Cabaran Mencuci CD (Cloth Diaper)~~

Monday, November 10, 2008


Lama tak update pasal my CDing activity for my Little Sufia...As per my update some times ago, I had failed my fully CDing mission. Jadinya cuma CDing her on night time and weekend jelah..tu je yang termampu! (alah sedeynya). Day by day i feel more excitement for this activity....hehe..cuma ada perubahan dalam aktiviti mencucinya..lebih mencabar lebih menduga keimanan dan ketabahan..keke..

Ingat tak pasal masalah constipation aka sembelit Sufia tuh! Memang kesian sangat2..negative sidenya time dia nak yayak tulah...susah kan..(Alhamdulillah bila dia dah semakin elok) Positive side nya masa utk ummi dia cuci CD lah kalu Sufia terpoo poo dalam CD...sebab stool dia a bit keras so memang sangat2 senang..Cuma buang je stool kat lubang toilet and then flush..kat CD pon cuma lekat sikit2 jelah..abi pon rajin tolong buang kan..Kalu time nenek lagi best, siap kalu nampak Sufia nak poo poo tengah pakai CD, nanti nenek cepat2 bukak and tukar dispo diaper.."Kesian ummi nak basuh" katanya..

Tapi sekarang, ummi of course ler sangt2 happy bila sembelit Sufia dah makin OK..negative sidenya ummi kena lebih menabahkan hati waktu mencuci CD Sufia kalu poo poo...hehehe...sesape yang tengah makan better jgn baca karang tak selera lak...bila stool sgt2 cair and penuh satu CD tuh dengan bau yang harum semerbak...abi pon surrender bab nak membasuh CD tu kan...CDing mommies mesti memahami nya...kekeke..

So apa yang aku buat di waktu2 nak mencuci tuh
1) Tabahkan hati
2) Kuatkan semangat
3) Tahan nafas
4) Jirus CD ngan air yang mengalir di lubang toilet
5) Terpaksa menggenyeh both insert and pocketnya sampai warna kekuningan hilang
6) Kalu susah tanggal pakai sabun TOP sikit..
7) Bila dah siap bolehlah bernafas kembali normal..kekeke..
8) Anyone any other tips??

Buat beberapa ketika selepas mencuci CD kena poo aku takleh makan ler (macam tak selera konon) sebab harumannya tuh masih 'terngiang2' gitu kan..So this is the real cabaran nak jadi join CDing mommies club...Buat mommy yang baru nak mencuba tuh janganlah takut lak...This is the real excitement..nanti kalu dah diaperless dah tak merasa dah..kekeke...Chaiyok CDing mommies!!

18 comments:

mamaDhea said...

mimi,

sya tak penah tenyeh pon both cd & insert tuh.. just spray poo, perah pastu masuk dlm baldi.. hihihi

mlm tu pre-wash (bilas) seme cd guna mesin basuh seblm basuh guna sabun cm biasa..

mamaDhea said...

nk tambah lg.. :D

just make sure masa spray cd tu, poo btol-btol tanggal.. sya perasan, if tenyeh nnti poo tu lagi melekat kt cd & lg susah nk hilang stain kuning tuh..

tips: klu bb kena cirbir kan.. jgn terus spray cd tuh.. mcm sya, tinggal dlu.. let say, ptg tu baru spray.. mmg mudah tanggal.. tp insert kuning sket laa.. bila kita jemur insert tgh panas, eventually stain tu akan hilang sendiri...

welcome to CDing!

sayangibu said...

huhuhuuu..mencabar gak yer nak berCDing nih..hehehee...intan bayangkan si Ainin yang jenis,poo 2-3 hari skali. Skali mengpoo..perghhhh..lumayannnn hasilnya....hehehheheee......

::Umi Sufira:: said...

Mamadhea, dah dekat 5 bulan gak saya berkecimpung dlm dunia CD nih...tapi dolu2 sufia selalu sembelit jadi senang jer nak bersihkan CD sbb sikit2 je kena kat CD..err..spray? Spray type apa ek? Nak beli kat mana? Spray tuh automatically boleh tanggalkan stool ke camne? wah syoknya kalu senang camtuh..takyahla susah payah nak tenyeh stool sufia kalu time berak cair..hehehe...

::Umi Sufira:: said...

Sayangibu, memang mencabar..tapi kalu dah addicted ngan CDing papepon rasa seronok nak buat...cuma macam saya nih belum biasa kot sbb dolu2 stool sufia pesen lain..ni dah tukar pesen..nak membiasakan diri..kekeke..Syangibu taknak try ke? nanti kalu dah try boleh ketagih tau...=D

Shais said...

mencabar jugak yer.......hihihi.

lama-lama nanti jadi kebiasaan la.

::Umi Sufira:: said...

Shais, tulah tu..ni nak membiasakn diri lah ni..kekeke..

mirah said...

mencabar juga yea...
mirah rasanya tak dapat kot nk cd kan aisyah, myb nak start dgn khadijah nnt, tnggu dia besar sket..

mamaDhea said...

mimi,

ekceli maksud spray tu sya pancut guna paip air biasa tu jek.. guna shower spray pon ok..

tp kan kt obersi, mmg ade jual spray khas utk spray poo bb nih from cd..

::Umi Sufira:: said...

Mirah--> Aisyah dah pandai bercakap and memilih maybe susah sikit kot nak CDing dia..tapi kes Khadijah InsyaAllah senang je....nanti kalu dah start CD jangan lupa blog about it OK=D

Mamadhea, Owwhh macam gitu...tapi nih memang cair melekat2 habis ler kat CD tuh..kalu tak tenyeh takut bersepah2 kat mesin jerk...huhuhu...Nanti next wash nak try cara Mamadhea ler...hehehe..wish me luck!

mamaDhea said...

mimi,

biasanya klu kita guna spray aka paip air tu mmg senang poo nk tanggal drp cd.. esp cd yg dry layer dia microfleece/suede.. masa spray tu kuarkan siap-siap insert tuh.. so, senang ler sikit nk bersihkan..

::Umi Sufira:: said...

Mamadhea--> Thanks for the tips..Insyaallah akan cuba dipraktikkan...

Ealyie said...

hamboiiii..si mamadhea ni mmg pantang btol org bukak topik pasal cd ni yer.. penuh komen dia jerr...ekekekekeke..
sorry ye mimie, bebel sket..
ala, sama la kita tang2 bilas cd2 yg telah dipoo2 kan oleh kanak2 bertuah ittew.. tapi ely lagi bermasalah sbb tekanan air kat umah mcm hampehh.. mmg kena jirus guna gayung, mmg hampehhh...! bayangkan le betapa jenuhnya nak membilas n nak menahan napasssss...ekekekeke.. naseb tak lemass..;)

::Umi Sufira:: said...

Ealyie, takpelah mamadhea komen banyak2 pon..sian mamadhea...kan kan mamadhea kan....Loh tekanan air rendah ke? waduh waduh gawat dong..mana nak tahan napas lagik, nak cedok air dalam gayung tuh, nak jirus banyak2 kali..hehehe...cobaan btoll..tersenyum mimi membacanya(sambil membayangkan) ni hah!kekeke...

jannah said...

roza..aku raser nak hilangkan kotoran itu poo.. masak jer lampin tuh.. dulu jasmine nyer pon aku masak.. tak pon jirus air panas yg sgt panas.. so hilang la ia..
tp memandangkan kantou nih air dier mahal (air pakai & air buang) kena bayar... last2 aku kire balik lebih mahal dr duit dypers.. so aku decide guna dypers kat nihon maa..
tp klu aku kat mesia .. aku maintain la iAllah pakai lampin..

::Umi Sufira:: said...

Jannah-->Oh ye ke? yang ni aku tak pernah try pulak..tapi logiknya sebab air panas mudah melarutkan benda so termasukla stool agaknya ek..so sebab tu senang tanggal kot kan..kekeke...aku rasa kalu tahap gaban susah nak tanggal itu poo boleh try implement cara ko nih jannah...thanks yer for the advice=D

herni said...

mimi, saya lak dah spray, asing je dlm besen, jarang rendam..

basuh mesin pakai HAD...takat ni ok lah lagi...alhmdllh xde kesan pun hehe

::Umi Sufira:: said...

Herni,kalu tak rendam berbau tak?