDDY yang memeriahkan dunia blogging aku..Thank you frenzzz!!!So this TAG also special dedicated to all my blogger frenzz..=D

Breastfeeding & Dehydration

Wah titlenya sungguh superb macam article hebat2 aje yer...hehehe..sebenarnya takde apapun just to share pengalaman direct feeding di rumah harituh...yang straight 11 hari tuh...inilah direct feeding paling lama setelah tempoh dalam pantang setahun yang lalu..cuti raya pun 7 hari aje..

Sebenarnya aku agak kekeringan dalam tempoh direct feeding harituh..sebabnya kalu kat tempat kerja nih aku kompem akan habiskan 900ml air dalam bekas air tupperware nih and kadang2 lebih lagi...topup kat pantry..sebab yelah bekas air pon tepi tangan je..boring sambil kerja sambil blogging (opppss) capai bekas air glup glup minum...lagi dan lagi..sekejap je habis..

Tapi waktu di rumah...ntah kenapa susah sangat nak pegi minum air...pulak tuh kat umah takde air-con panas...and sufia lak sangat rajin 'minum' susu..tidak kira siang atau malam walla sungguh 'kekeringan'...ianya tidak nampak secara lahiriah tapi bila time nak buang air besar walla bercinta...tapi bila dah dua hari naik kerja nih time poo poo OK la pulak..

So from here, memangla obviously I'm dehydrated when I was at home harituh..tulah lenkali dah tau breastfeeding jangan malas2 minum air...Ingatan untuk breastfeeding mommies and bakal breastfeeding mommies jugak yer!

P/S: sebenarnya ingatan ini untuk semua juga..untuk kekal awet muda jangan lupa minum air sekurang2nya 8 gelas sehari!!peace:P

Sufira's Update *Updated*

Some update about Sufira beradik ini..

Syaura
Harini hari pertama persekolahannya...Everything seems to be OK..no more nangis2 melalak2 macam hari pertama sekolah tahun lepas...sampai nak kena ugut campak dalam hutan kalu taknak gi sekolah..udahla uminya dalam pantang lagi..hangin satu badan dibuatnya....but the most challenging part tahun ini ialah memperkenalkan Syaura ngan VAN SEKOLAH..esok startla Syaura naik van sekolah...wah segala janji manis diberikan nak pujuk syaura naik van..ih ih ih..janji nak bawak pi swimming lagi (water park haritu)...nak belikan ais krim..segala bagaila...asalkan syaura nak gi sekolah naik van..almaklumla anak aku nih takut orang sikit..mintak2la OK Syaura naik van nanti...tak payahla atuk susah payah hantar macam setahun lepas...how is the result? Will be updated tomorrow noon!
*Updated*
Pagi tadi sampai office terus call my mom tanya camne syaura nak tak naik van sekolah..aku tanya pagi tadi kat syaura nak tak she said OK tapi muka muncung 14...my mom informed me dia takmo naik itu van tapi my mom tolak2 pujuk naik juga akhirnya..wah satu pencapaian yang baik!..yang sadisnya..naik van dengan lelehan air mata...walla siannya anak aku..aku yang sayu..tapi takpe sampai bila nak independent kalu tak cenggitu kan...syukur..hopefully esok pon dia nak la naik itu van lagi...Amin...


Sufia
Selepas nearly 2 weeks jadi SAHM, nampaknya hari pertama aku kerja balik nih wah wah meragam sakan! Kakaknya pulak sekolah sesi pagi..bangun2 only she and nenek...langsung taknak turun mintak dukung aje...serba tak kena...yang tak best takmo minum susu...wah wah...taulah dah 11 days minum susu direct feeding straight...dah sedapla tuh..lak tuh kena minum frozen EBM pulak..pakai botol some more!Meragam dia!Walhal kalu aku kat umah takdelah reverse cycle pon..elok je siang and malam sama naik rajin minumnya tuh...balik kerja siang tadi...dia lepas geram! balas dendam! Lama betul gayut nya tuh..alahai...Sufia....mintak2 esok eloklah dia...about sufia also will be updated tomorrow..harap2 eloklah sufia after 2 days umi bekerja nih...

Makan Sampai Kenyang!

Monday, January 5, 2009

I'm working today!*yeay* walaupon rindukan Sufira tapi berkembang jugakla kepala nih sebab dapat jumpa kawan2 kan...Today is first day school for Syaura tapi tadi call my mom Syaura OK OK saje..so nak crita pasal malam tadi..

Semalam our big family (takdelah big sgt 5 adults 2kids ) ehhe..had our great time makan2 at Seafood Restaurant, Pantai Senibong, Permas Jaya, JB. Guys, believe me!memang BEST GILER makan kat situ!!!

Why?
1) Makanan dia semua sedap2...superb! Thumbsup!!
2) Nice restaurant kat atas persisiran Pantai Senibong..kes tengok bawah nampak air laut la..
3) Nice view, dari tempat duduk kami tuh sebelah kanan nampak Bandaraya JB sebelah kiri nampak Singapore bermandikan cahaya.
4) Makanan cepat siap dihidangkan..we all hanya menunggu 10minit sambil makan otak2 dan kacang rebus..cepat!
5) Harga dia murahhhh!!Aku rasa murah sesangatlah...Guys aku list kan makanan dia kat bawah nih ngan harga dia skali...What do you think?? Murah ke mahal?

Menu malam tadi
1) Nasi putih 6org makan
2) Tomyam campur
3) Udang goreng tempura
4) Sotong goreng butter
5) Kupang goreng sambal
6) Kailan goreng
7) Ketam 3 ekor goreng sambal
8) 2 ekor Ikan siakap tiga rasa
9) Air Lai cikang 3 (accesories complete, sedap!fruit juice 3)

All food with great quantity and sedap banget with ONLY RM170.
Aku rasa sangat2 berbaloi dengan harga, kuantiti dan kesedapannya so aku rasa murah..You all rasa murah ke mahal?

So sesiapa yang dok Johor belum pergi you should try...walaupon 45minit dari Kulai nih aku sanggup pergi lagi sebab sangat berbaloi..hehe..sesape yang nak melancong Johor mehla try makan situ..hihi..tapi ada banyak kedai so kena pepandai pilih yang sedap..tapi parking susah carik..hihi..

Psstt... sape lagi nak promote Johor kalu bukan anak jati Johor ni kan..hehe...

Enjoy some of our pics there.




16 things TAG by Mama Zety~

Sunday, January 4, 2009

Aku kena TAG ngan MAMA ZETY. Sebenarnya aku masih ada banyak hutang TAG lagi tapi akan cuba di bayar satu persatu.....
Syarat dan peraturan:

1. Apabila telah terpilih dengan malangnya, silalah menulis 16 perkara paling rawak sama ada tentang fakta, perangai tak senonoh ataupun hala tuju hidup anda.

2. Silalah hasut 16 orang lain untuk melakukan perkara ini.

3. Sila tanda manusia yang telah menanda anda di peringkat awal.

4. Ketahuilah, jika anda terpilih ia adalah kerana anda juga manusia biasa yang perlukan perhatian dan kasih sayang yang secukupnya ketika bayi.

Malangkah aku kerana terpilih?kihkih...Here goes my answer
16 things about me
1) I'm a mother at 22, and a mother of 2 at 26.

2) I'm targeting to be a mother of 3 at 30 (maknanya semua anak selang 4 tahun) dan cukuplah 3 saje...(target saje OKie...kalu terlebih tu.....kira ter la kihkihkih)

3) Aku suka memasak, membuat kuih, kuih raya, kek dan cubaan ke atasnya tidak kiralah sedap ke tak sedap jadi ke tak jadi...

4) Aku akan masak yang special pada hari weekend di atas permintaan ahli keluarga (hubby ke mak pak ke adik ke)....ataupun permintaan dari tekak aku sendiri..Cth: mee rebus, mee bandung, mee soto, nasi ayam, laksa johor..bla bla..(takdelah special mana pon kan!)

5) Aku memang fail menjahit hatta kalu butang seluar hubby aku tercabut pon dia jahit sendiri..kahkah..sorry bie..

6) Aku suka swimming and selalu swimming free hampir setiap weekend masa sekolah rendah

7) Aku tak pandai make-up beria, setakat celak lipstik tuh bolehla...

8) Aku terror silat dulu and pernah wakil sekolah sampai peringkat daerah...hehe..anda tak percaya?! Tapi sekarang ntah ke mana hilangnya semua skill2 itu hatta bunga silat pon aku dah tak ingat...

9) Aku biasa2 saje dalam part mengemas rumah tapi sekurang2nya aku tidak suka tengok rumah bersepah..tapi aku selalu rasa teruja untuk megemas rumah sendiri bila melihat rumah2 orang lain (kawan ke kat tv ke kat majalah ke) sangat2 kemas..hehehe..

10) Aku suka melancong

11) Aku tak gemar ngan orang yang tak professional masa bekerja yang mencampuradukkan hal kerja ngan personal..habis hilang ramai kawan...and moody sepanjang hari sampai orang yang tak berkaitan nak tegur pun jadi takut...

12) Aku jenis yang suka pakai satu barang sampai lunyai juga...so aku takdelah koleksi handbag or kasut yang banyak tuh...nantilah kaya sikit baru buat koleksi gitu kot..hehe..

13) Aku agak effisyen semasa bekerja (perasan sikit nih!) tapi sungguh tidak effisyen bila menjadi SAHM..selalu tidak dapat menyiapkan kerja pada waktunya..cth: mandi petang sufira sering terlajak ke pukul 6 walhal nenek selalu mandikan pukul 5....err..nape ek?

14) Aku dah beli rumah dan dah jual rumah and tringin nak beli rumah lagi...hehehe...

15) Aku dah 2 kali kena saman speed trap semasa aku yang memandu and sangat suka mencilok ketika bawak kereta sampai hubby aku slalu marah...aku tau sebenarnya ini ialah diturunkan dari bapak aku yang 50 kali lebih hebat ilmu menciloknya dari aku nih..so bukankah aku tidak bersalah..ni kes keturunanla betul tak?

16) Aku sangat suka makan nasi minyak di rumah pengantin n tak kiralah sedap ke tak sedap biasanya aku rasa sedap aje and habis licin aku mkn...yang ni pun aku tak sure kenapa...tapi aku takleh mkn lebih dari dua kali sehari sebab nanti aku pening kepala..

Okeh cukup lah16, nasib baik 16 saje..berchenta gak memikirkannya...trima kasih pada yang sudi membaca..peace:P

Memorable Starhill Golf Resort Water Theme Park~

Friday, January 2, 2009

Hari ini our small family having our great time at Starhill Golf Resort, Water Theme Park,JB... Plan asalnya yang hendak ke **** ***** Wetworld tidak jadi atas nasihat Mamadhea kerana katanya tidaklah se best mana..so we all decided nak ke Starhill Golf Resort ajer...Wah memang syok habis...kawasannya cantik, airnya bersih...orang pun kebetulan tak ramai kerana hari ini hari Jumaat... Entrance Fee for adult RM10 and for toddler RM6 sebab dikira hari cuti sekolah.. Wah wah bukan Sufira berdua je yang enjoy, umi abinya tumpang sekaki...Umi macam biasa gila swimming...abi apalagi kalu bukan pakai pelampung besar main gelongsor itu! 3 jam okiee kami dalam air sampai kecut mecut kaki tangan Sufira berdua nih!
Enjoy some of our pics there!



Di bawah ini satu adegan menunjuk2 dari aku..jangan rasa meluat okiee...
Ini sajelah adegan sukan yang boleh dibanggakan yang mana sukan2 aku yang lain tuh boleh dikira tangan bangku mahupun kaki bangku belaka....Takdelah terror mana tapi bolehla cukup makan berbanding hubby aku yang beria2 mengayuh tapi tak bergerak takat di situ saje..kahkahkah..jgn marah bie....Okeh ade sesape lagi yang gila swimming mcm aku????sila angkat tangan...

My New Sufira's Photo Album

Dengan tergediknya aku nak bagitau yang aku telah mendapatkan satu album baru untuk memuatkan semua gambar2 anak2ku Sufira dan jugak gambar2 aku sefamili setelah sekian lama berpikir2 apakah alternatif untuk aku menyimpan gambar2 itu supaya tidak hilang lagi seperti pengalaman yang telah lalu..hehhe...Ini sebenarnya kesinambungan dari post aku YANG INI, di mana aku dah beberapa kali kehilangan gambar2 soft copy anak2 aku atas beberapa sebab...

So inilah album gambar baru Sufira jeng jeng jeng...


*My brand new external Hard Disk on my notebook in front of my blog hehe..*

Maaflah dengan kej*kunan aku ini, sebab orang lain dah berzaman2 pakai benda ni aku baru terhegeh2 nak simpan suma gambar2 tuh supaya tak hilang lagi....


I started the first day of 2009 dengan activity bershopping harini tuh yang angkat ini external hard disk sekali...sungguh heaven lah harini...camnelah azam aku untuk diri sendiri yang No. 1 tu nak terlaksana ye puan2 kalu tak dapat mengawal nafsu bershopping ini kerana pada asalnya nak shopping brg sekolah Syaura tapi meraban2 je barang lain yang tak perlu pon aku beli *sigh*..


Last but not least for this entry, enjoy gambar si Syaura yang ntah kenapa sakan pakai spec hitam sepanjang satu harini we all keluar bershopping nih..sukatilah nak oii..asalkan bahagia..


P/S: Sesiapa yang belum back up gambar and back up blog lagi cepat2lah buat yer sebelum kehilangan buat kesekian kalinya...=D