Plural!

Tuesday, February 24, 2009

Introductions: Tok Mat ialah jiran rumah kami yang juga transporter Syaura untuk pergi dan balik dari sekolah...Seorang pakcik yang agak berumur lagi peramah and obviously we can say that Syaura sukakannya...

Sewaktu pembelajarnnya malam semalam
Ummi: Kakak (Syaura) cuba eja shoulder?
Syaura: S.H.O.U.L.D.E.R...
Ummi: OK kalu shoulder ada dua, kiri dan kanan dia jadi plural...Kalau plural kita kena tambah 'S'. Cuba akak ikut..S.H.O.U.L.D.E.R.S..shoulders...cuba akak eja..
Syaura: S.H.O.U.L.D.E.R.S shoulder...ooo shoulder dia ada banyak ek ummi..
Ummi: A'ah..
Syaura: Kalau Tok Mat jadi TOK MATS ke ummi....?
Ummi:........(berpandangan ngan abi speechless kemudian baru tersenyum)...

Soklan: Apakah sebenarnya yang difikirkan oleh kanak-kanak seusia Syaura? Blurr mak dibuatnya..kehkehkeh..

15 comments:

SHaHaQiLiF said...

kids....what they are thinking...hmmm...eh aru kenapa??

Yan said...

ye kakak.. kekeke.. kena la tok mat cari kembar dan2 tu jugakk..

Fara said...

Hehehehe...tu tanda nya Syaura ni bijak....

aFkaR'z said...

hehehe
http://sweetdarling79.com/

Nur said...

pandai syaura!cepat betul dia terus aplikasikan ilmu baru..

Siti @ nurie said...

aduhai...kalau siti mahunyer dok pkr aper deh nak jwb tu....tapi org ckp, nak kene pndai mjwb kalau ngn bebudak ni..mcm anak sdara siti...tanya kat siti..knapa mak long dulu gemok(pregnant), laps tu dpt baby..tapi mak kita gemuk(mak dia mmg gemuk), baby tak kuar2 pun?..aduhai...

Mummy Dasy said...

hahaha...klu me pun ofcos tang2 tu buat2 x dengar soklan dia...

Opie said...

budak2 nih daya pemikiran sgt le luas...mende yg kite tak terpikir di leh pikir..

.:Hernee Nazir:. said...

jauh tul die fikir..hehehe

::Umi Sufira:: said...

K.Aja--> Itulah tu...tergelak dibuatnya..

Cik Yan--> Idea bernas untuk jawab ngan syaura nih!

Fara--> InsyaAllah..amin..:)

Afkar'z--> hehehe back..:P

Nur--> Itulah, segera je dia apply..:P

::Umi Sufira:: said...

Siti--> Adoii la...camno nak jawab tu ek...mau kecik hati mak dia anak dia cakap camtuh..kekeke..

Mummy Dasy--> Takleh la nak wat tak dengar...berkali2 dia tanya jawabnya..

Opie--> Betul!tak terpikir kita yang tua nih!

Hernee--> Ya betul!:)

mamaDhea said...

kahkahkah.. alahai.. comey plak syaura ni tau..

::Umi Sufira:: said...

Sha--> Geram eden dibueknya tau!

rizza said...

hehhe bijak2..
kami sudah alami bab ni..

singular & plural hehhehe

siap tambah 's'

jgn blur2.. layannnnn...

::Umi Sufira:: said...

Rizza--> Itulah tu yang tak tahan..suma benda pon dia nak aplikasikan plural..kekeke...