Babies @ Kenduri Kawin~~

Sunday, November 30, 2008

Harini hari Ahad, aku meluangkan masa menghadiri one of my cousins wedding ceremony.... bila2 ingat2 balik since Sufia lahir inilah kali pertama mengahadiri majlis perkahwinan saudara terdekat yang mana memerlukan aku stay di rumah pengantin pada waktu yang agak lama..kalu majlis perkahwinan member biasanya just datang makan, tengok pengantin sat and then balik kan....So awal pagi lagi dah datang dengan baju lawa kononnya stay di situ sampai ke petang tunggu pengantin bersanding and tolong sesikit mana yang patut...



Dengan orang ramai berkunjung silih berganti, rumah yang berbahang panas sebab cuaca n orang yang ramai, bising suara orang berbual and budak2 berlari2, membuatkan aku terpikir walla kalau bawak baby especially yang umur 1~4bulan and kena stay lama2 boleh meragam baby dibuatnya...nak tido susah n rengsa sebab panas n so on...lagi2 kalau baby yang tido buai...mana nak bukak buainya lagi...



Usahkan baby, Sufia yang dah setahun tu pon punyalah payah nak tidokan...kalau normal schedule dia akan tido pagi sekali (around 10am to 12) and petang sekali (around 230pm to 4pm) no boleh pulak dia tido sekali je..tu pon sekejap..and yang jadi tilamnya peha aku nilah...ngempengkan bawah kipas sambil enjut2 peha sampai tetido...walla lenguhnya peha tu Allah saje yang tahu..huhuu.. tido pon bukan lama cuma setengah jam...


*Aksi tidur Sufia dan muka ummi yang penat*

So apa pulak yang Sufia sibukkan balance waktu selain waktu tido nya itu...hahha..ni lagi satu benda yang memenatkan aku..dia sibuk berjalan di celah2 orang yang ramai tuh ke sana ke mari..lagi2 kalu nampak pintu..sibuklah pulak nak keluar..nasib baik ada dua orang my sis yang membantu mengejar Sufia..huhu..Aksi berjalan tanpa penat nya seperti di bawah ini..


Keseluruhannya, both baby and mummy sangat2 penat... tapi happy dapat berkumpul saudara mara...
BTW, Selamat Pengantin Baru buat Nurul and Bart=D

Main Kutu~~

Friday, November 28, 2008

Kutu yang dimaksudkan di sini bukanlah kutu rambut makan darah yang bermastautin di rambut tuh ye ladies and gentlemen tapi kutu yang terbabit ialah main kutu duit bayar bulan2 and then bila kena kat turn kita, kita dapat duit...hihihi..

Dengan ini aku nak menyatakan di sini bahawa hari ni bukan aku dapat duit kutu or turn aku dapat duit kutu tetapi aku telah habis bayar untuk keseluruhan kutu2 yang aku main..yabedabedu~~hihihi...Idakler banyak jumlah bayarannya setiap bulan cuma RM400 saje (saje!??) tapi sebab gaji yang tak besar mana nih terasa jugaklah bayar 400 sebulan tuh...padanla ngan muka aku kan sape suruh menggatal (kat Sabah ada nama tempat menggatal rasanya) nak main sampai 2 kepala kan..kalu satu kepala tuh RM200 je tak terasa sangat..

Pulak tuh tempoh nya setahun..satahun yer bermula dari January 2008 harituh...berchenta sungguh nak tunggu setahun...sudahla tuh aku dapat turn kat tengah2 tahun by the time duit yang aku dapat dah habis aku dok terhegeh2 membayarnya lagi...
Duit dah habis?? tulah ek time dapat kutu tuh pulak macam2 yang terjadi...duit yang asal2nya nak simpan konon tuh mulalah melencong ke sana dan ke sini....hihi..

So dengan krisis economy yang melada nih, plus aku rasa tak berbaloi aku main kutu sebab aku jenis tak tahan dengan godaan duit sedepuk di depan mata plus aku nak belajar simpan duit sendiri (konon...) dengan ini aku tidak mahu lagi main kutu di tahun hadapan..mintak maaf kepada kawan2 kutu sebab korang dah kurang satu orang hihihi...

You all minat main kutu or pernah main kutu??!!hinss hinss hinns...

Crisis & Shut Down~~

Thursday, November 27, 2008

After few nice and happy posst for past few days so today I gonna tell about not so good things that will happen to me..sob sob..

Aku tak sure lah sama ada ramai yang tau yang electronic field nowadays facing quite critical situation di mana beberapa manufacturing site mengalami penurunan order yang agak ketara and production yang sangat slow dan lembabnya..tak terkecuali lah kilang tempat aku bekerja nih..so macam2 gossiplah aku dengar supaya pihak kilang dapat cover balik bakal2 kerugian yang akan dihadapi..

1) Maybe akan ada shut down yang agak lama
2) Tukar patern bekerja dari 5 working days to 4 working days
yang bestnya masih belum ada ura2 VSS pon..hihihi

woo woo..dah la annual leave tak brapa ada..kalu shut down company hanya akan bayar separuh daji dari hari yang kita cuti...wah wah banyaklah gaji aku yang akan di potong sebab cuti takde...
tang tukar patern bekerja dari 5 working days 8-5 kepada 4 working days 8-8..yang ni Ok jugak kot bagi aku...Jumaat Sabtu Ahad depa bagi cuti..yabedabeduuu...Gaji tak kaco..cuma tolak elaun duit minyak and elaun makan..tak kisahlah..sebab elaun aku tak banyak mana...rumah dekat pasalnya..elaun minyak ikut km dari umah...

Haruskah aku
1) Mula mencari tempat kerja yang baru? tapi field selain electronics kot..kilang minyak?kilang kertas? IT helpdesk mungkin?
2) Menghantar borang application tutor ke UTM yang telah aku pending berbulan2 atas alasan aku tak bersedia nak sambung belajar?

Sedih beb! Nasib baik hubby dah tukar profession ke designer and tempat kerja yang lebih stable..kalu tidak....inilah nasib orang kerja kilang..*sigh*

Sambutan B'day & Announcement!

Wednesday, November 26, 2008



Sambutan B'day kitaorang buat cuma kat Pizza Hut IOI Mall Kulai..hehhe....meriah sungguh...Syaura pon suka...cuma adik ngantuk jadi macam takder mood nak jalan2 or bergiat aktif..mata pon layu jek...tapi nasib baik tak meragam kan...Birthday Cake tempah di Season saje...tapi memang yummy sungguh sedap..hihihi...
Tapi yang tuh suma tak penting...yang penting ialah
.
.
.
.
.
.
Berat Sufia ialah 8.3kg dan telah mendapat jab setahun dgn jayanya dan pengumumannya ialah
.
.
.
.
.
.
.
AKU TELAH BERJAYA FULLY BREASTFEEDING SUFIA UNTUK SETAHUN!!!!!YEAY!
So today set new target to fully BF her until 2 years old! Doakan aku yer...Wish me luck frennzzz..=D

Happy 1st Birthday Sufia!!


*Sufia 1day~1year old*


*Perut aku ketika sarat, Besar kan!*


Semalam birthday kakak so harini turn birthday adik pulak! Actually Sufia' s due date was supposed to be same with Syaura's birthday but as adik delay one day, her birthday is today!yeay! HAPPY FIRST BIRTHDAY SUFIA!!

At this age Sufia sudah pandai menggigil2 berjalan , tapi boleh tahan lah dah melangkah agak jauh! Berdiri tanpa support pada 11 months 1 w..tapi masih tidak merangkak langsung, tidak mengesot dan masih susah nak berdiri dengan sendiri..Sufia akan menggelengkan kepala dengan apa jugak soklan di beri..hihihi...Gigi sudah 6 batang..tak kisahla dik walaupon tumbuh jarang..hihi..Me, also nak abadikan cerita mengandungkan dan melahirkan Sufia di sini...so jadi kenangan di hari tua nanti
Sufia in the womb
Mengandungkan Sufia lain pulak pesennya di mana berat asal 50kg naik terus sahaja tidak turun2..hihi...Berat akhir 67kg..naik 17kg..perut sangat besar...sebab KEMBAR AIR....mengandungkan Sufia masih pon mabuk jugak sampai 5 bulan...tapi Alhamdulillah mabuk2 pon masih mampu bekerja...Ummi sangat alah makan aiskrim dan kek, di mana akan muntah dengan teruk walaupon makan sikit je...Ummi jugak suka sangat makan masakan kampung dan kicap..hehehe..sebab tuh Sufia nih hitam manis kot...;P
Malahirkan
Alkisahnya bila dah 40weeks...masih tak sakit2 lagi..Amik pengalaman kena marah ngan nurse minum air selusuh tuh buatkan aku tak minum tunggu sampai betul2 sakit..BTW, this time not air selusuh but minyak kelapa selusuh..abi yang buatkan and bacakan doanya...Siap dah tanya Mummy Hnh pasal nak bersalin kat private hospital sebab risau takut lambat sgt kan...Petang due date 25hb11 2007 tuh berjalan2 ke Angsana carik hadiah birthday Kakak Syaura..hadiah computer mainan at that time..Ingat lagi hari Ahad masa tuh..So malam tuh black out ler pulak..hampir separuh kawasan Kulai terlibat..masih tak rasa sakit apa2 sampai nenek pon risau..yang bestnya malam tuh makan soto pulun sambal kicap banyak2..pedas!! Tido awal sebab takleh nak tengok TV..black out...tetiba pukul 2:00pagi termimpi macam kencing, tapi banyak sangat tak berhenti2..rupanya tersedar and air ketuban pecah! Masih tak sakit lagi..abi terus suruh salin baju pegi ke hospital..Sampai Hospital air ketuban masih keluar sampai nurse nasihatkan pakai pad..Itulah dia perut ummi besar bagai nak rak! KEMBAR AIR Okiee..Bukaan 3cm nurse suruh dok kat ward dulu..abi macam biasa masih tunggu di luar sebelah BILIK MAYAT tuh..hihi..Pastuh terus sakit setiap 1/2 jam...pukul 445pagi darah start keluar...aku mengadu pada nurse tengok bukaan dah 7cm..so nurse suruh masuk labour room..ingat tak aku makan soto yang pedas malam tadi..so perut pon memulas sama nak ter poo poo..haha..this is first time ter poo poo dalam labour room..malunya..pukul 5 dah bukak 8cm..cepat sungguh rasanya..and abi dipanggil masuk....510pagi 9cm nurse kata dah boleh push...3 jam sakit Then 520pagi ceplop adik keluar pada 26hbNovember 2007...dengan berat 3.17kg...

Kenangan pahit, lepas bersalinkan Sufia tuh kenapa ntah rasa sayu sangat bila teringatkan Syaura..kenapa mesti sedih? Sepatutnya rasa happy kan..maybe sebab terasa blom puas manjakan Syaura but terpaksa kongsi kasih dengan adiknya..tapi lama kelamaan perasaan tuh hilang dengan sendirinya..I'm so happy having u 2 in my life..=D
P/S: Buat Mia baby to Siti aka Nuriezam, Happy Birthday too!!

Happy 5th Birthday Syaura!!

Tuesday, November 25, 2008

Syaura 1 day~3 years Syaura 4~5 years

Diam tak diam harini genaplah 5 tahun kehadiran Syaura Syauqina dalam hidup kitaorang...HAPPY BIRTHDAY SYAURA!!Muaahhss!

Serba sedikit tentang Syaura...Syaura slim je orangnya(15kg at this moment), bright girl, sayang adik sesangat, tapi penakut (takut tinggi, takut escalator, takut naik lif, takut orang yang tak dikenali as well), pemalu pon ada gak, pelokek kekadang (ikut angin)..kalu kat umah memang petah betul bercakap...tapi kat luar boleh berubah 180 degree..she is suffering eczema from 1 year old until now..tapi on and off and at this moment kulit dia dah sangt2 baik..tinggal sesikit je..

actually aku memang takde kenangan langsung pasal memori mengandung and melahirkan Syaura, tak pernah di tuliskan di mana2...sumanya ingat dalam kepala je..hopefully not too late to put it here (sementara ingatan fresh lagi!)

Syaura in the Womb

Aku kawin masa tahun akhir U (gatai no nak kawin cepat kan)...22 years old at that time..Oleh kerana masih belajar ada lagi setahun nak abis aku ingat takmo anak dulu..tapi Alhamdulillah rezeki cepat pulak..hehe..syukur...So 12 weeks after got married aku start mabuk2 ...mabuk teruk sampai berat aku jatuh 44kg (tinggi 163cm)...terseksa jiwa raga okiee..when hubby pon tak dok skali ngan aku.... tanggunglah sesorang..At the same time aku masih dapat teruskan research aku walaupon pregnant dengan jayanya..mengandungkan Syaura berat terakhir aku sarat was 60kg...perut pon kecik je..I decided to give birth at Malaysia...so lecturer bagi cuti 3 bulan..2 bulan sblom bersalin and sebulan after bersalin..expected due date was 25 November...sblom balik Mesia beria2 mintak surat kebenaran doktor utk naik kapal terbang.....tapi Alhamdulillah masa naik flight takde sape pon tegur pasal pregnant..hehehe...perut kecik kot..Dapatlah berpuasa di Malaysia and of course makan sedap2 apa2 yang diidamkan tak dapat masa kat Japan tu..Hubby? balik Malaysia 2 weeks..seminggu sebelum aku nya due date and seminggu selepas due date..

Melahirkan

Week ke 40 seminggu sblom melahirkan adalah bulan Ramadhan. mak aku dah sibuk suruh minum Air Selusuh. so tepat2 ada seminggu lagi bulan posa. Hubby dah balik Mesia..Seronok dapat posa sesama..so hari terakhir Ramadhan 2003 aku tak posa..hehe..tak larat le kononnya..orang kat umah suma sibuk2 masak utk raya nya esok...aku start sakit perut mcm nak berak je..tapi pi toilet tak pulak berak..gitulah on off sampai lepas asar...petang lepas asar aku dah balun makan ketupat dulu..(orang lain posa padahal)...lepas habis makan..aku mula rasa sakit kuat pastuh hilang setiap setengah jam..masa tu kan anak first so mcm jakun sikit..eh ni sakit apa ni..kekeke..masa orang buka posa aku dah tak lalu makan..sakit la katakan..tapi tak brapa nak kuat lagi..sengal pinggang..masih sakit lepas solat maghrib hubby kata lepas Isyak kita pi Spital..
Sblom gi spital sempat main mercun lada satu dua ketul, n bertolakla aku n hubby ke Hospital Kulai @ 9:00mlm..Malam raya orang bertakbir aku gi spital..lepas daftar and check bukaan jalan dah bukak 3 cm...terus masuk labour room...pukul 920..punyalah seriau dengar bilik sebelah Chinese tengah nak bersalin..punya bising.."ayo sakit ayo"..Kita dahla seriau dia menambahkan lagi seriau kita tuh..hubby tunggu luar...yelah spital kerajaan mana leh tunggu wife sakit..sakit makin kuat..around pukul brapa aku dah tak ingat nurse datang pecahkan air ketuban, and bgtau aku BABY DAH BERAK DALAM PERUT...so induce la..(nowadays Spital Kulai terus campak ke HSA kalu baby dah berak) syukur perjalanan bersalin aku dipermudahkan..sakit makin kuat..pukul 2:00am hubby dibenarkan masuk...BTW, lepas bersalin tuh baru my hub tau yang tempat dia menunggu aku tuh sebelah BILIK MAYAT..kekeke..so mulalah push push punya adegan pukul 2:10am..and ceplop pukul 2;20am 25 November 2003 Syaura dilahirkan ke dunia...Alhamdulillah dipermudahkan..sakit yang kuat cuma around 5 jam sahaja..dengan berat 2.9kg..

Masih fresh lagi dalam ingatan saat2 itu walaupon dah 5 tahun berlalu...Happy Birthday Syaura!

Kenangan Pahit

1) Bila aku kena marah dengan nurse sebab aku minum air selusuh seminggu sblom due..that nurse mentioned this "Lenkali kalu dah sakit mau bersalin baru minum air selusuh, u tengok skarang baby you dah berak dalam perut!"

2) Aku hanya dapat fully BF Syaura cuma sebulan sebab lepas sebulan aku terpaksa tinggalkan Syaura di Malaysia untuk habiskan study selama 3 bulan lagi...poor Syaura!



P/S: Nama Syaura tu amik bunyi Syawal (Syau) dan Ramadhan (Ra)so equal to SYAURA!Orang lain sibuk bertakbir malam raya dia sibuk nak keluar =D

Aren't they similar??

Monday, November 24, 2008

Nilah dua orang puteri aku, left side Syaura Syauqina @ 1 (4 years ago) , and right side Sufia Firzana @ nearly 1....dah adik beradik kan..somehow they look similar...especially at their smile..right?!!



BTW, as abi is complaining that none of his photo in my blog (actually have some only that he did not noticed huh), so I am so 'gabik' to put our family photo in this post..hihihi...

Penangan Pegaga~~

Tengahari tadi aku dok layan lunch kat luar....Actually tempat kerja aku nih hanya dibenarkan keluar sekiranya besertakan gate pass yang valid di sign oleh boss 'tersayang'... tapi aku alhamdulillah ngan buat muka tempe selalulah dapat keluar dengan pelbagai reason yang aku ciptakan...So lunch ngan hubby terchenta di Restoran Seri Selasih....perghh..memang sedap makan kat restoran ni sederet ngan Maybank Senai..kebiasaanya tengahari memang ramai orang and banyak pilihan lauk..

Tadi salah satu menu pilihan aku ialah KERABU PEGAGA! Aku pernah tau sebelum nih yang pegaga nih memang membanyakkan air susu tapi tak pernah la pulak try or saje2 pegi beli pegaga jadikan ulam untuk increase BM...tapi tadi macam sedap je rupa kerabu tu kan..tuh yang teringin nak cuba.. So this is the first time after bersalinkan Sufia makan pegaga...

So balik around pukul 1, solat zuhur and attend meeting (ke conduct meeting sebenarnya..hehe) pukul 230 was my second pumping session...wah sangat2 tidak sangka ye tuan2 dan puan2 kerana hasil pumping sangat menggalakkan di mana saya berjaya mendapat 5.5oz nearly 6oz sambil berfikir2 apa yang aku makan tadi yek....biasanya kalu dah petang cenggini 2nd session lak tuh hanya akan dapat 4 or 4.5oz le paling banyak pon..Oh Yes! Pegaga tengahari tadi mungkin! So ini membuktikan pegaga berkesan kat aku! Sesape yang belum try lagi boleh la cuba....Kalau lagi rajin buatlah Kerabu pegaga untuk menambahkan selera..=D

Ngempeng Part 2~~

Sunday, November 23, 2008

*Sufia kuat ngempeng yang sudah pandai beria2 smile depan kamera sambil menayangkan gigi barunya yang tumbuh jarang tuh..huhuhu,,jgn marah dik!!*

Setelah entry NGEMPENG aku satu ketika dahulu mendapat sambutan yang sangat hangat, di mana rupanya ramai orang2 bukan Jawa (malahan orang pantai timur) pon mengetahui maknanya! Fuh perkataan jawa yang sangat glemer adanya..hihihi...so tertarik nak menyambung kisah Ngempeng Part 2 in this entry...

Actually aku sangat tertarik ngan one of my blog's visitor (maybe new one =D), Masyitah (thanx for dropping by) yang meletakkan komen; quote [yang penting baby puas dengan bf wpun kdg2 tu cuma suka2 nak ngempeng,lepaskan rindu kat ibnya yang sibuk kerja] yang mana aku merasakan sangat2 logik dan relevan dan tidak terfikir sblom nih..hihihi...

Betul jugak kan! Lagi2 bila Sufia sedang reverse cycle yang ekstrem dan mengambil masa yang panjang untuk menyusu pada waktu malam, kemungkinan besar salah satu reasonnya ialah kerana Sufia sangat2 rindukan aku yang sibuk bekerja pada waktu siang dari pukul 8 sampai 630 petang...pastuh bila malam pulak balik2 dari kerja biasanya aku tak terus menyusukan Sufia sebab nenek seboleh2nya akan habiskan EBM yang aku tinggalkan sesambil tuh aku pon banyak urusan kerja umah lain yang nak diselesaikan..selain melayan Syaura dan Sufia main, layan Syaura buat homework lepas solat maghrib and makan malam kan...

So bila dah dapat peluang nak Ngempeng tuh yang sekali ngempeng Sufia pulun lama2...kalau nak diikutkan kita yang dewasa pon lenguh berada di kedudukan yang lama pada satu masa, maybe baby pon sama jugak..tapi nak lepaskan gian mengempeng punya pasal, sanggup ketepikan suma tuh...right..hihihi...walhal aku tak rasa pon dia mengempeng sebab lapar sebab kadang2 sampai terkeluar susu bila dah ngempeng lama sgt..maybe sebab dah overload kot...

Whatever it is to make sure both mummy and baby berasa selesa semasa menyusu and mengempeng tuh, bagi aku, aku akan setelkan suma urusan kerja umah cthnya gosok baju utk esok, solat isyak etc. at the same time mintak tolong hubby pegangkan Sufia so bila dalam keadaan mummy betul2 bersedia bolehlah baring dengan relaxnya utk ngempeng tu kan...so taddelah terpikir nak buat apa lepas nak ngempeng tuh..and biasanya kalu dah lama sgt mengempeng tuh dengan mummy sekali berlayar...saper yang tahan btol tak?kikiki...



Entry release tension

Friday, November 21, 2008

Selepas peristiwa tension @ hangin satu badan aku pada hari ini seperti YANG INI , aku telah memikirkan apa aku nak buat nak mengurangkan tension aku nih! Dengan harapan hilanglah tension or kuranglah tension adanya, aku telah menabahkan hati untuk menaiki timbang scrap di tempat kerja aku nih untuk melihat berat aku sekarang setelah berat aku naik mendadak selepas raya harituh daripada 4*kg pada bulan Ramdhan kepada 5*kg selepas Syawal telah naik hampir 5kg Okiee!! Itu semua akibat pemakanan tidak terkawal pada bulan Syawal di mana undangan open house yang bertimpa2 akhirnya menyebabkan aku hilang kawalan nafsu makan hihihi....Alhamdulillah hasilnya tidak menghampakan apabila berat aku seperti di bawah ini..hihi..

*Timbang scrap ini tidak ada titik perpuluhan di mana ia sangat bijak dalam perbundaran titik perpuluhan*

Entry menunjuk release tension ini adalah bertujuan untuk

1) mengabadikan pencapaian aku ini mana tau satu hari nanti aku tidak akan mencapai berat ini lagi..maka ini adalah sejarah @ memori

2) membuktikan bahawa aku berjaya menyusun balik jadual pemakanan aku seperti sebelum Syawal dan menunjukkan bahawa pemakanan tidak terkawal boleh menyebabkan berat badan kita ini naik mendadak

3) membuktikan bahawa breastfeeding membantu memudahkan lagi usaha menurunkan berat badan lagi2 bila Sufia reverse cycle yang ekstreem aku berasa sgt lapar pada pagi hari dan pembakaran kalori pada waktu malam sgt tinggi

4) supaya menjadi inspirasi kepada ibu2 yang ingin turunkan berat badan bahawa Insyaallah dengan mengatur jadual pemakanan kita dengan lebih baik dan tidak berlebih2an makan kita akan berjaya...hihi..

Sekian harap janganlah ada yang meluat dengan entry ini kerana saya hanya ingin mereleasekan tension saya dan berasa sangat murung di pagi hari selepas stock take tetapi sgt happy di petang hari..Happy weekend!

TAG dan AWARDS!


Dapat ini Awards dari Sayangibu, Ummilna and Mama Zety! Oh sungguh tak layak dan terharunya...Terima kasih banyak!Nak hadiahkan Award ini pada CT(szuraimah) dan Capt
Dan aku terima ini TAG daripada Capt
1) bekas kekasih saya adalah
xxx
2) saya sedang mendengar bunyi
Bunyi air-con
3) mungkin saya patut
berehat di rumah kerana hubby saya sedang bercuti menghabiskan AL
4) saya suka belajar
masak..
5) sahabat baik saya ialah
suma rakan2 blogger saya
6) saya tak paham
orang yang jeles ngan saya tak tentu pasal
7) saya kehilangan my
xxx
8) ramai yg berkata aku
tak hirau orang-->memang pon sbb aku sibuk ngan kerja aku sendiri..
9) makna nama saya ialah
telinga (mimi).. dlm japanese..hahaha..betul tak Kak Fid??
10) cinta tu adalah
kurniaan Ilahi yang tak ternilai dan tiada tolok gantinya
11) di suatu tempat
xxx
12) saya akan cuba
xxx
13) makna SELAMANYA
ialah forever?? hahahaha (tiru jawapan CAPT)
14) henpon saya...
Sony Ericsson Cyber Shot
15) saya paling meluat bila
tengok perempuan tergedik2 ngan hubby saya
16) bila saya bangun dr tidur
tgk Syaura, Sufia n hubby
17) party adalah tmpt
org berkompol.. mkn dan minum.. tupperware besday open hse.. semua layannnn (tiru jawapan Capt)
18) haiwan yg paling cute
kucing
19)Peringkat umo yg paling menyeronokkn
thn 2000-2003 (tinggal di luar negara, sedang asyik dilamun cinta dan hidup penuh cabaran)
20) hari ini saya rasa sgt tension
sebab macam post saya YANG INI
21) mlm ini saya akan
Main ngan sufira
22) saya btl2 inginkan percutian ke
Paris
23) bila tgk muka kt cermin pg tadi
apsal bintik hitam kat muka ni makin besar..janganlah tumbuh jeragat!hahaha
24) shopping kompleks
baik pegi ari weekdays.. weekend ramai org.. nyampahhh(tiru jawapan Capt)
25) makanan segera biasanya
xxx
26) ayat2 terakhir kata pd org
Terima kasih
27) nk pnjgkn tag ni?
MAMA ZETY
UMMILNA
SAYANGIBU

Post Lepas Geram!

Okeh harini aku ada Stock Take or Inventory Day! Aku taktaulah orang lain paham ke tak pasal Inventory Day nih tapi sape yang pernah kerja manufacturing site mungkin tau lah benda nih... Di mana pada harini ini kita akan menge'check' stok barang untuk setahun sama ada ia tally or not dengan system..OK bila nama aku naik untuk acara tahunan ini in charge untuk suma barang di bawah section aku...so I will be responsible untuk semua barang termasuk barang yang bukan in charge by me Okie..!!Walhal ada 2 lagi engineer LELAKI!!!Sorang tu engineer Japanese so Oklah maybe dia taktau pasal system ke apa2 reason lain..habis yang satu orang lagi tuh??! Yang lagi best aku dapat tau yang sorang nih pi hasut responsible person yang appoint nama letak nama aku...ih ih..ingat aku taktau ker..

Patutnya lelaki jadi la ketua untuk acara2 sebegini..dah la dia lagi tua pengalaman kerja 10thn..gaji lagi besar berbanding ngan aku yang baru setahun jagung..Tapi OKlah aku suka cabaran and aku berfikiran positif aku amik tanggungjawab nih...

Yang membuatkan aku geram, bila pagi2 lagi dia kata harini dia masuk lambat! Means kalu ada problem ngan barang yang dia in charge aku kena carik sampai jumpa and setelkan barang tuh...reason geram yang pertama...pastuh bila dah siap scan suma barang kiranya suma complete pukul 1045 tadi tetiba dia muncul...masuk kerja pukul 11..."Pukul brapa siap?"dia tanya aku...aku jawablah "1045"..."Oh! Tahun lepas pukul 1030 dah siap, tahun ni lambat sikit la yek!"(tahun lepas aku cuti maternity)..."apsal boleh lewat?!"....dia tanya aku...Ewah2 berasap la pulak aku mendengarnya....sudahla awak taknak amik tanggungjawab siap memperlekehkan kerja aku (aku taula aku pompuan, nak kata aku lembab ke??!!)takyahla nak banding2 kan pulak ngan tahun lepas....tapi aku dengan tenang reply...Oh scanner ada dua jek..."masa section lain tadi lambat so kitaorang yang last nih effect skalila"...Wah hangin satu badan...

Adakah ini salah satu agenda nak mengenakan aku?!!Ih ih ih..sabar jelah...

Ya Allah, mintak2la bos aku nampak segala tungkus lumus aku harini..geram3!!

Menebas E-mail~~

Thursday, November 20, 2008

Aku baru je lepas menebas email2 di mail box kerja nih....Itupon setelah berkali2 Mailbox Cleanup message berulang2 menjelmakan diri di skrin ketika aku membuka email...
Jangan tak percaya kerana saiznya ialah 1553489KB inipun setelah dibuang @ di tebas tadi..sblom tuh mestilah lagi besar dari angka yang disebutkan tadi.....adakah ini kecik atau besar? akupon tak sure..

tapi yang pasti memang banyak giler...mail..masa menebas tadi habis suma email2 tahun 2007 aku cantas tanpa mengira kepentingan(email 2007 pon aku simpan lagi okiee..)...Tapi kalu tetiba email tu diperlukan balik camne pulak ye? Ah...lantaklah haih...masih ada 103 email baru yang blom di baca termasuk junk email...adakah aku terlalu bz denga kerja or terlalu bz dengan blog..hihihi..sampai mengabaikan email2 yang patutnya kerap kali aku baca dan aku bersihkan ini..harus lebih effisyen selepas ini..

Tapi ini membuatkan aku terfikir lak..camne orang lain boleh urus email depa ngan jayanya..ihihih..harus belajar dengan mereka semua..

Aku Suka Cabaran~~

One of my favorite postings is of course about breastfeeding..di samping share benda yang sama ngan ibu2 yang BF dan ibu2 yang berminat nak BF, dapat jugak meningkatkan awareness di kalangan ibu2 gitu...ala2 nak jadi ahli WHO tapi tak jadik gitu..kekeke..

BF memang banyak cabaran! Tapi aku suka cabaran sebab aku rasa ngan cabaran tuh meningkatkan intelligence aku (ni untuk my case ye..), memikirkan solutions2 nya yang aku rasa agak bagus supaya otak2 aku lagi pantas berpikir di samping kena pikir masalah2 kerja lah..hehehe...

Aku nak memorikan cabaran aku BFing nih supaya menjadi sejarah di hari tua nanti yang of course aku akan rindui..hehehe..
Cabaran2nya:

1) Dimana aku merahsiakan 'My Secret Activity' from my boss dan menikus setiap kali nak pi simpan hasil perahan kat peti ais..yang ni aku taktau ler sejauh mana bertahan rahsia besar aku nih..sebab dah beberapa kali gakla ala2 nak terkantoi tapi masih di tahap safe zone lagi

2) BF in public..Setiap kali aktiviti2 berjalan yang agak lama melibatkan tempat kat mana aku nak BF anak aku nih...kekeke...biasanya aku memang kasi Sufia minum kenyang2 ler dalam kereta..tapi kalau dah lama sangat kat luar tuh sampai masa nak BF terpaksa la aku dengan pantasnya memikirkan kat mana nak susukan si kecik nih...Kalu dah terdesak sangt aku akan selamba toya je BF di khalayak ramai tapi of course cover baik punya, di balik hubby and di balik tudung..kihkih..tapi menarik gaklah kan...

3) Berperang dengan penyakit 'M' a.k.a malas nak pumping...aduhai dugaan yang nih agak besar gaklah....Kalu tiba masa malas tuh Ya Rabbi malas sungguh!!takde sape yang boleh tolong kecuali diri sendiri..biasanya penyakit tuh akan hilang bila EBM merundum gila2..kihkihkih...dah terhantuk baru nak tergadah..padan muka aku!

4) Ngempeng tahap ekstreem pada malam hari oleh Sufia..siang2 minum sikit..malam2 reverse cycle...sakit pinggang sakit bahu..satu malam lebih 10 kali rasanya bangun ngempeng..huhuhu..sabar jelah...tido pon kadang2 cukup tido kadang2 tak cukup langsung..kikiki..

5) Memikirkan apa lagi aku nak makan untuk tingkatkan kuantiti BM..hehe...yelah hasil perahan bukannya hari2 sama...kadang banyak tuh syok sakan...tapi bila sikit mulalah menggelabah..bukak My Reference kat tepi blog tuh..pi survey orang makan apa ek nak tingkatkan kuantiti BM..hehe..

Apalagi ek cabarannya..macam ada yang terlupa dan tertinggal...Nanti aku update later bila ingat..Anyone to share you all punya cabaran?!hehehe..silakan..

Pink Sisterhood's TAG~~


Thanks ealyie for sharing this tag with me!
And to all my fellow bloggers who read this message, please feel free to grab this tag, help spreading the breast cancer awareness. Thank you!
This one is all about breast cancer, which everyone knows is one of the most life-threatening diseases today. I’m doing my part in spreading awareness on breast cancer by sharing some scary yet so very true facts on breast cancer. Ladies, do take note!
* One in eight women or 12.6% of all women will get breast cancer in her lifetime.
* Breast cancer risk increases with age and every woman is at risk.
* Every 13 minutes a woman dies of breast cancer.
* Seventy-seven percent of women with breast cancer are over 50.
* Breast cancer is the leading cause of cancer death in women between the ages of 15 and 54, and the second cause of cancer death in women 55 to 74.
* Risks for breast cancer include a family history, atypical hyperplasia, early menstruation (before age 12), late menopause (after age 55), current use or use in the last ten years of oral contraceptives, and daily consumption of alcohol.
* Early detection of breast cancer, through monthly breast self-exam and particularly yearly mammography after age 40, offers the best chance for survival.
Above facts taken from Women’s Health Organisation Forum.
And now here is the tag and the rules:
1. Put the logo in your blog.
2. Add a link to the person who shared it with you.
3. Nominate at least 7 other blogs
4. Leave a message for your nominee on their blog.

Now my turn to tag...all my blog readers who want to put this logo and awareness in their blog! Thanks...
P/S: Mummy HnH aku copy bulat2 ayat kat blog ko nih sebab dah ada link blog Ealyie..hehehe...jangan mare ek...

TAG tulisan tangan~~

Wednesday, November 19, 2008




Alahai...kena pulak menjawab tag ni dgn tulisan tangan. Tulisan aku memang agak hodoh lelagi bila hari2 kerjanya menaip sahaja...zaman student dulu lawa sikit ler...Thanks to mama zeti sbb aku nih huhuhu...


1. Your name/username


2. Right handed and left handed


3. Favourite letter yang korang suka tulis


4. Least favourite letter to write


5. Write "the quick brown fox jumps over the lazy panda"

My Work Station TAG!!~~

Aku telah di tagged oleh Ealyie or Sis Ealyie about My Work Station..hehehe...
So seperti photo di bawah, this is my Work Station di mana aku membuat kerja2 yang memberikan aku gaji tetiap bulan dan kerja2 yang tidak memberikan aku gaji seperti blogging, googling, surfing etc.

*My work Station*

Okeh seperti yang boleh dilihat di situ...ada bunga telur di sebelah PC aku..yang mana memang sengaja aku letak kat situ..sebab kalu tetiba bos aku menjelma dari arah kiri susah nak nampak page yang aku tengah bukak tu kan...siap aku masih sempat nak mengalihkan ke page hal2 kerja lagi...Bunga2 telur tuh suma hasil koleksi "anak2 buah" aku yang kawin satu persatu sejak aku joined ini kampeni 2 tahun lepas...sebatang pen hasil hadiah bos kesayangan kat aku..beli dari Japan..jaga gila2 pen nih sebab tersangat benri (pen, pensil dalam 1)...botol air tupperware yang mana aku wajib habiskan satu botol tuh sblom habis kerja untuk mengekalkan air yang mencukupi dalam badan..dan juga losyen2 keperluan in case aku mengalami kekeringan tangan disebabkan air-con...
Ini pulak pandangan straight dari meja aku ke tempat "anak buah" bekerja...takde can lah depa nak mengular di mana aku akan jeling2 manja kat diaorang kalu depa sibuk mengular n kalu jeling2 tak jalan mulalah suara lantang aku berkumandang satu ofis ni heh..(tapi bos dia mengular takpe...)kihkihkih...

So aku nak bagi ini tag kepada
1) Mummy Hnh
2) CT (szuraimah)
3) Baid
4) Lia

Bukan apa aku cuma nak tengok je tempat kerja korang..hehehe...

P/S: Buat Fara, aku ada hutang satu TAG sama kamu tapi malulah nak buat itu TAG sebab kena amik gambar sendiri..harap di maafkan..hehehe...

Garang!!

Tuesday, November 18, 2008

Dulu masa kecik, kalu aku n/or adik2 aku buat hal kat umah orang, contohnya berebut mainan ke..mak aku jarang marah aku depan2 orang tuh tapi dia akan buat memek muka marah sambil jengil2kan bijik mata sambit tangan buat isyarat nak cubit tuh..pastuh mulut kumat kamit."cubit karang cubit karang!"..kekeke..kelakar bila ingatkan balik...la ni bila dah besar aku adik beradik make aksi mak aku dolu2 as a joke lah..mengekek kekek ketawa anak beranak...My mom sort of garang jugaklah..tapi jarang nak tunjukkan depan orang ramai...

Mmm..bila aku attend Parenting Course yang ni beberapa waktu dulu, memang dapat ilmu la kan yang tak perlu garang ngan anak but kena tegas....and jangan marah anak depan orang ramai..nanti anak malu...tapi theory tuh tak semudah yang di sangka tang implementation dia tuh..

Pikir2 balik aku nih kira garang jugaklah tang ngan anak, hehehe...especially kalau
1) Angin lokek dia datang bila ada tetamu datang umah, berebut mainan ngan anak tetamu..walhal kalu kat umah dia tak heran pon ngan mainan dia tuh...
2) Time mengajar dia especially part menulis, kalu dua tiga kali ajar tulisan dok terbalik lagi..mulalah aku rasa hangin satu badan..tu yang asyik nak tinggi suara je bila ajar Syaura..(kompem takleh jadi cikgu..ehhe!)
3) Dulu masa awal Syaura taknak gi sekolah, dah seminggu gak buat perangai dah tak makan ngan pujuk mulalah hangin satu badan kiranya aku paksa dia gak pi sekolah...tang mulut nih membebel2 marahkan Syaura..hehe..sian dia..
(aksi marah suma kepada Syuara sbb Sufia kecik lg)

Harusnya jadi parents ni kena lebih sabar ye tak?!! Aku nih nak kena didik diri jadi sabar gak ngan kerenah anak2 walaupun kadang kala tu tercabar gak! So u all cemne ek ngan anak2? Ada tak experience macam aku nih..ke aku jer garang macam nih..kekek.. Or kalu ada ilmu nak share untuk kurangkan garang..silalah..:)

Tiada Lagi Air Mata~~

*Dari kiri Auntie Enni, Ummi, Syaura, Abi n Auntie Arnie (photo ihsan by Auntie Arnie)*

Ingat tak kisah sedih aku YANG INI, yang mana aku aku meninggalkan Syaura 3 bulan setelah melahirkannya semasa umurnya sebulan..hehehe...sorrilah kerana telah menyebabkan beberapa orang mommies mengalirkan air mata..tapi memang sedih pon....umi Syaura ni pon bengkak mata sampai beberapa hari gakla selepas perpisahan tu kan baru boleh nak redha aka menerima takdir perpisahan tu....
So berakhirnya tempoh 3 bulan tuh bila aku dah berjaya menggenggam segulung ijazah and balik secara beramai2 satu trip yang sama2 pegi ke Japan belajar di KLIA pada bulan April 2004. As per photo di atas, Ihsan dari Aunti Arnie @ Mummy Hnh seronok sungguh kan setelah tak jumpa pengarang jiwa selama 3 bulan n TIADA LAGI AIR MATA waktu tuh...sebab seronok sesangat nak jumpa Syaura...balik2 dia dah besar ler kan..4 bulan nak masuk 5 bulan..
tapi yang sedihnya bila Syaura seakan2 merajuk tau...aku n hubby buat lawak bagai nak rak agah2 dia, dia boleh turn sama turn sini taknak pandang pon muka kitaorang...tapi lepas seminggu barulah dia OK..budak kecik pon boleh rasa OK yang dia kena tinggal ngan umminya..hehehe...Alhamdulillah aku berjaya menghadapinya..aku pon tak sangka aku segagah ittew....Bila Syaura dah besar nanti aku nak crita kat dia and said this."Kakak, nilah pengorbanan kakak pada ummi dulu, kakak redha je kena tinggal ngan ummi sampai ummi berjaya genggam ijazah..Ummi sayang kakak!".....
P/S: Thanx to auntie Arnie atas ihsan gambar ni..sayang ko..!:)

Kenapa mesti sedih?

Monday, November 17, 2008

Aku bz giler harini..tapi nak gak buat entry seketul...Semalam tengok Melodi Asyraf and Bunga Cinta penyanyi Indon tuh berkahwin..baguslah kan setelah segala macam kontroversi.. Yang tertariknya aku pada wedding ceremony diaorang part Bunga menangis selepas selamat diijabkabulkan tuh...

Aku ingat2 balik dulu masa aku selamat diijabkabulkan tu pon aku menangis jugak..Kenapa mesti sedih ek? kekeke..Lagi2 part bila ayah aku taklik(word ini diingatkan oleh Cik Yan)..." Dengan ini saya melepaskan tanggungjawab saya terhadap anak perempuan saya kepada suaminya bla bla bla..."..(kalu nikah kat Johor ada baca2 gini..ada kertas jurunikah sediakan untuk bapa baca)...perghh terus sayu giler rasa...terasa macam ayah aku tak sayang aku lagi....Patutnya kita happy2 la kan..dah selamat nikah..itu yang diidam2kan selama ini..Luntur make-up..nasib baik still dapat control tak teresak2..sikit2 je gitu...

Tapi aku perasan ramai gak yang menangis waktu nikah..nak share perasannya??Tapi ada gak yang tak nangis pon....u all camne?hehehe...

Why I failed to BF Syaura longer~~

Sunday, November 16, 2008


Kisah ni mengimbas peristiwa hampir 5 tahun lepas. Aku bernikah pada tahun akhir belajar kat U. Wedding ceremony kat Malaysia agak besar besaran. Yelah anak sulung kan...tempel seketul gambar sikit buat kenangan. hehe...still teringat one of my uncle said" Hah nanti balik kalu bawak anak bawak ijazah skali"...thanks to my uncle atas ingatan itu..

aku masih belajar, kalu boleh memang nak habiskan study baru pikir pasal anak...tapi bila dah terpregnant of course happy..(teringat how me and hubby terjerit2 kegirangan bila urine test showed double line hehe..)..bunting pelamin lagi! yang tak bestnya terpaksa pikir camne nak habiskan study n handle anak sekali...




Syaura new born

Bersalinkan Syaura, I had 4 months more to complete my degree, aku masih bercuti sebulan selepas melahirkan. And aku terpaksa balik ke Malaysia untuk melahirkan sebab timing masa tuh raya...my mom prefer me to go back home to gave birth to Syaura..Bermulalah cabarannya bila we decided to left Syaura at Malaysia until we complete our study for three months more..

Selamat melahirkan Syaura, betapa nikmatnya dapat BF Syaura kali pertama walaupon susu tak keluar....Aku tau aku akan tinggalkan Syaura dalam keadaan dia masih memerlukan aku, masih memerlukan air susu seorang ibu...aku bertekad nak exclusively BF her for full one month yang ada..Tuhan aje yang tau betapa sayunya hati aku setiap kali tengok kesunnguhannya menghisap waktu tu...biarlah susuan selama sebulan tuh jadi pengikat kasih antara aku and dia walaupon aku takkan berada di sisi dia untuk 3 bulan selepas itu..

Alhamdulillh aku berjaya exclusively BF her for one months and 2,3 hari sblom aku nak berangkat ke Japan aku dah mula ajar Syaura hisap FM ikut botol...When the time comes, aku berangkat balik ke Japan penerbangan dari Airport Senai ke KLIA..Aku bawak sepasang baju baby Syaura yang telah dipakai buat pengubat rindu..Air susu terakhir buat Syaura masa perjalanan dr rumah ke airport Senai...merebes2 airmata bersama2 dgn mengalirnya air susu terakhir utk Syaura..bila tiba masa boarding, aku cium Syaura sepuas2nya and serahkan pada my mom....sedihnya sayunya memang dah tak terkata...Bukan aku je yang menangis tapi family yang menghantar pon suma menangis sama...bukan sebab sedih berpisah ngan aku tapi sayu menyaksikan perpisahan bayi yang masih merah yang masih mengharapkan air susu ibunya yang masih memerlukan ibunya terpaksa berpisah macam tuh aje...


Dalam flight B engorged badly sebab dah tiba masa untuk menyusukan Syaura. Air mata aku memang merebes laju je...sampai Narita hubby sambut aku menangis sepuas2nya..dah tak peduli orang sekeliling..lagi menyedihkan bila aku telefon Malaysia my mom said this"Kesiannya Syaura long, serba tak kena dia harini, meragam taknak minum susu, macam tau2 aje umminya dah takde ngan dia..mintak2 esok eloklah dia"...


Balik Malaysia 3 months later, air susu dah kering..kalaulah aku ada ilmu BF waktu tuh mesti aku dah carik pil yang boleh produce susu balik...akan aku usahakan untuk BF Syaura balik..sebab tuh la kan takde peluang untuk BF Syaura semula....


InsyaAllah anak2 seterusnya akan aku usahakan untuk fully BF sekurang2 nya sampai 2 tahun..sebab aku dah rasa bertapa nikmatnya dapat menyusukan dan ikatan kasih sayang antara aku and Syaura walaupon hanya sebulan...
Note: Perpisahan dengan anak itu memang memeritkan

'Kayu' IT; budak baru belajar~

Thursday, November 13, 2008

Photo arrangement by Shutterfly Studio

Photo Arrangement by Photo Scape


Slalu menjengah ke blog Baid , sungguh kreatif dengan susunan gambar! Comel sungguh! Dek kerana aku yang 'kayu' IT nih punyalah bagai nak rak pikir camne nak buat gambar susun macam itu...Then, tanya direct jelah kat Baid kan. Rupanya pakai software SHUTTERFLY STUDIO...download free je dari internet! Ada sesape berminat nak cuba, leh try download kat SINI .


Buat Mama yang PM me and tanya how aku susun gambar Sufia bertatih ni, dulu aku pakai Photo Scape...sekarang aku rasa Shutterfly Studio ni lagi best sebab siap boleh tulis lagi kat photo tuh kan...


Hehe..bagi sesape yang terror IT nak share software photo editor yang best2 mehla share...aku ni memang budak baru belajar! Byk sungguh yang aku taktau..Bagi sesape yang lebih kurang mcm aku ni, shutterfly nih not bad babe!Boleh susun gambar anak2 cantek2! Sekadar berkongsi dengan suma..
P/S: Special thanks to Baid! Sayang ko..hehehe..=D


Homemade Laksa Johor~~

* Gambar hiasan*
Sebenarnya rentetan daripada umah terbuka hari raya baru2 nih..ada dua, tiga umah yang hidangkan LAKSA JOHOR.. lama sungguh tak makan laksa johor ni kan..sedap pulak makan yang dah siap terhidang tuh! Pernah tengok or makan Laksa Johor tak? Laksa Johor ni takdelah se GLAMOUR Laksa Asam Penang tu kan...yang tu dah terkenal seantero Malaysia..aku tak sure lah kalu orang2 luar Johor tau tak Laksa Johor nih..


Tetiba last weekend ni teringin sangat le nak makan Laksa Johor ni...Aku dari dulu lagi TAK PERNAH masak Laksa Johor sebab mind-set aku kata masak Laksa Johor ni susah...abistuh takkan nak pegi beli lak kan dah tetiba tringin nak makan..then mak aku suggestkan masak jelah kat umah...Hubby, dia lagilah tak pernah nampak laksa johor kalu tak kawin ngan aku katanya..hehehe...dan tak pernah jugak nak cuba makan..LANGSUNG!


Then Ahad harituh try ler masak. Sabtu Ahad my mom memang cuti habis, berpulun le aku menyiapkannya...naseb baik ada adik aku tolong setelkan part potong2 timun, bawang, togeh.. Sesambil tuh aku dok pikir camne lak nak tarik perhatian hubby aku untuk makan "benda" nih..so aku suruh dia take part dalam proses memasaknya..Hubby buat sambal belacan..hehehe..
Dah siap suma, lunch time makan beramai2 sekeluarga (tu yang bertambah selera), not bad lah... hubby aku sebab dia buat sambal belacan so dia yoyooo sikitlah makan (tambah dua kali)..
So saje letak sini mana tau lain kali aku nak masak lagi, senang boleh refer sini je..
Timun hirisan, bawang hirisan, togeh, daun pudina, sambal belacan, spaghetti direbus
Kuahnya (anggaran utk family yang besar)
rebus 15ekor ikan kembung
bawang merah 7 ulas
sedikit halia
sedikit lengkuas
sesikit kunyit hidup
segenggam udang kering
cili boh (anggaran nak pedas ke tak)
5 sudu serbuk kari
2 batang serai dititik
air rebusan ikan
2 mangkuk santan
kerisik 3 sudu
Caranya2
Blender isi ikan kembung yang telah direbus sampai hancur. letak tepi. Tumis bahan2 yang telah diblender, sampai naik minyak, masukkan santan cair, serai, tunggu sampai mendidih, masukkan isi ikan, air rebusan ikan, pastuh santan pekat..jangan lupa garam dan gula secukup rasa..pastuh biarkan api kecik last sekali masukkan kerisik sampai kuah naik minyak.. yummy!

Menggigil gigil berjalan

Wednesday, November 12, 2008

Akhirnya dapat gak Sufia berjalan sendiri tanpa support walaupon menggigil2 gittew!!kekeke..memang main ngelat ye tuan2 dan puan2 kerana dia langsung tidak merangkak dan tidak mengesot...meniarap skip skip dan berjalan...hehehe...Ini hasil usaha kerasnya berlatih berjalan dgn bersungguh2 selama 2minggu yang mana umi, abi, mengalami sedikit sakit pinggang akibat kesungguhannya itu..

Owhh tak lupa suara latar kakaknya yang begitu excited melihat adiknya berjalan..hehe..

BTW, camne2 po masih tak berjaya nak menegakkan gambar nih..naik teleng tengok gambar terbalik nih..kukuikui..

Data Loss

'Data' yang dimaksudkan di title di atas adalah tentang photo2 softcopy diambil dari digital camera dan yang disimpan di dalam computer drive. Hehe...aku start guna digital camera ni actually sejak beberapa tahun lalu masa aku zaman student kat Japan dolu2 kan..Teringat first digital camera aku beli was used digicam 1.3 megapixel FujiFilm..zaman tuh pakai 1.3 Megapixel amik gambar pon dah lawa sangat dah tu..kekeke..kelakar pulak mengenangkannya...La ni camera handset pon dah cecah 8.0 megapixel kan...lepas tuh rosak beli baru...Kalini brand new punya 4.0 Megapixel...Casio..and then next Pentax...and yang tengah pakai sekarang nih patah balik ke Casio..hehehe... Aku memang suka betol amik gambar guna digicam sebab sangt2 mudah nak digunakan, boleh amik gambar byk2 kali n padam gambar2 tak jadi..senang data terus masuk dalam PC, terus boleh upload di mana2 web (frenster, blog, fotopages ect.)

tapi tulah masalahnya bila tang save photo2 nih dalam com dah beberapa kali data tuh suma hilang..sedey taww..

1) Data dari first camera aku tuh suma gambar2 aku kat Japan, masa ngah study, sakan berjalan2...hilang camtuh je bila computer hubby direndam dalam banjir teruk yang melanda Johor 2 tahun lepas..nasib baik ada print sikit2..ada gak kenangan..and nasib baik aku lambat pakai digicam..bila dah tahun akhir tuh baru ada...so gambar2 2 tahun sblom tuh suma camera biasa so banyaklah printed photo....Alhamdulillah ada gak gambar nak di tengok kenangan kat Japan dulu.

2) Gambar Syaura dari 1 hari hingga 7 bulan, simpan dalam notebook, hilang camtuh je bila rumah aku kat BBN, Nilai dipecah masuk oleh perompak durjana...bukan je notebook hilang..ngan digicam sekali disebatnya...Gambar new born Syaura suma hilang woo woo..sedih betul!

3) Case terbaru, gambar Sufia dari 3bulan hingga 5 bulan simpan dalam computer aku(beli masa zaman belajar dulu), hard disc failure ntah apa benda ntah(aku yang kayu tang IT nih), computer kena re-format balik..hilang wooo....nasib baik ada simpan dalam handphone so takdelah ralat sangat...

So sekarang nih dah amik iktibar
1) Back-up data gambar dalam CD, tapi tak convenient lah sebab gambr banyak sgt, size sanagt besar, so banyak sanagt CD and susah nak control..takut gak kalu banjir balik CD2 tuh suma hilang, hilanglah lagi data2 ku ittew..

2) Update sberapa kerap fotopages supaya kalu gambar2 tuh hilang pon ada back-up lagi..Tupon slalu tak sempat sebab lambat ler dia nak upload gambar slalu malas nak layan..;(

3) Tengah pikir lagi camne ek cara terbaik nak simpan gambar2 nih...ralat sungguh kalu hilang lagi...You all simpan camne ek gambar2 tu suma?

Takmo minum susu??!

Tuesday, November 11, 2008

Rutin harian, lepas balik kerja aku mesti pegi simpan EBM hasil pumping kat tempat keja dalam fridge dulu and check back quantity EBM yang left out after seharian tinggalkan Sufia ...Biasanya tinggalkan fresh EBM 12~15oz and tengok balance dia sama ada nak letak suma hasil pumping kat tempat kerja kat fridge bawah or nak letak atas as frozen EBM...Oleh kerana sejak2 akhir2 ini anak daraku ittew tak brapa nak minum sgt so hari2 letak fresh EBM kat bawah je mencukupi untuk dia minum esok..

Tapi aku sungguh terkejut semalam okiee...aku tinggalkan 12oz..3 botol times 4 oz...masa aku balik tuh nenek tengah nyusukan Sufia (dalam tu ada 4oz) and ada sebotol lagi 4oz left out dalam fridge..Tu suma fresh EBM yang aku perah hari Jumaat and aku tak jadikan frozen EBM pon... Maknanya Sufia cuma minum 4oz sahaje OKiee..Dan lagi menambahkan kegeraman bila dia nampak aku dia stop menyusu yang kat dalam botol tuh and ajak aku tatih..takmo minum..grr.. so that 4 oz terpaksa la buang macam tu aje...Adooii...takmo minum pulak...

Aku mengandaikan reason2 dia takmo minum as below:

1) Maybe fresh EBM tuh tak sedap kot sebab dah dari hari Jumaat (tapi dolu2 Ok lak dia minum)
2) Nak kena tukar teats baru kot yang flow lebih laju
3) Maybe Sufia mula bertukar ke reverse cycle yang ekstremm di mana sangat3 kurang minum di waktu siang and concentrate di waktu malam hari
4) Maybe Sufia dah kureng ngan bottle feed, dia nak direct feeding je..
5) Susu tak sedap ke..(tapi takde perbezaan pon umi dia ni dari segi pemakanan)
6) Nak beralih bulan

7) Pernah dengar juga kalu baby dah setahun ke atas baby can wait until mummy dia balik kerja baru minum susu..ehhe..ye ke ek? tak sure yang ni..
8) ....??

Aku pon dah takde idea kenapa tiba2 jadi kurang minum...Alamak agak risau jugak ye tuan2 dan puan2 sebab tak brapa lama lagi ada check-up utk setahun takut berat sufia tak brapa nak naik...So petang nih aku nak monitor adakah Sufia masih minum 4oz saje sebab aku dah clear suma EBM hari Jumaat, tinggal yang fresh semalam je..(Mintak2 dia minum kembali normal)Apa crita pulak ngan stok frozen EBM aku yang tak gerak2 kat atas tu woo woo...

Cabaran Mencuci CD (Cloth Diaper)~~

Monday, November 10, 2008


Lama tak update pasal my CDing activity for my Little Sufia...As per my update some times ago, I had failed my fully CDing mission. Jadinya cuma CDing her on night time and weekend jelah..tu je yang termampu! (alah sedeynya). Day by day i feel more excitement for this activity....hehe..cuma ada perubahan dalam aktiviti mencucinya..lebih mencabar lebih menduga keimanan dan ketabahan..keke..

Ingat tak pasal masalah constipation aka sembelit Sufia tuh! Memang kesian sangat2..negative sidenya time dia nak yayak tulah...susah kan..(Alhamdulillah bila dia dah semakin elok) Positive side nya masa utk ummi dia cuci CD lah kalu Sufia terpoo poo dalam CD...sebab stool dia a bit keras so memang sangat2 senang..Cuma buang je stool kat lubang toilet and then flush..kat CD pon cuma lekat sikit2 jelah..abi pon rajin tolong buang kan..Kalu time nenek lagi best, siap kalu nampak Sufia nak poo poo tengah pakai CD, nanti nenek cepat2 bukak and tukar dispo diaper.."Kesian ummi nak basuh" katanya..

Tapi sekarang, ummi of course ler sangt2 happy bila sembelit Sufia dah makin OK..negative sidenya ummi kena lebih menabahkan hati waktu mencuci CD Sufia kalu poo poo...hehehe...sesape yang tengah makan better jgn baca karang tak selera lak...bila stool sgt2 cair and penuh satu CD tuh dengan bau yang harum semerbak...abi pon surrender bab nak membasuh CD tu kan...CDing mommies mesti memahami nya...kekeke..

So apa yang aku buat di waktu2 nak mencuci tuh
1) Tabahkan hati
2) Kuatkan semangat
3) Tahan nafas
4) Jirus CD ngan air yang mengalir di lubang toilet
5) Terpaksa menggenyeh both insert and pocketnya sampai warna kekuningan hilang
6) Kalu susah tanggal pakai sabun TOP sikit..
7) Bila dah siap bolehlah bernafas kembali normal..kekeke..
8) Anyone any other tips??

Buat beberapa ketika selepas mencuci CD kena poo aku takleh makan ler (macam tak selera konon) sebab harumannya tuh masih 'terngiang2' gitu kan..So this is the real cabaran nak jadi join CDing mommies club...Buat mommy yang baru nak mencuba tuh janganlah takut lak...This is the real excitement..nanti kalu dah diaperless dah tak merasa dah..kekeke...Chaiyok CDing mommies!!

First step without support~~

Sunday, November 9, 2008

Her first step without support @ 11 months 1 week old *yeay!*. Please just ignore the mess of her hair.

Masyemm~~

Sufia belajar berjalan, bukan Sufia je peluh. Umi pon berpeluh sekali..panaaasss!!

Sufia, memang kuat berpeluh! Tak pernah tersangka okiee sebab masa baru2 lahir dulu lain pesennya...Dulu, masa 1~3bulan memang asyik berselimut berselibung je kerjanya..sebabnya takleh lepa sikit...terselak je selimut sikit2 tersedu..sikit2 tersedu...sejuk ke ek?! Mmmm taktaulah..tapi memang kronik...kalu bawak masuk kawasan berair-con (monthly check-up contohnya) memang siaplah dengan baju lengan panjang, selimut, topi..sumalah kena pakai..kalu tak sedu jugaklah jawabnya....Yang lawaknya siang2 hari pon kena berselimut segala..sebab masalah sedu nya yang agak kronik ittew...ubatnya cuma bagi nenen jelah kan..abih kalu dah kerap sgt nenek naik muntah pulak sebab overload..cuma kalu memang cuaca betul2 panas baru dia nampak berpeluh2 hehe...

Macam ginilah berselimut hari2 masa new born dulu

Tapi tak disangka2 lepas je umur 3 bulan Sufia tukar pesen baru lak...KUAT PELUH!Sungguh! Masuk kereta (air-con)..orang lain sejuk dia berpeluh, malam hari orang semua berselimut pon dia berpeluh. kalau tengahari usah nak cerita lah...Dahla tuh, area kepala dulu yang basah bagai nak rak..kekeke...lencun habis suma rambut2...kalau pakai cadar kaler gelap memang berbentukla bulat basah kat area kepala tuh nampak kat cadar..time paling kuat dia berpeluh of course kalu tengahari and then tengah nenen....kekadang tuh lawak jugak mengenangkannnya ...kipas kat bilik aku ada 2 okiee...melayankan peluh si Sufia nih...ruam pon rajinlah menyinggah kat badan dia...

So apa yang aku terpaksa buat, selain memakaikan baju yang serap peluh siang hari mesti pakai baju pendek2 je biar masuk angin..malam hari no selimut for her..kalu memang dah sejuk sangat (hujan etc) baru pakaikan..tu pon dia berpeluh gak..kekeke...

So bangun pagi cuba cium Sufia..huhu..memang MASYEMM! Masam boleh tahan...tapi tulah kan masam baby nih, macammana masam pun suka je kita nak menciumnya..hehe...makin rasa nak cium dia berkali2..kekadang tuh boleh rindu lak bau masam Sufia..kihkihkih...Adik, biarpon adik kuat peluh and masam ummi tetap sayang adik..OK!=D

Tuntut!

Friday, November 7, 2008

Recently, aku notice kalu nak berjanji ngan Syaura kena sertakan with it's terms and conditions..Sudahla tuh kalu janji pepagi satu hari dituntutnya...dari pagi sampai ke petang dia akan menyebutnya huhuhu...

Ada satu case baru2 nih...
Pagi tuh lepas mandi suma aku n hubby ada janji ngan dia..."Kakak (Syaura), petang nih, lepas mandi kita pegi Taman Mainan Ok!"...Then she repeat, "Ummi, lepas mandi nanti kita gi taman mainan ek?".."Aah, petang nih lepas mandi kita gi taman mainan"...sejam kemudian..ulang lagi soklan yang sama...aduhai jenuhnya nak manjawab...pukul 2ptg ulang lagi soklan yang sama...

Nak dijadikan cerita pukul 4 dah dekat time mandi tuh (mandi pukul 5) kat luar punyalah gelap....kilat sabung menyabung...dalam hati kata..alamak dah janji ngan Syaura nak gi taman..kalu tak reda gak hujan nih takleh nak gi...rupanya sampai ke petang hujan lebat tak berhenti..aku diamkan aje dengan harapan Syaura lupa janji aku pagi tadi..Oh tidak! lepas jek mandi.."Ummi, kata nak pegi taman"..so aku pon yoyoooo lah memujuk "Kakak kat luar tuh hujan, kita takleh pegi taman, nanti kita basah"...dengan harapan dia paham...2,3 minit lepas tuh dia ulang lagi..."Ummi, tadi ummi kata nak pegi taman"...aduhai aku terangkan balik..tak lama lepas tuh bolehla pulak berair bijik mata anakku ittew..huhu...

Lepas peristiwa itu, aku dah amik iktibar kalu nak berjanji...ayatnya jadi la panjang sikit.."Kakak, petang nih, lepas mandi, kalu tak hujan, takde kilat dentum2, baru kita pegi taman OK, kalu tak nanti kita basah"...and aku noticed kalu aku bagi terms and conditions macam gitu baru dia boleh terima kalu tak jadi pegi..siap dia lak cakap.."Ummi, kat luar tu hujan kita tak boleh pegi taman kan nanti kita basah"...huhu... Jangan main2 okiee berjanji dengan si kecik...=D

Korang suka tak??~~

Aku suka kata2 kat bawah ni..setiap kali aku baca alwaizz rasa sayu je hati..taktau nape...
Betapa berharganya nilai diri seorang wanita(isteri) tu di sisi lelaki(suami)...
kan kan kan....


Sesungguhnya wanita dijadikan daripada rusuk kiri lelaki.
Bukan dicipta dari kepala ke kaki, juga bukan dari tapak kaki.
Dicipta dari sebelah rusuk kiri lelaki supaya dia hampir kepada kamu(lelaki) ,
lengan lelaki dicipta untuk melindungi,
dekat dengan hati lelaki untuk disayangi.

Woman was made from the rib of man,
She was not created from his head to top him,
Nor from his feet to be stepped upon,
She was made from his side to be close to him,
From beneath his arm to be protected by him,
Near his heart to be loved by him.

P/S: Teringat semalam kat MHI, kes 5 orang abang rogol adik kandung sendiri secara berterusan sampai 5 tahun....dimana konsep melindungi di situ..hmm..

Mata Gajah!!

Thursday, November 6, 2008

Mmm..harini dah masuk hari keempat aku kena Mouth Ulcer!! Sakitnya tuhan ajer yang tau... Sebab kena benda nilah, nak makan sakit, nak bercakap sakit, nak senyum pun sakit sebab dia kena betul2 kat gusi sebelah atas...GUSI Okiee!! Sakit woo!! 'Benda ni" membuatkan aku hilang mood taww..dah 4 hari dah rasa macam nak ngamuk jer...Ini ulcer dah menyebabkan kelenjar sebelah kanan aku pon dah bengkak..

Hari first letak marjerin (atas nasihat doktor pakar tak bertauliah My Mom)....Uwaa esoknya makin mengembang lak ulcer tuh...hari kedua letak lagi ngan harapan nanti dia mengecut..But..not at all...Hari ketiga dah tak tahan aku suruh 'anak buah' gi mintak ubat ulcer kat klinik panel..dapatlah kan.. MUCO-AID LIQUID nama dia..bila letak kat tempat tuh memula pedih tapi pas tuh aku rasa kebas...OKlah kalu nak makan tak pedih..tapi blom elok lagi sampai harini..kelenjar kat leher ni pulak sama naik...Hubby aku dah habaq dah suruh kumuh air garam...Aku yang tak sanggup..mesti berair bijik mata...tapi kalu tak elok gak ni mlm ni jugak aku nak kumuh air garam...woo woo..

ingat nak letak sikit gambo mata ikan kat gusi aku nih...aku pon tak sanggup nak bukak mulut...pedih dan besar..Ni kan bukan dah 'mata ikan' aku rasa..tapi "MATA GAJAH!!"... woo woo

Ngempeng~~

Wednesday, November 5, 2008

Okeh! Ngempeng adalah perkataan jawa kedua yang aku perkenalkan di blog aku ini selepas perketaan bocah yang diperkenalkan beberapa waktu dulu...In fact aku rasa even bukan org jawa pon tau pasal word ni and meaning dia..maksudnya ialah (kalu aku tak salah la ye) nenen lama2 asyik gayut je kat mak dia..hehehe..atau ada sesape nak bagi maksud words ni yang lebih mudah paham?

Saje lah nak crita nih...dulu anak tak bangun night feeding dok risau kan..kebengkakan melanda..sibuk tanya sana sini kenapa anak aku ni cuma nenen sekali je malam2..sampai umur dia 5,6 bulan...pastuh lepas 6 bulan tuh Oklah Sufia dah start bangun malam....normal la kan..siang minum dari 12oz~15oz... aku pon tak brapa nak perasan sangat brapa kali dia bangun brapa kali dia minum susu whatsoever yang aku rasa takdelah bengkak ke apa...Ok jelah..

La ni...sudah tukar patern woo...Kuat NGEMPENG!!! Sblom tido mesti nak ngempeng lama...mata dah pejam pon dok nyot nyot..gak..cuba ganti ngan pacifier..meraung...nak ngempeng gak..last2 ngan aku tetido...aku pon taktau brapa lama dia ngempeng...malam pon sama....dah bangun nenen pastuh bukan sekejap2 ngempeng lama... ah kalu malam hari tuh aku layan tido ajelah...tapi...bangun pagi mesti sakit pinggang..kalu tak sakit pinggang, sakit bahu...huhuhu...aku suspect aku berada pada satu2 posisi terlalu lama nih...kes ngempeng Sufia la nih..memang dia tengah reverse cycle..kronik! siang 8oz~12oz je dia minum... Fresh milk tinggal suma berbaki..

Bukan malam je dia ngempeng siang pon ala2 nak ngempeng jugak kalu tak takmo tido..Ah sudah! Nenek dah pening kepala..last2 neneknya letak botol susu berisi EBM dalam buai, alas tuala sambil enjut..pacifier memang tak lakulah...kalu EBM dalam botol dah habis tapi dia blum tido terpaksala nenek hangatkan EBM lain..huhuhu...kesian nenek dia..

Aku punya letih ngan kes ngempeng nih, dah beberapa malam Sufia bangun nak nenen aku tak terjaga...Hubby dok kejut...ntah2 si Sufia dah nangis lama..kekeke..bagai irama suara dia menangis tuh makin sedap aku tido..

Takpelah nak oii...! Umi ikutkan ajelah...kang kalu dia dah tak BF karang aku lak rindu ngan saat2 camni kan...hehehe..

Sweet November;Advice pleassee~~

Tuesday, November 4, 2008

Bulan November memang betul2 meaningful kat aku sebab both of my daughters born on November..ahaks! For Syaura Syauqina was born on 25th November 2003...pukul 2;20pagi 2.9kg @ Hospital Kulai and Sufia Firzana was born on 26th November 2007 pukul 5:45pagi 3.17kg also @ Hospital Kulai...(terlewat beberapa jam je..kalu tak dah sama birthday ngan kakak dia)..Of course ler November memang ditunggu2 sebab its their BIRTHDAY and maksudnya diaorang semakin besar (n aku semakin tua)..hehehe...

So ingatkan nak buat small birthday party of course on the weekend (their birthdays on weekdays) but my near cousin is getting married on that day so dia dah booked awal2...so tak dapatlah nak wat maybe bagi birthday present kat diaorang je....and jalan2 makan kat luar kot..;)

Mengimbas kenangan birthday present utk Syaura:

1 thn: Dapat hadiah kereta (manual) yang tolak2 pakai kaki tuh kaler putih (ehhe!)
2 thn: Dapat hadiah basikal yang kayuh kat tayar tuh
3 thn: Cannot recall la beli apa utk Syaura (tanda2 semakin tua nih..)
4 thn: Computer (game?) yang type huruf and then boleh kluar pronounciation dia tuh...boleh kira learning computer gakla..

Pikir2 balik sungguh tak kreatif nya umi ngan abi dia pilih hadiah..tahun ni dah mati kutu dah nak beli hadiah apa?

So friends nak mintak advise nih, nak belikan apa utk anakku yang dua orang tuh??Please advise...

Syaura 5th birthday present: ??
Sufia 1st birthday present: ??


Frendzz...Thanks for the opinion!!;) Summary nya ialah belikan hadiah berunsurkan education and entertainment..InsyaAllah dah boleh try survey2 nih...thanks agaiinn!!!

Cemburu!

Frankly speaking, aku macam ala2 kurang kerja sebab machine kat kilang aku nih tak banyak yang lari (running) :P So ala2 relax semacam and peluang nak mengular tuh banyak bangett!! So pepagi terbaca my friend's blog (Hai wani!) pasal ala2 cemburu kat hubby gituh!Perghh dunia IT sekarang begitu canggih kan...

nak dijadikan cerita aku pon teringatler kisah silam masa mula2 join frenster(5 tahun lepas kot)...ala2 jakun ler sibuk mencarik kawan2 lama....so me n hubby pon sama2 sibuklah pi letak komen sana sini kat frenster orang lain kan...Background dia..(lebih kurang je) masa tuh aku baru kawin and sedang mengandungkan Syaura (early pregnancy mabuk gile, sampai takleh bangun)...masa tuh belajar tak habis lagi tahun akhir...duduk asing ngan hubby...me at Gunma Prefecture, hubby Kanagawa Prefecture...Pastuh bila ngah surf internet bukak frenster hubby ternampak ler bekas budak yang dia minat kat sekolah menengah tu Mrs. A jadi dalam friend list dia..pi klik kat profile budak tuh..wah wah enak banget my hubby letak komen kat situ..wah perang besar tak hengat beb!!!! Dahla tengah mabuk, kepala pening demam dia lak bagi komen sedap2 kat 'budak' tuh..Aku suruh delete tapi hubby ala2 macam malulah kan..kenapa tetiba delete lak..last2 dia delete gak bila aku menangis sampai bengkak2 mata...(wah sungguh kebudak2an rasanya..almaklumler belum matang..ditambah emosi tengah tak stabil)

Itulah kisahnya cemburu kalu pompuan ni kan...dah 5,6 tahun berlalu tapi dendamnya tak sudah lagi..walhal bukan apa sangat pon dia komen..hehe....Bila ingat2 balik apalah aku nih...benda macam tuh pon nak ngamuk2...(Sorry sgt my dear hubby!) Tapi actually benda2 macam nih sama2 mematangkan perhubungan aku n hubby and semua orang as well...So belajarlah dari benda tuh..yang wife kita tak suka kita buat gini...jangan buat lagi..hubby kila lak tak suka kita buat gini..so kita jangan buat lagi...so otagaini lah kata org jepun..(ini adalah ingatan untuk diri sendiri juga..) Jangan tak amik iktibar pulak macam kisah artis kita yang sedang hangat nih pheeww!! Dah pernah buat hal dulu ni pi ulang balik benda yang sama...Manalah istri dia tak pi serang kat lokasi penggambaran...hehehe..psst sensored!

Hopefully relationship kita suma kekal bahagia sampai bila2..amin;)

::Isteri Sentiasa Dara::

Monday, November 3, 2008

Selama nih kita dok sibukkan jaga kecantikan luaran je kan...pakai cream pelembab itulah, pencuci muka inilah, makan supplements itu dan ini dan segala bagai...Aku personally pon tak pernah teringat or nak doa..."Ya Allah sentiasa cantikkanlah aku""Ya Allah kekalkan lah aku macam perawan" etc....hehehe...until aku dapat email pasal doa kat bawah ni taww!! Aku rasa kita sama2 amalkan InsyaAllah sentiasa 'dara' u..ingatan untuk diri sendiri juga yang belum amalkan lagi nih..mana tau nerkesan kan..awet muda jek sampai ke tua..ahaks!

Petua dari Dr. Fatimah Az-Zahra

Ustazah menurunkan petua untuk kaum ibu menjaga diri agar sentiasa jadi macam 'abqaro' menurut ayat di dalam Surah al-Waqiah.("Abqaro" ini bermaksud perawan yang sentiasa menjadi perawan) Ayat ini elok untuk diamalkan setiap hari oleh kaum ibu untuk menjaga kesihatan luar dan dalam.


Caranya:Lepas solat Isya', ambil air segelas, baca Al-Fatihah sekali, Ayatul Qursi sekali dan Surah Al-Waqiah ayat 35-38 sebanyak 7 kali. Tiup dalam air dan minum. Niat dlm hati utk menjaga kecantikan diri & utk kebahagiaan rumahtangga.

Makna surah Al-Waqiah ayat 35-38:
(56.35) Sesungguhnya Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa,
(56.36) Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara(yang tidak pernah disentuh),
(56.37) Yang tetap mencintai jodohnya, serta yang sebaya umurnya,
(56.38) (Semuanya itu disediakan) bagi puak kanan.

P/S: Sesiapa yang rajin check Al-quran..betul tak ayat nih? kalu salah habaq mai na...

Friends--> Ayat telah dikompemkan dengan tafsir Al-quran..memang betul (thanks to Mamaadib)..Marilah sama2 amalkan..peace;P

Back to routine (kisah Kieran)

Harini berkira2 nak back to routine for three things;

1) Pumping session
2) Naik motor gi kerja
3) Pemakanan.

So start with 1) pumping session...as per cerita kemalasanku ini yang menjadi2 and aku telah mengurangkan pumping session dari 3 kali kepada 2 kali, padan lah ngan muka aku (padan muka!) sebab last week stock aku berkurang! Sebabnya perahan hari Jumaat sangatlah sikit adanya...pastuh kengkonon sabtu ahad nak pumping waktu sufia makan...Sufia lak berubah rutin..dan makan pon nak nenen juga..so tak dapatlah pump weekend harituh(langsung!) Harinih tanam azam MEMBARA ni....mesti pegi pump 3 kali sehari ahaks!Ya Allah rajinkanlah diriku ini!Amin..;P

Secondly 2) naik motor gi kerja. Sebenarnya dah sebulan setengah motor aku tersadai, tayar pecah(jalan kulai ni tak brapa nak cantik maa..) pastuh asal nak pi betulkan je ada je halnya lelagi dah dekat nak raya n bz ngan open house...sampailah semalam..raya pon dah habis kan...dapatlah pi hantar betulkan motor+servis skali 'EGO' ku itu..tapi patutnya harini pi kerja naik motor..tapi sebab nak dengar FIRST DAY kieran bekerja kat hot FM aku layan naik kereta gak..ahaks! Sanggup u! Dulu masa slot K&K kat era tuh aku n hubby memang pendengar setia..mesti nk dengar era pepagi..pastuh bila dah bubar K&K bosan ah dengar era..aku tukar Hot FM lak...mesti tak kering gusi pepagi..bila kiran tukar Hot.FM apalagi aku memang sukalah...sbb memang dah suka kat dia...aku rasa era pepagi skarang dah hilang seri..ahaks! so esokla back to routine..broom broom..

P/S: Jangan marah ek pendengar setia era! Ni cuma pandangan peribadi aku saje...hehehe...

Kisah 3) Pemakanan laks...last weekend sabtu ada gak open house yang terakhir kan(walaupon raya dah habis..) hehehe...so tanam azam untuk back to rutin pemakanan macam sblom posa...Almaklumlah bila dah raya nih, banyak open house banyak makan sedap2 tak tahan woo...mesti nak makan banyak n rasa suma..aku rasa berat ada naik lagi nih(sendiri boleh rasa mcm gemut)...takut woo nak pi timbang..plus dah start amik supplements (tak pernah amik pon sblom ni)...so hopefully everything will going back as per normal termasuk berat badan..hehehe..OK nak pi sarapan pagi..chow!