Takmo minum susu??!

Tuesday, November 11, 2008

Rutin harian, lepas balik kerja aku mesti pegi simpan EBM hasil pumping kat tempat keja dalam fridge dulu and check back quantity EBM yang left out after seharian tinggalkan Sufia ...Biasanya tinggalkan fresh EBM 12~15oz and tengok balance dia sama ada nak letak suma hasil pumping kat tempat kerja kat fridge bawah or nak letak atas as frozen EBM...Oleh kerana sejak2 akhir2 ini anak daraku ittew tak brapa nak minum sgt so hari2 letak fresh EBM kat bawah je mencukupi untuk dia minum esok..

Tapi aku sungguh terkejut semalam okiee...aku tinggalkan 12oz..3 botol times 4 oz...masa aku balik tuh nenek tengah nyusukan Sufia (dalam tu ada 4oz) and ada sebotol lagi 4oz left out dalam fridge..Tu suma fresh EBM yang aku perah hari Jumaat and aku tak jadikan frozen EBM pon... Maknanya Sufia cuma minum 4oz sahaje OKiee..Dan lagi menambahkan kegeraman bila dia nampak aku dia stop menyusu yang kat dalam botol tuh and ajak aku tatih..takmo minum..grr.. so that 4 oz terpaksa la buang macam tu aje...Adooii...takmo minum pulak...

Aku mengandaikan reason2 dia takmo minum as below:

1) Maybe fresh EBM tuh tak sedap kot sebab dah dari hari Jumaat (tapi dolu2 Ok lak dia minum)
2) Nak kena tukar teats baru kot yang flow lebih laju
3) Maybe Sufia mula bertukar ke reverse cycle yang ekstremm di mana sangat3 kurang minum di waktu siang and concentrate di waktu malam hari
4) Maybe Sufia dah kureng ngan bottle feed, dia nak direct feeding je..
5) Susu tak sedap ke..(tapi takde perbezaan pon umi dia ni dari segi pemakanan)
6) Nak beralih bulan

7) Pernah dengar juga kalu baby dah setahun ke atas baby can wait until mummy dia balik kerja baru minum susu..ehhe..ye ke ek? tak sure yang ni..
8) ....??

Aku pon dah takde idea kenapa tiba2 jadi kurang minum...Alamak agak risau jugak ye tuan2 dan puan2 sebab tak brapa lama lagi ada check-up utk setahun takut berat sufia tak brapa nak naik...So petang nih aku nak monitor adakah Sufia masih minum 4oz saje sebab aku dah clear suma EBM hari Jumaat, tinggal yang fresh semalam je..(Mintak2 dia minum kembali normal)Apa crita pulak ngan stok frozen EBM aku yang tak gerak2 kat atas tu woo woo...

18 comments:

mirah said...

sufia dh byk mkn kot, tu dia kurang minum. Tambah2 baru dpt kaki tu, tgh eager nak berjalan je lah kot..

part stok tak gerak2 tu, mirah pun alami perkara sama. skrg ni tgh habis kan stok beku di umah pengasuh mreka, sbb dh nak expired, yg bulan ogos tu. Yg kt umah start sep smpi hr ni..
mm..harap2 sempatlah habiskan sblm expired, kalau tak rugi je kn.. space pun mcm tak berapa nk ada dah ni..

Yan said...

i myself pun bekalkan yg fresh je utk Zeri nowdays.. yg beku mmg tak gerak.. like i mentioned b4, mana yg expired tu, anggap je la takde rezeki..

sayangibu said...

jangan sufia jangkit penyakit reverse cycle si Aina dah laaa. Aina dulu pun lepas 6 bln dia reverse cycle. tak minum susu langsung masa intan keje. balik baru pulun puas2. tu yg akhirnya x mengepam lagik dulu

salzahari said...

sal sejak dulu mmg bekal fresh je sbb supply tak byk tp sejak sebulan yg lalu, ada 10botol x 20z frozen tak ganjak sbb hari2 pam 8-10oz, dia minum between 4-5oz je (=2 botol).skrg dah mls,pam 1x je :p 4-5oz).

nasib makan lalu...tp since buas ni,berat x naik byklah. in fact, dah masuk underweight :( skrg bg Appeton and paeds.suruh monitor.

Ealyie said...

mimie, meh jual ngan ely.. den mmg takde stok beku now..perah cukup2 utk bekal esok je..;P weekend pon nasib2 je kalo dapat buat frozen tapi byk mana la ek sbb kang sibuk kita pam, sibuk dia menyelit nak nen..
eh, tapi kang da dapat berbesan lak kang kalo da jadik ibu susuan!!! ekekekekeke... ely ada anak teruna je , u da 2 anak dara...

lia said...

errr.....
nk bg komen tp xde idea ha3...

mimi...
syukur yang stok byk...
ada g setahun lebey kurang kan journey bf sufia...
jd sediakan payung sebelum hujan..
;p

ibu addin dan nasa said...

Mungkin dia baru nak berubah angin kot
Jangan risau, take it naturally. Doa banyak2 asal dia sihat. Anak bila dah start aktif memang macam tu.

Fadzlina Nawi said...

Point u yg No 7 tu, goes with both my children. Pg diaorg minum sekali, tgh hari dia org minum main2 masa ngan pengasuh, ptg balik kerja dia pulun & tak mau lepaskan mama dia..hu..hu..hu.

::Umi Sufira:: said...

Mirah--> Yelah kot mirah, tapi high possibility maybe dia penat berjln pastuh layan tido lama..tu yg kurang minum..Mmmm tulah stok bln 8 pon lg..terbuang kot jwbnya..

Cik yan--> Kalu terpaksa gak buang stok EBM kenalah anggap takde rezki mcm Cik_yan,kalu x kecewa bebeno rasanya..:(ehhe

::Umi Sufira:: said...

Sayangibu--> Ooo Aina gitu yek..abihtu tak mengepam, dapat menten x supply susu?

Sal--> Oooo memang minum 4-5oz je...memang ada baby gitu rupanya yek...tapi nak paksa dia minum pon takleh gak kan..

::Umi Sufira:: said...

Ealyie, kalu jual kat Ealyie free free je dapat anak bujang sorang nih..kekeke...tapi susah lak nak berbesan nanti...ala kalu bekalan fresh mencukupi takyahla buat frozen stok..cuma takut2 emergency je la kan..

Lia--> Memang syukur stok byk tapi risau dia minum sikit sgt n frozen EBM terbuang mcm tu je..Chaiyok utk Lia kumpul stok kay!

::Umi Sufira:: said...

Kak N--> Betullah tu apa Kak N cakap agaknya..berubah angin nak ringankan badan kata org2 tua kot..sebab nak aktif jalan kan..=D

Fadzlina-->yelah ada sorang Chinese member yang fully bf anak dia pon macam anak2 u juga..after setahun memang dia dah tak perah tapi bila balik anak pulun kepit je ngan ibunya...ni nak monitor progress Sufia..mungkinkan pesen itu juga..=D

Shais said...

mungkin sufia dah banyak makan, jadi ebm dia kurang. selagi sufia aktif kira okay la.

::Umi Sufira:: said...

Shais--> Ada improvement sikit smalam dia minum 8oz..hehehe...maybe betul jugak sebab dia dah makan kan..

Mummy HnH@arnie said...

Sufia tgh bergiat aktif dgn bertatih tue mi, maybe nak "ringan'kan badan, kate org tua2 laa...

oklah tue, leh wat stock byk2... eh, sayangnya tak gune yg frozen.. aku slalu at least mesti bekal satu frozen, so that leh rotate cycle date utk frozen stock tue...

(hmm, aku yg notice frozen stock makin berkurangan giller2, separuh dr dolu2... nak snap gamba, digicam xde plak.. nnt camera dah balek, aku tunjuk pic)

::Umi Sufira:: said...

Aru--> Camne nak guna yang frozen kalu dah dia minum sebotol jek..4oz only...kekeke..semalam ada improvement sikit minum 8oz...yang fresh pon jadi frozen..sayang pulak khasiatnya utk yg fresh tuh..tu yang frozen tak turun2 tuh..

takpelah aru baik macam hannah kuat minum..berat pon naik OK je..=D

sayangibu said...

roza..masa aina dulu, kite nih kureng ilmu ttg BF..tp Alhamdulillah, supply maintain. sampai laaa intan start pregnant ainin, baru susu berkurang & terpaksa top up ngan FM..sedey tawwww....tp still BF aina sampailah adiknya lahir..

::Umi Sufira:: said...

Sayangibu--> Untungnya berjaya BF kedua2 anak...tak macam saya nih..sian Syaura..meh kita tingkatkan ilmu pasal BF lagi Okeh!