Susahkah pumping?

Friday, February 27, 2009

Tidak bagi aku, tetapi memerlukan kudrat dan kerajinan sedikit untuk sampai ke tahap hari ini... Aku masih tegar dengan aktiviti pumping ku pada waktu bekerja hampir 15 bulan..perjalannya masih panjang sekurang2nya untuk 9 bulan lagi(adoi lamanya!)..Cabarannya? takyah cakaplah memang banyak tapi semangat tuh mengatasi segalanya....Tapi mungkin sebab kemudahan yang tempat kerja aku sediakan membuatkan my pumping journey rasa lebih mudah sampai sekarang..

Aku pakai breastpump jenis Avent ISIS..banyak gadget2 yang kena dicantumkan untuk mengepam..so aku akan siap2 cantumkan setiap pagi sebelum kerja and wajib pakaikan cap and penutup bawahnya supaya tak dicemari..yelah dah penat2 cuci ngan air panas kan..Aku tak pakai pon ice cooler pack or ice cooler bag(kalu pakaikan tak susah cuma berat sikit la nak bawak)..sebab kat pantry aku tuh ada peti ais comel yang mana ruangan sejuk beku atas skali tuh khas untuk aku..(akukan takde pumping mate!kekeke)...

Aku akan bawak 3 botol kosong pergi kerja, dua botol aku masukkan dalam satu bekas plastik lutsinar (macam tupperware punya tapi brand lain) yang aku letak tissue di luarnya supaya orang yang bukak fridge tak nampak isi kandungan dalam bekas tuh..satu botol lagi of coursela yang wide neck untuk di padankan dengan pam kesayangan aku tuh..semuanya aku letak dalam handbag aku pegi kerja yang besar gedabak tuh!Backpack pon aku takde..ngee..

Waktu mengepam aku, pukul 11pg, pukul 3petang and last pukul 615ptg sblom aku balik pkl 630....believe it aku tak pernah pon cuci pam aku kat tempat kerja skarang nih..dulu aku rajin tapi sejak pakai avent ISIS nih gadget dia banyak sgt tak koser aku nak bukak satu2 n lalukan dgn air panas..lagipun dah beberapa kali kantoi ngan male ofismate...so setiap kali selesai pumping aku just lap ngan tisu ajer...and then tinggalkan aje dalam bilik mengepam tuh and terus guna untuk next session..begitulah setiap kali pon..mula2 risau juga susu tak elok atau tercemar...tapi Alhamdulillah elok je sampai sekarang...

Mmmm mudahkan..cuma nak kena rajin and pandai2 curi masa untuk mengepam..lagipun aku rasa skill aku dah improve banyak tu yang 5-10min je aku pam skarang and hasinya lebih kurang 4,5oz sekali perah...dapatlah 13,14oz untuk sehari...

tapi lain mommies lain caranya...carilah cara yang paling mudah...memang aktiviti ini menyeronokkan!:)

Baca Dalam Hati~

Harini nih nak share lagi journey aku dalam mendidik ke mengajar sebenarnya kat Syaura.... Cabarankan? Bukan mudah sebenarnya...Seperti yang telah aku azamkan pada awal tahun baru 2009, aku nak ajar Syaura solat tahun ini. Method, dimulakan dengan hafalan bacaan2 dalam solat, and barulah perbuatan..

So malam tadi ajar dia buat satu rakaat untuk solat maghrib, dimulakan dengan niat, angkat takbir and so on... Sejuknya hati bila Syaura sudah hafal doa iftitah walaupun tajwidnya tunggang langgang and asyik terbalik je antara words musyrikin dan muslimin tuh...tapi dah ada bunyilah bacaan iftitahnya tuh....Al-fatihah pon dah buleh, surah ambil yang paling mudah iaitu surah Al-Ikhlas..bacaan rukuk pon OK..bacaan sujud pon OK..

Tapi itulah....satu je yang aku masih FAIL ajar dia..time niat tuh...niat in arabic kan buleh baca kuat tapi niat in malay tuh baca dalam hati..
Puaslah aku suruh, akak baca dalam hati ek!ikut umi tau...tapi tetaplah dia mengikut dgn suara kuat..argghhh!! susah OK nak explain baca dalam hati tuh macam mana kat dia...memangla dia tak paham kan?!

Soklan: Macammana dulu2 kita buleh pandai baca niat dalam hati ek?kekekeke...

Hutang TAG 6th photo

Dikasihi oleh K.Aja. Alligator! Opss..arigatou!:)

The challenge is :

- GO to your photos folder in your computer

-GO to the 6th Folder of your photos

-GO to the 6th photos in that folder

-Put the picture on your blog & description of it.

-Invite 6 friends to join the challenge

-Link them in your blog & let them know they have been challenged.

*Here goes...


Owh gambar ini memori indah menghantar adik aku yang kedua angah ke Hari Graduasinya. Masa nih abah aku mengalami kecederaan kat tangan dan di jahit dengan beberapa jahitan membuatkannya tak buleh drive, and my hubby outstation ke China...so aku sebagai kakak yang bertanggungjawab (kununnya) yang sedang pregnant 6 bulan ketika itu, menyengalkan pinggang untuk memandu all the way long from JB to Bangi back to JB pada hari yang sama(abah ada drive sekejapla ganti aku yang kepenatan)..kekeke...Bunga itu aku belikan khas untuk adik aku yang harganya RM60 (mahal betul!) yang aku merasakan penjual2 bunga di hari graduasi mengambil kesempatan sebenarnya di atas harga bunga itu (kat luar murah sikit kot!). Tak lupa muka Syaura yang muncung akibat kepenatan baru sampai dari Johor.

Aku nak TAG

1) Sayangibu

2) Zety zin

3) Mamadhea

4) Ummilna aka Kak Ina

5) Hernee

6) Mummy Dasy

Okeh!cukuplah tu..:)



Milk Booster~

Thursday, February 26, 2009

Wah ini feveret entry kebanyakan mummy yang breastfeeding tau! Bukan apa kemerunduman kuantiti breast milk untuk cukupkan supply kat anak2 memang perkara biasa...memang nak tak nak mesti akan alami juga..(taktaulah kalu ada mummy yang supply sentiasa banyak kan...untungnya..jeles tau!kekeke)..

Terlintas nak buat entry ini, sebab ada kakak di tempat kerja aku nih yang simply give-up begitu saje untuk fully BF anaknya.."Susu akak sikitla mi...."...so aku pon crita sikit sebanyak tentang makanan2 yang aku try untuk tambah susu tapi sedih juga bila dia sudah pon berhenti pumping sebab katanya susu tak banyak...I felt so sorry for her.. So nak sharing maring makanan milk booster yang pernah aku cuba;

1) Longan kering: Air rebusan longan yang hangat2 tuh minum waktu malam dan makan skali bersama isinya..owh sedap u! Saya beli di kedai sengseh, RM10 sepeket....hasilnya memang memberangsangkan...malangnya setelah tiga peket saya beli...kuantiti Breast Milk (BM) kembali macam biasa..owh badan ku sudah immune kot..so saya stop..

2) Horlicks + Oats: Yang ini kombinasi yang baik.. Bukan saje menambah kuantiti BM tapi jugak memekatkan BM.....saya selalu minum hangat2 waktu malam hari....wah esoknya memang meriah...so memang sentiasa simpan stok horlicks dan oats di rumah...Malangnya aku tak tahan minum hari2...macam takleh telan dah..muak!adoila...so hanya minum bila diperlukan aje...esp bila bendera merah!ngee..

3) Makan jantung pisang dan pegaga: Wah yang ini pon berkesan kat aku..tapi aku takdelah amalkan consistently..bila tiba2 my mom masak jantung masak lemak ke as lauk malam ataupon kat kafeteria kilang ada ulam pegaga ke..buleh nampakla hasil perahan tuh extra sikit dari biasa...

4) Kurma: Bulan puasa lak aku amalkan makan kurma...hari2 la..walaupon hasil perahan berkurang 1oz dari perahan hari biasa tapi masih menten lagi Alhamdulillah...

So ini je kot makanan milk booster yang pernah aku amik...hehehe...kadang teringin gak nak try Milkmaid tea ke, Pil ASI ke...fenugreek..tapi tak beli2 sampai sekarang..so taktaulah macammana kesannya...

So mummy yang baru2 nak mencuba fully BF baby, janganlah risau sangat..sangat banyak makanan penambah kuantiti susu. Happy2 selalu2 and kerapkan bilangan pumping InsyaAllah dapat menten kuantiti susu..sekian!;)

Entry Private Sampingan~

Wednesday, February 25, 2009

Alang2 dah buat entry private nih, saje je sebuk nak tempel entry private bergambar sampingan..buat hilang boring sesape yang dah pernah jengah entry private sblom ini...Gambar2 ini tidak akan di tayangkan lagi buat kesekian kalinya a.k.a tidak ditayangkan di public..hehehe....Sila jamu mata gambar kawin aku 6thn lepas...aah dah lapuk!I know..takpelah amik mood dah dekat nak anniversary nih:)



~PIC REMOVE~
~PIC REMOVE~
~PIC REMOVE~
~PIC REMOVE~
~PIC REMOVE~
~PIC REMOVE~

P/S: Zaman 6thn lepas kawin jek yang ada tukar baju macam aku nih kot...la ni orang dah tak tukar2 baju sakan macam aku..10 pasang tukar perghh berchenta..banyak lagi nih..ada baju arab, jepun, berinai lagik...sampai tanya mak andam bila nak habis tukar nih..mak dah lotih!kekeke...

P/S/S: Sila abaikan muka hubby aku yang nampak macam budak baru habis sekolah and muka aku yang nampak jauh lebig tua..ngee....OK sekian..harap tidak bosan ngan entry private sampingan ni ek...
Note: Semua yang meninggalkan email add dah baca itu private entry. Makasih semua!Kalu ada jugak yang tertinggal lg sila inform n I will send by email..peace:)

Open Back For Private Blog!

Tuesday, February 24, 2009

Salam kawan2 semua,

Esok saya akan private kan blog ini untuk satu entry private yang agak feveret...*wink*.
Entry ini telah di open pada beberapa hari yang lalu tapi ada yang telah ketinggalan untuk membacanya membuatkan saya open kembali untuk invited readers..
Kepada sesiapa yang telah meninggalkan email address sila mampir ke blog ini esok dan check email anda yer...
Buat yang masih belum meninggalkan email add anda masih buleh meninggalkan email address anda di ruangan komentar....
Syarat kelayakan anda mestilah wanita dan sudah berkahwin *wink* again...ngee..
(bukan apa malu nak tayang kat lelaki dan yang masih bujang no..sila jgn terasa hati..:P)

Tengoklah kalu rajin saya buat satu lagi private entry..keh keh keh..

OK, jangan lupa mampir esok!
With love,
Umi Sufira

Plural!

Introductions: Tok Mat ialah jiran rumah kami yang juga transporter Syaura untuk pergi dan balik dari sekolah...Seorang pakcik yang agak berumur lagi peramah and obviously we can say that Syaura sukakannya...

Sewaktu pembelajarnnya malam semalam
Ummi: Kakak (Syaura) cuba eja shoulder?
Syaura: S.H.O.U.L.D.E.R...
Ummi: OK kalu shoulder ada dua, kiri dan kanan dia jadi plural...Kalau plural kita kena tambah 'S'. Cuba akak ikut..S.H.O.U.L.D.E.R.S..shoulders...cuba akak eja..
Syaura: S.H.O.U.L.D.E.R.S shoulder...ooo shoulder dia ada banyak ek ummi..
Ummi: A'ah..
Syaura: Kalau Tok Mat jadi TOK MATS ke ummi....?
Ummi:........(berpandangan ngan abi speechless kemudian baru tersenyum)...

Soklan: Apakah sebenarnya yang difikirkan oleh kanak-kanak seusia Syaura? Blurr mak dibuatnya..kehkehkeh..

The Letter 'R'

Dikenakan oleh CY, Arnie n Zety (walaupon ko tidak menyebutnya secara direct)

The rules:
It's harder than it looks! Copy to your own note, erase my answers, enter yours and tag twenty people. Use the first letter of your name to answer each of the following questions. They have to be real nothing made up! If the person before you had the same first initial, you must use different answers. You cannot use any word twice and you can't use your name for the boy/girl name question. Have fun! Don't forget to post it!

1. What is your name: Roza (nama original yang sudah jarang digunapakai)
2. Four letter word: Rock
3. A boy's name: Raymond
4. A girl's name: Rizza (alamak! macam kenal je..:))
5. An occupation: Rambo (aci kan?!)
6. A color: Rainbow (ahak macam sama bunyi je ngan yg atas)
7. Something you'll wear: Rose hair clip
8. A food: Roast Chicken
9. Something found in the bathroom: Rake (ini toilet ala2 store kot...)
10. A place: Republic of Congo
11. A reason for being late: Rrrr kucing saya beranak la boss..
12. Something you'd shout: "Rabun ke ko nih?!"kakakaka..
13. A movie title: Rempit vs impak maksima (eh, movie ke drama ni ek?)
14. Something you drink: Rhamba Frappucino
15. A musical group: Roxxete n the gang
16. An animal: Rabbit (ni jelah yang paling senang)
17. A street: Redlands Street
18. A type of car: Ria NAZA
19. The title of a song: Rawan (by Azharina) >>sodap lagu nih..mak sukak!

Aku nak TAG
1) Azure
2) Hernee
3) Mummy Dasy
4) Padnani
5) Siti
6) Opie
7) Capt (kalu ko sempat buat ko buat no..)
dan 13 orang pertama dalam my blog list kat tepi tuh..kira tiru Zety nih..(sape dah buat kira burn)..Belive me susah giler beb TAG nih..*sigh*..kekeke..

Salah double pumping kah?*UPDATED*

Monday, February 23, 2009

Sejak dua menjak aku bekerja 4 hari seminggu dan bercuti Jumaat Sabtu dan Ahad nih, aku menghadapi masalah kemerunduman stok EBM kerana anak dara ku itu yang pada suatu ketika semasa aku 5 hari bekerja dan balik pukul 545 hanya minum maximum 12oz tetapi tidak lagi sekarang....

Dulu sewaktu aku balik dr kerja pukul 545, Sufia akan tegarnya menuggu aku sampai untuk nenen....dan bila aku sampai umah pukul 630 terus mendapatkan 'upah'nya menunggu tuh..tapi sejak jadual aku bertukar dan balik pukul 630 dan sampai di rumah lebih kurang pukul 7 maka tidaklah 12oz itu mencukupi lagi dan telah 'up' menjadi 16oz sehari bersamaan 4 kali minum..uwaa...!!tensi Okeh!Hasil perahan harian hanyalah lebih kurang 14oz sahaje di mana setiap hari akan turunlah 2 oz dari frozen stok itu...

Sebagai back up plan, aku telah mengambil inisiatif untuk mengepam jua pada hujung minggu walaupun dugaan melanda (yelah kan slalu kosong je kalu direct feeding)...so langkah yang aku rasa paling berkesan ialah buat double pump iaitu sebelah Sufia direct feed sebelah lagi pumping pakai Avent ISIS kesayangan tu kan...

Malangnya, jangkaanku meleset sama sekali iaitu, sangat payah ye puan2 membuat activity double pump bersama Sufia di umur ini...ya sudah menjadi kebiasaan Sufia ketika nenen untuk mengg*ntel yang sebelah lagi ketika direct feed, so bila sebelah tu aku pump tangan dia pon sibuk maraba merata2 ke keseluruhan pump...and kejap2 bangun kejap2 bangun ketika tangan aku giat menarik stick putih tu (apa kebendanya nama eh)...level paling dasyat dia melompat turun sesuka hati dia supaya dapat tengok aktiviti aku dgn lebih jelas..

Dan pada suatu petang yang hening ketika double pump activity ini berjalan..tiba tiba.."Uwaaa!!uwaaa!!" Sufia menangis sekuat hati sesambil dengan bunyik kedekuk..Ghupenya jari dia tersepit si bawah stick putih pump itu ketika aku sedang menariknya....adoi la hai...sian anak aku..

Soklan: Adakah aktiviti double pump sebegitu tidak sesuai untuk bayi seusia Sufia?kekeke..

UPDATED: Mari kita sama2 doakan Mummy Hnh@Arnie yang warded akibat minor surgery kesakitan dia yang ni yer...Semoga cepat sembuh!Amin..berita selanjutnya kita tunggu kepulangannya aje..akupon kurang detail....

Pe'nyah'botolan!

Sunday, February 22, 2009

* Target pe'nyah'botolan*


It happened last week when she (Syaura) suka suki letak botol sepah2 on coffee table beside of our lappy...when sekonyong2 datang seorang budak kecit happily took the bottle with a bit milk left out in the bottle pour the things on our lappy....

Apalagi suara singa jantan pon mengaum satu rumah selalunya singa betina aje "Syaura!!!! amik botolnya!!" ...biasalah adik yang salah kakak yang kena marah sekali..lagipun kakak pon cuai letak sepah2...it happened when I was not there (in the kitchen) and the 'singa' mumbling searching for cotton rags to wipe the lappy.....and me dah takut separuh mati ok..

1) takut lappy tuh takleh hidup lagi...baru je berapa bulan beli wooo...
2) takut syaura kena marah teruk or kena pukul ke..

Sambil dengar suara sayup si 'singa jantan' itu mumbling, sambil rasa pelik (yelah lelaki kan jarang membebel) terdengar gak the last words..."Lepas nih jangan minum pakai botol lagi..abi buang botolnya..letak sepah2 lagi....bla bla....minum pakai cawan je" sambil menyorokkan itu botol...

Maka bermulalah proses pe'nyah'botoln dalam hidup Syaura yang mana malam itu dia hanya minum dalam cawan.....sampailah hari ketiga....


.


.


.


.


.


.


.


.


"Busuklah umi susu kita, kita taknak minum"..ait!!kalu pakai botol buleh lak minum....sangat sikitlah syaura minum adanya dalam sehari..dahla makan tak seberapa...risau sgt kalu tak dapat cukup nutrient...maka singa jantan yang telah sejuk hatinya itu telah mengeluarkan botol dari tempat persembunyian dan membuatkan 11oz susu untuk si Syaura....gelup gelup..sekejapan susu yang busuk tuh habis pulak!kekeke...


Hmmm....kalu ngan anak nih...bila tengah panas memang menyinga tapi bila tengok anak terseksa terus lembut hatinya kan..isk isk...dengan itu proses penyahbotolan Syaura buat kesekian kalinya telah FAIL dan anakku yang 5 thn 3 bln itu masih 'membotol lagi'...*sigh*

Our lappy? Masih OK... Alhamdulillah...
Tipsnya sekiranya barang elektrik anda terkena air matikan bekalan elektrik dgn segera..biarkan barang itu sampai betul2 kering baru dihidupkan semula..tips yang kami pelajari dari pengalaman setelah 2 kali kena banjir besar dulu~

Blogku Dibuka Kembali!

Saturday, February 21, 2009

Okeh cukuplah di privatekan selama 24hrs..kini blogku dibuka kembali untuk tatapan umum..ngee...
Blog ini telah di privatekan selama 24hrs untuk satu entry yang buleh dikatakan agak panas sehingga ada yang kembang kempis membacanya..kehkehkeh..(anda tau siapa anda)...ada yang tergelak2 sendiri sambil membelek jari...(anda juga tau siapa anda...):P...ada juga yag membaca sambil kemerahan muka..(siapakah itu..)

Sayangnya ada yang masih tidak sempat membacanya walaupon telah meninggalkan email add di ruangan komentar entry ini..iaitu Kak Yani, Padnani dan Sal...

Aku jugak merasakan Lelosani aka K.Laila mungkin ingin mebacanya kerana telah membuat permintaan di entry ini, oleh itu aku memutuskan akan re-publish entry itu dlm private mode pada minggu hadapan pada tarikh yang akan di beritahu..K.laila sekiranya membaca entry ini, sila tinggalkan email address yer...

Sesiapa yg telah ter miss dan ingin membacanya masih buleh meninggalkn email add anda di ruangan komentar...pada yg telah membaca trima kasih byk kay!

Private blog n Invited Readers Only

Thursday, February 19, 2009

Sblom meneruskan entry hari ini, aku ingin mengucapkan Selamat Harijadi yang ke 51 buat mak aku yang amat2 dikasihi...Semuga mak panjang umur, murah rejeki dan mencapai apa yang dihajati...walaupon mak tak baca blogku ini, letak jelah kat sini sebagai tanda ingatan anak nya yang rawkkss ini..ngee..



OK, aku akan private kan blog ini untuk menyambungkan satu entry...rasa2nya anda buleh agak kot entry mana yang ada sambungan....reason? akan aku publishkan pada entry yang diprivatekan itu...so aku akan privatekan blog ini selama 1 hari pada hari entry itu dipublishkan, dan selepas itu aku akan remove certain portion or maybe the whole entry itu dari blog ini...

Kepada siapa yang sudi nak membacanya, sila tinggalkan email anda di ruangan komentar yer:)




Dapat bunga dari Siti@Nurie... Thanks a lot dear! So aku nak bagi pada sesiapa yang meninggalkan email add di ruangan komentar entry ini...Nak tempek buleh takmo tempek kat blog pon takpe~

Ikhlas dari,

Umi Sufira (ngeee :P)

Setabah Syaura~

Berbincang2 dengan Meen tadi tentang babynya yang eczema, terus fikiran aku menerawang teringatkan pengalaman anakku sendiri...Saat saat menghadapinya terlalu pahit untuk ditelan terlalu pedih untuk dilalui lagi....Syaura memang tabah! Di sebalik wajah riangnya sekarang dan kepetahan mulutnya tersembunyi dengan kisah ini dan penderitaan nya kerana terpilih oleh-Nya sebagai salah sorang penghidap eczema memang menjadikan Syaura seorang yang betul2 tabah...

Sejak umur setahun, seingat aku bila kami mula memperkenalkannya pada kuih raya, biji2 berair mula naik satu badan especially di kawasan siku dan lutut..biji berair tuh memang sangat gatal membuatkan jari jemari Syaura dengan automatiknya akan menggaru tanpa henti di mana biji2 berair tu akan pecah dan mula merebak besar....dan menjangkit dari satu kawasan ke satu kawasan yang lain...Ubat? puas berubat di sini dan di sana....pakar bayi, pakar kulit, ubat kampung semua sudah kami cuba..sembur? memang tak percaya..tapi usaha untuk memulihkannya membuatkan kami tolak tepi semua itu..Itu belum masuk lagi ngan biji2 kecil penuh di kawasan leher..menggaru memang kegemarannya..

Badannya kurus sebab terlalu derita dengan kegatalan kulit satu badan..makannya pon terlalu kami hadkan...ayam pon tak bagi makan..kesian Syaura!Ubat2an pakar kulit sekadar mengurangkan deritanya, mengurangkan perit pada kulitnya tapi tidak sampai sembuh sepenuhnya..semakin hari makin teruk sampai ke kawasan cuping telinga..bulehla nak dikatakan eczema yang agak kronik juga...

Tidur malamnya tak lena..begitu jugak aku yang menyaksikan keresahannya...cadar tidurnya sering ada kesan palitan darah..aku tau mesti dia menggaru juga walaupon aku dah pesan berkali2 untuk tidak digaru...Percaya ataupun tidak..tak pernah sekali pon dia menangis kerana eczemanya itu..tak pernah sekalipon....kalu disapu ubat2 yang pedih pon dia sekadar menepis...deritanya sampai ke umur 4 tahun....

Aku sebagai ibu, hancur luluh rasanya hati melihat keadaan dia begitu...itu belum masuk mulut2 orang yang bertanyakan itu dan ini, "rumah tak bersih ke?", "Syaura suka main pasir ke?"..walhal anak aku tuh tak main kat luar pon...Air mata?anak tak menangis kadang2 aku yang teremosional bila tengok gatalnya makin melarat..

Tapi Alhamdulillah...mulanya umur 4 tahun ke atas, sejak aku pindah Johor, bertemu dengan ubat yang betul2 serasi ditambah dengan penambahan usia Syaura, eczema nya semakin reda...sekarang masih ada lagi on n off tapi sedikit saje di bahagian kaki dan agak terkawal... Syukurnya Allah aje yang tahu..terasa doaku siang dan malam sejak 3 tahun dahulu dimakbulkan Allah....Biarlah parut2 di badannya menjadi tinggal kenangan je buat kami semua...buanglah penyakit tu jauh2 dari Syaura...Syukur!

Buat mommies yang menghadapi anak2 penghidap eczema tabahkan hati dalam menghadapinya...Aku selalu berfikiran +ve bahawa ada lagi insan lain yang lebih derita dari anak2 kita....semuga kita semua tabah menghadapi dugaan dari Yang Esa!

Perbezaan Lelaki N Perempuan

Wednesday, February 18, 2009

Harini sekadar nak sharing-maring ilmu aku dapat masa kursus ini. Dalam entry aku tuh aku ada mention kan yang keperibadian dan sifat lelaki dan perempuan nih ada banyak yang buleh menyebabkan ketidakserasian antara suami dan istri..sape dh lepas 5thn tuh kira serasi lah tu kot..ngee...And perbezaan peribadi nih ada kajian yang dibuat di atasnya, bukan depa suka2 letak...and aku pon ada tengoklah beberapa video pasal kajian tuh..and some points aku rasa memang betullah lelaki nih memang macam tu and perempuan nih macam ni..kekeke..Ok..aku letak sini mana yang aku ingat.

1) Otak lelaki lebih besar dari otak perempuan
Kajian: Otak lelaki dan perempuan sebaya diletakkan bersebelahan
Kesannya: Perempuan lebih mudah stress berbanding lelaki
Dalam rumahtangga: Sebab tulah si istri selalu lebih stress and emosional dalam hal2 rumahtangga..kalu bergaduh tuh..si suami buleh je tidur ngan tenang..tapi si istri nih terkebil2 pusing sini pusing sana takleh tido..ambil hatilah konon dgn suami..walhal orang tuh dah sedap2 je berlayar..kekeke..
(Note: Aku pon camni gak..kekeke)

2) Jambatan yang menghubungi otak kanan dan otak kiri lelaki lebih kecil dari perempuan
Kajian: By video otak perempuan dan otak lelaki yang diletakkan bersebelahan..
Kesannya: Lelaki berfikiran secara mono-tracking,hanya berfikiran satu2 benda pada satu masa and ambil masa untuk switch ke benda lain. Perempuan pulak boleh fikir banyak benda dalam satu masa (ada jugak disebutkan berserabut..kekeke)...and mudah berpindah fikiran dalam satu masa..
Dalam rumahtangga: Sebab tuh kalu kebanyakan lelaki duduk rumah dan jaga anak, kerjanya jaga anak saje...tidaklah rumah tuh berkemas ke masak makanan ke...kalu dapat yang buleh buat semua tuh kira bonus la..tapi kalu istri pulak sambil masak buleh dokong anak buleh basuh baju buleh buat air..dsb..hebatkan perempuan? yang tak bestnya kalu ada masalah kitalah yang paling serabut..kekeke..

3) Telinga lelaki hanya buleh dengar satu benda je pada satu masa (pekak sebelahla bahasa kasarnya tetapi perempuan peka kedua2 belah telinga
Kajian: Seorang lelaki/perempuan dipakaikan ear phone di mana sebelah kanan ear phone keluar words yang berbeza dengan ear phone sebelah kiri. Lelaki hanya mendengar words dari sebelah kanan je, tetapi perempuan buleh dengar kedua2 belah kiri dan kanan.
Kesannya: Lelaki hanya buleh dengar sebelah kanan je kalu beberapa perkara disebutkan serentak. tetapi perempuan lebih peka buleh mendengar banyak perkara dalam satu masa.
Dalam rumahtangga: Istri tuh kurang2kan lah berleter dan bercakap panjang...takde guna..kan lelaki ni pekak(ayat Pak utih..kekeke). Kalu nak memberi arahan tuh bagi satu persatu..jangan cakap semua serentak.."Abang buang sampah, pastuh basuh baju..pastuh bla bla." Alamatnya cuma buang sampah jelah yang diaorang buat.....diaorang kan pekak..(Ayat Pak Utih lagi)...kekeke...Kalu nak lagi effisyen buatkan list untuk lelaki rather than bercakap panjang2...

Cukuplah dulu..ada beberapa lagi sebenarnya...nanti aku sambung lagi...ada permintaan tak?>>saje je gediks nak suruh owang buat permintaan kan..kekeke..

Morning sickness n First Born TAG~

Tuesday, February 17, 2009

Aku telah membaca entry tiga orang yang membuat TAG ini iaitu Kak Ina, Cik Yan dan Mummy Hnh..yang hampir ketiga2nya takde kena morning sickness...huhuhu...sungguh jeles...sebab kedua2 zaman mengandungkan anak aku tuh aku mengalami morning sickness yang agak kritikal...iaitu masa Syaura dari 2-4bulan pergnancy.....Masa Sufia 2-6bulan pregnancy and then ada sisa2 baki morning sickness tuh sampai dah nak bersalin pon..hehehe..tapi aku redha sebab aku tahu setiap orang ada bahagian masing2 dalam proses mengandung dan melahirkan tuh kan...Syukur Alhamdulillah dua2 dah selamat pon dilahirkan...

Cuma morning sickness yang melanda aku tuh agak kritikal masa Syaura sampai turun berat ke 44kg.....(dengan ketinggian aku 163cm)..buleh bayang tak? kurus sgt aku rasa masa tuh...sampai ke pregnant 6 bulan kot baru nampak perut..kehkehkeh....bangun pagi gosok pagi kompem muntah kuning (perut kosong), rasa mual dan pening kepala sepanjang masa, siap muntah setiap kali makan..or even minum air kosong...perghh...sampai tahap teruk buleh sakit dada sebab terlalu kerap muntah..keskeskes..kalu ingat2 balik tabahnya lah diri sendiri melalui zaman tuh (kes perasan ler nih)...

Time Sufia lak, tidaklah seteruk macam masa Syaura and berat maintain je naik setiap kali timbang..kekeke...tapi lama....sampai dekat nak bersalin pon still takleh makan kek atau ice cream sebab akan mual selagi tak muntah and akan muntah juga akhirnya walau tahan macammanapon...jadinya aku memang sanagt2 memahami perasaan ibu2 yang mengalami morning sickness ni..even mak sendiri pon tak paham sebab dia tak pernah kena..so dia membebel suruh tahankan sikit setiap kali nak muntah..buleh ke?kekeke..anda bagaimana?

Kalini aku disayangi oleh Mummy Hnh ... *wink*..Here goes the answers for the TAG~

Here you go mommies - a different kind of survey for a change - it's all about your first born! Just copy and paste it in a new note for yourself! Let's see how much you remember!

1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?
Not actually (tengah belajar lagi time tuh..tapi....ngee..)

2. WERE YOU MARRIED AT THE TIME?
Yes, of course! (what kinda question is this? :p) >>tiru jawapan Mummy Hnh aje..

3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?
Very2 Excited! First baby lah katakan~ngee...

4. HOW OLD WERE YOU?
22 years old.

5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
Period tidak datang seperti yang sepatutnya...ngee...

6. WHO DID YOU TELL FIRST?
My everdearest husband!

7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?
Yes. But then tak kisahla lelaki ke perempuan..=D

8. DUE DATE?
25 November 2003.

9. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
Yes.

10. WHAT DID YOU CRAVE?
Nothing.

11. WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?
Bau my hubby masa mabuk tuh.kekeke..sori ling..and bau makanan...takleh tahan woo..

12. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD'S SEX?
Girl

13. DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX OF WHAT YOU WERE GETTING?
Nope. Saya sangat bersyukur. >>Tiru jawapan mummy HnH lg..ngee...

14. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
16 kg.

15. DID YOU HAVE A BABY SHOWER?
Nope.

16. WAS IT A SURPRISE OR DID YOU KNOW?
- Tiada kaitan -

17. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
No.

18. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
Hospital Kulai, Johor.

19. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOR?
5 hours.

20. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
My everdearest husband.

21. WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?
Gynae, nurses & hubby on my side. >>Tiru lagi...

22. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
Natural (Induced)

23. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
No.

24. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH?
2.9kg.

25. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN?
25 November 2003 - on the due date itself.

26. WHAT DID YOU NAME HIM/HER?
Syaura Syauqina

27. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?
5 years 2 months 3 weeks 2 days old..

Now, I would like to tag the following:
(1) Mamadhea
(2) Sayangibu

(3) As a.k.a Mrs. Noel
(4) Mummy Dasy
(5) Siti a.k.a Nurie

Cabaran Mengajar~

Monday, February 16, 2009

Terpanggil nak buat entry nih selepas membaca penulisan Mamaliena tentang bahasa arab untuk anaknya~hehehe...Rasa2nya kalu sesiapa yang hantar anak ke islamic base kindergarten nih Bahasa Arab tuh one of the subjects..so sesiapa yang takde basic bahasa arab macam aku nih memang mencabar sungguhla kalu nak ajar anak sendiri wat homework kan..

For example, soklan homework tuh senang je...padankan perkataan dengan gambar..abihtuh kalu taktau bahasa arab camne nak tau mana gambar yang betul ngan perkataan tuh kan... so aku punya trick ialah sambil mengajar tuh sambil curik2 tengok bahagian belakang yang ada explanation gambar dan perkataan...Kengkonon umi taulah perkataan tuh kan so buleh ajar Syaura padankan gambar dan perkataan yang betul...tapi langit tak selalunya cerah..kekeke..

Biasanya lepas ajar tuh aku akan suruh Syaura hafal sikit perkataan tuh..example fittahun tuh apple. Yang tak tahannya bila diam2 tengok tv tiba2 si Syaura,
" Ummi, miftaahun tuh apa"..
kalu aku ingat aku jawablah "miftaahun tuh apple"...
tapi oleh kerana aku yang tak hafal semua nih
" Ummi, sabburatun tuh apa?"
apa mau jawab?kekeke...
"Rrrr..ummi tak ingatlah"
So, dapatlah sedas dari anak dara aku tuh..
"Ummi ni dah besar pon tak tau ke..."
Maybe pada pandangannya orang besar mesti tau semua benda..kekeke...

So, kesimpulannya hafallah sikit2 bahasa arab itu ketika anak aku buat homework supaya aku tak kena berdas2 ketika soklan spontan keluar dari mulutnya..kekeke..mencabar kan? or mungkin aku sorang kot rasa mencabar..kekeke...

Bengkel Mahligai Kasih by Pak Utih~

Sunday, February 15, 2009

*Pak Utih; Can u imagine how front we sit in this bengkel by this photo..hehhe*

Alhamdulillah seperti yang aku war warkan kat SINI, harini dengan jayanya aku and hubby menghadirkan diri di Bengkel Mahligai Kasih; Semakin Hari Semakin Sayang anjuran Tadika Darul Ilmu, sekolah Syaura di IOI Golf Resort, sama tempat ngan tahun lepas. Tahun lepas pegisiannya lebih kepada untuk motivasi ibubapa untuk anak2, tapi tahun nih agak berbeza iaitu pengisian mengekalkan kebahagiaan rumahtangga untuk suami dan isteri disampaikan oleh Pak Utih..Kalini, duduk ala2 couple seat kat wayang tuh...berduaan ngan hubby masing2...MasyaAllah bertuahnya rasa aku terpilih untuk hadir dalam bengkel sebegini...terbuka sikit minda aku pada hal2 kebahagiaan rumahtangga nih...sungguh!


Dengan tak malunya aku nak ngaku nih yang I cried during one of the session of this Bengkel...tapi aku rasa bukan aku sorang kot yang nangis..hehe..menunjukkan betapa berkesannya penyampaian Pak Utih dalam bengkel motivasinya tu kan..Mungkinkah aku sudah semakin tua dan bertambah sensitif?kekeke...

Aku tak dapat nak share banyak kat sini, sebab terlalu asyik mendengar..tak dapat jot down banyak benda..tapi berkesan sungguh kat hati..so nak share beberapa perkara kat sini.

Kebanyakan rumahtangga mula goyah dalam melepasi 5 tahun pertama perkahwinan. Bak kata Pak Utih sape yang dah lepas 5 tahun tuh buleh consider selamat..kekeke..(aku rasa kalu cerai selepas 5thn bukan sebab permasalahan keserasian suami istri kan, mesti ada sebab lain)....So kebanyakan penceraian sebelum perkahwinan mencecah 5thn adalah kerana tiada keserasian suami dan istri..means makin lama kahwin suami dan istri makin berasa sunyi dan sering bertelingkah...so masa kat bengkel nih Pak Utih terangkan yang actually, suami dan istri nih memang insan yang sangat berbeza dari segi keperibadian dan perangai tuh sendiri sebagai otak pompuan dan otak lelaki..Antara bezanya:


Lelaki nih mono-tracking iaitu antaranya buat kerja fokus pada satu kerja pada satu masa, nak selesai semua masalah dengan cepat, cepat lupa, berfikir besendirian , bila stress suka bersendirian (dll)...Perempuan lak berbeza, buleh buat banyak kerja dalam satu masa, nak kongsi semua masalah dulu baru selesai, kuat ingatan terutama kes emosi dan perasaan, berfikir beramai2 dan bila stress nak liah pada orang tersayang (dll)..


So perbezaan lelaki dan perempuan nilah yang buleh menyebabkan ketidaksefahaman kalu tak kena pada tempatnya...So pemahaman tentang perangai lelaki dan perempuan nilah yang penting dalam hubungan suami istri untuk kekal bahagia..


Tips lain
Keperluan emosi suami
1) Dipercayai oleh isteri
2) Diterima seadanya
3) Dihargai sumbangannya
4) Mendapat galakan dari isteri
4) Dikagumi oleh isteri
Keperluan emosi isteri
1) Disayangi oleh suami
2) Difahami perasaannya
3) Dihormati pandangannya
4) Diberikan jaminan oleh suami
5) Kesetiaan


Part yang aku menangis tuh, bila masing2 kena tulis apa pengorbanan pasangan kat kertas and bacakan pada pasangan..hehehe..kalu takde kursus sebegini bila pulak masa tetiba nak crita pasal pengorbanan masing2 pulak ni kan....


Last but not least, acara nyanyian oleh sang suami untuk istri..sama2 kena berdiri sambil peluk isteri, suami kena nyanyikan lagu Permata Untuk Isteri (Kopratasa)....alahai so sweet..ni lah yang pertama dan terakhir kot hubby aku nak nyanyi untuk aku di hadapan khlayak ramai sebegitu..kihkihkih...


Kesimpulannya, aku syukur sangat terpilih untuk pergi bengkel nih..semuga aku dan hubby sama2 dapat manfaatnya dan praktikkan dalam rumahtangga kami..BTW, course sebegini memang sangat recommended untuk rumahtangga yang dah mula rasa tawar tu kan...hehe..tips untuk rangsangan seks (opss 18sx)..pon ada tau..so bulehla jenguk2 Pak Utih or Ahmad Shafiai Uda Jaafar ni kat SINI.

Bateri Kong?

Friday, February 13, 2009

Aku ingin mengucapkan Happy Birthday buat abah aku yang ke 59thn and adik bongsu aku yang ke 21 thn...Semoga panjang umur murah rejeki n apa yang dihajati termakbul hendaknya~psst depa nih lahir hari sama selalu gaduh tapi tak tau yang perangai depa nih banyak yang serupa..kekeke..Here goes my entry~

Semalam ketika entry INI sedang dikarang, hubby called me cakap dia dah tunggu depan pintu pagar kilang aku. So cepat2 habiskan ayat terakhir, capai beg pegi slot out and macam biasa terus menuju ke kereta. Kebiasaannya hubby memang suka matikan enjin kereta, sebab aku kan l*mbab..slalu kluar lambat..ngee...

Nak dijadikan cerita, lepas je aku masuk kereta, when hubby tried to start the car, enjin takmo hidup pulak! Dah sudah...Tapi oleh kerana tak keluar bunyi langsung masa nak start enjin tuh, memang kami suspect ini bateri sudah KONG ler~

Nasib baik mati betul2 depan kilang aku..and hubby pon pernah kerja situ dulu..so kawan2 aku pon suma kawan2 hubby (kilang ku itu 85% pekerjanya lelaki)..Pinjam jumper, cas ngan sorang kereta kawan yang sejenis ngan kereta aku, tunggu punya tunggu..Alhamdulillah buleh start..

Lucky us sebab keadaan dan masa bateri kong tuh agak bersesuaian dengan masa and ramai pulak yang membantu (Alhamdulillah dipermudahkan)..Sepanjang 4 tahun lebih dalam arena berkereta and dua tahun ngan kereta yang terkini nih dah tiga kali mengalami bateri habis

1) Kali pertama: Sblom pergi kerja....pagi2 nak start enjin takleh hidup..so amik EL n call mechanic utk tukar bateri kereta...
2) Kali kedua: Masa nih hubby out station, aku sorang and kereta takleh hidup masa aku nak keluar ke Nilai 3 waktu tuh...call mechanic n tukar, Nasib baik aku ada simpan itu nomborla...
3) Kali ketiga: Kejadian semalam..Kalut tapi syukur juga habis di depan kilang..ramai kawan2 membantu n ada jumper..so kereta hidup balik terus pegi kedai n tukar new battery..(first time tukar bateri sejak pakai kereta kedua nih)

You all camne? ada kenangan pahit ke waktu bateri kereta kong?

AWARDS~

Thursday, February 12, 2009

Dapat Awards ini dari Nurul Dhia..Thanks dear atas tanda ingatan...=D

Sejurus itu aku ingin memanjangkan Awards ini kepada, kawan2 di bawah yang rajin menjengah di blog aku dan rajin meninggalkan jejak memeriahkan lagi blog aku yang tak seberapa ini....
Penerima anugerahnya ialah;~
1) Mummy Hnh
2) Mamaliena
3) Kak Yani
4) Sayangibu
5) Capt
6) Zufa
7) Cik Yan
8) Zety Zin
9) Mrs. Noba
10) Ms Lola
11) Hernee
12) Siti @ Nurie
13) CT
14) Mamadhea
15) Mummy Dasy
16) Mamaadib
17) Dan my blog reader/ followers. Yng senyap sunyi tuh, mehla tinggal2kan jejak yer~
P/S: Ada lagi 2 hutang TAG n Awards..harap bersabar yer tukang TAG..hihihi...
P/S/S: N3 ini dibuat semasa tunggu hubby sblom balik kerja. Maaf yer tak sempat nak list kan suma my blogger friends~But it's really meant for all of yer~:)

Hanya Kau Yang Mampu (Aizat)

Aku telah di TAG oleh Zety Zin, Mrs. Noba dan Sayangibu. Terima kasih kawan kawan kerana mengasihiku (bak kata Cik Yan)~uhuks!terharu gitu..

Okehlah palylist nih bukan aku punya sebenarnya..di ambil dari folder lagu2 yang baru di download oleh my other half..OKlah layanz...

1) Put your iTunes, Windows Media Player, etc. on shuffle.

2) For each question, press the next button to get your answer.

3) YOU MUST WRITE THAT SONG NAME DOWN NO MATTER HOW SILLY IT SOUNDS.

4) Tag 10 friends.

Everyone tagged has to do the same thing.

Have Fun!

IF SOMEONE SAYS ‘ARE YOU OKAY’ YOU SAY?
Cinta Terhalang (Bob AF3)..erkkk!!tak sesuwei!!

HOW WOULD YOU DESCRIBE YOURSELF?
Dibius Cinta (Yusry and Melly Goslow)..errk iye ke??kihkihkih..

WHAT DO YOU LIKE IN A GUY/GIRL?
Tercipta untukku (Ungu)..hmmm...

HOW DO YOU FEEL TODAY?
Tae Yeon (Tae Yeon)..erkk..lagu Korea!apakah maksud?!


WHAT IS YOUR LIFE’S PURPOSE?
Sing for Absolution (Muse)


WHAT’S YOUR MOTTO?
Segalanya pasti... ewah!iye ke nih?!kekeke

WHAT DO YOUR FRIENDS THINK OF YOU?
I want to spend My Life time loving u (mark anthony n Tina Arena)..wah sahabt sejatikah mereka ini...kekeke..

WHAT DO YOUR PARENTS THINK OF YOU?
Cuba (Faizal Tahir)...ni suma benda nak cuba ke apa ek?

WHAT DO YOU THINK ABOUT VERY OFTEN?
Raja Kasih Yang Hilang (Sofaz)

WHAT IS 2 + 2?
Di antara Yang Lain (D'massive)

WHAT DO YOU THINK OF YOUR BEST FRIEND?
Selamat Ulangtahun Sayang (Imran Ajmain)

WHAT IS YOUR LIFE STORY?
Matahariku (Agnes Monica)

WHAT DO YOU WANT TO BE WHEN YOU GROW UP?
Yesterday (Beatles)..erkk..nih maknanya takmau tuakah?

WHAT DO YOU THINK WHEN YOU SEE THE PERSON YOU LIKE?
I'm the lucky One (Anuar Zain)..Woowwwieee!!Sangat2 sesuwai!!

WHAT WILL YOU DANCE TO AT YOUR WEDDING?
Mau Yang Besar (Pianka 1) kahkahkah..pernah dengar lagu nih tak? Sesuwei ke ngan aku..kahkahkah..gelak besar ni...

WHAT WILL THEY PLAY AT YOUR FUNERAL?
Bila Rasaku Ini Rasamu (Krispatih)..apa lak aih rasa rasa time mati ni ehh..

WHAT IS YOUR HOBBY/INTEREST?
Sampai Hujung Nyawa (Purple)...Apakah 'SETIA' itu hobiku...

WHAT IS YOUR BIGGEST FEAR?
Trinologi Cinta (Saleem)...wah macam tau tau aje....

IS YOUR BIGGEST SECRET?
Sindarela (Amelia)..hmm...

WHAT DO YOU WANT RIGHT NOW?
Sampai Syurga (Faizal Tahir)..wah wah..ini pon sesuweiii

WHAT DO YOU THINK OF YOUR FRIENDS?
Ramalanku Benar Belaka (Umbrella)....isk isk..tukang ramal ke aku..

WHAT WILL YOU POST THIS AS?
Hanya Kau Yang Mampu (Aizat)

Kesimpulannya, lebih banyak yang tak sesuwei dari yang sesuai..part what I want right now tuh memang sesuai sgt...

10 people I wanna tag:
Takdelah ramai yang dah buat~ngee....

What I like about Syaura's school



Alamdulillah tahun ni, seperti aktiviti yang dianjurkan pada tahun lepas iaitu Parenting Course By Dato' Haji Hassan Bin Ali oleh Tadika tempat Syaura belajar, sekali lagi mereka menganjurkan Kursus Motivasi keibubapaan untuk semua parents yang hantar anak mereka ke tadika tuh... Percuma aje lak tuh...


Yelah, kalu tak ye ye..manalah ada masa kita nak join parenting course sebegini ye tak..dalam kesibukan bekerja and di rumah...kalu aku lah..takdenya tiba2 sibuk2 nak cari kat mana ada parenting course macam itu kan...so ni dah dianjurkan, tinggal pergi je..apa lagi..kekeke..


BTW, aku suka pergi course sebegini sebab dia bukan saje menekankan tips dalam mendidik anak cara yang betul tapi tips merapatkan hubungan suami istri....tak percaya? last year lepas je balik dari parenting course Dato' Haji Hassan bin Ali tuh, hubby ku extravaganza romantik...kikikiki.... ada jygakla ala2 kursus kahwin tapi tidak pergi secara mendalam..lebih pada perihal anak2... and apa tips yang aku amalkan tahun lepas yang aku still nampak sampai sekarang, setiap kali syaura salam aku dia mesti cium and ucap.."saya sayang umi.." tapi kadang advance sikit minah tu.."I LOVE U ummi.."kekeke..sejuk hati dibuatnya..


So Ahad nih, aku akan catat seberapa banyak tips2 menarik and share di sini yer~semoga bermanfaat untuk aku and my blog reader juga...

My Breastfeeding Moments~

Tuesday, February 10, 2009

Sblom itu saya ingin mengucapkan Selamat Harijadi Buat 'sempai' yang saya kasihi KAK AJA! Semoga panjang umur, murah rezeki tambah anak lagi..kekeke..OK here goes my entry..

I really enjoy this breastfeeding moments when....

1) Sufia akan bangun beberapa kali waktu malam to get her milk, di mana dia akan menangis dengan agak kuat (mungkin setelah merengus beberapa kali tetapi tidak didengari umminya) tapi akan serta merta berhenti menangis apabila susu disuakan...then umminya akan menyambung tidur lenanya sampai tak sedar pon bila Sufia berhenti menyusu...ngee...

2) Sufia akan terkedek2 mendapatkan umminya setiap kali aku balik kerja tanpa mempedulikan orang lain yang balik bersama umminya sambil menggesel2 manja...nak mintak upah ler tuh!Owh sekiranya permintaan tidak dilayan dengan segera (kalu dia betul2 hausla) kompem satu kampung leh dengar suara serak2 basahnya itu~hehe..

3) Sufia jatuh, dan menangis dengan kuatnya, tapi ubatnya amat mudah sekali....dapat upah nenen terus senyap macam tiada apa yang berlaku dan bila dia dah tenang dengan happynya dia akan menyambung mainnya seperti mula2 tadi..

4) Sufia sudah pandai menarik2 bajunya ala2 nak tutup la konon..menandakan "Sufia dah kenyanglah ummi, tutup baju tutup baju, Sufia dah ni.."hehehe...Ini yang terbaru tau malam tadi dia membuat aksi ini..owh bertambah maju dah anak dara ku ini...

5) BF sering menjadikan alasan untuk aku kurang membuat kerja di rumah mentua dan kenduri kendara...bukan aku yang nak OK..dah orang cakap camni.."Dahla tuh mi, anaknya nak susu tuh, pegi nyusukan dulu.." eh orang dah suruh rehat dari wat kerja, kita apa lagi..ye tak!kekeke...

6) of course la bila...sufia cakap "Orang lain takde takpe, ummi aku mesti ada..kalu ummi takde camne nak ngempeng nanti.." kekeke....

Kesimpulannya, I really enjoy this breastfeeding moments together with Sufia dan sering membayangkan camnelah nanti bila akan or dah wean nanti..sob sob...tak relaku berpisah rasa2nya~isk isk...

BTW, below is my latest Sufia yang suka beria2 depan cermin, tengok kiri tengok kanan..senyum sendiri...kuat berangan kah? Orang tua2 kata tak elok budak selalu tengok cermin..kat umah tak dapat kat shopping mall la dia lepas gian~kekeke...

My First Cheese Cake~

Monday, February 9, 2009



This time i'm so excited! Sebab kek kek yang lain yang dibuat sblom nih suma bukan pertama kali..tapi yang nih memang first time buat setelah 28 thn di dunia ini..hehehe..terpanggil nak buat sebab makan cheese cake baru2 ini di sambutan birthday di Secret Recipe and then terngiang2 cheese cake sempai ku yang aku makan beberapa tahun dulu..aduhai sedapnya!


Susah tu taklah susah sangat. Despite, taknak bagi dia merekah (owh maybe aku tak bakar cara steam bath ataupun water bath sperti yg di advise, merekah sikit tang kat permukaan tuh), cara2 buatnya tidaklah sesusah mana macam yang aku pikir sebelum nih! Tapi bahan2 nya mahal yek!! cream cheese nya aje dah macam satu adunan kek batik punya harga..patutlah harga cheese cake mahal...


Ok, OREO based cheese cake ku (bukan hangus yek) itu ingatkan nak letak topping strawberry jam..so bolehlah letak nama Strawberry Cheese Cake, tapi hubby kata tak payahla..biar rasa pure cheese cake..hehehe..rasa dia mmm sedapnya (perah santan, tokecchouzo!)..bukan sebab aku yang buat tapi sebab recipe itself..hehehe...Harus belajar banyak lagi untuk jadi cheese cake yg lebih baik dan cantik...tapi resipi nih aku paling suka sebab simple and tak banyak bahannya~OK enjoy the pic yer!
*Update with RECIPE*
Di atas permintaan teman blogger yang baru dikenali Miz_eda (hai, salam kenal!) dan teman lama yang dikasihi Mummy Hnh ngee...aku paparkan resipinya, buat rujukan aku sendiri jugak..sebab takde dalam buku resipi turun temurun Sufira tuh!

Plain cheese cake
500gm cream cheese (jangan terkejut tengok harganya)
1 cawan susu segar
2 sudu besar air perahan buah lemon
2 sudu besar tepung jagung
4 biji telur
3/4 cawan gula halus (resipi asal 1 cawan, takut manis sgt je)
1 camca esen vanilla


Cara-caranya
Panaskan oven 170 degree
Pukul cream cheese sampai kembang
masukkan susu cair, tepung jagung, esen vanilla, perahan lemon ke dalam adunan dan pukul lagi sampai sebati..
masukkan telur satu persatu, pukul lagi 7 minit selepas telur terakhir dimasukkan..
Okeh tuangkan ke dalam loyang yang telah dilengserkan..
Bakar secara steam bath or water bath (tapi aku pakai cara biasa je, tapi turunkan suhu) selama 1 jam...


Kalau nak buat OREO base, hancurkan biskut oreo yang telah dibuang isinya, gaul dengan 60g butter yang telah dicairkan dan ratakan pada permukaan loyang... simpan dalam peti sejuk selama sejam..dan tuangkan adunan cheese cake ke dalam loyang tadi untuk dibakar...
Selepas dibakar bulehlah disejukkan dahulu kemudian didimpan dalam peti sejuk selama 3,4 jam sebelum dipotong..yummy..selamat mencuba!

Begedel Extra Telur!*UPDATE*

Saturday, February 7, 2009

Harini memblogging dari umah...Biasalah kalu dari umah nih nak buat satu entry pendek pon payah..bz mengalahkan perdana menteri..kalu tak bz pon si kecik sebuk nak kacau..eh aku cuti ke? Taklah...kemelesetan ekonomi, manufacturing sidelah antara yang paling teruk terjejas...

My company (macam aku nya lak ye), I mean tempat aku bekerja nilah dah tukar pattern bekerja dari 5 working days 8am-545pm to 4 days 8am-630pm...so Friday, Saturday, Sunday cuti....tapi Alhamdulillah tiada potongan gaji...cuma elaun makan and transport kurang sebab kira ikut jumlah working days...



Tapi orang lain risau aku happy lak! kekeke...sebab boleh spend more time with Sufira, sebab dapat kurangkan satu hari aktiviti mengepam, sebab buleh tingkatkan breastmilk stimulation dengan penambahan direct feeding,..owh macam2 sebab lah...best lak rasa...tapi mintak2 lah kemelesetan ekonomi cepat berakhir...



Harini aku masak mee hoon soto..wah ini makanan kegemaran familyku and sungguh femes di Johor....Tapi harini terlebih rajin okeh! Sebab aku buat ngan BERGEDEL skalik! yum yum..

Sape tak tau BEGEDEL? Aku taktaulah ni makanan orang Johor ke orang jawa ke..tapi macam susah nak jumpa tempat lain..sedap tau! Mmm sape nak cuba buat kalu tak tau resipi lah boleh roger2 aku ok...dijamin toddler pon suka makan!hehehe..Tapi aku punya extra telur, so tidaklah ghupe cantik macam gambar hiasan kat bawah nih..kekeke..oklah time to mandikan Sufira~


Atas permintaan resipi oleh Ms. Zety yang disayangi...inilah cara buat BEGEDEL EXTRA TELUR aku...

Bahan bahan..
6 biji kentang dipotong nipis
daging or pedal or ayam direbus dan di potong kecil
daun sup di potong halus
bawang goreng
lada sulah
garam secukup rasa
telur

Cara caranya
goreng kentang sampai kekuningan, kemudian tumbuk kentang sampai hancur dan masukkan dalam satu bekas, campur daging or pedal or ayam yang telah dipotong kecil tadi, masukkan daun sup bawang goreng dan lada sulah juga garam gaulkan kesemuanya..kemudian bentuk2an jaga bentuk bulat leper. Bila dah siap, celupkan dalam telur kemudian goreng..

P/S:Tips from my Dad, kalu mau begedel lebih rangup dan tak mudah pecah,semasa menggaul kesemua bahan letak sebijik telur..aku belum try lagi yang ini..
Selamat Mencuba!

Soap Opera : Episode 10

Thursday, February 5, 2009

Soap Opera : Episode 1 (by Ms Lola)
Aku berjalan ke sana, ke sini tanpa kenal erti penat dan sakit. Kadang-kadang aku tidak diberi makan, hanya disimbah dengan percikan air kotor lagi hina. Liku-liku kehidupanku penuh dengan onak dan duri (dan juga perkara-perkara keji yang tak sanggup aku kongsi bersama).

Soap Opera : Episode 2 (by Mrs Noba)
Aku sedar siapa aku…Hanya seorang insan yang hina. Hina di mata masyarakat, hodoh untuk dipuja. Apakah tidak ada sekelumit bahagia untuk diri ku? Sudahlah tak pernah dapat mandi pagi merasa dikasihi dan disayangi. Jauh sekali untuk dibelai manja…
Oh, di manakah agaknya keadilan buat diriku? Tak terbayang bagaimana harus aku meneruskan kehidupan ku.

Soap Opera : Episode 3 (by cik_yan)
Aku merasakan sesuatu bergelora dalam jiwaku.. Seolah-olah meronta-ronta.. merayu dan meminta untuk dibebaskan.. Bebas dari belenggu kedukaan yg asyik mewarnai rona-rona hayatku lewat kebelakangan ini. Aku juga ingin bahagia seperti mana yg sepatutnya dikecapi oleh setiap yang bernyawa di muka bumi ini..
Apakah masih ada harapan buatku? Atau aku sudah terlambat untuk meladeni perasaan sebegitu?

Soap Opera : Episode 4 (by iszan)
Tiba-tiba..
‘Ding Dong’Terjaga aku dari lamunan jauh. Kedengaran bunyi door bell rumahku di tekan seseorang dari luar.
“Cik Sofea ke? Ada bunga utk anda, sila tandatangan di sini”, terjongol seorang jejaka dari muka pintu sebaik sahaja daun pintu itu ku kuak. Di tangannya ada sejambak mawar merah dan sebelah tangan lagi menghulurkan sesuatu untuk aku tandatangani.
Aku terpempan seketika melihat raut wajahnya. Raut wajah itu mengingatkan aku pada sesuatu.
“Cantik bunga ni, secantik penerimanya” dia berkata lagi.
Baru aku sedar aku sedang merenung wajahnya. Lalu aku tunduk dan terus melarikkan tandatanganku dia atas kertas yg dia hulurkan kemudian jambangan mawar merah itu beralih tangan.
“Terima kasih”, ucapku seraya menutup pintu.
Kad kecil yang terselit dalam jambangan itu kuambil dan…………

Soap Opera : Episode 5 (by Kak Non a.k.a. anamiraa)“Eh eh?”
Aku mengerut dahi yang tidak gatal. Ku amati nama yang tertera diatas kartu kecil itu.
“Sofea Jane?”
Ini tentu ada kesilapan. Nama sebenarku Sofea Jun. Bukan Sofea Jane!
“Hish frustnya!!!!” aku mengeluh kuat. Sudah acapkali aku dipermainkan sebegini. Mentang-mentanglah mukaku hodoh dan banyak jerawat batu bata, sampai hati aku dipermainkan sebegini rupa.
Aku amati lagi kartu kecil itu. Hatiku bertambah sakit bila membaca bait-bait perkataan yang tertulis disitu.
“Hi Sofea! Bila nak bayar hutang I? Dah berkurun I tunggu tau!! Bayar cepat-cepat ye! You ni masa pinjam laju je. Tapi masa nak bayar bukan main liat lagi!! Sampai kena hantar bunga!! Tak kuasa tawww!! Okey ta-ta.”
Aku terasa ingin menjerit sekuat hati. Bila pulak aku meminjam duit orang? Bila? Bila? Bila?
Aku bergegas ke bilik tidurku. Perasaan marah dan benci yang membuak-buak membuatkan aku terus mengambil satu keputusan penting dalam hidup aku.
Aku perlu berjumpa dengan dia. Hanya dia yang mampu mengubah aku menjadi manusia yang jelita, disegani dan ditakuti ramai.
Aku harus berjumpa
EDWARD CULLEN!

Soap Opera : Episode 6 (by n.i)
Lantas aku berlari-lari anak menuju ke arah meja yang menempatkan telefon bimbit kesayanganku… “Aku mesti lekas menghubungi dia,” detik hati kecilku, termengah-mengah kepenatan.
Sebaik sahaja telefon berada dalam genggaman, jari-jemariku yang sontot runcing ber’manicured’ terus mendail nombor keramat itu…
Tiba-tiba… satu suara yang agak ‘familiar’ kedengaran dihujung talian…
”Kredit anda tidak mencukupi, sila tambah nilai”
Oh, tidaakkkkk!!!! Apakah….???

Soap Opera : Episode 7 (by Jua)
Woi!! aku taknak ckp dgn kau lah perempuan! Aku nak cakap dgn Edward Cullen”. Aku menjerit marah sebagai tanda protes kerana kebodohanku yg terlupa menambah kredit telefon.
Aku bertanya sendirian, kenapakah nasibku malang sentiasa. Dikala umurku yang semakin mencecah 35 tahun ini, hatiku ini masih belum dimiliki. Rakan-rakanku semuanya sudah beranak empat, malah dua tiga rakanku sudah merasa berkahwin dua kali, dan rakanku yg seorang itu dah naik turun mahkamah nak masuk 5 kali. Namun aku, sekali pun tidak pernah merasa erti sebenar perkahwinan. Oh syahdunya..
Kerana tidak mahu terlalu hanyut dibuai kesedihan, aku lantas mengangkat pungungku ke kerusi di ruang tamu. Ku capai majalah URTV. Ku belek setiap helain dan terhenti di saat aku terlihat wajah Memey.
“Umur setahun jagung macam ni dah boleh rembat laki orang. Pandai pulak dia pilih yang macho-macho macam Norman Hakim” bisikku sendirian.
“Kalau semua lelaki asyik nak sambar awek-awek muda macam Memey, aku ni jawabnya tak berlakilah sampai ke tua” sambungku lagi.
Lantas aku terus…..

Soap Opera : Episode 8 (by Mommysarah!!!)
tersenyum2 sendiri.ya...aku pasti. hanya 1 sahaja cara untuk menjadikan semua impian aku menjadi kenyataan. aku harus berjumpa Niyang Rapik. aku harus meminta dia menjampi muka aku, supaya aku setanding dengan artis2 hollywood.ehek ekk hek ekk!!!aku tertawa ala2 Cikgu Marlia Musa dalam AF. aku rasa cara ketawa itu pelik tapi unik. jadi aku harus ketawa sambil menahan napas 2 saat..3 saat..kemudian 2 saat semula.PERFECT!!!aku yakin aku sebiji MARLIA MUSA dalam AFtapi, bagaimana aku mahu berjumpa dengan Niyang Rapik??? Bagaimana???"WOI!!!Kau berangan ker? Muka pecah rumah, ada hati lagi nak berangan. apa ko buat dengan bunga yang aku dapat tu? Mana ko campak? Penat2 aku bayar gaji, ko sedap2 baca URTVlah, buku akulah! Mana Twilight aku? Kau bukan reti English pun. Setakat tengok2 cover pun ada hati tue.Sudah..aku nak pergi Shooting ni. Bunga tu pegi susun dalam vase, ganti yang lama punya."ha..aku maid sahaja rupanya??? Sofea Jan*e ni memang kejam. suka menghina aku. takper, aku akan pastikan berjumpa dengan Niyang Rapik jugak. jangankan Sofea Jane, Jins Samsudi*n pun aku mampu tewaskan.Puaka pun puakalah...

Soap Opera : Episode 9 (by Mamadhea)
Lantas aku meletakan majalah URTV & mengambil bunga yg aku letakkan di atas meja makan. Dengan muka yg berkeriut menahan sakit hati, aku menyegerakan langkahku utk mengambil vase kegemaran majikan ku itu.. 'Huh, vase yg dah sopak ni jugak yg jadi faourite! Mmg dasar kedukut!!'Bebelan itu hanya mampu ku pendam dlm hati. Sementelah, tgn aku laju mengeluarkan bunga yg sudah layu utk digantikan dgn bunga yg baru shj diterima tadi. Sempat juga aku mencium bunga yg sudah tersusun rapi itu sebelum meletakkannya semula di meja di ruang tamu. Hmm, wangi...... Sewangi haruman Sweet Heart.. Tenang sekejap fikiranku yg bercelaru tadi. Mungkinkah setenang Mawi sewaktu majlis akad nikahnyer baru-baru ini..Aku berjalan perlahan ke dapur. Sesungguhnya aku tak mampu menghalau persoalan yg sering menjerut benak ku itu.. Ia melekap, kuat & ketat, seolah-olah digam dgn gam cap gajah..Bagaimanakah caranya utk aku menjadi cantik, secantik majikan ku itu..? Klu boleh, aku nak jadi lebihhhhh cantik lagi drp Sofea Ja.ne yg kerek & kejam itu.. Bagaimana ya? Bagaimana???Aku tersepit antara 2 pilihan, antara EDWARD CULLEN dan NIYANG RAPIK.. Arghhh... Bertambah pening kepala hotak aku yg sememangnya sudah sedia pening dgn kerenah majikan ku yg byk songeh itu. Sudahlah kedukut, bakhil pulak tuh! Sudah hampir 4thn aku bekerja menjadi kuli bataknya, sesen pon dia tak pernah menaikkan gaji aku. Malah, gaji aku yg seciput itu pon dia tak penah bayar on-time.. Acapkali dia menangguhkan pembayaran. Nasib baiklah aku tak diberi kuasa utk charge interest!Eh, ape yg aku fikirkan tadi? Oh ya.. Antara EDWARD CULLEN dan NIYANG RAPIK... Mampukah kedua-dua insan itu membantu aku? Tp, persoalan paling besar yg patut aku fikirkan, SUDIKAH mereka?!!!

Soap Opera : Episode 10 (by Ummi Sufira)
Dengan seberapa segera aku mencapai telefon bimbit ku buat kesekian kalinya dan terus mendail Bedah pembantu rumah jiran sebelah yang mungkin tahu nombor kontek NIYANG RAPIK yang berdekatan...owh, sekali lagi suara yang tidak aku gemari berkumandang..

"Kredit anda tidak mencukupi, sila tambah nilai"..

Owh! kenapalah nasibku begini. Sudahlah dipandang hina, banyak jerawat batu, bermajikankan Sofea J*ne yang kejam, tiada kenaikan gaji...pelupa pulak tuh!
Tadikan aku dah kena dengan penjawab telefon tidak di undang itu...
"Kenapalah sengal sangat aku nih!" marah ku pada diriku sendiri sambil membaling telefon bimbitku ke tepi....

Tiba tiba otak pintarku mendapat satu idea bernas untuk kebaikan diriku sendiri...Nasib ku mesti diubah! Cukuplah segala penderitaan yang aku alami sekian lama ini...aku tidak mahu lagi derita...

"Owh, dalam diam bijak juga aku rupanya"....pujiku pada diriku...
Aku bertekad tidak mahu menggunakan khidmat EDWARD CULLEN mahupun NIYANG RAPIK...Aku mahu membuat PLASTIC SURGERY. Aku nekad!! Tapi harus muka siapakah yang aku inginkan..Macam Memey kah supaya sesiapa pon mudah terpikat padaku...

Yosh! aku harus segera bertindak demi impianku ini.Langkah pertamaku.....(sila sambung ayat ini)

Zufa dikaulah insan terpilih untuk menyambung seterusnya...kehkehkeh..layannn~

P/S: Buat 9 pengarang sblom ini, aku mintak maap..ini ajelah yang termampu karang kerana untuk kesekian kalinya aku mengarang cerita begini..dan aku memang kayuuu bab2 gini..huhu...

Romantic Movie TAG~

Owh! di nobat samdol#3 oleh Ms. Lola kerana telah berani2 menjerumuskan diri meletakkan komen sebagai anon di peti komennya tanpa mengetahui kehebatannya mengesan si penulis dan secara langsung kena buat TAG ini..kehkehkeh..tapi jalan dan jalan lagi di blog Cik Yan, dan Cik Zufa ghupenya depa pon TAG aku no...layanzz...the rules..

Please copy the following rules in your post (as usual)
1. You have to point out 5 romantic movies that you would love to share with your loved ones..
2. It doesn't have to be in order.. as long as you love the movies, it will be fine..
3. You have to tag another 5 person to answer this tag


1) 冷静と情熱の間

Dengan sesungguh hati aku mengajak hubby ku itu tengok wayang di panggung berhampiran (di Japan pada ketika itu) layan lah movie nih....cik puan nih punyalah layan dengan sesungguh hati..siap tengok sambil pegang tangan (kononnya) toleh2 sebelah buleh naik hangin satu badan OK..bila hubby aku dengan lenanya tidur....aku tepuk peha dia sedepuk...geram OK..bolehla orang layan movie romantik kononya dia buleh tido..setengah jam ada kot dia tido agaknya...hubbyku itu memang tak suka crita slow dan lembab macam ni kot..

2) Mr and Mrs. Smith

Owh movie yang ini kami tengok di rumah saje, to be specific hubby bought the DVD and we watched together. Memang best kan! Penuh dengan action. Ramai yang suka movie ni pon. So my hubby besarla bijik mata dia..hehehe...tengok cerita nih sampai habis...

3) 200 Pounds Beauty

Ini crita Korea..aku ngan hubby dua dua suka crita nih..walaupon bukanlah crita action or ganas seperti movie kegemaran hubby aku tapi naper ntah..memang bestla crita nih..kekeke..Lagu movie nih sampai Syaura pon hafal...sampai sekarang lagu tema crita nih jadi ringing tone my hubby utk aku...hihihi...korang pernah tengok crita nih?

4)A Cinderella Story

Walaupon cerita ini lebih layak untuk remaja mungkin tapi aku yang agak dewasa ni pon suka tengok crita nih..tengok di HBO saje...apa yang aku terharu sebab melihat ketabahan orang yang dibesarkan tanpa kasih saya seorang ibu, and hidup ngan mak tiri yang tak best kan..kelakar pon ye..mengekek gelak sepanjang movie nih!


5)Memoirs of Geisha

Yang nipon both aku ngan hubby suka...sama mcm Zufa, memang banyak adegan panas dalam nih dan tidak sesuai ditonton dengan anak2..tapi cinta diaorang tuh misteri and buleh pulak sambung sampai lepas perang kan..tulah orang kata dah jodoh...

Aku nak panjangkan TAG ini untuk,
1) Mummy Dasy
2) Hernee
3) Mamadhea
4) Ealyie

Semangat ku Membara!

Wednesday, February 4, 2009

Today I found THIS! Ketika jalan2 di blog Sis Rizza...Aku memang sungguh kagum dengan activity homeschooling nya terhadap Hassan...(Sis Rizza, saya memang sangt kagum!You're so creative!) I wish aku pon dapat homescooling Syaura macam gitu...tapi biasalah 'wanita berkerjaya' menjadikan alasan paling kuat untuk aku jadi malas..walhal hendak seribu daya tak hendak seribu dalih kan...kekeke..

Sebenarnya sejak Syaura masuk sekolah, aku memang yakin yang otak mereka nih(toddler) memang macam sponge..tak macam parents nya yang dah tua bangka ni kan..nak hafal ayat quran sebaris pun payah..Sebab masakan Syaura mampu menghafal Surah Yasin sampai Ayat ke 42 (pencapaiannya sekarang)...walhal aku rasa mampu ke anak aku tuh hafal Yasin bila Tadika nya inform tentang hafalan yasin untuk studentnya di awal pendaftaran dulu...Tapi aku sebagai parents tak menggunakan peluang nih sebaik mungkin untuk bagi input education via homeschooling yang berkesan kan!!Isk isk menyesalnya rasa.....Rasa activity homeschooling utk Syaura tuh too minimum..So Sis Rizza thanks a lot! Semangt saya telah begitu membara sekarang ini!!hehehe...

As kat entry bawah nun aku ada bagitau nak share sikit2 tips. Kalu nak tahu sila teruskan pembacaan anda...kehkehkeh.. tips2 ku itu tidaklah seberapa yek...tapi buleh cuba manalah tau berkesan..hehehe..

1) Memperkenalkan buku, sejak dari kecil. To be specific aku ada belikan Syaura set buku Grolier masa umurnya 1thn 6bulan..tapi akibat kemalasan ku itu aku tak praktikkan pon everyday 5-10minutes learning time tuh! Buat weekend je..Walaupon tidaklah Syaura tuh bagus dalam English tapi sekurang2nya memupuk minat terhadap buku..(tak semestinya Grolier saje, buku2 lain pon buleh mengikut kemampuan dan kesesuaian)

2) Speak english frequently to her...lantaklah english aku kelam kabut pon..lama2 dia paham jugak apa yang aku maksudkan...and she will try to reply in english too...biarlah dia mencuba kan...

3) Spend one day at least 5 minutes reading session with her...Kalu aku, aku akan biarkan dia baca dulu..kemudian aku akan baca ayat yang sama dengan penuh emosi dan berintonasi..kekeke...so dia pon mengekek tengok aku membaca so dia akan lebih bersemanagt baca ayat seterusnya...

4) Let her watch cartoons (english one) but of course dalam quantity terkawal..(syaura kadang2 overdose jugak!) tapi Syaura banyak belajar conversation in english melalui cartoon..cthnya "It's awesome!" tuh aku pon tak pernah ajar..kekeke...Diaorang memang macam sponge..senang and cepat tangkap!

5) Hantar ke Tadika yang berbahasa perantaraan English...(I'm not saying TADIKA KEMAS is not good)..bukan apa bila teacher hari2 cakap english dengan mudahnya dia terdedah dengan pengunaan words english...Tadika Syaura memang basic language english walaupon islamic...evne hafalan meaning ayat-ayat al-qurannya dalam english..so Alhamdulillah nampak impaknya=D

Apalagi yek..nanti2 aku update lagi kalu teringat...anyone nak share other tips?silakan..

Hasil 'Singa'!*UPDATE*


video


Let's enjoy Syaura reading session..Sila abaikan bunyik Jawa dari Ms. Syaura ini yer~Err..bolehkah anda paham bacaannya? atau biji butirnya? Kesampaiankah maksudnya?kehkehkeh...

P/S: Sekadar mencatat pencapaian nya untuk rujukan akan dtg..sila abaikan suara latar penyanyi latar tidak diundang sekiranya kedengaran.

Syaura n English!

Tuesday, February 3, 2009

Alhamdulillah! Berkat kesabaran Umi Syaura yang kadang2 bertukar menjadi Singa ini selain dari Syaura able to read Malay Version seperti yang diceritakan pada ENTRY INI, Syaura dah boleh fluently baca English Version Story book pada umur 5 tahun...Walaupon kadang2 bunyinya ala2 jawa sikit dan tersalah sebutan tapi dah kira oklah kot..aku cukup puas hati....
Rrrr..malam nih aku try upload video Syuara membaca Peter and Jane Ladybird Story Book kalu itu M*xis BB kat umah yang selalunya lombab tak lombab!

Part speak in english lak, dah bulehlah cakap some basic conversations in daily life. And looks like that she understand what she said! Walaupon umminya ini tidaklah brapa pandai berbahasa Inggeris, tapi impian sungguh tinggi supaya anak2 terror baca and speak english..hehehe..
Some words yang dia boleh cakap dan faham
"No, thanks"; setiap kali menolak di kala diberi sesuatu
"No way"; bila dia marah
"Ummi! it's flying kite"; she said masa we all jalan2 di Danga Bay nampak layang2
When I ask, "How many kites are there?"
She able to reply
"1, 2, 3, 4..(counting)..4 kites!"..wow boleh tahan!
" Thank you so much!"; when she received something
" Baby where are you?"; digunakan apabila mencari adiknya yang selalu hilang dalam rumah
" Nenek, wait for me!" ; bila nak kena tinggal ngan neneknya
"It's eyes, it's elbow it's bla bla.."; bila menunjukkan benda yang dia tau namanya..
"It's awesome!"; Wah umi pon jarang guna ayat nih!kekeke..
and beberapa ayat lagi..akupon dah lupa..nanti balik kalu terdengar lagi ayat Syaura yang best2 aku update dalam ini list.
(walaupon tak seberapa nak toddler diluar sana yang dah buleh fully speak in english at the same age as Syaura, nipon aku dah happy sangat!yelah untuk family aku yang hampir 90% berbahasa melayu di rumah, it's quite difficult to train her to speak in english.)

Tapi tang spelling, owh masih menguji kesabaran aku yang tak berapa nak sabar...
Ingatkan aku ada ceritakan di Tadika Syaura ada ujian spelling untuk both Malay and English, Tang Malay memang selalu buleh ejalah..tang english, markah ujian pertama 2/4, markah ujian kedua pon 2/4...50% lah kira..aku marah betul dia eja "SHOULDER"..."S" takde..grr.. Eja "HANDS".."H" "A" je.."N" "D" "S" dia dah tak nampak bayang...malam tuh terus latih tubi dia..buleh pulak tulis betul!isk isk..anyone any tips to solve spelling problem Syaura nih?..

Owh semoga aku n hubby berjaya ajar english pada syaura dengan jayanya..kalu aku rajin nanti aku share lah tips yang aku apply untuk ajar Syaura english..isk tapi malulah sebab sungguh tak seberapa..kekeke...or anyone nak share tips? silalah...

Selamat Hari Tua??!!

Monday, February 2, 2009

Dengan tersipu sipu malunya sambil menutup muka, aku ingin menyatakan bahawa hari ini ialah hari ulang tahun a.k.a harijadi atau lebih tepat lagu hari tua tuan punya blog ini yang ke....rrrrr...silalah view my complete profile untuk mengetahuinya...kekeke...

Sambutan birthday so simple and kecil2an but always full of suprises (since 2001) from hubby terchenta...thanks darling.. ...i love u...(sila jgn muntah)...nanti2 ajelah aku update psl itu....

Azam hari tua aku pada tahun ini selain azam2 tahun baru...(bukan Azam As Mrs. Noel yer..) kekeke..aku ingin mengumpul seberapa banyak uwang sebab berazam untuk membeli rumah dan pindah pada tahun depan..LOL..semuga impian terlaksana..amin....

Update untuk birthday celebration (untuk dikenang di hari tua)
Family Celebration

Celebration bersama family on 31 January 2009 night...Hubby arranged satu dinner istimewa again di Senibung..Nak wat camne dah jatuh hati makan kat situ..kalini celebration untuk all families birthday yang jatuh pada bulan February..
Along 2 February
Abah 13 February
Adik 13 February
Mak 19 February

Hadiah

Dari hubby..so special..so suprise.. I LOVE it..LOL..Hadiah dari my mom..cuti memasak pada hari Ahad..hehehe..Dan ucapan2 happy birthday yang sungguh bermakna dari kawan2 yang mengingati dan kawan2 di alam maya ini..;)

Special Date

Again my everdearest hubby arranged satu dating istimewa just for two of us...so awal2 dah mintak jasa baik my mom to OT during our off day..hehehe..we went for the date kat City Square, JB. Sempat tengok wayang cerita Bride War..best you!! Cerita yang ringan tapi memang penuh bermakna ngan erti persahabatan sebenar..siap meleleh air mata sepam dua..kekeke... Then we took our lunch at Secret Recipe, City Square...yummy2 sedap and full banget! Eh banyaknya sepinggan meatball spaghetti dia..kenyang gila beb! Sampai nak makan kek pon tak larat!ngee...

*gambar2 ini gedik nak tempek kengkonon kenangan ketika berusia 28years old lah during the special date (somebody asked us to buy something for adik2 kat umah..woi anak kitaorang dah dua ok..! and Bodyshop asked us whether we're searching barang untuk hantaran..erkk!!It was absolutely becoz my hubby yang nampak macam org 21thn gitu*jeles mode*)*

Birthday Cake

I had requested not to buy birthday cake this year becoz I want to bake the cake myself..and cake itu telah diagih2kan kepada 'anak buah' yang 21 orang itu dan sungguh terharu kerana sampai2 je kat kilang anak2 buah suma wish happy birthday..They remembered my birthday...

P/S: I found THIS. I'm so touched~ Thank you so much Zufa! Muahhs!!=D And I found THIS as well..again I'm sooo touched for this special entry for my Birthday. Makacih Capt!!