Ngempeng Part 2~~

Sunday, November 23, 2008

*Sufia kuat ngempeng yang sudah pandai beria2 smile depan kamera sambil menayangkan gigi barunya yang tumbuh jarang tuh..huhuhu,,jgn marah dik!!*

Setelah entry NGEMPENG aku satu ketika dahulu mendapat sambutan yang sangat hangat, di mana rupanya ramai orang2 bukan Jawa (malahan orang pantai timur) pon mengetahui maknanya! Fuh perkataan jawa yang sangat glemer adanya..hihihi...so tertarik nak menyambung kisah Ngempeng Part 2 in this entry...

Actually aku sangat tertarik ngan one of my blog's visitor (maybe new one =D), Masyitah (thanx for dropping by) yang meletakkan komen; quote [yang penting baby puas dengan bf wpun kdg2 tu cuma suka2 nak ngempeng,lepaskan rindu kat ibnya yang sibuk kerja] yang mana aku merasakan sangat2 logik dan relevan dan tidak terfikir sblom nih..hihihi...

Betul jugak kan! Lagi2 bila Sufia sedang reverse cycle yang ekstrem dan mengambil masa yang panjang untuk menyusu pada waktu malam, kemungkinan besar salah satu reasonnya ialah kerana Sufia sangat2 rindukan aku yang sibuk bekerja pada waktu siang dari pukul 8 sampai 630 petang...pastuh bila malam pulak balik2 dari kerja biasanya aku tak terus menyusukan Sufia sebab nenek seboleh2nya akan habiskan EBM yang aku tinggalkan sesambil tuh aku pon banyak urusan kerja umah lain yang nak diselesaikan..selain melayan Syaura dan Sufia main, layan Syaura buat homework lepas solat maghrib and makan malam kan...

So bila dah dapat peluang nak Ngempeng tuh yang sekali ngempeng Sufia pulun lama2...kalau nak diikutkan kita yang dewasa pon lenguh berada di kedudukan yang lama pada satu masa, maybe baby pon sama jugak..tapi nak lepaskan gian mengempeng punya pasal, sanggup ketepikan suma tuh...right..hihihi...walhal aku tak rasa pon dia mengempeng sebab lapar sebab kadang2 sampai terkeluar susu bila dah ngempeng lama sgt..maybe sebab dah overload kot...

Whatever it is to make sure both mummy and baby berasa selesa semasa menyusu and mengempeng tuh, bagi aku, aku akan setelkan suma urusan kerja umah cthnya gosok baju utk esok, solat isyak etc. at the same time mintak tolong hubby pegangkan Sufia so bila dalam keadaan mummy betul2 bersedia bolehlah baring dengan relaxnya utk ngempeng tu kan...so taddelah terpikir nak buat apa lepas nak ngempeng tuh..and biasanya kalu dah lama sgt mengempeng tuh dengan mummy sekali berlayar...saper yang tahan btol tak?kikiki...



20 comments:

lovelymummy said...

ummie..betulla. qaisara skrg pn cmtu.bila tak dpt ngempeng,melalak mcm 'kene rasuk'..rupenye dia merajuk ngan mama dia..sbb lambat kasik nenen..haish,baru je 3bulan dh pandai wt perangai..huhu

::Umi Sufira:: said...

Lovelymummy--> Yelah tu Qaisara rindu ngan mummy dia...walaupon baru 3 bulan Qaisara dah tau @ kenal and nakkan perhatioan mummy dia tau..!So Mummy kena cepat2 layan Qaisara tuh...barulah Qaisara tak mengamuk..hehehe...

Fid said...

takleh nak kata tak setuju
setuju!

Mummy HnH@arnie said...

cuba ko try google word "ngempeng"...

blog nie masuk dlm top 10 list... kuikui...

::Umi Sufira:: said...

Kak Fid--> Sankyuuu...

Aru--> Eh ye ke? kikiki...tak pernah lak gi try search...ni nak pi tengok nih!

mamaDhea said...

alahai.. mak sgt laa setuju!

wlpon dhea dulu tak berjaya full bfeed di siang hari, mlm hari dhea akan balas dendam dgn ngempeng.. hahaha.. apetah lg hadif skrg nih yg sememangnyer full-bfeed baby.. mcm nak tercabut tgn dek kerana pe'el yg satu inih..

Fid said...

mamadhea
mcm nak tercabut ja tapi jgn risau mengempeng tak akan mencabutkan tgn anda mahupun mencacat celakan anda
sudah 3 tahun aku lalui
layannnnnnnnnnnn

pasti berjaya!

::Umi Sufira:: said...

Mamadhea--> Hah..nak tercabut tgn?!! awatnya ngempeng sambil duduk ka...kalu kita kompem ngempeng sambil baring..ngan kita2 sekali belayar ni hah!kikiki...

mamaDhea said...

fid,
tu laa.. mcm ja.. tp alhamdulillah tak tercabut lg.. tp dgn pengalaman ko, nmpknyer mmg tgn ku ini terselamat drp tercabut.. hehehe...


mimi,
ngempeng sambil baring, sambil duduk, sambil berdiri... sume pon layannnnn!

time baring, mak alas kepala dgn tgn instead of bantal.. mcm tak cukup selesa plak rasanye gunakan bantal.. end up, my tgn will be lenguh.. kahkahkah!

SHaHaQiLiF said...

perggh....top ten search list...hehehhe..hebat tul penangan ngempeng ni...arif pun sama la ngan sufia...lepas windu waktu malam...smpi badan pun lenguh2...ni jap lagi nak pi memanjakan badan...heheheheh

::Umi Sufira:: said...

Mamadhea--> Walla patutlah tangan macam nak tercabut..ngempeng baring alas pakai tangan rupanya..hihihi..kita dok pakai bantal sambil belayar tapi end up sakit bahu lak walaupon tak lenguh tgn..tapi layan...hihi..

Kak Aja--> kihkihkih..Kak Aja kompem tau perkataan ngempeng nih! Kawin orang Johor kan..hihi..alamak!nak ikut nak ikut...pi mana manjakan badan tuh..urut ka?! Syoknye...

sayangibu said...

layan je mimi....sian baby ribdu kat umminya tu...

sayangibu said...

layan je mimi....sian baby rindu kat umminya tu...

::Umi Sufira:: said...

Sayangibu--> Tulah tu..layaaaaannn...

NuRuL DhiA said...

Hafeez pun sgt kuat ngempeng. tp hafeez suka meniarap sambil ngempeng. apa lg di panjat badan ibu lalu lepak2 la, sampai basah dadaku ngan peluh2 masyem nye tuh.

::Umi Sufira:: said...

Dhia--> Nak dok imagine gaya Dhia n Hafeez nih..kikiki..mesti kelakar..kita tak pernah try lagi aksi ngempeng gitu..tapi kurang sikit sakit badan kot banding ngiring lelama..=D

salzahari said...

mmg lah..sal pegi course satu mgu, perkara pertama Aliah buat bila jumpa sal-selak baju la!! terus ngempeng.. seminggu tinggal, dia belasah balas dendam ngempeng siang dan mlm! :p

::Umi Sufira:: said...

Sal--> Huhu..sian Aliah..pandai pulak dia selak2 baju tuh yek! Lepas rindu seminggu tak jumpa lah tuh!

madamoiselleczar said...

ihiks....geramnyer tgk gigi!

::Umi Sufira:: said...

Madam--> Hihi..thanx for dropped by!