Sweet November;Advice pleassee~~

Tuesday, November 4, 2008

Bulan November memang betul2 meaningful kat aku sebab both of my daughters born on November..ahaks! For Syaura Syauqina was born on 25th November 2003...pukul 2;20pagi 2.9kg @ Hospital Kulai and Sufia Firzana was born on 26th November 2007 pukul 5:45pagi 3.17kg also @ Hospital Kulai...(terlewat beberapa jam je..kalu tak dah sama birthday ngan kakak dia)..Of course ler November memang ditunggu2 sebab its their BIRTHDAY and maksudnya diaorang semakin besar (n aku semakin tua)..hehehe...

So ingatkan nak buat small birthday party of course on the weekend (their birthdays on weekdays) but my near cousin is getting married on that day so dia dah booked awal2...so tak dapatlah nak wat maybe bagi birthday present kat diaorang je....and jalan2 makan kat luar kot..;)

Mengimbas kenangan birthday present utk Syaura:

1 thn: Dapat hadiah kereta (manual) yang tolak2 pakai kaki tuh kaler putih (ehhe!)
2 thn: Dapat hadiah basikal yang kayuh kat tayar tuh
3 thn: Cannot recall la beli apa utk Syaura (tanda2 semakin tua nih..)
4 thn: Computer (game?) yang type huruf and then boleh kluar pronounciation dia tuh...boleh kira learning computer gakla..

Pikir2 balik sungguh tak kreatif nya umi ngan abi dia pilih hadiah..tahun ni dah mati kutu dah nak beli hadiah apa?

So friends nak mintak advise nih, nak belikan apa utk anakku yang dua orang tuh??Please advise...

Syaura 5th birthday present: ??
Sufia 1st birthday present: ??


Frendzz...Thanks for the opinion!!;) Summary nya ialah belikan hadiah berunsurkan education and entertainment..InsyaAllah dah boleh try survey2 nih...thanks agaiinn!!!

10 comments:

Yan said...

i'm sorry fren.. i'm clueless when it comes to pressie..

selalunya kitorang beli je apa yg diorang minat.. heeee..

mirah said...

saya takde pengalaman bg hadiah anak umur 5thn kn, tp utk baby sufia tu myb blh bg books? mainan yg like puzzle board where she can try to pick and match? or music piano. But i vote for books tp cari lain dari buku biasalah kn. Board book ke, first dictionary ke. Ala-ala edutainment gitu lah kn.. Tp mesti yg kak syaura dia punya dah byk kn..

Utk kakak syaura, ...... apa eh.. takpe, nnt ada idea bgtau lah eh..hihi..
sorry kot tak membantu..

Shais said...

mimi....saya 28nov....cantik sangat la tu, jangan lupa tau...hihihihi.

agak-agak apa ye...bawa jer diorang ke kedai, pilih sendiri. anak-anak sekarang nie dah pandai:)

sayangibu said...

Syaura & sufia boleh sambut birthday dgn Aina laa roza...Aina on 13th Nov nie...intan pun tgh pikir2 gak apa yg sesuai utk dia. kalo utk syaura tu lebih mudah kot..dia dah sekolah kan..so i think nothing much better than something that can educate her..maybe boleh beli set story books ke utk dia..atau flash cards yg menarik (byk jual kat MPH). kalo utk sufia..mainan2 sesuai lagi kan..

YANI said...

mimi...besarnya dah anak dara ko ek...utk syaura maybe leh kasik game computer ke...tp, kena layan kat komputer mimi la...best game mcm tu...akopun suka..mcm reader rabbit ke.mcm2 game ada skrg...kasik dia kreatif sikit...n, for baby sufia...kasik toys la kot kan...sethn ni belum tahu appreciate barang...
my 2 cents

::Umi Sufira:: said...

Cik_yan-->betul tuh..pening nak pikirkan hadiah ni..hehehe..

Mirah--> Best gak idea Mirah tu! Carik yang ala2 edutainment kan...Itu untuk Sufia lah...tapi si Kakak agak2 suruh dia pilih sendiri la kan..tak pening kepala maknya...

Shais-->Wah Shais pon November yek...lebih kurang ler nih...Kalu Syaura boleh pilih sendiri..tapi si kecik umi dia tetap kena decide..ehehe...

Syangibu-->Wah memang betullah teacher tau apa yang terbaik untuk anak murid and anak sendiri..ihiks..wah aina pon bulan 11 yek..mm nak pi survey education material camne yang bagus utk depa nih...

K.Yani--> Dah besar dah, dah skolah pon....Tak pernah lak terpikir nak bagi computer game kan..Bagus gak nih survey game yang berunsur education..tapi kenalah kasi pakai notopasokon kitaorang yang lama yang dah lombab tuh..kekke..takut ditonyoh2 yang baru tuh mengamuk abinye..kekeke...

faisyura said...

wahh syoknyeee birthday anak ko dekat2 gituuu.. dah 5 tawun anak ko ek roza.. cam tak caya je akuu.. nak bg idea pun aku tak penah ade anak pompuan hahah.. idea agak limited.. tp nk jugak kasik idea.. hehe

hmm for syaura.. aku rase since dia dah besar, why not let her choose her own toy...

for sufia, bleh bg something yg interactive mcm electronic books ke or learning table ke... or anything that she can work on like blocks or shapes. ;)

::Umi Sufira:: said...

Baid, aah sekejap je rasa masa berlalu....dah lima tahun dah... Bernas gak idea ko tuh Baid...kalu aku yang pikir..balik2 basikat kereta basikal kereta..haehehehe...

Mummy HnH@arnie said...

alamak, tertinggal kapal aku entry ko yg nih... zb, tak terjengah blog org... tp, ok lah, ko dah ader "summary" tue... heheh...

Aku mase Hakim sethn, bagi shoes, sbb dier tgh bertatih... so, meaningful laa kot? hihih... 2thn, bawak gi day trip, mandi manda kat AFamosa... bg brg kang dier tak pandai appreciate lg, hancuss... heheh...

::Umi Sufira:: said...

Aru, shoes??? Idea bernas untuk Si Sufia yang sibuk ngah bertatih tu kan...ehehehe...beli shoes untuk Sufia kana....