Kek Batik Untuk Jualan

Saturday, March 28, 2009



Yer seperti title untuk jualan ye bukan untuk dijual...Dah brapa lama xdapat order tetiba one of my customers buat urgent request tak menyempat2 nak harini juga...layan ajelah......
Aku pon gedikla amik gambar buat kenangan diri sendiri kot2 ini order yg terakhir ke kan..ada gak kenangan aku pernah berniaga kuih ni...awa awa awaa...

Seriuosly aku taktau camne oranglain jual kek nih n harga dia suma tapi aku memang dengan relanya potongkan skali untuk customers...bukan apa aku takut hancur je kalu org lain potong kek batik yg aku buat...ekeke..yela akupon bukan reti sgt buatnya....ha saper pernah rasa potong kek batik? susah sikit kan nak potong? lg2 yang baru keluar dr peti ais nun...kekeke...


Tapi memang enjoyla berniaga...even though macam aku yang main2 n suka2 aje nih pun time kira keuntungan tuh perghh seronoknya..(aku tak amik untung banyak pun tau)...like last month ada 8kali order...wah buleh tahanla...seronok dapat duit atas titik peluh sendiri..somehow rasa lain feel dia ngan makan gaji...OK cukuplah n3 nih..hopefully bisa membangkitkan semangat berniaga buat yang membaca n buat diri sendiri...bila agaknya aku dapat berniaga secara serious nih? silap2 takyah makan gaji kan...ekekke...

21 comments:

Shais said...

lepas ni mesti tak menang tangan terima order:)

saya tak pandai buat kek batik selalu suruh adik yang buat, dia pun jenis yg ambil tempahan dari kawan2 office...nanti saya tanya mcm mana dia potong kek batik ni ya...

~ As ~ said...

ajar sy buat kek batik...sungguh saya tak pandai..

mimielola said...

Setiap kali tgk gmbr kek batik ni, tiap kali tu lah teringat nak buat. tiap kali tu jugak la teringat biskut marrie takde. :(

Fara said...

fara nk order bleh??? dh buat 2x tp hampeh...

PadNani~~{@ said...

hi kak..feel good today?=)

nyummy nyer..dah lama x buat kek ni. ni kek pertama yg nani belajar dr my mom..pd nani kek plg senang sbb x yah bakar2.
tp, tula agak bercinta ckit nak mmotongnya:P

take care sis

rizza said...

waa.. sudah start meniaga ka? hehhe boleh le tu wat jual sikit2...

p/s: biasa nye la kalau kek tu kek yg ade kaitan dengan coklat.. ising coklat ke dalam nye lapisan coklat ke... atau apa 2kek jenis lembab n keras ni... kalau nak potong.. sila guna pisau tajammmmmmmmmmm...
dan satu lagi kalau nak ..rendamkan pisau dalam air panas (panas betul).. kemudian lap kan pisau tu.. potong kek.. dan ulang tiap kali nak potong.... ini kalau nak kek cantik potongan nye....kalau tak memang hancur kek nye... hehheh(ni le cara saya potong kek saya tu....)
ni utk mendapat kan haba panas pada pisau tu....hehhehhe

sayangibu said...

cantiknya mimi potong... tengok kek batik mimi,terus aku bukak fridge, potong kek batik jugak...hahahhahaa...;p

♥Hernee Nazir♥ said...

nak order utk 100 org mkn bleh? hehehe~

::Umi Sufira:: said...

Shais--> Tidakla sampai tak memang tangan...sikit2 je orang order..mana yang berminat nak buat sendiri mimi bagi resipi...mimi pun bukan nak jual sungguh2....orang mintak tolong buat mimi buatkan..Ok kalu ada tips best share ek!:)

As--> Sila pergi ke label resipi dalam blog aku nih...ada resipi kek betik di situ. Gud luck! Kalu dah buat kang tayang ek:)

::Umi Sufira:: said...

Ms Lola--> Takde biskut marie kompem tak jadi..ekekeke:P

Fara--> Bagaimana bisa ku hantar ke KL nun?ekekeke..=D

Nani--> Yer betul....tak payah risau kek bantat ke kek tak jadi....memnag senang kan...time nak potong jelah...tapi kalu ada skill senang gamaknya...

BTW, kata2 Nani selalu menyejukkan hati akak...one day ada rezeki teringin jumpa nani nih..:)

::Umi Sufira:: said...

Kak Rizza!!! Thanks a lot for the tips....that's why I love ngan kawn2 bloggers... ada je penyelesaian n tips best untuk masalah yang mimi hadapi...InsyaAllah nanti kalu dah praktik tips akk tuh mimi update sini...

BTW, jual dah start 2,3 bulan jugakla...sikit2 je untuk kawan2 ofis..untung bersih buat beli jajan sikit2 tu adalah..:P

Sayangibu--> Wah ada stok kek batik kat umah yer??!!!ekekek..rajinnya makcik:P

Hernee--> Pengsan mimi gamaknya nak buat sampai 100...ekekeke...:P

sayangibu said...

Bkn mmg ada stok,kebetulan..itu hari en hubby x de duk tyg kt dia pakai emel je. Ni dia da blk..x gheti2 nk watkan ke? ;p

Mummy Dasy said...

wah MIMI, sakan berbisnes makin maju..stp kali nak wat tapi takut x jadi hehehehe

lelosani said...

woww.. rajinnye.. siap buleh wat jualan tu.. hehehe

Mummy HnH@arnie said...

mimi,
aku nak orderlaa, buleh? nnt ko quote harga + delivery charges ehh... =)

Zety Zin said...

wah takleh jadi ni roza.
sila pos ke shah alam okeh.

::Umi Sufira:: said...

Intan--> Hahaha...so apakah telah mendapat komen memberangsangkan dari hubby mu itu?...mungkin jugak buleh wat bisnes macam makcik kantin yang masak sedap tu kot...:P ekekeke..

Mummy Dasy--> Alah hemtam aje..jadik tak jadi belakang cerita:P

K.Laila--> Anggap jelah macam hobi ku..ekeke..:P

Aru--> Ko memang tau! Ko buat lagi sedap tu:) Shikamo resipi yang sama ekekeke=D

Zety--> Kalu hantar ke Shah Alam double charge OK kah?:P kekeke...=D

hajarus said...

cantik la kek batik akak ni, rasenyer mesti sedapkan.. patut la ramai yang order..

Siti @ nurie said...

memaglah mimi...mcm siti la ni, buat kuih frozen...ltk kat kedai mak....mahu gak untung je jejak rm150 sebulan..itu siti wat 2 minggu sekali...so, inilah alternatif siti kalau siti dok jadi SAHM...he he he he

Opie said...

cedapnye la kek batik...tetibe teringin lak nak makan..ehehhehe

::Umi Sufira:: said...

Hajarus--> Cantik ke? *sambil kembang lubang hidung yang besar ni*..Hajar pun buleh try buat kalu nak tau rasa dia:)

Siti--> Itulah untung orang berniaga nih...pakkal jelah mimi nih tak dapat order yang konsisten..kalu tak maunya brenti keja..ekekeke..=D

Opie--> Bulehla buat petang ni;)