Bantal Busyuukk~~

Friday, January 16, 2009

First of all, kakak Syaura, ummi mintak maaf ek bocor rahsia kakak!kikiki...

Nilah nak cerita anak dara aku sorang nih yang umurnya hampir mencecah 5 tahun 2bulan nih... Kisahnya bila kitaorang balik kampung Sungai Besar (umah my PIL) hampir 4 tahun lalu buah kekabu depan rumah tengah masak ranum... siap macam snow tuh berguguran depan umah... Masuk umah salam2 PIL, tak lama pastuh my MIL keluar bawak satu bantal comel berbalut sarung bantal hijau..."Nih bantal mak buatkan untuk Syaura"..

We all apalagi, bantal free kan...bantal kekabu lak tuh..(bagi sesiapa yang tak pernah tengok orang buat batal kekabu..jangan terkejut kerana sangat leceh pembuatannya Okie..)..Syaura suka, umiabi nya pon suka dapat bantal baru walaupon bantal tu utk Syaura...

So hari2lah Syaura pakai bantal tuh. Kebetulan hujung sarung bantal hijau buatan nenek tuh ada lebihan (terkeluar sikit), so hujung bantal tuh jadik gentelan tangan dia setiap kali nak tido..sebelah pegang botol susu, sebelah lagi menggentel....Umi abi nih layankan ajelah kehendak dia....yelah anak sulung...taktau penangan bantal busuk ni lagi....Rupa-rupanya hebat penangannya ye!

Ingatkan sekejap aje, sampai ke besar Okiee menjadi2 berkepit ngan bantal hujau dia tuh...sampai satu tahap warna hijau tuh dah naik kelabu, bila nak bukak sarung tuh nak basuh siap meraung2....geramnya...kalu balik kampung tertinggal bantal tuh meragam time nak tido, macam susah nak tido gitu...Perghh hebat okie penangan bantal busuk nih! Jangan tak percaya syaura masih berkepit ngan bantal hijau itu sampai sekarang sambil gentel2 bucu sarung bantal sblom tido..(macam org high pon ada)..kekeke..tukar bantal?! jangan harap..dia kenal baunya..
Any tips tak nak pisahkan bantal busuk nih?isk isk..

BTW, untuk adik sorilah..NO bantal busuk or selimut busuk or anything busuk..akan diusahakan supaya tak terjebak macam kakaknya..ngeee...:P

23 comments:

Ina Hashim said...

Mimi

anak akak yg drj 3 tu pon simpan bantal busuk dari baby till last year..then bantal busuk dia hilang(ada citer la nih)...now dia amik bantal lain lak,buang sarung & gentel hujung bantal tu b4 nak tido..susah betul

mummy_dasy said...

Tak dapat lah nak tolong coz anak2 yang sulung tu menggentel hujung towel smpi la ni umur dah masuk 5y masih lagi kalau nak tido cari tuala ada tangkai kata dia tapi leh tukar, yg 2nd plak anak patung "BB" namanye ada 2 jadi gilir2 mandikan :-) nnt kita letak habit diorg kat blog klu ada masa.

Siti @ nurie said...

he he he..nasib baik siti dah tgok kesannya pd anak sedara siti..so, utk mia, siti dah standby x kan kasi dia anything yg dia boleh jadikn sbgai "busyuk" dia...he he he...

lia said...

xde tips sbb kami xmampu nk ilangkan ketagihan mengetel ujung2 kain ni kat adik kami yg da masuk darjah 5... uhuks... rela & redha kan je la he3...

Mama Adib said...

ha ha saya pun nasib baik dah tengok kakak.. ke 5 anak dia wajib ada bantal busok.. takde kalu takleh tidur keh keh
my adib takdenya benda2 gini sik baik hu hu hu

Zety Zin said...

huhuhu.
imran pulak dengan doraemon busyuk dia.
ada jugak belikan doraemon lain untuk ganti masa 'mandikan' doraemon busuk tu.
tapi yang busuk tu jugak laa yang dia nak.

salzahari said...

lum ada bantal busyuk...t*t*k busyuk adala sbb dia takleh tido tanpa tu :p

aFkaR'z said...

anak aku dah 10 tahun, still tido ngan bantalnya...
nak kata berkepit tu takde laa, pi mana2, ok jer kalo takde bantal dia tuuu.. tapi bila ada, kadang2 waktu siang hari pun, takde keje dia pi cium bantal tu then sambung balik keje apa dia nak buat...

YANI said...

ala Mimi...akopun sama ada rabbit n zouchan(elephant) busuk lagi...sampai skrg takleh tido tanpa salah satunya...huhu..tak tahula bila nak hilang..

ojasamid said...

kihkih..bantal busyuk ek?

kokuhaku desu. aku pon ada mek, sampai ke jepona aku dok kelek ke sana sini..(of kos masa nk atido ler..ahahz). tp masa 3nensei tertinggal pulak itu bantal kt msia, jadinya ala2 `bercerai bantal` secara semulajadi lah..hehe..

bagus gak sbb mak aku punya la risau takut aku masih dok kelek sampai kawen..tak ke naya cik abang ku ituh nnt? ;)

zufa said...

oh, tak dapek nk nolong. mgkin akan elok sdiri? my 27th yr old SIL pn still ada bantal busuk. hahaha

mamaDhea said...

mimi,
aku dh beli.. yuhuuuu...

suealeen said...

anak ke-2 akak ada bantal dia jugak tapi kalo pergi jalan² tak pernah lak dia heran dengan bantal tu. time kat rumah je... orang nak baring pun dia datang terus tarik je bantal dia.

owh anyway, my PIL pun di sungai besar. entah² kenal tak?

faisyura said...

owh syaura ade bantal busuk yeee.. hehe bocor rahsia.. mcm zaim lak, tade ape2 pun, tp ade gak la kdg2 tu gentel2 ujung bantal, especially time minum susu, or nak tido... tp ape2 bantal pun jalan... so tak risau sgt...

nwy, goodluck roza.. aku dgr mcm2 cerita nk pisah kan budak ngn brg busuk diorg tu.. kene kuat semngt, mcm2 ragam kene tahan.. ;)

oja? ko pun adeee???... hahaahh adehhh... affan ade tak? ;P

Opie said...

saya pon ade bantal busyuk..ekceli, bukan la busuk pon...lebih kepada bantal kegemaran la..kalau travel pon kene usung jugak...sampai gi umrah pon bawak bantal jugak...rase cam tak best kalau pakai bantal lain...kalau lupe nk bawak cam susah la nak tido jadinye...ekekekek

::Umi Sufira:: said...

Kak Ina--> Dah hilang siap tukar bantal lain lak yek..uwaa..susah jugak nak hilangkan ghupenya..

Mummy Dasy--> Anak awak gentel hujung tuala pulak ke...hehe..tapi tuala takdela susah sgt nak bawak kemana2 kot..

Siti--> Betul, sufia pon mimi nak jaga betul2 biar tak 'terkena'
hehehe..

::Umi Sufira:: said...

Lia--> Adakah rela dan redha tuh jalan terakhir..?uhhu susah le nak pisahkan syaura dr bantal busuknya tuh gamaknya..

Mamaadib--> Bagus tuh adib tak terkena..kalu 'terkena' seksa!

Zety--> Nih first time dengar doraemon busuk!kekek...

::Umi Sufira:: said...

Sal-->OOoopsss sensored~kekeke..

Afkar'z--> 10 tahun pon?

K.Yani--> Elephant busuk? Nihpon first time dengar nih..kena bawak jugakla kemana2 ye..

::Umi Sufira:: said...

Oja--> Setelah aku baca komen ko nih..nampak gayanya boleh bawa sampai ke dewasa yek!kekeke...Nasib baik la sblom kawin habit ko tuh dah hilang..kekeke..aku nak monitor gak sampai bila lah bertahan habit syaura nih..

Zufa--> Tulah tuh ni baru tau habit tuh boleh sampai besar..kekeke..mungkin try sembunykan bantal tuh kot..

::Umi Sufira:: said...

Sha--> Bila nak tayang?kekeke..

Suealeen--> Owh kalu macam gitu OK sikit kan..bantal busuk cuma kat rumah je..nih siap nak bawak kemana2 even kitaorang gi bercuti.tu yang payah tuh..ihik..BTW, Sg. Besar kat Parit berapa? PIL kat Parit 11 Jalan Hj Dahlan..

::Umi Sufira:: said...

Baid--> Okler tuh Zaim setakat gentel2 bantal...dah macam2 kitaorang buat nak pisahkan bantal syaura tuh..pernah cuci sarung biar dia tak prasan..tapi dia tau bau dialah...kekeke..

Opie--> Wah opie pon ada bantal busuk ghupenya eh?ops..bantal kegemaran..kekeke..abis gi umrah bawak skali tak harituh?kekeke...

suealeen said...

sg besar kat pt 2 timur je... dah dekat beno dengan pekan. bleh nampak 'torchlight' (tangki air) pekan sg besar dari belakang rumah..

::Umi Sufira:: said...

Suealeen--> Owh jauhla kita yek..umah PIL dalam lagi..nak gi pekan sg besar tu pon rasa jauh gakla...kekeke..mana tau ada rezki terserempak kat Sg. Besar yek!