Happy 1st Birthday Sufia!!

Wednesday, November 26, 2008


*Sufia 1day~1year old*


*Perut aku ketika sarat, Besar kan!*


Semalam birthday kakak so harini turn birthday adik pulak! Actually Sufia' s due date was supposed to be same with Syaura's birthday but as adik delay one day, her birthday is today!yeay! HAPPY FIRST BIRTHDAY SUFIA!!

At this age Sufia sudah pandai menggigil2 berjalan , tapi boleh tahan lah dah melangkah agak jauh! Berdiri tanpa support pada 11 months 1 w..tapi masih tidak merangkak langsung, tidak mengesot dan masih susah nak berdiri dengan sendiri..Sufia akan menggelengkan kepala dengan apa jugak soklan di beri..hihihi...Gigi sudah 6 batang..tak kisahla dik walaupon tumbuh jarang..hihi..Me, also nak abadikan cerita mengandungkan dan melahirkan Sufia di sini...so jadi kenangan di hari tua nanti
Sufia in the womb
Mengandungkan Sufia lain pulak pesennya di mana berat asal 50kg naik terus sahaja tidak turun2..hihi...Berat akhir 67kg..naik 17kg..perut sangat besar...sebab KEMBAR AIR....mengandungkan Sufia masih pon mabuk jugak sampai 5 bulan...tapi Alhamdulillah mabuk2 pon masih mampu bekerja...Ummi sangat alah makan aiskrim dan kek, di mana akan muntah dengan teruk walaupon makan sikit je...Ummi jugak suka sangat makan masakan kampung dan kicap..hehehe..sebab tuh Sufia nih hitam manis kot...;P
Malahirkan
Alkisahnya bila dah 40weeks...masih tak sakit2 lagi..Amik pengalaman kena marah ngan nurse minum air selusuh tuh buatkan aku tak minum tunggu sampai betul2 sakit..BTW, this time not air selusuh but minyak kelapa selusuh..abi yang buatkan and bacakan doanya...Siap dah tanya Mummy Hnh pasal nak bersalin kat private hospital sebab risau takut lambat sgt kan...Petang due date 25hb11 2007 tuh berjalan2 ke Angsana carik hadiah birthday Kakak Syaura..hadiah computer mainan at that time..Ingat lagi hari Ahad masa tuh..So malam tuh black out ler pulak..hampir separuh kawasan Kulai terlibat..masih tak rasa sakit apa2 sampai nenek pon risau..yang bestnya malam tuh makan soto pulun sambal kicap banyak2..pedas!! Tido awal sebab takleh nak tengok TV..black out...tetiba pukul 2:00pagi termimpi macam kencing, tapi banyak sangat tak berhenti2..rupanya tersedar and air ketuban pecah! Masih tak sakit lagi..abi terus suruh salin baju pegi ke hospital..Sampai Hospital air ketuban masih keluar sampai nurse nasihatkan pakai pad..Itulah dia perut ummi besar bagai nak rak! KEMBAR AIR Okiee..Bukaan 3cm nurse suruh dok kat ward dulu..abi macam biasa masih tunggu di luar sebelah BILIK MAYAT tuh..hihi..Pastuh terus sakit setiap 1/2 jam...pukul 445pagi darah start keluar...aku mengadu pada nurse tengok bukaan dah 7cm..so nurse suruh masuk labour room..ingat tak aku makan soto yang pedas malam tadi..so perut pon memulas sama nak ter poo poo..haha..this is first time ter poo poo dalam labour room..malunya..pukul 5 dah bukak 8cm..cepat sungguh rasanya..and abi dipanggil masuk....510pagi 9cm nurse kata dah boleh push...3 jam sakit Then 520pagi ceplop adik keluar pada 26hbNovember 2007...dengan berat 3.17kg...

Kenangan pahit, lepas bersalinkan Sufia tuh kenapa ntah rasa sayu sangat bila teringatkan Syaura..kenapa mesti sedih? Sepatutnya rasa happy kan..maybe sebab terasa blom puas manjakan Syaura but terpaksa kongsi kasih dengan adiknya..tapi lama kelamaan perasaan tuh hilang dengan sendirinya..I'm so happy having u 2 in my life..=D
P/S: Buat Mia baby to Siti aka Nuriezam, Happy Birthday too!!

21 comments:

cik DA~ said...

adik OPIE....
samat ari lahir yg pertama..
moge adik boleh jln ngn lajunye..
xde le cik da nk kne pimpin tgn adik je..
pnat....
huhu
nti da beso,jgn nkal2..
dgo ckap abi n ummi..
sayang adik OPIE....

sayangibu said...

slmt hari lahir sufia...semoga jadi anak yg solehah & bijak mcm kakaknya..
huhuhuuuu..mimi..same feeling with me,lps lahirkan Ainin. bila Aina dtg tengok,ibu nangis pulak..sian dia..at least syaura da beso gak taww...tp by time,dah ok..4 sure happy dpt new baby kan

CT said...

laaaaa bestnye...senang nak wat birthday party...bleh combine jek dua beradik....good planning aaa mimi...

to sufia, happy 1 yr old ek...semoag menjadi anak yg solehah, bijak bestari serta sihat tubuh badan...

lia said...

sufia...
happy 1st birthday dear...
cepat2 jalan tanpa gigil2 k n jadi anak yg solehah... amin...

mintk ummi adik lagi 3thun masa date 27 November pulak k...

hug n kisses from acik lia...

Zety Zin said...

happy bday to both syaura dan sufia!

kalau ko rasa sayu lepas bersalin, aku lak rasa sayu masa dapat tau pregnant no 2. al maklum imran baru je 5 bulan masa tu! lagi rasa tak puas nak manjakan dia.

tapi bila irma dah lahir, dan imran pun jarang cari pasal dengan adik dia, boleh gelak2 sama2 lagi, aku rasa syukur sangat2. hihi.

roza, nanti cek email ek.

CapT said...

Eppy 1st Besday Sufia from Aunty Capt and pipiy (again..tah sape2 pipiy nih..hehe) terer betoi umi bajet.. sungguh aunty kagum..semoga jadik anak yg solehah dan dengar ckp umi..

Mummy HnH@arnie said...

Happy 1st Birthday Sufia dear!

semoga panjang umur, murah rezeki & ceria2 slalu~ ;)

SHaHaQiLiF said...

sufia chan...happy birthday!!cepat2 sikit prektis lari...biar umi tak larat nak kejar sufia...heheheh

faisyura said...

happy 1st birthday sufia... ;)

roza best nye jadi ko besday anak dekat2 walopun jarak jauh... planning cantek btul lah.. kene berguru ngn ko ni.. hehe

btw, hahah teori kicap tu tak berape btul lah.. sebab aku pon kuat makan kicap mase pregnant kan zaim.. tp ntah cemane zaim lak putih melepak... smpi org pun wonder ikut sape lah zaim ni cz mommy n babah dia malap hahaah... =P

Siti @ nurie said...

Heppy besday Sufia...wah...smlm ummi blnja pizza eah...knapa tak sampai umah ibu mia eark? he he he....tima kasih wish besday kat mia gak...

ojasamid said...

bday sufia pulak ye. hepi bday sufia sayang...dh setahun dah ye. dulu pi tgk dia masih dlm hari lagi, hehe.

Me_Bee N Kids said...

Happy Birthday for both Syaura & Sufia !! Dekat betol tarikhnye yerr ...Mmg bleh sambut skali ..:)

madamoiselleczar said...

wah! birthday girl...happy wonderful birthday to dear sufia! semoga menjadi anak yg solehah..muahssss

rizza said...

Happy Birthday to adik n kakak (semalm nye ye)!!!

semoga berjaya ngan cemerlang dan tabah hadapi cabaran di dunia n akhirat..........

::Umi Sufira:: said...

Cik Da--> Makacih! Nanti cik da dah kerja belikan hadiah best2 yer..

Sayangibu--> Tahnx! Maybe betullah prasaan bila dah lahir yang nombor dua tuh sama je kat suma ibu...rasa sayu terkenangkan anak yang terawal..tapi bila dah lama2 happy je kan...

::Umi Sufira:: said...

CT--> Takdelah planning sungguh2...tapi Alhamdulillah Allah aturkan dekat2 lak tuh..hihih...Tang party birthday tetiap tahun memang combine ler jawabnya..hihih

Lia--> Ahaks! Tang cepat2 jalan tanpa gigil tuh setuju sgt,,tapi tang planning 3thn lagi tuh tak tahan..hihihi..

::Umi Sufira:: said...

Zety--> Thanks auntie! Oooo ko lak sayu time tau peknen yer..maybe sebab rapat kot kan..tapi bila anak2 makin besar nih makin suka kan..senang dua2 sama naik..OKOK aku jawab yg terbaik utk soklan ko tuh..hihihi

Capt--> Ni macam copy wish smalam je..hahaha(marah ke Capt?)Takyah kagum ler Capt..ko boleh try timing sama ngan Pipiy utk ank kedua nanti..hihih..

::Umi Sufira:: said...

Aru--> Thanks Auntie..sat lagi birthday Hannah lak ea..

Kak Aja--> Tang nak kejar dia tuh yang tak tahan tuh..hihi..BTW, thnks 4 the wish!

::Umi Sufira:: said...

Baid--> Hihi..Oooo ko pun suka makan kicap yer....Masa Sufia nih dahla aku suka makan kicap lak tuh takleh masuk minum air soya..even sampai sekarang dah hilang minat ngan air soya sbb slalu loya minum masa ngandungkan sufia..laktuh umi abinya malap..tu yang sufia ikut tuh..hihi..tak kisahla hitam manis pon asalkan sihat kan Baid..Tapi zaim memnag putih melepak..so cute!

Siti--> Thanks! Kiss happy birthday gak utk Mia!

::Umi Sufira:: said...

Oja, Mamaliena--> Thanks yer..double wish lagi!

::Umi Sufira:: said...

Madam, Rizza--> Also banyak2 thanks for the wish!=D