Kehidupan Tanpa Kereta~

Monday, March 23, 2009

Sebenarnya ini entry kesinambungan daripada entry senaman ini, dan aku membaca komen Kak Rizza tentang aktiviti jalannya bersama Hassan ke kedai betul2 mengingatkan aku aktiviti jalan dan berbasikal aku kat Japan..Sekadar berkongsi kenangan lama...Masa di Japan aku takde kereta or motor dan tidaklah manja seperti sekarang...Pergi kedai yang sejengkal pon sibuk nak naik motor or kereta..

Dulu kat Japan aku berbasikal dan juga pejalan kaki yang tegar...Bukan dekat2 Ok jarak berbasikal or berjalan kaki itu...Aku ke kami sebenarnya (hi friend u know who you are..:)) pernah berangkut2 beli barang yang banyak naik beskal.....setakat beli barang penuh satu bakul tuh biasa sangat..rrr sila bayangkan basikal ini ialah basikal ada pembonceng dan bakul di depan.....kekeke...kadang2 tuh mengayuh melawan angin yang sejuk..Owh kampung aku kat Japan tuh angin sangat kuat...

Kalu jalan kaki pulak, biasanya kalu ke Tokyo...dari stesyen keretapi ke rumah hubby ke rumah kawan2 bukan dekat OK...20~30minit berjalan kaki..jauh woo...tapi buleh tau sebab dah biasa rasa takdelah penat sangat..cuba sekarang jalan kaki sejauh itu..maunya tak semput..ekeke...

Dan ini kisah sedih sikit, sila anda bayangkan seorang perempuan mengandung sampai ke 7around 6,7 bulan, buat monthly check-up di hospital berseorangan yang jauhnya adalah 30minit berbasikal, mengayuh basikal ke hospital kay! setiap kali dah dekat sampai ke hospital lagi around 3 minit nanti sibuklah orang itu menyorong basikalnya sebab takut2 ada doktor yang ternampak dia berbasikal nanti kena marah pulak!!ekeke...Ya perempuan itu adalah aku OK!!..Mmm pikir2 balik tabahnya aku ni tau..tulah saper suruh mengandung time belajar kan....Hmmm... :P

Ok itu sajelah aktiviti senaman aku di Japan...setiap hari adalah senaman....mengandung pon giat bersenam lagi...sikalang m*ntot banyak berat badan manyak malas mau senam tau..kekeke...
...

31 comments:

salzahari said...

heee..tu la sapa suruh gatai kawin time study! :p anyway,mmg tabahlah.. hahha.

sayangibu said...

kekekkeekee...xpe..xpe...tengok skang umo muda lagik,anak da beso dahhhh..x mcm daku nih, kawen lmbt...anak baru nak tengok duniawi...;p

~ As ~ said...

x kisah itu semua...yg pnting di sayangi suami..

::Umi Sufira:: said...

Sal--> Yer itulah pengalaman paling mahal dalam hidup saya..ihik ihik!:)

Sayangibu--> Yer satu advantage juga di situ...siap ada org tanya bawak anak ke bawak adik yek..ekekeke...:P

As--> Disayangi suami penting kesihatan diri pon sama penting:)

mama-qaisara said...

tabahnye ummi berbasikal time peknen..nway,tahniah krn berjaya harungi ngan tabah. :)..
exercise time peknen bagus elok utk besalin..hehe

::Umi Sufira:: said...

Mama-qaisara--> Alhamdulillah senang juga bersalinkan Syaura..Itulah pikir2 balik "tabahnya aku dulu.." tu belum kisah pisah ngan ank lagi lepas lahirkan ek..kekeke...

Fid said...

dik non
ahkak berbasikal pinjam pi beli ayam..
worst case i jalan kaki ja..hahahhaaaa
jalan kaki bawa 4 ekor ayam....galas kat beg kat belakang...10kg beras dukung...naik densya...turun densya....daki bukit bagai..sampai umah..hahhaaaaaa

umi nuha said...

aku pun ade basikal tu gak...ala2 basikal tua yg org mesia sumer xmau pakai...pasrah je kita masa tu kan

Fid said...

umi nuha
dah itu ja basikal paling vogue kat sana! hahahaaaaaaa
i siap bawa ala2 mak cik pi pasar lagik!!!
bakul depan penuh..belakang kasi ikat kotak lagik!

lia said...

da biasa idup tnpa kereta....

da kerja pon, jalan dari area medan mara ker bus stand klang ilek jer.. p, balik wat cm2... pastu naik bas.... jalan g.... kuar kol 4.30ptg, sampai umh kol 7.30mlm ha3..

tp 2 zaman amsyar blm lahir la... (err ptot dulu slim)

::Umi Sufira:: said...

Cik Fid--> Yer itulah yang kita lalui dulu..saya beli ayam kat kedai halal jauh nya...mengangkut letak ayam berketul2 dalam bakul kekeke...hidup kita dulu kan..kesian kalu kenang2 balik..ekekeke...

Wani--> Ya betul..kat mesia nih basikal tuh kat kampung2 ajelah..yang peliknya kat Japan kat Tokyo pon bersepah2 orang pakai basikal tuh kan..
Ya betul kata Kak Fid..itulah basikal paling vogue serba guna..kekeke..

Lia--> Owh, agak hebat jugak pengalaman lia dolu2 yek..kat betis tuh mesti dah naik keras jalan sokmo kan...:p

Fid said...

dek non 'wani' ni wani mana satu??
wani jepun ada 2 kan??ke salah??
ni wani mana??

::Umi Sufira:: said...

Kak Fid--> Wani Tokai Daigaku ler...kohai desu...eh wani takpe ke reveal sini?ekekeke...

Fid said...

aha
ahkak pi jengah blog dia...macam kenai....
awat dia dok penang....sila jwp

Fid said...

dek non
taleh reveal ke??
hahahaaa

Fid said...

umi sufira..
leh email i tak.
crafidah at gmail dot com...

i nak ngumpat ngan u!

::Umi Sufira:: said...

Kak Fid--> Sila check email anda:)

umi nuha said...

mie: TAK BOLEH!!!!....ahahahhah (sambil gelak jahat!)

Fid said...

wani
u sombong dgn i yaaa

umi nuha said...

tak sombong la kak pid..cume tak reti bersosial saja

::Umi Sufira:: said...

Pulak dah...berjejak kasih pulak dia kat sini...sila berhubungan secara terus yer..ekekeke...:)

ennidesu said...

hahaha..siap ade jejak kasih kat comment..klaka2....kat nihon sume org jln kaki..sume org naik beskal...sensei yg "pergh" kat dai pon naik beskal...sini punye sensei..sume sebuk nk keter sape lg besar..hahahahaha...

mi aku pon nk bersenam jugak....asyik2 hubby kiter je main futsal...kiter senam mulut kat umah ko..hahah

umi nuha said...

oooo....eni dah pandai mengomen yer...kate xde masa..busy la...cpt pi komen kat blog baru aku lak

ennidesu said...

wani..dr dulu aku suke komen je..sbb mls nk wat blog sdr...hahahhaha...weii..nk chat kat YM la...abis blog mimi nih

::Umi Sufira:: said...

Enni--> Kasik can lah depa berjejak kasih..takpe2 kita exercise jugak pegang izzul...bagi otot tumbuh kat lengan masa depa main futsal ekeke...

Wani dan enni--> Takpe aku tak kisah pon korang nak melepas rindu kat blog aku..hahahaha...=D

SHaHaQiLiF said...

hahahah..ni ler mommy tegar...apasal dok depan pc lagi ni...pi la exercise..:p

::Umi Sufira:: said...

Waktu bekerja mana buleh exercise K.aja..ngee...:P

Mummy HnH@arnie said...

Ya Allah, padan laa byk komen kat entry nie... korang berjejak kaseh plak kat sini... muahahaha...

alah mimi, segan2 plak mau reveal nama glamer beskal kita tue = basikal tua! kihkihkih...

rizza said...

ye betul pengalaman paling mahal.. hehhe

akak memang jalan kaki.. dulu pun preg hingga 7 bulan di tempat yg penuh salji... hehhe jalan berhati2.. dan terjatuh sekali...dan lebih 30 min pun ok je jalan dalam keadaan salji yg paras2 betis hingga pernah ke pinggang hehhe

best kan ..pengalaman... yg berharga....

akak tak naik basikal... hubby akak je naik basikal.. tapi bila winter susah la naik basikal.. jln licin.. salji penuh hehhe...

(tu pasal kot hassan pun kuat jalan kaki hehheh)

Fid said...

arnie...
jejak kasih..hehheheheeee
jeles erk?kahkahkahkah

basikal tua tu bkn sebarangan tau..tua2 pun kelas....
masa akak dok tokai dai akak jalan ja...sbb bukit bukau ma
then akak lepak shibaura ...mmg berbasikal ulu hilir

::Umi Sufira:: said...

Aru--> Kasih can lah dia nak berjejak kasih..ekeke..Oh yes aku dah ingat! namanya basikal tua..beskal kita sebijik sejibik ekeke..

Rizza--> Yelah kot...bebudak yang dalam perut pun ikut sama...isk jalan dalam salji memang bahaya..apalagi naik beskal..kitaorang kalu salji turun pon jalan kaki:)

Fid--> Kan non, kat tokai tuh dekat ngan eki..senang nak gerak pi mana2...kalu kat gunma tuh takde beskal tak makan ayam ler jawab nya kami..ekeke...