Tuntut!

Friday, November 7, 2008

Recently, aku notice kalu nak berjanji ngan Syaura kena sertakan with it's terms and conditions..Sudahla tuh kalu janji pepagi satu hari dituntutnya...dari pagi sampai ke petang dia akan menyebutnya huhuhu...

Ada satu case baru2 nih...
Pagi tuh lepas mandi suma aku n hubby ada janji ngan dia..."Kakak (Syaura), petang nih, lepas mandi kita pegi Taman Mainan Ok!"...Then she repeat, "Ummi, lepas mandi nanti kita gi taman mainan ek?".."Aah, petang nih lepas mandi kita gi taman mainan"...sejam kemudian..ulang lagi soklan yang sama...aduhai jenuhnya nak manjawab...pukul 2ptg ulang lagi soklan yang sama...

Nak dijadikan cerita pukul 4 dah dekat time mandi tuh (mandi pukul 5) kat luar punyalah gelap....kilat sabung menyabung...dalam hati kata..alamak dah janji ngan Syaura nak gi taman..kalu tak reda gak hujan nih takleh nak gi...rupanya sampai ke petang hujan lebat tak berhenti..aku diamkan aje dengan harapan Syaura lupa janji aku pagi tadi..Oh tidak! lepas jek mandi.."Ummi, kata nak pegi taman"..so aku pon yoyoooo lah memujuk "Kakak kat luar tuh hujan, kita takleh pegi taman, nanti kita basah"...dengan harapan dia paham...2,3 minit lepas tuh dia ulang lagi..."Ummi, tadi ummi kata nak pegi taman"...aduhai aku terangkan balik..tak lama lepas tuh bolehla pulak berair bijik mata anakku ittew..huhu...

Lepas peristiwa itu, aku dah amik iktibar kalu nak berjanji...ayatnya jadi la panjang sikit.."Kakak, petang nih, lepas mandi, kalu tak hujan, takde kilat dentum2, baru kita pegi taman OK, kalu tak nanti kita basah"...and aku noticed kalu aku bagi terms and conditions macam gitu baru dia boleh terima kalu tak jadi pegi..siap dia lak cakap.."Ummi, kat luar tu hujan kita tak boleh pegi taman kan nanti kita basah"...huhu... Jangan main2 okiee berjanji dengan si kecik...=D

14 comments:

lia said...

ha3...
syaura nk complete specification la ummi....

mirah said...

betul tu kalau berjanji dgn anak kecil kena tepati. Even aisyah yg kecik tu pun boleh ingat apa kita janji.
Mcm hari tu janji dgn dia, nanti petang bila abah balik keje baru blh bawak aisyah naik motor. Haa ptg tu abah dia balik, terus dia tuntut, 'abah, nak naik totor (motor)..' smapai hari ni perkataan motor ni mesti sebot toto.. dah byk kali cakap pn sama je.. huhu..

::Umi Sufira:: said...

Lia-->Huhuhu...itulah tu Lia...

Mirah-->Toto??!! kihkihkih..teringat nak tido lak dengar toto....itulah kan yang kecik pon tau tuntut apa lagi yang dah besar cam Syaura tuh...Mirah kena siap2 bagi terms and conditions tau..kalu tak..hehehe

Me_Bee N Kids said...

Ha ..a ..mmg takleh pakai berjanji ...Die akan tuntut sampai dapat !!

Mummy HnH@arnie said...

ya ya...
aku pon dah raser...

dakara saikin, aku lah pengunjung ja-yen yg setia... dah tue, asyik umpan dier bawak pi giant... hahaha... janji kena tepati mi..

::Umi Sufira:: said...

Mamaliena--> Ku ingatkan anakku sorang begitu...org lain pon sama yek..;)

Aru--> Kihkihkih...Pakcik guard giant dah kenal hakim tak agaknyer..=D

sayangibu said...

hehehee..mmg pon...kalo intan lagi haru...anak2 kat umah x pandai ak tuntut janji lagik. tapi anak2 kat skolah jgn wat pasal..kalo berjanji nak bawak p bilik komputer tengok cd esok,pastu x bawak...esoknye kena tuntut..dan esoknya lagi..dan lagi...sampai laaa kita tunaikan...haru...

::Umi Sufira:: said...

Wah, sayangibu! Ngan bebudak sekolah lagilah jangan nak suka2 janji yek...sungguh dapat dibayangkan muka2 bebudak tu menuntut janji cikgu tu...mesti kelat muka cikgu kalu tak dpt nk tunaikan..huhuhu..

Shais said...

budak-budak nie selagi tak kotakan selagi tu la dia menuntut.

saya kalau nak adakan apa-apa pun tak boleh cakap awal-awal, nanti jap-jap menanya....karang ummi dia yg naik angin dulu.

::Umi Sufira:: said...

Shais-->Betullah tu..dah amik iktibar betul saya..jenuh satu hari dia menanyakan janji yang kita cakap pagi tu...kalu kita tak dapat nak tunaikan lagi haru...huhu=D

MAMA ADIB said...

he he my adib akhirnya dapat basikal tu pun sbb mama dan abah dia berjanji dan sering d tuntut janji oleh adib...
kalau ikutkan kitaorg taknak beli pun

tapi bebudak ni bukan boleh kita buat2 lupa.. diaorg memang ingat punya; pendek kata janji mesti d kota

::Umi Sufira:: said...

Mamaadib--> Hahaha...betui betui! Kengkonon nak buat2 lupa biar dia pon tak ingat...tapi..si kecik takleh ditipu..makin kita buat2 lupa makinlah dia ingat..huhuhu...

SHaHaQiLiF said...

hayak!!!heheheh...baru berjinak ngan blog coz yahoo 360 dah mengong....tensen nak upload kat sana..baik upload sini jerk...hheheheh..

p/s: len kali jgn berjanji sebarangan...budak2 ingat tau...heheheh..dah kena bnyk kali...termasuk ngan anak2 buah sekali...hahahhahaha...

::Umi Sufira:: said...

Kak Aja--> OK ler tuh! Boleh tengok perkembangan aqil and alif...secara dekat & ekslusif..hehehe...

Wah K.aja kena ngan anak OK lagi..kena tuntut ngan anak buah tu yang tak tahan tuh...