Perbezaan Lelaki N Perempuan

Wednesday, February 18, 2009

Harini sekadar nak sharing-maring ilmu aku dapat masa kursus ini. Dalam entry aku tuh aku ada mention kan yang keperibadian dan sifat lelaki dan perempuan nih ada banyak yang buleh menyebabkan ketidakserasian antara suami dan istri..sape dh lepas 5thn tuh kira serasi lah tu kot..ngee...And perbezaan peribadi nih ada kajian yang dibuat di atasnya, bukan depa suka2 letak...and aku pon ada tengoklah beberapa video pasal kajian tuh..and some points aku rasa memang betullah lelaki nih memang macam tu and perempuan nih macam ni..kekeke..Ok..aku letak sini mana yang aku ingat.

1) Otak lelaki lebih besar dari otak perempuan
Kajian: Otak lelaki dan perempuan sebaya diletakkan bersebelahan
Kesannya: Perempuan lebih mudah stress berbanding lelaki
Dalam rumahtangga: Sebab tulah si istri selalu lebih stress and emosional dalam hal2 rumahtangga..kalu bergaduh tuh..si suami buleh je tidur ngan tenang..tapi si istri nih terkebil2 pusing sini pusing sana takleh tido..ambil hatilah konon dgn suami..walhal orang tuh dah sedap2 je berlayar..kekeke..
(Note: Aku pon camni gak..kekeke)

2) Jambatan yang menghubungi otak kanan dan otak kiri lelaki lebih kecil dari perempuan
Kajian: By video otak perempuan dan otak lelaki yang diletakkan bersebelahan..
Kesannya: Lelaki berfikiran secara mono-tracking,hanya berfikiran satu2 benda pada satu masa and ambil masa untuk switch ke benda lain. Perempuan pulak boleh fikir banyak benda dalam satu masa (ada jugak disebutkan berserabut..kekeke)...and mudah berpindah fikiran dalam satu masa..
Dalam rumahtangga: Sebab tuh kalu kebanyakan lelaki duduk rumah dan jaga anak, kerjanya jaga anak saje...tidaklah rumah tuh berkemas ke masak makanan ke...kalu dapat yang buleh buat semua tuh kira bonus la..tapi kalu istri pulak sambil masak buleh dokong anak buleh basuh baju buleh buat air..dsb..hebatkan perempuan? yang tak bestnya kalu ada masalah kitalah yang paling serabut..kekeke..

3) Telinga lelaki hanya buleh dengar satu benda je pada satu masa (pekak sebelahla bahasa kasarnya tetapi perempuan peka kedua2 belah telinga
Kajian: Seorang lelaki/perempuan dipakaikan ear phone di mana sebelah kanan ear phone keluar words yang berbeza dengan ear phone sebelah kiri. Lelaki hanya mendengar words dari sebelah kanan je, tetapi perempuan buleh dengar kedua2 belah kiri dan kanan.
Kesannya: Lelaki hanya buleh dengar sebelah kanan je kalu beberapa perkara disebutkan serentak. tetapi perempuan lebih peka buleh mendengar banyak perkara dalam satu masa.
Dalam rumahtangga: Istri tuh kurang2kan lah berleter dan bercakap panjang...takde guna..kan lelaki ni pekak(ayat Pak utih..kekeke). Kalu nak memberi arahan tuh bagi satu persatu..jangan cakap semua serentak.."Abang buang sampah, pastuh basuh baju..pastuh bla bla." Alamatnya cuma buang sampah jelah yang diaorang buat.....diaorang kan pekak..(Ayat Pak Utih lagi)...kekeke...Kalu nak lagi effisyen buatkan list untuk lelaki rather than bercakap panjang2...

Cukuplah dulu..ada beberapa lagi sebenarnya...nanti aku sambung lagi...ada permintaan tak?>>saje je gediks nak suruh owang buat permintaan kan..kekeke..

18 comments:

rizza said...

1. yup....

2. betul2

3. ye betul sgt

Mummy HnH@arnie said...

setuju 200% sumer...

eh, sambung laa lagiii... main tanya2 (permintaan?) plak... ekeke :p

::Umi Sufira:: said...

Rizza--> Ngeee...

Aru--> Setuju kan! Mestilah tanya..kalu takde permintaan tak semangatlah nak type entry..kekeke..

Fara said...

Aah...sambung la lagi.
Fara pun setuju sangat dgn sume fakta2 ittew.

Fara said...

Aah...sambung la lagi.
Fara pun setuju sangat dgn sume fakta2 ittew.

aFkaR'z said...

1) yerr setuju.. jenuh aku takleh tido, hubby dah berdengkur buat aku lebih geram!!

2)kurang pasti kebolehan hubby tapi bila call, dia tgh bagi susu anak then time tu jugak tak boleh nak cakap kat phone.. ada kena mengena ke ckp phone ngan bg susu anak??

3) patutlah hubby aku lebih efisen kalo aku bagi arahan pakai sms... kekekekekke

Siti @ nurie said...

bab yg bila konsentrate kat 1 keje tu, mmg sesuai sgt ngn hubby siti...sbb tu bila dia offer nak jaga mia, siti pkr byk kali...baik dia kemas umah dr jaga mia..he he he

faisyura said...

eheheh sgt stuju... hubby aku pun sllu highlight kan aku mende2 ni... hahah.. tp memang betullah itu kenyataan nye...yg penting kene tolerate.. huhuh aku blom cukup 5 tahun.. masih cuba menserasikan diri hehehehe...

::Umi Sufira:: said...

Fara--> InsyAllah akan di sambung~

Afkar'z--> Kahkahkah..aku gelak sakan baca komentar mu itu..

Siti--> kehkehkeh..ya betul!

Baid--> InsyaAllah ada keserasian tuh..doa banyak2..;)

Mummy Dasy said...

jgn lupe sambungannye Mimi....

tang no 1 tu mmg betul klu bergaduh Mr. Hubby leh berdengkur kite ni terkebil2 xleh tido mikir. No. 2 lak bukan nak muji tapi baik jaga anak & kemas umah dia lg kemas dari Mummy. NO. 3 lak mmg betul klu suh wat keje bg sms tu pun wat 1 keje jek

lelosani said...

mmg amat benarrr skali... hehehe..
kalo bace kat mane2 or dengar ceramah mane2.. cam ni laaa teorinye.. tp kadang2 terlupa yg lelaki tu MACAM tu.. hihihi..
kami suami isteri slalu gak gaduh2 manja bab2 perbezaan lelaki n perempuan ni.. BEST! ahhahaha..

sila sambung yeee mimi.. sy nk send copy n send kat hubby nanti...

::Umi Sufira:: said...

Mummy Dasy, K.Laila--> Insyaallah;)

YANI said...

hahhah..omoshiroi!! betul sgt2

::Umi Sufira:: said...

Kak Yani--> deshou!!

Mrs NoeL KHairuLniZa said...

ku tunggu sambungannya..

::Umi Sufira:: said...

As-->Sudah sambung bah~:P

hawani said...

roza.. aku baru baca entry mu yang ini.. aah la.. memang betui.. huhuhuh..

::Umi Sufira:: said...

Wani-->ngee...kan kan..