Ngempeng~~

Wednesday, November 5, 2008

Okeh! Ngempeng adalah perkataan jawa kedua yang aku perkenalkan di blog aku ini selepas perketaan bocah yang diperkenalkan beberapa waktu dulu...In fact aku rasa even bukan org jawa pon tau pasal word ni and meaning dia..maksudnya ialah (kalu aku tak salah la ye) nenen lama2 asyik gayut je kat mak dia..hehehe..atau ada sesape nak bagi maksud words ni yang lebih mudah paham?

Saje lah nak crita nih...dulu anak tak bangun night feeding dok risau kan..kebengkakan melanda..sibuk tanya sana sini kenapa anak aku ni cuma nenen sekali je malam2..sampai umur dia 5,6 bulan...pastuh lepas 6 bulan tuh Oklah Sufia dah start bangun malam....normal la kan..siang minum dari 12oz~15oz... aku pon tak brapa nak perasan sangat brapa kali dia bangun brapa kali dia minum susu whatsoever yang aku rasa takdelah bengkak ke apa...Ok jelah..

La ni...sudah tukar patern woo...Kuat NGEMPENG!!! Sblom tido mesti nak ngempeng lama...mata dah pejam pon dok nyot nyot..gak..cuba ganti ngan pacifier..meraung...nak ngempeng gak..last2 ngan aku tetido...aku pon taktau brapa lama dia ngempeng...malam pon sama....dah bangun nenen pastuh bukan sekejap2 ngempeng lama... ah kalu malam hari tuh aku layan tido ajelah...tapi...bangun pagi mesti sakit pinggang..kalu tak sakit pinggang, sakit bahu...huhuhu...aku suspect aku berada pada satu2 posisi terlalu lama nih...kes ngempeng Sufia la nih..memang dia tengah reverse cycle..kronik! siang 8oz~12oz je dia minum... Fresh milk tinggal suma berbaki..

Bukan malam je dia ngempeng siang pon ala2 nak ngempeng jugak kalu tak takmo tido..Ah sudah! Nenek dah pening kepala..last2 neneknya letak botol susu berisi EBM dalam buai, alas tuala sambil enjut..pacifier memang tak lakulah...kalu EBM dalam botol dah habis tapi dia blum tido terpaksala nenek hangatkan EBM lain..huhuhu...kesian nenek dia..

Aku punya letih ngan kes ngempeng nih, dah beberapa malam Sufia bangun nak nenen aku tak terjaga...Hubby dok kejut...ntah2 si Sufia dah nangis lama..kekeke..bagai irama suara dia menangis tuh makin sedap aku tido..

Takpelah nak oii...! Umi ikutkan ajelah...kang kalu dia dah tak BF karang aku lak rindu ngan saat2 camni kan...hehehe..

28 comments:

lovelymummy said...

ya...saya paham mskd ngempeng.mil jowo..hadui..

Fid said...

layannn

bdak 3 thn kat umah tu pun masih ngempeng tak hingat juga!!!

ojasamid said...

hehe mie, kasi can lah lah ye kt sufia. bknnya lama mana pon bf ni ye dak.

in fact si kecik tuh smpi skang masih ngempeng + rajin bgn malam nyusu. nak2 bila dh beso sket xsah kalo sblm tido tak bergayut lama2 smpi tertido. but lately mmg aku terpaksa `ajar` dia to stop/kurangkan that habit sbb aku dh xlarat, dan nipple makin sakit. huhu.

Mummy HnH@arnie said...

bangganya sbb aku paham makna "ngempeng" tue... *yeay*
hahaha...

Ealyie said...

Mie, kalo jumpe ubat lenguh2 pinggang & bahu yg mujarab habaq mai kat chek jugak na...

Kita serupaaaa..!! ekekekekeh.. La ni, mmg tak bole drive ber2 ngan Iris, sure dia bertenggek gak depan stereng, bukan nak drive ya tapi nak nenen.. Kalo tau dek Britney Spears..sure dia tak pueh ati tgk den drive while i'm breastfeeding.. ;)

::Umi Sufira:: said...

lovelymummy--> Uhuk..paham ye..senang sikit nak crita=D

Kak Fid-->layann jangan tak layan..

Oja-->Part sakit nipple tu yang tak tahan..aduhai...nanti kalu perut dah besar camne la pulak gayanya ek..ja..Gambatte!

Aru--> Ehehe...slalu ulang alik muar harus tau maksud ngempeng tuh!=D

::Umi Sufira:: said...

Ealyie--> Lawak sungguh! Okeh kita sama2 lah carik ubat yang mujarab..nanti leh update kat blog..harharhar..

Dok membayangkan camnela mama ealyie drive and breastfeeding tuh..lagi ganass dari drive and drinking..meleleh britney spears tengok..huhuhu...

lia said...

ngempeng?
itu la yg lia nk... dok la doa saban hari... harap2 cpt la mamat sorg 2 reverse cycle sepenuhnya... amin....

::Umi Sufira:: said...

Lia-->Sudahkah bersedia zahir dan batin??hehehe...sakit pinggang sakit bahu taww...semoga amsyar cepat2 ngempeng bak permintaan lia..=D

sayangibu said...

Hadoiiii...kalo citer ngempeng nih, masa Aina dululah..dia reverse cycle...then sampai laaa intan lahirkan Ainin baru stop (x stop pun..continue kat Ainin lak,tp lom tahap mengempeng lagik nihhh...). Tapi masa tgh preknen perut dah beso...adoiiii..bygkan jek laa, kalo x ngempeng pon mmg sakit pinggang...inikan pulak melyn aina ngempeng..huhuhuuu...anak punye pasal tahan jek laaa...

Fid said...

saya dengan ini mencadangkan
sesiapa yg sakit2 badan pinggang bagai itu...marilah pergi mengurut..men'spa' dan sebagainya....

hihihihi

::Umi Sufira:: said...

Sayangibu-->Walla..yang tak peknen ngempengkan baby pon leh sakit pinggang..yang peknen lagilah memang dah sah2 sakit pinggang..Lak tuh yang dalam perut nanti mengeras siap kihkihkih...Dugaan..nasib baik sayangibu dah selamat menghadapinya..

Kak Fid--> Gud idea!! Ingat nak pi carik minyak urut jek bak kata Ealyie..baguih gak layan idea spa nih..kihkih...

sue.anne.na said...

mmm.. bestnye ur kids ngempeng. my son jangan kata ngempeng, mengisap pun tak dapat.. huhuhuh

::Umi Sufira:: said...

Sue.anne--> Takpe leh try for next baby=D trima kasih kerana menyinggah!!;)

mirah said...

apapun kena hargai lah selagi anak nak bf ni kan, mirah duk doa jgn lah khadijah pun stop direct bf awal sgt mcm aisyah. I'll miss the sweet moments...
Lagipun penat gak nak mengepam je nnt. Baik dia ngempeng jer...

::Umi Sufira:: said...

Mirah--> Betul tu Mirah...sakit pinggang sakit bahu ni tahankan ajelah...hehehe..Nanti kalu dia taknak ngempeng kang kita jugak yg susah hati..BTW, mirah orang ganu pon tau word "NGEMPENG" nih..ehhe=D

Apash said...

Saya pon paham..cos membesar dgn bahasa jawa. my abah org jawa..

::Umi Sufira:: said...

Apash--> Hai Apash! Samalah kite walaupon saya tak terror huhuhu..

mirah said...

mimi, my husband org muar.. hihi..

::Umi Sufira:: said...

Mirah--> Aah ler..lupa laks..sowii..

salzahari said...

aduss........MASALAH SEJAGAT! faham makna ngempeng sejak join dunia penyusuan susu ibulah :p

Aliah dah setahun,mmh sakit duh.. tiap2 mlm mesti ngempeng.kalau penat sgt, lena la n jap2 selang 3-4jam baru terjaga cari nenen tp kalau time tak best,bergerak skit pun cari.

Selalu main tingtong...Kejap kiri, kejap kanan.Still sakit pgg n bahu!

::Umi Sufira:: said...

Sal--> Itulah yang bukan Jawa pon ramai yang tau perkataan ni...Tengah nak mengempeng nih layankan ajelah Sal..kikiki=D

Siti @ nurie said...

he he he...ct rasa best kalau part mia ni...dia akan ngempeng ngan ayah dia juga..time nak tido ke, tgok tv ker, dia akn cari tgn ayah dia utk ngempeng...dan mcm ada rasa jeles dlm diri dia kalau dia nmpak ibu dia ngempeng ngn ayah dia ..he he he..w,pun dia tgok sibuk mengukur dinding, bila dia nmapk ibu dia dok atau baring rapat ngn ayah dia, automatik dia akan dtg dan dok di celah2 kitarong...memang anak ayah...sama kalau bgun malam..kalau dia tersedar dan dia rasa dia tak der seblah ayah dia, dia akan merangkak atas perut ayah dia...dan paling bestnya utk ct lak, dia akan kejut ayah dia utk buatkn susu dia,..he he he eh...MEMANG ANAK AYAH....

::Umi Sufira:: said...

CT, wah wah..dari gaya CT crita nih memang anak ayah betullah Mia nih...allamak mesti CT jeles habis nih Mia asyik nak ngan ayah je ek...takpelah CT nanti nangis2 mesti carik mak dia juga...betul x?

Siti @ nurie said...

Dia mmg anak ayah pun...kalau ayah dia marah pun, makin dia ketawakan ayah dia adalah...mia akan cari ct, bila part dia nak mandi, nak tukar pampers ngn nak cebok...yang lain, tetap cari ayah dia gak....bak kata ayah dia, "memanglah mia anak ayah...yang baik2 semua kan ikut ayah"...hu hu hu,..

::Umi Sufira:: said...

CT, alalala..siannya Siti....sabar jelah kan...nanti anak nombor 2 suma sayang ibu dia pulak...=D

masyitah said...

family suami orang pantai timur dah tahu dah apa makna ngempeng ni bila saya asyik cakap baby ni asyik nak ngempeng.sekarang diorang pun sebut ngempeng juga.hi hi

::Umi Sufira:: said...

Masyitah--> hihihi....memang glemer perkataan ngempeng nih seantero malaysia agaknya..=D