Mendapatkan Nombor Rujukan Cukai

Tuesday, March 31, 2009

Yer aku membaca di sini, dan terbaca komen Umi Nuha yang blur nak mendapatkan Nombor Rujukan Cukai...Almaklumlah first timer kan...Aku tahun lepas pun first timer (teruk kan walhal kerja dah nak masuk 5thn)..ahahaha....

Senang je nak dapatkan nombor rujukan cukai...
Salah satu daripada alternatifnya ialah aku email kan soalan apa2 sahaja berkenaan nombor rujukan cukai, ataupun permohonan no e-filing kepada email ini e_filing@hasil.org.my

Cuma nyatakan nama penuh dan nombor IC, permintaan akan dilayan dengan segera..hehehe..
Aku punya case, mintak pagi petang dah dapat dah..nasib2 kot dapat cepat..

Cik Wani, bulehla refer situ ek!

Happy Belated B'day Capt N Kutip Awards!

Rupa2nya semalam birthday Capt! Kiranya aku sudah terlewat satu hari untuk mengucapkan Happy Belated Birthday buat Capt! Semuga mencapai segala yang dihajati, murah rezeki, panjang umur dan cepat2 Pipiy nak adik tuh....dia kata dia buhsan main sorang2..:P

Sempena harijadi ko nih Capt aku nak hadiahkan ko Kek Coklat buatan aku sendiri yer...
Silalah menjamu mata..awa awaa...


Yang pastinya, kalu ko makan kek nih buleh membuatkan ko 'keseret'...sila rujuk kamus jawa untuk mengetahui maksudnya...Owh ke ko lebih berminat Strawberry Shortcake? Kalu cenggitu ko pilihlah nak yang mana satu....Aku letak dua2 kat sini....Jangan tak amik tau!:P
Strawberry Shortcake nih OK..tak 'keseret' dan tak muak, kalu makan banyak2 pun..hihihi...



Di kesempatan ini aku pun nak tempel Awards yang telah di anugerahkan oleh teman2 tersayang. Awards dari:Hajar,Padnani,Mummy Dasy n Hernee.. U love my blog ke? I love yours too...ekeke...




The rules for the award:
Add the logo of the award to your blog.
Add a link to the person who awarded it to you.
Nominate at least 7 other blogs.

Aku nak hadiahkan award nih pada semua tuan empunya blog list yang ada di blog aku nih..Of course la I LOVE YOUR BLOG kalu tak takkan la letak kat blog list aku ni kan..yang mana kompem akan aku terjah setiap kali ada new update...Ke nak list kan satu2 ek?... Oleh kerana aku rajin, aku letaklah nama sesorang mengikut turutan update terkini pada pukul 9:30am ni

Mamaadib, Ms. Lola, Mrs Noba, Lia, Mama Qaisara, Ummilna, Salwa( teman baru ni:)), Nurhayati, Mummy Dasy, Mommy Lina, As, Capt, Kak Rizza, Kak Fid, Hernee, Hajar, Mizeda, Anaamira, Zufa, Umi Nawfal, Ana, Cik Yan, Kak N, Ealyie, Umi Nuha, Lubnazarol, Padnani, Sayangibu, zety Zin, Madam Za, Mamadhea, Adwindaa, Mummy Hnh, Kak Nur, Baid, Afkar'z, Azure, Lelosani, Mama Emma, CT, Shais, Opie, p-na Mama Oja, Fiza,Mamaliena, Mirah, Kak Yani, Nurul Dhia, K.Aja, Sal, Siti @ Nurie, Iszan, Wani, Cheyantie, Umie Salmi, Erna, Che Nor n Ummi Nawal...

yeah gigih aku listkan semua...Wah baru aku prasan banyak jugak nama kat Blog List aku tu ek...

Walaupun bukan semua pun membaca blog aku ni hah!ekeke...I LOVE YOUR BLOG beb!:)

My New Cooler Kit!:)

Monday, March 30, 2009

Kesinambungan daripada issue ini, dengan azam dan tekad, by hook or by crook aku mesti pakai cooler bag jugak Isnin ini. Oleh kerana nak beli online take quite sometimes and kebetulan Ms. E (bukan nama sebenar) yang sangat baik hati telah menghadiahkan aku dengan Medela Carrier Bag nya yang telah tidak digunakan lagi, aku pun dengan gigihnya memusing satu Jusco untuk mencari cooler bag yang sedang elok ngam2 ngan carrier bag pemberian Ms. E itu..

Ya di satu kedai baby bernama Bumperee (juga hasil tunjuk ajar Ms. E yg baik hati itu) aku telah berjumpa dengan cooler bag ini.....Simple Dimple Cooler Bag....RM 29.90...kerana tiada pilihan lain pon...(Ada satu lagi set spectra kena beli satu set termasuk carrier bag)...But quite nice, fancy and cute kan bag dia..cuba tengok betul2....


My Brand New Simple Dimple Baby Cooler Bag.

Dalam nih muat Avent ISIS aku, 3 botol susu and 2 Chillers Cole Man yang jugak aku beli di Jusco.



Begitu sekali aku menyumbatnya, but spacy jugak..muat semua dengan cantiknya dalam tuh....

But then, aku agak musykil juga sebab awatnya cooler bag yang lain2 tuh mahal amat tapi yang ini agak murah juga...so aku mengambil keputusan untuk monitor dulu prestasinya dalam memelihara kualiti EBM untuk Sufia....lepas nih bulehla aku perah di mana2 jua yang aku suka, tak perlulah di bilik mesyuarat yang dekat dengan pantry itu kononnya untuk menumatkan masa kan....Thanks a lot to Ms. E (bukan nama sebenar) kerana banyak memeberi tunjuk ajar dan carrier bag yang sungguh bermakna tu....kalu ini cooler bag tak brapa bagus, nampak gaya kena jugakla cari yang on line yang sesuai dengan carrier bag ini kan...



Kek Batik Untuk Jualan

Saturday, March 28, 2009



Yer seperti title untuk jualan ye bukan untuk dijual...Dah brapa lama xdapat order tetiba one of my customers buat urgent request tak menyempat2 nak harini juga...layan ajelah......
Aku pon gedikla amik gambar buat kenangan diri sendiri kot2 ini order yg terakhir ke kan..ada gak kenangan aku pernah berniaga kuih ni...awa awa awaa...

Seriuosly aku taktau camne oranglain jual kek nih n harga dia suma tapi aku memang dengan relanya potongkan skali untuk customers...bukan apa aku takut hancur je kalu org lain potong kek batik yg aku buat...ekeke..yela akupon bukan reti sgt buatnya....ha saper pernah rasa potong kek batik? susah sikit kan nak potong? lg2 yang baru keluar dr peti ais nun...kekeke...


Tapi memang enjoyla berniaga...even though macam aku yang main2 n suka2 aje nih pun time kira keuntungan tuh perghh seronoknya..(aku tak amik untung banyak pun tau)...like last month ada 8kali order...wah buleh tahanla...seronok dapat duit atas titik peluh sendiri..somehow rasa lain feel dia ngan makan gaji...OK cukuplah n3 nih..hopefully bisa membangkitkan semangat berniaga buat yang membaca n buat diri sendiri...bila agaknya aku dapat berniaga secara serious nih? silap2 takyah makan gaji kan...ekekke...

Nice People Around Me!

Thursday, March 26, 2009

Ya oleh kerana aku asyik sangat marah-marah kerana ISSUE INI, aku sebenarnya terlupa banget yang harini genaplah 16 bulan aku fully BF Sufia...tahniah buat diri aku sendiri kerana agak kuat juga aku mengharungi badai2 yang melanda...It seems so smooth di awal2 penglibatan tapi makin lama makin banyak pulak cabarannya....semalam tuh paling kemuncak aku rasa dimalukan sehebat2nya...ah takpelah redha aje...

Yang cuba disampaikan di sini..aku sangat2 bersyukur dengan kawan2 di sekeliling aku yang penuh semnagt memberi kekuatan tentang issue ini, ya ada hikmah dari setiap kejadian, remember?!

Terima kasih buat,
1) Kawan2 sekilang aku yang memang satu Plant ngan aku nih,( auditors smalam suma dari Plant lain) memberikan kekuatan dan menyokong aku 100%...mampus kolah safety auditors..suma orang pun condemn ko!

2) Terima kasih jugak buat Aru, orang pertama selain orang kilang aku nih yang telah aku luahkan kegeraman aku smalam..BTW, memang dari start aktiviti pumping selalu roger2 ko pon kan untuk tambah ilmu..thanx Ru!

3) My hubby, gave his shoulder for me to cry on..yup! masa bertekak smalam tak setitik pon air mata aku jatuh..malah rasa menggigil2 nak sepak je rasa muka sesorang...tapi once masuk kereta meluah kat my hubs, berjurai2 okeh air mata nih...

4) Owh teman2 blogger, yang memberikan kata2 semangat dan kekuatan pada entry ini. Walaupon aku belum sempat balas satu persatu komen2 mu. Owh especially untuk Ealyie and Intan, sepertinya kita ada projek ye Ahad nih. Ahaks!! Thanks a lot dear...Nanti eden buat kek coklat kay!

5) Jangan terkejut, kawan2 technician (lelaki tau) nak buatkan cover cermin satu meeting room yang bercermin and nampak dari luar supaya aku buleh pumping kat situ...so tak nampaklah dari luar kalu aku pumping. Beb! aku memang terharu..taktau nak luahkan dengan kata2 untuk semua yang memberikan sokongan nih..akan ku ingat sampai bila2...

Thanks semua!

Hinakah Breastfeeding???

Aku menaip entry ini dengan perasaan marah meluap2 dan sila baca dengan penuh kemarahan juga..Ya semalam aku telah di hentam oleh tiga orang kononnya internal saftey auditors yang terdiri daripada seorang lelaki berumur 40-an melayu, lelaki india berumur 40-an juga dan seorang leader perempuan berumur 30-an yang aku pasti dah ada anak punya..

Alkisahnya aku mengepam di satu bilik mesyurat yang telah dijadikan satu bilik lain sebab dah kurang space kat kilang aku yang kecik and byk kotak2 di situ juga tersimpan satu botol methanol dalam satu bekas bertutup yang tinggal 1/8 daripada isinya...

Ya mereka telah mengantoikan pam Avent ISIS aku yang aku letak di balik kotak dan letak betapa jauhnya dari botol methanol yang hanya sekali sekala dibuka oleh inspector aku kalau dia nak pakai..aku cuma tumpang pam di situ 5-10minit sahaja...dan terus simpan hasil perahan di pantry tingkat 2...mereka menghentam aku habis2an katanya susu aku tercemar sebab aku perah kat bilik ada bahan kimia...
Yang aku marah:
1) Dia tak emel or inform pun nak audit

2) Audit tak cover pun bilik tuh, sepatutnya audit general ofis, sibuk masuk bilik aku tu apehal. Bilik tu sebenarnya meeting room yang dah dijadikan tempat simpan barang gitulah..banyak kotak2 so barang2 aku di balik kotak2 yang ada kat situ

3) Dia ugut aku nak inform bos, dgn mengatakan “Eh, sepatutnya Tsukada ikut saya skali tau, untung dia tak ikut”. BTW, aku tak heran pun kalu bos aku nak tau..

4) Chemical itu ialah methanol yang jaraknya jauh (dari hujung bilik ke hujung bilik) dari tempat aku letak peralatan aku, dan kuantitinya sikit banget bertutup pulak tuh.(bayangkan bekas gula2 yang jual kat kedai tuh isinya 1/8,baru kompemkan sekejap tadi).kat lantai laktuh...pam aku kat tempat tinggi atas kotak...methanol kan meluap..kalu bukak tutup dia baru dia meluap betul tak? And selama aku pumping kat situ takdela pulak bebudak nih yang nak pakai methanol bukak depan aku..methanol tu pon pakai sekali sekala je...setakat aku tumpang pumping 5-10minit logikkah methanol tu nak masuk dalam susu...aku pon bukanlah bodoh sgt kot nak bagi susu tercemar kat anak aku...Peralatan aku semuanya bertutup rapi Cuma aku lupa simpan balik dalam bag je...

5) Diaorang cakap aku salah gunakan tempat kerja..bila aku cakap kat mana lagi tempat yang sesuai sebab semua tempat pon tempat bekerja...even meeting room yang kosong pun tempat bekerja...then herdik "U pegi buat kat toiletla..“ sakit tak hati...

6) Owh, dia ada amik gambar barang2 aku tuh.“Aku tengking balik, this is my privacy..U takde hak nak sebarkan kat management“...aku taktau ah dia orang nak masukkan dalam report ke apa...

7) Ya yang paling aku bengang, perempuan yang ada audit skali tuh, buleh tengok muka aku dengan air muka ala2 memalukan la sebab buleh kantoi pam tuh semua kat lelaki..(somehow aku buleh baca air muka dia, ala2 jijik sgt gitu.buleh bayang tak?)

Kalau nak cakap aku salah pon, sila tegur dengan penuh berhemah...tapi believe me kalau ada kamera nak je aku tangkap gambar bilik tuh...totally selamat..takkanla aku pon bodoh sangat nak bagi anak aku susu tercemar....
BTW, takpelah dah isu nih dah diperbesar2kan macamlah aku buat salah besar ala2 mencuri scrap..(walhal aku Cuma tumpang pam kat tempat tu) aku ingat nak beli ice cooler bag....ngan ice pack nya skali...Ingat nak perah kat surau..dulu aku tak perah kat surau sebab jauh gila dari pantry , ala2 tawaf satu kilang...and langsung tak praktikal sebab terlalu buang masa...BTW, bag mana yang best utk dibeli ek?

P/S: Aku dah survey2 MLO punya brand atas nasihat Arnie..Thanks aru ko jadi tempat aku melepas perasaan ekeke...In fact separuh entry ini di copy paste dari emel ke Puan Arnie kita...Lega sikit dah meluah rasanya...

Major Update!

Wednesday, March 25, 2009

Salam semua, aku ada sesuatu yang nak di kongsikan DI SINI .
Jemputlah mampir ye...thanks all!
...

Problemo!

Tuesday, March 24, 2009

Yer harini aku takde idea nak blogging..blank je kepala nih...frust also about one thing..pasal itu house loan..opss....mmm tengoklah kalu aku rajin nak share about it later....InsyaAllah Isnin depan ada appointment untuk sign loan agreement..argghh but still no mood to talk or think about it..

BTW, sekarang aku menghadapi problem ngan Sufia akibat aku tukar teat baru untuk feeding bottle nya....Dulu aku pakai jenama fiffy yang kaler kuning dan leper bentuknya....aku pon tak sure kalu ada any specific name untuk that kind of teat.....Kan dah dekat setahun tak tukar teat so aku trylah carik kat G*iant yang sebijik sejibik macam tuh...arghh tapi nape aku rasa lain macam je bentuknya..hujung teats tu pon lebih kecik..walaupon still brand yang sama...ya dan sudah aku agak bahananya...

Sufia takmo minum pakai teat tuh....nak habiskan 12oz susu pon payah...habis2 pon 8oz je dia minum tapi tulah minum stop minum lagi stop...OK dia sanggup minum air kosong pakai cawan...arghh tensen pulak aku mikirkannya...dah 2 minggu OK...Camne nak buat? harus aku biarkan aje kah...Buat masa nih memang aku biarkan aje...nak buat camne..blank kepala umi nih nak buat apa nak oi...so selalulah EBM aku membazir begitu aje adanya...
...

Kehidupan Tanpa Kereta~

Monday, March 23, 2009

Sebenarnya ini entry kesinambungan daripada entry senaman ini, dan aku membaca komen Kak Rizza tentang aktiviti jalannya bersama Hassan ke kedai betul2 mengingatkan aku aktiviti jalan dan berbasikal aku kat Japan..Sekadar berkongsi kenangan lama...Masa di Japan aku takde kereta or motor dan tidaklah manja seperti sekarang...Pergi kedai yang sejengkal pon sibuk nak naik motor or kereta..

Dulu kat Japan aku berbasikal dan juga pejalan kaki yang tegar...Bukan dekat2 Ok jarak berbasikal or berjalan kaki itu...Aku ke kami sebenarnya (hi friend u know who you are..:)) pernah berangkut2 beli barang yang banyak naik beskal.....setakat beli barang penuh satu bakul tuh biasa sangat..rrr sila bayangkan basikal ini ialah basikal ada pembonceng dan bakul di depan.....kekeke...kadang2 tuh mengayuh melawan angin yang sejuk..Owh kampung aku kat Japan tuh angin sangat kuat...

Kalu jalan kaki pulak, biasanya kalu ke Tokyo...dari stesyen keretapi ke rumah hubby ke rumah kawan2 bukan dekat OK...20~30minit berjalan kaki..jauh woo...tapi buleh tau sebab dah biasa rasa takdelah penat sangat..cuba sekarang jalan kaki sejauh itu..maunya tak semput..ekeke...

Dan ini kisah sedih sikit, sila anda bayangkan seorang perempuan mengandung sampai ke 7around 6,7 bulan, buat monthly check-up di hospital berseorangan yang jauhnya adalah 30minit berbasikal, mengayuh basikal ke hospital kay! setiap kali dah dekat sampai ke hospital lagi around 3 minit nanti sibuklah orang itu menyorong basikalnya sebab takut2 ada doktor yang ternampak dia berbasikal nanti kena marah pulak!!ekeke...Ya perempuan itu adalah aku OK!!..Mmm pikir2 balik tabahnya aku ni tau..tulah saper suruh mengandung time belajar kan....Hmmm... :P

Ok itu sajelah aktiviti senaman aku di Japan...setiap hari adalah senaman....mengandung pon giat bersenam lagi...sikalang m*ntot banyak berat badan manyak malas mau senam tau..kekeke...
...

Senaman, Bersenam, Exercise?

Anda bersenam? Aku? sebulan sekali nak jogging pon payah...walhal hubbyku dalam masa yang sama seminggu sekali mesti main futsal...and then sebulan sekali at least mesti ada main bola padang besar...Walhal kita sedia maklum yang wanita nih mempunyai tahap lemak dalam badan yang lebih tinggi daripada lelaki....Patutnya wanita lah yang lebih bersenam dari lelaki..Ini terbalik pulak..:P ya tak?

Alasannya..weekend busy..banyak benda nak buat, anak2 kecik lagi, owh ada kenduri kawin (makan nasi minyak makin menambahkan fat lagi..ekeke)...Ini semua adalah alasan2 common aku tak bersenam...macam biasalah...tapi sebenarnya aku pernah mengamalkan senaman secara serius dan konsisten tau beberapa tahun dahulu (adoi lamanya..)..masa tuh aku baru berhenti makan pil perancang, tetiba badan rasa senang je berat bdan naik, apalagi pulun lah jogging...
Yang aku amalkan
1) Weekend jogging sekurang2nya 20minit di taman rekreasi...anak aku? hubbylah pegang..dia tak berminat pon nak teman aku jogging.......
2) Weekdays, aku jogging setempat dalam rumah dekat2 sblom maghrib tuh, takyah lama2 10-15 minit je...Ya..agak seperti orang gila jugak....terkinja2 di dalam rumah sambil di perhatikan Syaura yang kecik lagi waktu tuh..tapi berpeluh..perghh...satu kepuasan....

Sekarang? Bilalah nak aktif bersenam macam dulu...hampas dah tak bersenam....
Cumanya sejak akhir2 ini je, rajin pegi swimming, tapi oleh kerana sebulan cuma sekali, hari ini aku mengalami sakit otot celah ketiak dan peha....adoi!!!beria2 lah kononnya...Ya itulah akibat kekurangan bersenam dan tidak stretching yang betul sblom swimming..Jom kita rajin2 senam...:P

Eh, share la macammana u all bersenam....
...

Bahana Iklan!

Sunday, March 22, 2009

Ever seen below Melody Meal thingy advertisement on televison????



Yayaya...everytime this ad was on TV somebody will say this...
"Ummi, kita nak beli tabung yang bunyik2 tuh, nanti buleh isi duit....Ummi bla bla bla..." not once but many times in a while...*sigh*



Yes eventhough another 5 days to hari gaji, umi got no choice but to buy this for you because I couldn't bare your request anymore every each time this ad was on TV....tsk tsk...


Manyak Susah Mau Update!

Friday, March 20, 2009

Aku kalu kat umah memang susah nak update blog...Kalu update pon....pendek2 aje entry eh...
Isk isk memang time management di rumah out..that's why aku suka all out buat entry pada hari2 bekerja iaitu Isnin hingga Khamis...

La ni lagilah adik aku dah dekat nak kahwin..manyak kerja woo...buat bunga telur, lipat Kad jemputan, tulis kad, bla bla...ala paham2 ler prepartaion eh...so lagila limited okeh...

Tapi mau jawab ini TAG dari Mummy Dasy ngan sape2 lagi yang telah TAG aku..hehehe...
Enjoy ayat di bawah!

I loved a monster in my car because the voices told me to.

Longan kering untuk ibu yang 'M'

Thursday, March 19, 2009

*Gambar Ikhsan Mat Google*


Aku terbaca ini di blog Mama Zety....Wah ada minuman kotak/tin longan dan kurma tu yek? Macam lazat je rasanya...hmm..harus kucuba carik jugak...

Sebenarnya saje nak kongsi tips pasal cara paling mudah menyediakan air longan kering untuk diminum sebagai milk booster...memang agak leceh jugak kan kalau setiap kali nak rebus longan, nak tenggek air atas api, lagi2 kalau mummy yang extra rajin nak buat sedap2 siap letak air gula melaka...kalu adalah mummy yang sama 'M' macam aku and rasa payah and leceh nak rebus longan sila teruskan membaca....

Biasanya aku akan minum air longan ni waktu malam sebelum tidur....aku pernah rebus sekali je lepas tuh malas dah nak rebus..leceh nak tunggu atas api....Cara mudah membuat air longan kering cara Datin Sufira (angan2) yek yang biasanya dibuat sblom solat isyak

1) Masukkan beberapa ketul longan kering ke dalam satu gelas/ cawan mengikut kuantiti yang anda nak minum
2) Tuang air panas mendidih, kalau anda memang jenis simpan air panas dalam termos macam saya lagi senang, curah sahaja dalam cawan tadi
3) Kalu suka manis tambahkan gula (saya tak pernah tambah gula:P)
4) Tutup cawan tadi dengan piring kecil dan pergi solat isyak, ataupun biarkan selama 15-20min
5) Kembali kepada cawan tadi dan biasanya dalam tempoh itu, longan telah siap kembang dan dah sejuk sikit
6) Siap untuk diminum:)

Senang kan? Ada sape tak nak ngaku buat macam aku jugak nih? sama kita 'M' gamaknya..kuikui...

Perihal Blog TAG!

Aku juga telah di TAG dengan penuh kasih sayang by our lovely As Mrs. Noel

1) Apakah nama blog anda sekarang dan kenapa anda memilih nama itu?
Nama blog aku Aishiteiru Kawaii Sufira. Sufira stands for combination both of my Puteri Sufia and Syaura become Sufira..Oppss bukan Datin Sofiera yang jahat dalam Spa Q tu ye...Kawaii pulak maksudnya comel, and Aishiteiru ialah yang dicintai...ihik so total meaning for my blog title Sufira Comel yang Dicintai.

Sebenarnya mula2 saya namakan Journey Of My Life sebab nak jadikan blog ini diary sebagai sesuatu untuk dikenang bilamana tua nanti. Tak percaya??Bacalah first post aku kat blog ni. Tapi sebab title tuh quite common tu saya tukarkan ke AKS. Lagipun memang banyak pon post2 berkenaan perkembangan puteri2 aku di sini selain kemerapuan aku..tsk tsk...

2) Apakah link blog anda sekarang dan bagaimana boleh timbul idea untuk menamakannya seperti itu?

http://kawaii-wakaii.blogspot.com/

Kawaii maksudnya comel, Wakaii maksudnya muda...so apalagi takkan aku pulak yang comel dan muda kahkahkah..of course nama link ini pun di tujukan buat puteri2 aku n mungkin juga bakal putera yang akan menyusul kemudian...anak2ku yang comel dan muda...(kalu bukan umi dia nak puji sape lagi ye tak..kuikuikui)

3) Apakah 'method' penulisan dalam blog anda?
Aku ikut suka aje...kebanyakan post di dalam bahasa melayu sebab senang nak ditaip n bulehla aku wat entry walaupon kelam kabut di ofis nih..kadang2 datang angin rajin buat juga post dalam english..tapi grammar for both language tunggang langgang aje...asalkan difahami..
Penulisan berkisar tentang anak2 aku, and anything yang aku nak share especially breastfeeding, cloth diapering n parenting...ilmu aku pon masih cetek so aku juga suka blog hopping blog orang untuk baca kot2 ada ilmu mereka yang buleh di amalkan..:)

4) Pernah terasa nak hapuskan blog anda? Sebabnya?
Belum pernah buat masa nih..taktaulah akan datang macammana..kot ada yang benci pulak ke ngan blog ni kan..terpaksa lah timbang balik kewujudannya..ihiks:)

5) Apakah pendapat anda mengenai blog kepada pemilik blog yang tag anda ni?
As, sweet ibu kepada Azam n nice person. That's why blog nya juga sangat 'nice'. penulisannya bersahaja, mudah di baca n mudah difahami..As, teruskan menulis OK!:)

6) Senaraikan 5 orang yang akan anda tag.
Aku teringin nak tau tentang kewujudan blog mereka seperti di bawah:
-Sayangibu
-Zufa
-Cik Yan
-Mamadhea
-Zety Zin

-CT

Tuition For Tadika??

Wednesday, March 18, 2009

Semalam masa aku terkocoh kacah bersarapan sblom pegi kerja around 730pagi tuh...sesambil tengok MHI di TV3 aku sempat tengok temubual pengacaranya dengan pakar apa ek smalam dari UKM berkenaan parents yang menghantar anak2 yang sedang sekolah TADIKA yang sedang bercuti skolah nih untuk kelas tambahan or tuition.

Kan tengah cuti skolah ni kan, tak cukup ngan TADIKA nak hantar tuition...Wah! Ini first time aku dengar ada tuition for TADIKA pupils...ada rupanya ek..teringat aku dulu masuk kelas tuition masa UPSR and Form 3 aje nak PMR tuh...form 5 memang takde tuition..tuition sendiri aje..isk isk..advance ek zaman sekarang...

Tetapi pakar itu mengatakan adalam amat TIDAK digalakkan untuk menghantar kanak2 TADIKA nih ke tuition..yelah waktu cuti sekolah ni lah diaorang nak berehat and amatlah tidak sesuwei kelas tuition tuh untuk mereka...dan lepas tuh aku tak dengar dah terus gi kerja...

Tapi pendapat aku pon samalah...kesian diaorang dahla masa kelas TADIKA tuh dah pressure...yelah silibus TADIKA sekarang bukan macam kita dulu2...mana bahasa arab nya, english lagi, math, sains pon dah ada sikit..pastuh time seminggu waktu nak rehat sat tuh parents hantar pulak gi kelas tuition...lainlah kalu parents sendiri wat homeskool yang ala2 fun and ringan2 aje tuh kan...Tu belum masuk kalu budak tuh ada kelas piano ke ballet ke...uwaa!! buleh menangis dibuatnya kekeke...so apa pulak pendapat u all tentang issue ni?

I've been TAGged and I TAG U!

Tuesday, March 17, 2009

Aku di TAG oleh Kak Ina, kerana aku adalah follower blog nya yang tegar:)

Do you swear to tell the truth the whole truth and nothing but the truth?
wah3x...cam dalam mahkamah la pulak..ye le..ye le..

Where were you last night?
Home

What is today's date?
17 March 2009..

Who was the last person to call you baby/babe?
Exec sebelah meja aku ni (beb! ok)

When you're at the grocery store do you use the self checkout?
No

Anyone crushing on you?
Hubby

What is your relationship status?
Married

Has anyone ever sang to you?
Owh yang nih kenangan manis when hubby nyanyikan aku lagu 'Permata Untuk Isteri' pada masa kursus Pak Utih tu..so sweet:)

Has anyone ever given you roses?
My Hubby on my birthday:)

If you were abandoned in the wilderness, would you survive?
Yes

Who do you text the most?:
Hubby

How do you make your money?
Permanently employed

First person to text today?
My sis tanya ada sakit perut ke tak..ahaks awak kena cirit birit ke..?

What is your favorite color?
Rainbow colour

What color are your eyes?
Black

What is a compliment you receive often?
Pandainya buat kek....(kadang bukan jadi pon ahaks!)

How tall are you?
161cm

Who was the last person to say they loved you and when?
My hubby this morning

Do you like your parents?
Of course (what kind of questions is this?)

Do you secretly like someone?
No

Why did your previous relationship end?
Because rrr....bukan taknak ingat tak hengat pon..ekeke..

Who was the last person you said you loved on the phone?
My hubby just now

Where is the furthest place you've traveled?
Japan

Which do you prefer, to eat or sleep?
Sleep

Do you look more like your mom or your dad!!!
My Dad

How long does it take you to shower?
5 minit

Can you do splits?
Not at all..

Are you flexible?
Sometime yes sometime no..

What did you do on New Years Eve?
Make a new azam for new year!:)

Was your mom there?
No

Can you speak any other language than English?
Bahasa Melayu, Jawa sikit2, Japanese

What is the last letter of your middle name?
i don't have a middle name

How many hours of sleep did you get last night?
8 hours...sleep early because I had period pain..uhuks

Do you wear your seatbelt in the car?
Yes . Blakang kadang2

Are you scared of flying?
Not really

What do you sleep in?
Small T-shirt n shorts

Who was the last person you kissed?
Hubby

Do you like funny people or serious people?
Funny

What are you listening to?
People talking

What jewelry do you wear all the time?
2 rings, 2 necklace,2 bracelet..ahak ahak..bukan apa takut hilang kat umah..

What do you have planned for tonight?
Buat bunga telur adik aku..uwaaa!! tak siap2...

Is the last person you kissed older than you?
No

Do you prefer friendster or facebook?
Friendster..tak pandai sgtla function FB

Do you have a favorite item of clothing?
casual - t shirt+jeans

Do you like messages or comments better?
messages

Last movie you saw in theaters?
Bride War

Last thing you ate?
Keledek Goreng

What was last thing you drank?
Tea

Are you happy right now?
Yes becoz of something ahaks

If you could have one thing right now what would it be?
Happiness ever after

Who makes you happiest right now?
My beloved person n friends

What were you doing at midnight last night?
breastfeeding Sufia

Are you left handed?
No

What was for dinner tonight?
Ntah apalah mak aku masak..

What is the last thing you thought about?
To send directly something to my cousin

When is your birthday?
2 Feb 1981

Do you want to get married & have children one day?
Done with 2 kids

Eh habis dah! Saya nak suruh;
1) Cik Yan
2) Mrs Noba
3) Zety Zin
4) Azure
5) Mamadhea
(ko wajib ekekeke) buat TAG nih!:)

New Post!

Saya ada update di SINI. Jemputlah datang kalu nak baca.
Kalu belum di invite lagi, sila check email anda yer.
Kot kot kalu memang saya takde invite, silalah inform saya:)

S3nggugut

Dulu zaman2 belum kawin iaitu semasa anak dara lagi (auww!!) setiap kali si 'dia' datang setiap kali juga teman karibnya iaitu s3nggugut datang sekali..arghh memang sakit beb!! Aku tak suka...siap guling2 bawah katil sebab sakit sangat...aku tau lain orang lain level or kesan sakitnya, ada orang sakit perut aje, ada orang sengal pinggang aje, ada orang rasa nak berak2 aje, ada jugak orang yg pening kepala aje...tapi kalu aku punya rezeki, sengal pinggang and sakit perut serentak di tambah perut rasa memulas2 tapi takmo buang air besar pon...arghh memang menyakitkan..sehari jugakla kan hadapi benda tuh...

Bila sudah bernikah, aku terus bunting pelamin, terus bersalin so no more p3riod pain after that...lalalala..alangkah indahnya duniaku ini.....mmm macam ajaib kan buleh hilang macam tuh aje....

Lepas lahirkan Sufia kan si 'dia' datang tak menentu..setahun awal tuh 6 bulan sekali baru datang, tapi after setahun tuh..i mean sekarang tetiap bulan dah 'dia' datang...OKlah tu kan..senang nak budget2 dan mengira..tetapi....malam tadi waduh si s3nggugut aka p3riod pain yang dah berzaman aku tak rasa tuh buleh teman dengan si 'dia' sekali...sakitnya...arghhhh!! mood hilang!pinggang sakit! perut sakit dan sengal ditambah dengan memulas2....owh mungkin ada hikmahnya...pukul 930 dah naik berselimut atas katil malam tadi....

Isk isk..pelik juga kan..dah lama tak kena, kena balik....mmm...sengal pinggang terasa lagi harini..yang lain2 tuh dah OK...Ada sesape tak kena macam aku ni? Napenya ek?isk isk...

I'm Mum Of the Year TAG!

Monday, March 16, 2009


Di hadiahkan AWARD n TAG oleh our sweet friend Cik Azure. Thanks dear!

1. Admit one thing you feel awful about (involving being a mom). Once you have written it down, you are no longer allowed to feel bad. Remember you are a good mom!
Masa tuh Sufia masih dalam hari, and si kakak Syaura baring sebelah adik nak teman adik todur katanya...dia pon nak tidur skali lah tu..pastuh aku ke dapur untuk tukar pad sblom tidur..tiba2 aku dengar Sufia menangis..sekuat2 tidak..aku budget nih mesti Syaura kacau adiknya..aku pun tengking Syaura kuat2..kenapa kacau adik..teresak2 dia nangis cakap dia tak usik adik dia, adik dia nangis sendiri..last2 aku percaya kat Syaura sebab kalu style syaura dia salah dia akan mengaku dia bersalah lepas aku marah2 dia..ni dia beria2 pertahankan yang dia tak kacau pon adik dia tuh..siannya Syaura
2. List 7 things you love about your kids, you love doing with your kids, or that your kids love about you.
Syaura
1) She's a bright girl dan suka sangat membaca dan menghafal
2) She love her sister so much
3) She love to make-up herself n senyum2 depan cermin
4) I like to read story book with her and see her smiling faces everytime I read the book for her
5) I know that she thinks that I love her very much but sometime macam singa kalu marah..tapi marah2 sayang la ummi..
6) She like it very much when I bake a cake because she like to help me especially to kecahkan the flour
7) She like swimming pool very much but at only cetek area..ngee..

Sufia

1)She's a bright girl and always ask me to hug her
2) She love one part of my body very much and know how to find it whenever she hungry or thirsty
3) She like to throw my handphone until my handphone became auto-power off without notify me
4) She always feel curious of what we do and would like to join together especially during our meal time
5) She also like sit on me during my pray time especially during my Tahiyat Awal and Tahiyat Akhir time
6) She want to eat whatever we eat
7) She also like to korek my lipstic until nothing left there and all her tiny fingers become red

3. Send this to 5 other moms of the year that deserve a reminder that they too are the best moms that they can be. Remember to send them a note letting them know you have selected them, and also add a link to your post that directs people back to the person who nominated you.

1) Sayangibu

2) Mamadhea

3) Mummy Hnh

4) As Mrs. Noel

5) P-na Mama Oja

Aishiteiiru Kakkoi Hubby TAG!~

Walaupon aku masih ada hutang TAG halaman rumah dr K.Ina (asek lupa je nak amik gambar), hutang 5 things dari Mummy Dasy, and hutang 4 benda dari Azure aku jawab yg ini dulu yer...Akan kujawab sikit hari lagi:)

See my entry title!!ahak ahak ahak..kakkoi kah suami ku itu??biarlah u all suma tak tahu apa maksudnya.. kerana si dia hanya kakoi di mata aku saje!walaupon ramai juga yang tahu the meaning tapi ini sebenarnya menjawab TAG perihal suami by our lovely fren As Mrs. Noel

Rules:Here’s a chance to see how well you really know your husband/boyfriend/lover.Cut, paste and fill in the answers, then shoot, you know what to do. The real challenge is to send it to your husband/boyfriend/lover to see how right you really are.

*
1. He’s sitting in front of the TV, what is on the screen?
Anything related to sport especially bola sepak tak kiralah 811 ke 812 ke even TV1 TV2 TV3 eh sumalah kalu ada bola sepak game!
*
2. You’re out to eat; what kind of dressing does he get on his salad?
Thousand Island
*
3. What’s one food he doesn’t like?
-Suma dia makan kot..
*
4. You go out to eat and have a drink. What does he order?
-Nasi ayam, or nasi berlaukkan masakan kampung, air bandung.
*
5. Where did he go to high school?
-SEMESTI
*
6. What size shoes does he wear?
- 6
*
7. If he was to collect anything, what would it be?
*
Duit Syiling
*
8. What is his favorite type of sandwich?
-Dia tak minat sandwich
*
9. What would this person eat every day if he could?
-Twisties...
*
10. What is his favorite cereal?
-Tak suka
*
11. What would he never wear?
-tudung ahaks!..
*
12. What is his favorite sports team?
-Manchester United (MU)
*
13. Who did he vote for?
-Ronaldho
*
14. Who is his best friend?
-Said kot for the time being..kan bang?.
*
15. What is something you do that he wishes you wouldn’t do?
-Paksa dia makan kek2 yang aku buat.
*
16. What is his heritage?
-
*
17. What is his favourite colour?
-blue
*
18. What is his habit?
-biarlah rahsia ahak ahak ahak
*
19. What is he proud of?
-His lovely wife and daugthers (ahak ini kes masuk lif tekan sendiri)
*
20. Lastly, do you think he will read this?
-Baca..aku akan paksa gak kalu dia taknak baca..hahaha...


Next, org yg aku tag ialah 'my followers', sila jawab yek!

New Blog!!

Thanks to Kak Salzahari giving me idea to create another blog pasal our home sweet home to be..
So saya memutuskan untuk open THIS BLOG but still in private mode...because there were some personal issue in that blog and also some 'GAMBAR H*RAM'..hehehe..

Saya kena invite balik semua my invited readers to visit that blog yer...And masih ada yang tertinggal kisah issue our home to be tuh...so bulehlah jengah2 kat situ...saya dah publishkan di sana...
So any private entry pon publish kat situ so tak payahla kunci this blog..

Sesiapa yang berminat nak baca buleh je tinggalkan email add Ok..:)

Top Commenters Widget!

Sunday, March 15, 2009


Aku telah berjalan2 di blog Mummy Dasy and blog Hernee...

Di blog mereka sudah ada TOP COMMENTERS widget yang biasa aku tengok kat wordpress and .com web site...best jugak kalu ada widget nih kan...so cuba punya cuba wah blogspot pon buleh tau...

Nak tepek kat site anda, sila jalan2 ke SINI.

Pemenang Pertama: Sitie @ Nurie..thanks siti
Pemenang Kedua: As Mrs. Noel ..thanks As...hihihi...
Pemenang Ketiga: Mamadhea n Sayangibu...(share ek)..thanks u all..I lap U!!

walaupon tiada hadiah menarik menanti anda, terima kasih atas keikhlasan anda mengomen di blog saya yek....

BTW, ini monthly base ke ek?

Acah Mak Enon~

Di satu hari yang hening, ketika nenek menyuakan EBM kepada si adik...si adik telah menolak2 tidak mahu minum kerana umi adik telah menukar kepada puting baru..."Ah, tak best tak macam puting yang dulu" kata adik...

Setelah memujuk berkali2 tetapi adik tetap degil tidak mahu minum susu, nenek telah mendapat satu idea bernas...

"Kakak, nih minum susu adik nih! Adik takmo minum" kata nenek dengan lantangnya sambil menoleh2 kan kepala melihat kakak...Si adik terdiam sambil menoleh2 jugak kot kot nanti kakaknya datang nak minum susu dia...

Tetapi...kakak yang sungguh tidak supportive kepada nenek nih telah menjawab..
"Kita taknaklah susu adik...susu adik tak sedap! Kita kan dah ada susu sendiri.."..

Kesiannya nenek...Acah Mak Enon nenek tak menjadik......

Once Upon A time....

Thursday, March 12, 2009

...I consumed this.


Masa tuh baru2 naik kerja selepas pantang, aku selalu rasa letih...tulang pon berkeriut2 je rasa....yang bestnya dia rupanya banyak fungsi selain dari high in calcium yang bagus untuk tulang, dia juga mengurangkan kolesterol kan dengan kata lain dapat reduce fat...

And kesan yang paling ketara yang aku rasa, hari2 mesti nak buang air besar....and perut memang rasa sukkiri je...apa perkataan yang sesuai ek..perut rasa lega semacam...memang syok! badan lebih bertenaga, perut pon rasa lawas..sehinggalah seseorang menyedarkan aku yang minuman ini TIDAK SESUAI UNTUK BREASTFEEDING AND PREGNANT MOMMIES!

Wah! Aku balik terus belek2 itu susu punya packaging memang ada tulis cenonet di bahagian belakang dan membuatkan aku terus refer kat Nestle consumer service tentang apa effect kalu BFing mommies minum susu nih...mmm of course ler depa nak menyedapkan hati aku yang telah 2 bulan terminum ni kan..yang actually it might effect pada kualiti susu yang patutnya baby dapat 100% tapi buleh jadi 80% aje....wah terus aku stop tau!(thanks a lot to Arni!)

Sufia pulak melaului monitoring kenaikan berat badan dari umur 3bulan hingga 4 bulan tuh tetap naik dengan jayanya cuma tak banyak...tapi takde pulak kena demam sbb kurang nutrient ke apa..so since uminya yang kurang prihatin ni telah berhenti minum dengan jayanya no more worries after that..

Pengajaran yang buleh diambil
1) Bukan waktu pregnant aje kita mesti berhati2 ngan suma makanan/minuman yang kita ambil tapi ketika breastfeeding jugak..
2) Amalkan membaca any caution point pada packaging makanan/ minuman yang kita beli supaya tidak tersilap memilih makanan/minuman yang tak sesuai untuk breafeeding or pregnant woman..

BTW, kalu aku dah stop breasfeeding satu hari nanti, aku nak consume balik susu nih..sebab memang best betullah dan serasi kat badan aku kot....high in calcium at the same time buleh reduce fat..jantung pon berfungsi lebih baik kan..see details..

Ibu ibu yang TIDAK MENGANDUNG dan TIDAK MENYUSUKAN buleh try gak kot selain mengambil minuman2 diet ataupon kacip Fatimah untuk tambah tenaga..BTW, my friend turun 2kg after consumed this, but of course kenalah ambil secara konsisten:). Tapi lain orang lain kesannya kan..ngee..


Aku suka minum nih!

Wednesday, March 11, 2009


Aku suka sangat minum yogurt drinks seperti gambar di atas nun....ini item wajib beli dalam shopping list aku sebulan sekali tuh...tapi at least seminggu sekali aku akan dapatkan jugak drink nih di Giant berhampiran...reason?! selain dari rasanya yang sedap yang aku buleh habiskan sekali deguk je tuh ianya membantu penghadaman aku berfungsi dengan lebih baik.. Lagipun mudah diminum berbanding nak makan yogurt yang pepejal tuh...
Yelah aku kan selalu dehydrated kalu duduk kat umah...lagi2 last week aku cuti 4 hari dari hari Jumaat sampai Isnin, memang kurang minum air n banyak direct feeding membuatkan selama 3 hari aku dok kat umah tuh takde rasa nak poo poo...buleh? Oleh kerana aku takut nak poo poo nanti berchenta, lari jap gi giant n dapatkan itu yogurt drink..Alhamdulillah memang berkesan kat aku...Saper suka jugak angkat tangan!!!ngee..:)
BTW, drinks nih takde effect pape pada BF mom kan?

Tepek AWARD lagi~



Kalini aku dapat award pulak dari Azure. Makasih awak!ngee....
The rules:
*Place the award logo on your blog.
*Nominate 10 other blogs which show "Attitude and/or Gratitude"
*Link to the nominees on your blog post.
*Comment on their blog that you have nominated them.
*Share the love and link to the person who nominated you


So the Awards will go to

1) Ummilna aka Kak Ina

2) Mummy Hnh

3) Mamaliena

4) K.Yani

5) Sayangibu

P/S: Blog mereka di atas ialah antara2 blog2 terawal yang aku kenali semasa baru menceburkan diri di dunia blogger ini

6) K.Aja (shahaqilif)

7) Che Nor

8) Baid

9) Wani

10) Umi Nuha

P/S: Blogger di atas semuanya kawan2 baik aku di waktu sekolah dulu..ermm masuk sekali lah Mummy Hnh yang selalu aku selalu tiru homework statistic zaman kat U dulu..kekeke..


Thanks all!Silalah ambil award ini n spread the award..:)


My Signature~

Tuesday, March 10, 2009

Saya belajar dari Sis Rizza yang katanya belajar dari Ms. Lola..sila refer SINI...
Menjadi Signature Daku!! Thanks to both of you~:)

Bold and Italic TAG

Mrs. Noba and Mamaliena TAGGED saya...

The RULES:
Bold the statements that are true to you. Italic the statements that you WISH are true. Leave the Fibs alone. Then, stab 5 guys/ladies to do the same test.

I miss somebody right now.
I don't watch TV these days.
I own lots of magazines.
I wear glasses or contact lenses.
I love to play video games.
I've tried marijuana.
I have been in a threesome.
I have been the psycho-ex in a past relationship.
I believe honesty is usually the best policy.
I curse sometimes.
I have changed a lot mentally over the last year.
I carry my knife/razor everywhere with me.
I'm totally smart.
I've broken someone's bones.
I'm paranoid sometimes.
I would get plastic surgery if it were 100% safe, free of cost, and scar-free.
I need money right now.
I love sushi.
I talk really, really fast.
I have long hair.
I have lost money in Las Vegas.
I have at least one sibling.
I have worn fake hair/fingernails/eyelashes in the past.
I couldn't survive without Caller I.D
I like the way I look.
I am usually pessimistic.
I have a lot of mood swings.
I have a hidden talent.
I'm always hyper no matter how much sugar i have.
I have a lot of friends.
I am currently single.
I have pecked someone of the same sex.
I enjoy talking on the phone.
I practically live in sweatpants or PJ pants.
I love to shop.
I enjoy window shopping.
I would rather shop then eat.
I don't hate anyone. I dislike them.
I'm completely embarrassed to be seen with my mother.
I have a cell phone.
I believe in God.
I watch MTV on a daily basis.
I have passed out drunk in the past 6 months.
I've rejected someone before.
I have no idea what i want to do for the rest of my life.
I want to have children in the future.
I have changed a diaper before.
I've called the cops on a friend before.
I'm not allergic to anything.
I have a lot to learn.
I have been with someone at least 10 years older or younger.
I am shy around the opposite sex.
I have tried alcohol before.
I have made a move on a friend's significant other or crush in the past.
I own the "South Park" movie.
I would die for my best friends.
I think that Pizza Hut has the best pizza.
I have used my sexuality to advance my career.
I love Michael Jackson, scandals and all.
Halloween is awesome because you get free candy.
I watch Spongebob Squarepants and i like it.
I have dated a close friends's ex.
I am happy at this moment!!
I'm obsessed with guys (on TV).
I study for tests most of the time.
I tie my shoelaces differently from anyone I've ever met.
I can work on a car.
I love my job.
I am comfortable with who I am right now.

I have more than just my ears pierced.
I walk barefoot wherever i can.
I have jumped off a bridge.
I love sea turtles.
I spend ridiculous money on makeup.
I plan on achieving a major goal/dream.
I'm proficient in a musical instrument.
I worked at McDonald's restaurant.
I hate office jobs.
I love sci-fi movies.
I think water rules.
I went college out of state.
I like sausage.
I love kisses.
I fall for the worst people.
I adore bright colours.
I can't live without black eyeliner.
I don't know why the hell i just did this stupid thing.
I usually like covers better than originals.
I can pick up things with my toes.
I can't whistle.
I can move my tongue in waves, much like a snakes slither.
I have ridden/owned a horse.
I still have every journal I've ever written in.
I can't stick to a diet.
I talk in my sleep.
I try to forget things by drowning them out with loads of distractions.
Climbing trees is a brilliant past-time.
I have jazz in my blood.
I wear a toe ring.
I have a tattoo.
I can't stand at LEAST one person that i work with.
I am a caffeine junkie.
I have been to over 15 conventions.
I will collect anything, and the more nonsensical, the better.
I'm an artist.
I only clean my room when necessary.
I like a person of the same sex.
I love being happy.
I am an adrenaline junkie.

This tag will goes to 'org yang biasa ditag oleh saya ' *wink* :
1) Mamadhea
2) Sayangibu
3) Cik Yan
4) Zufa
5) Zety Zin

Khas Buat Mama Emma~

Monday, March 9, 2009

Entry ini khas buat Mama Emma dan mommies lain yang nak tahu lebih lanjut tentang perbezaan fitted diapers and pocket diapers. Soklan di utarakan DI SINI..



Pocket Diaper

Terdiri daripada pocket diaper itself and usually with insert/s...

* Gambar: Left side tu pocketnya right side tuh insert nya..*


Cara pemakaian adalah, insert akan dimasukkan ke dalam pocketnya and terus pakaikan pada baby...pocket diaper biasanya ada adjustable buttons so dari baby bar lahir sampai baby dah besar...


*Ini gambar contoh prefold type insert dimasukkan dalam pocket CD Sufia pakai pocket diaper BumG
Fitted Diaper


Ini yang saya ada...taktau macammana nak explain...dia 100% wool and cover semua .Biasanya bersaiz dan memang sedang2 elok je kat bom bom baby kalau sesuai saiznya kan..


Tapi fitted diaper nih mesti dipakaikan dengan diaper cover..kalu tak pakaikan itu cover alamatnya bocorla ke luar...Gambar diaper cover tu macam bawah ni..


*Diaper cover dipakaikan di sebelah luar fitted diaper tadi untuk elak kebocoran*
Mama Emma menjawab soklan tak?

My B'day Wish List TAG

Sunday, March 8, 2009

Aku telah di TAG oleh Cik Azure kita yang rupanya sebaya dengan aku dan kami mempunyai history yang sama..(ala pasal anak first kita tuh..:))

Here goes

1) Make a list of what u want on your birthday

2) The list should be 10 numbers

3) post the image of this award to your posting

4) give it to 10 frens of yours

1) Satu set barang kemas dari rantai, gelang, cincin, subang...takmo white gold, nak GOLD..:)
2) Percutian mewah ke Paris atau London selama seminggu dihiasi activity shopping secara mewah
3) Handbag paling vouge jenama LV or Coach yang menjadi idaman kalbu aku tapi tak pernah sampai pun hajat nak membeli tuh
4) Makan malam a.k.a dinner paling istimewa di restoran yang telah ditempah khas yang macam dalam movie selalu tuh untuk aku n hubby sambut berdua2an saje...
5) Layanan istimewa selama satu hari dimana aku tak payah langsung buat kerja umah a.k.a berehat2 saje sambil menanti dinner di malam hari walaupon aku tau sungguh impossible
6) Kereta mewah khas di atas nama aku...beserta gerannnya sekali
7) Satu set alatan baking membaking macam yang Kak Rizza dapat tuh masa birthday dia baru ni beserta oven paling canggih yang kalu baking kek apa pon menjadi
8) Beberapa ekar tanah yang dibeli atas nama aku jugak untuk bekalan harta di hari tua..
9) Kek chocolate paling moist dalam dunia
10) Shopping secara mewah khas untuk barang2 aku

Adoyai sungguh macam angan2 mat jenin jek..BTW, En. Yusaini kalu ada baca ini entry, pilihlah salah satu dari list kat atas tu pon takpe...at least dapat hilang rasa kempunan che ni hah..kekeke...

Aku nak TAG
1) Sayangibu
2) Mamadhea
3) Mummy Hnh
4) Mamaliena
5) Mrs. Noba
6) Cik Yan
7) Mizeda
8) Mummy Dasy
9) Hernee
10) Capt (seperti biasa kalu sempat je ko buat OK)

11) As Mrs. Noel

Slumdog Millionaire Review~

Friday, March 6, 2009

* The last scene..ayo!ini cinta sejati woo...cinta mereka dari kecik tau!masih wujudkah cinta sebegini?*


Aku baru selesai menonton cerita seperti title di atas nun, aku rasa sangat letih kerana ceritanya agak heavy...Mr. hubby just bought the DVD siang tadi. Sementelah kedua2 anak daraku yang tak tidur langsung siang tadi telah mengaku kalah dibuai mimpi dapatlah aku and hubby menonton dengan jayanya tanpa sebarang gangguan..phew!

Apapepon cerita ini memang best dan menginsafkan aku....Scene paling aku tak tahan part kawan depa yang nak dijadikan pemintak sedekah paling laris, dibutakan matanya gunakan asid kah?...ayooo!!sedihnya...masih adakah kekejaman seperti itu di dunia ini...sob sob...

Part abang makan adik sendiri, part apa yang mereka buat untuk teruskan hidup...arghhh!!kesian giler beb hidup depa nih...yet Jamal tuh memang genius menjawab soklan2 berdasarkan liku2 dan pengalamn hidupnya...Saper yang belum tengok bulehla menonton...memang menginsafkan...very recommended!~Tapi benarkah ada cinta sejati sehebat cinta Jamal dan Lathika tuh???

BTW, pagi tadi baca blog Ms. Lola YANG INI, takdelah rasa nak tinggal komen sebab taktau pape..dah tonton itu movie baru terhegeh2 tinggal jejak..kekeke....

Sebelum dan Selepas TAG

Aku telah di TAG oleh Zety dan aku merasakan ala2 susah jugak yer TAG nih..Jenuh gk nak mengingat2 kenangan lama nih...takpe layan...BTW, thanks Zety!

No.1
Sebelum aku pergi ke Japan dan belajar kat sana selama 3 tahun, walaupon aku dah attend itu kelas persediaan selama 2thn, aku still tergagap2...tercungap2 kalu sensei(cekgu) aku bercakap ngan aku..nak pikir satu2 words nak keluar ikut mulut tuh macam satu bala je rasa..kahkahkah..salah susun ayat ke salah perkataan takyah cakapla..dulu2 aku antara yang corot jugakla dlm kelas japanese...

Selepas pergi dan duduk kat Japan, tak sampai 2 bulan aku rasa dah buleh fluent cakap Japanese...vavava..ini kira naik lif tekan sendiri jugak tapi itulah yang aku rasa...buleh pulak perkataan tuh ngan sendirinya keluar..banyak tengok TV plus hidup dalam keadaan terpaksa kot..last2 terror gak aku ckp japang..:P

No.2
Sebelum aku kenal ini dunia blog, ada gakla aku rasa ala2 katak bawah tempurung....banyak gak issue menarik yang aku taktau(financial, IT, vaction, masakan, breastfeeding etc.)..habis2 kehidupan kawan2 kilang aku jelah..pasal IT ke susun2 gambar(cthnya shutterfly) nih sengal..kalu aku tak masuk ini blogger wold sampai sekarang aku tak tau apa kebendanya strikethrough tu kot..heheh...

Selepas aku kenal ini dunia blog, wah minda aku sedikit sebanyak terbuka...aku kenal ramai kawan yang kadangkala aku rasa lebih ikhlas dari kawan2 aku depan mata...kawan depan mata nih kadang hipokrit lebey..perghh tak tahan gue!Banyak gak ilmu pengetahuan tips2 menarik kalu rajin terjah blog orang..tapi ambil yang baik2 ajela ek..yang mana rasa tak berkenan tuh abaikan aje..

No.3
Sblom kawin of course la kalu aku merajuk boyfriend aku mesti pujuk punya..kalu merajuk yang heavy2 siap dapat suprise kedatangan mengejut beserta bunga sejambak....how sweeet~

Selepas kawin usah harapla nak kena pujuk...kakaka..melainkan kesalahan yang memang betul2 si dia buat salah...sampai dah 6tahun kawin nih dah tak koser aku nak merajuk..bukan ada orang nak pujuk pon..buat perabis beras je...ataupun dengan kata lain mungkin kami semakin matang dalam pehubungan kot..:)

No.4
Sblom dapat anak wah hari2 bagaikan honeymoon..berulit berdua je kan...weekend mesti kluar...kalu takde duit pon takpe....setakat keluar jalan2 kat Shinjuku pon jadilah...sebulan sekali gi tengok wayang..pergh....

Selepas kawin berulit bertiga ler...sekarang berempat...time tido pon siap kat tengah2 ada bantal peluk tambahan..kakaka...takpelah susah masa muda masa anak kecik2 nih...karang anak dah besar2 berulitla ko puas2 yek...

No.5
Sblom pindah Johor aku dok kat umah sendiri....hari2 berkejar balik nak masak...bangun awal pagi siapkan barang anak nak hantar nursery...tapi walaupon kelam kabut ada privacy sefamily...

Selepas pindah Johor, duduk kat umah mak aku...request nak pindah keluar dah berapa kali diutarakan tapi asyik kena reject je...sampai aku beli umah sendiri katanya..tapi suma memang senang..balik pon tinggal makan..suma mak aku dah masak...anak2 aku memang terjaga betul...tapi sampai bila kan..la ni dalam usaha membeli rumah baru...kawan2 doakan kami yek~

Ok nak TAG
1) Zufa (saya suka baca penulisan cik zufa)
2) Mummy Hnh @ Arnie
3) Mamaliena
4) Sayangibu
5) Capt (kalu ko sempat buat yek)

Thanks....

Pujuk Anak Gosok Gigi~

Thursday, March 5, 2009

Aku terbaca entry Kak Nur yang ini, tentang si comelnya yang payah menggosok gigi..hihi..memang aku akui payahnya nak ajar si kecil menggosok gigi..kalau tak gosok gigi karang cepat rosak pulak gigi susu mereka tu kan... paling seriau kalu gigi mula menghitam and tak tercabut habis tapi patah kerana rapuh..

Syaura, Alhamdulillah suma gigi susunya masih tersusun rapi, cantik dan harap2 kalau nak bertukar ke gigi kekal pon biarlah tanggal dalamkeadaan elok juga...dia pon payah jugak nak di ajar gosok gigi dulu...tapi Alhamdulillah sekarang sekurang2nya dua kali dia mesti gosok gigi...

Tricks yang aku gunakan untuk menarik minat dia gosok 2,3 tahun dulu ialah
1) Ketika membeli ubat gigi di pasaraya aku memberikan peluang untuknya memilih berus gigi n ubat gigi kesukaan nya..tang ubat gigi tuh bagi dia bau kalu buleh..nak strawberry ke rasa orange ke...
2) Sebagai motivasi ketika dia sibuk menutup mulutnya waktu aku or hubby nak gosokkan gigi aku suakan wangian harum ubat gigi pilihan hatinya kat hidung...sambil berkata "Sedap nih cuba Syaura bau.."
3) ketika dia mula membuka mulut untuk kami beruskan, dan kemudian sikit2 katup sampai kadang2 agak hangen juga satu badan aku akan cakap "Sikit je....sikit je..ha dah nak siap dah ni.." tapi teruskan je memberus (gently la tapi)...mana yang dapat ajelah pada permulaan tuh...
4) Jangan terlalu memaksa, bagi dia masa..tapi biasanya kalu dia dah rasa ubat gigi yang sedap tuh..dia mula akan suka menggosok gigi...

5) Jangan lupa berikan kata kata pujian mengenai giginya yang telah di berus tuh..cthnya "Oh, wanginya gigi Syaura..putihnya..barulah takde ulat.."etc..ngee..
Cuma berkongsi pengalaman aku yang tak seberapa nih..sekarang Syaura dah gosok gigi sendiri...awal2 tuh kenalah me n hubby gilir2 gosokkan giginya sampailah timbul minat tuh! selamat mencuba!

Crita Cloth Diaper Saya~

Lama rasanya tak crita pasal cloth diaper..wah sudah semakin ramai yang 'terjebak' ngan cloth diaper ni ek...dan ada yang bertanya kepada saya to update about my cloth diapering activity.. So sikit2 saya cerita pasal my Cloth diapering activity with my Little Sufia..
Stash yang saya ada...sikit kan?
One Size Pocket Diaper Blueberry 1
One Size Pocket Diaper BUMGenius 4
One Size Pocket Diaper Happy Henny's 2
M Size Fitted Diaper 1

Saya tidak menambah stash yang saya ada kerana saya tidak fully CDing my Sufia disebabkan neneknya yang menjaganya pada waktu siang tidak gemar akan penggunaannya..leceh katanya..so saya CDing Sufia hanya ketika malam hari ataupon weekend tapi cukup untuk menyelamatkan dispo diaper sebanyak sepeket besar L72pcs sebulan..ngee...

Antara fitted diaper n pocket diaper saya lebih sukakan pocket diaper yang mana kalu kita beli pocket diaper akan disertai dengan 2 inserts (ada juga yang tak ada kena beli insert sendiri)...
Reason:
1) Handlingnya lebih mudah
2) Lebih cepat kering ketika disidai
3) Adjustable mengikut saiz baby

Fitted diaper lak (pada pandangan sayala..)
1) Ada saiz yang membuatkan fitted diaper kepunyaan Sufia sudah tidak muat lagi di bombomnya sejajar dengan usianya (sayang oo dah tak muat pakai)
2) Tapi ketika saiz muat, memang sedap dipakai kerana ngam2 di bom bom baby
3) Lambat kering
4) Kena dua kali pakai beserta dengan diaper cover..

Dari segi storage pulak kalau CD sudah lencun dipakai, saya tidak ada wet bag..tapi saya leraikan antara pocket dan insert nya kemudian di rendam dalam baldi berisi air...dan saya akan kumpulkan sampai at least tiga helai CD baru saya cuci dalam washing machine.....hihi..sabunnya saya pakai TOP dengan 1/4 sudu sekali cucian..

Jemuran pulak, amat advisable di jemur di bawah matahari directly untuk hilangkan bau dan hilangkan kuning2 akibat poo poo...eh tapi insert saya tak kuning pon..maybe penggunaan kurang kerap kot..hehehe...

Apalagi ek nak crita?kekeke..

Last but not least marilah menyelamatkan alam sekitar dan penjimatan berganda dengan penggunaan Cloth Diaper;)


Bagaimana aku jatuh cinta

Wednesday, March 4, 2009

Alamak rasa it's not fair lak kunci blog lama2 especially to my blog readers yang tak ter'invite'..(kalau adalah ye)...So tayang ajelah entry yang dah draft tinggal publish je berikutan mood yang hilang nih..kekeke..

Here goes the entry..
Jatuh cinta?!! Jatuh cinta ngan hubby kah?kekeke...tak koser mak nak crita pasal jatuh cinta ngan hubby dalam blog nih..karang tak pasal lak ada yang muntah...Ni nak crita pasal jatuh cinta ngan breastfeeding...

Sebenarnya sudah jatuh cinta dengan breastfeeding nih sejak besalinkan Syaura lagi..yelah kami kan terpisah berikutan peristiwa yang ini selepas melahirkannya...tapi nikmat ikatan kasih sayang tuh rasa lain macam walaupun sempat exclusively Syaura selama 30hari aje.... tapi Allah ada rancanganNya tersendiri yang mana tak berpeluang untuk BF Syaura lama kan..

Mmmm dan sejak mengandungkan Sufia, memang monthly check up aku buat di klinik kesihatan aje...kat klinik kesihatan kan depa ada jalankan kempen penyusuan susu ibu kat semua mommies yang buat check up kat situ...so sedikit sebanyak dapatlah aku ilmu untuk simpan susu yang aku rasa ilmu agak penting dalam meneruskan BF journey nih..Tidaklah terkejut nak dikatakan ramai ibu2 yang taktau susu ibu tuh buleh bertahan kat tempat sejuk beku tuh selama 3 bulan tau..kalau aku tak dengar kempen tuh pon maybe aku taktau...Semangat nak exclusively tuh mula datang tapi target untuk 6bulan aje...

Then masa dalam pregnancy tuh, I remembered the most that my friend Oja ada introduced me website nih . Thanks Oja! Tapi frankly speaking tak amik pot sangat..pernah terjah 1,2 kali je sebab tak melalui praktikalnya kan...so tak amik berat.....and then terus lupa pasal website tuh...

Dan when dah mula nak naik kerja, I remembered that I ada bersms dengan Arnie pasal susu apa yang aku bagi Sufia...then aku siap cakap maybe nak susukan Sufia sampai 6 bulan aje..(ko ingat tak ru?!ngee). Tapi bila I started the practical naik kerja baru tau BF for working mom tu tak mudah..banyak liku2..tambahan aku tak simpan stok...pastuh cik Arnie ada remind aku pasal website itu lagi skali..Thanks Aru!so mulalah selalu terjah...tapi Subhanallah rupanya BFing nih memang menyeronokkan....Bila dah praktikal and banyak refer website tuh n tambah lagi tengok mommy lain beria2 simpan stok terus semanagt ini membara...Target nak 6bulan terus jadi 2 tahun...then I knew that I had fall in love with breastfeeding..and sekarang beria2 lak nak bagi orang lain jatuh cinta kan... Camne?anda dah jatuh cinta blom? Camne lak anda jatuh cinta tuh?kekeke..kalu nak share la...

Last but not least..kata kata hikmah dari website itu,

SUSU IBU, TIADA YANG LEBIH BAIK DARINYA...:)

Trima kasih semua~

Alhamdulillah dah beberapa kali Mimi baca komen2 yang diberikan kepada post mimi yang private tu....terima kasih banyak atas segala opinion2 n kata nasihat n perangsang pada mimi untuk buat keputusan....and tak sempat nak balas satu persatu

Sebenarnya kira taknak tayang pon kat hubby entry kat bawah tuh sebab I don't want him to know how stressful I'm about this issue...rupanya walaupon dah privatekan pon dia buleh terjah kat my blogger dashboard yang di add di favorite kat tepi nun yang dah auto log-in kan...kantoi! tapi takpelah...tulah maybe takleh nak sembunyi pape dari hubby sendiri kan...

Thanks a lot friends...Hanya Allah yang dapat membalas jasamu..

~::Dari mimi yang stress!::~

Jiwa kacau; aku dalam dilema~

Tuesday, March 3, 2009

Aku dalam dilema...aku teringin nak mintak pendapat kawan2 yang mungkin lebih berpengalaman dalam hal ni....atau kalu takde pengalaman pon tak kisahla tapi mungkin dapat memberi sedikit idea untuk aku fikirkan pro n con untuk membuat keputusan nih...argghh..tak lena tidur dibuatnya...BTW, agak peribadi untuk di tayang di public...
Sudikan kiranya invited readers ku berkunjung ke blog pada petang hari ini untuk pandangan dan pendapat anda...
Thanks in advance~:)

The Making of Strawberry Shortcake~

Sunday, March 1, 2009

*Gambar ihsan Mr. google (image)*


Actually this cake memang menjadi kegemaran both aku n Mr. hubby since blajar kat Japan...Selalu beli kat 'Cozy Corner' tapi dalam bentuk slice ajela...(Oja, ada lagi tak Cozy Corner?!:P)...tak pernah beli sebijik...Bila balik M'sia nih dah jadi kurang makan...selalu beli kat Jusco ajelah yang betul2 memenuhi citarasa..

Di atas permintaan Mr. Hubby yang teringin atau dgn kata lain sebenarnya mencabar aku la tu...so came out with this homemade Strawberry Shortcake...Rasa dia OK!buleh tahan sedap:) tapi still tak puas hati part whipping cream tuh sebab pakai yang instant je....next time kena try buat sendiri...

OK resipi nya seperti di bawah, buat rujukan aku di masa akn dtg n untuk kawan2 yang nak mencuba*wink*.Tak tau nak kata sumber dari mana sebab cilok sana cilok sini n improvise

Bahan2
Buah Strawberry
Whipping Cream

Bahan2 untuk kek
6biji telur
3/4 cawan gula halus (resipi asal 1cawan, ikut kesukaan manis anda)
satu sudu perahan lemon
5sudu tepung gandum
2sudu tepung jagung
5 sudu minyak sayuran


Cara2
Potong nipis buah strawberry untuk jadi lapisan sebelah dalam dan perapkan dengan gula selama beberapa jam....Untuk Strawberry hiasan atas tuh aku belah dah perap juga..almaklumlah strawberry kat M'sia nih masam belaka...

Untuk cake
1)Panaskan oven suhu 160degree
2) Pukul telur dan gula sampai kembang dan putih (this is the key point, kalu tak kek jadi bingka...hehehe
3) Adunan sudah kembang, masukkan perahan lemon dan tepung sdikit demi sedikit dan teruskan pukulan..
4) Kemudian masukkan minyak sayuran
5) lenserkan loyang, tuangkan adunan dan bakar selama 25min~30min
6) Biarkan sejuk dan belah dua kek tersebut setelah kek sejuk
5)Sapukan whipping cream kat lapisan pertama and kemudian susunkan strawberry yang telah dipotong nipis tuh...
6) Sapukan whipping cream lagi kemudian letakkan lapisan atas di lapisan yang telah diletakkan strawberry.
7) Sapuka whipping cream dikeseluruhan kek, dan susunkan strawberry mengikut citarasa anda..
hasilnya....


Sungguh comot okeh!!kekeke..InsyaAllah aku akan try buat lagi skali n update again*wink*Next month birthday hubby, target nak buat Kek buah pulak!=D

Strawberry Shortcake on 6th anniversary!

Alhamdulillah hari ini hari ulangtahun perkahwinan kami yang ke-6*yeay*...Syukur sangat ke hadrat Ilahi sebab jodoh kami masih panjang and semakin hari semakin serasi rasanya...6thn lps harini kami bernikah, esoknya kami bersanding...tahun nih ada permintaan pulak dari Mr. Hubby iaitu dia teringin makan Strawberry Shortcake buatan aku..isk isk...skali mintak tak alang2... Tapi takpe aku sahut cabaran tuh sebab katanya kalu menjadi ada hadiah yang istimewa...apalah tu ek..?!!*wink*

So nak dijadikan crita seminggu sblom nih aku dah sibuk google carik resipi paling senang untuk kek nih...konon nak paling senang last2 tertipu (sebenarnya aku yang tak reti sbb tak pernah buat kan)...kat resipi tuh dia kata gaul semua bahan sampai sebati...skali aku bakar tak naik langsung..uwaa...satu rumah gelakkan aku cakap aku buat kuih bingka!hangin satu badan dibuatnya....nasib baik abah makan sebab dia kata 'kuih bingka' aku tuh sedap...


Tak puas hati aku carik lagi resipi lain n aku adun lagi skali....taraaa....inilah hasilnya....
Sila abaikan kecomotan whipping cream nya yek...sebab aku pakai sweetened whipping cream yang instant..so macam cair n susah nak ratakan(alasan)..akan ku belajar pulak cara2nya...tapi kira Ok la kot untuk first timer..hehehe...memori pembuatannya sila rujuk di bawah...


Hadiah anniversary tahun nih, TV Plasma 32 inch...saje tempel sini supaya we all ingat bila beli ini TV...mula2 ingat nak dapatkan pair rings for both hubby n I, tapi kira2 balik baik beli something yang buleh diangkut kalu pindah rumah nanti....a bit late! I know..orang lain dah berzaman dah pakai this kind of TV..even bigger..hihi...

Last but not least, inilah gambar pasangan yang meraikan nih....semoga bahagia kekal hingga ke syurga Ya Allah!pssttt..baju tuh baju nikah aku 6thn yang lalu...saje pakai bagi refresh kenangan...hihihi....

*Pic taken by Syaura*