Why I'm still here?~~

Friday, October 31, 2008

*Me n my anak buah during our birthday party this year*

This entry is about 2 years celebration, me, myself working in current company!ahaks! So the tarikh keramat is tomorrow 1/11/2008. How fast time flies! Dah dua tahun dah...This is my second company...I'm working in small, tiny France manufacturing factory. Previously with Japanese company (hopefully no more working atJapanese manufacturing company after this. Tak tahan wooo with a lot of things)..salute sama saper2 yang bertahan lama di sana(Japanese company)...

Here I am the only female engineer. 85% or maybe 90% of the workers are male. Bila orang tanya aku kerja mana..aku suka jawab kerja kilang je...and most of the replies "Oooo kerja kilang ke? kerja kilang pon OK lah..banyak OT kan..sekarang ni budak2 memang suka kerja kilang"..so biasanya aku akan balas ngan senyuman..bukan hina pon kerja kilang kan..Even manager pon kerja kilang..hahaha..then of course orang yang bertanya tu mulalah pandang rendah..muda2 biarlah belajar betul2 bla bla bla..

So setahun yang lalu hubby kerja satu tempat ngan aku..guess what? dia tak tahan...cabut gi kerja tempat lain...Even senior2 yang masuk sblom aku masuk sini ramai dah berhenti tinggal aku sorang je...nipon sorang lagi engineer masuk selepas aku nak berhenti..Why? Syarikat kecik engineer tak ramai, masalah banyak so banyakla kerja...banyak nak kena buat...tak tahan cabut le..

But Why I'm still here? walaupun gaji aku kat sini seciput je nak bandingkan kengkawan japanese grade yg lain..yang ramai dah berhijrah ke IT support aku masih di sini....hehehe..banyak yang aku risaukan kalu nak pindah kerja tempat baru..

First sekali aku risau tak dapat pumping utk Sufia lagi...Yelah kalu pindah tempat baru taktau mana tempat yg sesuai nak pumping...nak curik masa lagi...tak tentu aku dapat tempat kerja macam sekarang ni...waktu rehat pon ikut suka aku(teringat terkejar2nya aku kt company lama dulu kejarkan waktu rehat)..tak tentu ada pantry lg(walaupon ada choice utk beli coolers and chillers)..tak tentu dapat klik yang memahami etc..

Then, aku memang rasa serasi ngan bos aku sekarang...boleh dikatakan tak pernah marah aku..(syukur..) bagi aku appraisal yang paling best! Selalu belikan omiyage kalu dia balik jepun(company france tapi boss japanese ehhe) boleh dikatakan sukati akulah nak wat camne pon asal quality OK..Then yang lain2 tuh minor reasons la....takut tak jumpa member2 yang best macam sekarang...Plus kat company ni walaupon banyak kerja (bila time takde kerja relax banget)...aku still boleh googling n blogging (ngular le tuh)...aku boleh balik awal hari2...asal public holiday company aku mesti amik punya..tuh yang syok..

So even keliling aku nih jantan2 belaka(kena kuat semangat ooo keja ngan depa nih!) maybe aku still akan di sini sampai umur sufia 2 tahun nanti sekurang2nya...sabar jelah kan walau apa dugaan melanda ahaks!

HAPPY 2 YEARS CELEBRATION FOR ME!

Semangat 'pumping' & naik turunnya~~

Thursday, October 30, 2008

Alhamdulillah Sufia dah pon 11 bulan...means dah 9 bulan la aku berkecimpung dalam dunia 'pumping' secara aktifnya di tempat kerja, n part-time di umah..ahaks! Dugaan? Cabaran? perghh takyah cakaplah kan...(mereka2 yang pernah merasa memahaminya)..dengan supply drop, kekadang tak sempat sebab bz gilos, kekadang kena outstation, kekadang kena attend course, kekadang meeting lama berjela 'b' engorged, kekadang tertinggal pam kat umah dan dugaan yang agak besar bila penyakit mim alif lam sin MALAS melanda..hehehe..

Kalu time rajin, wah hati ni berbunga2 indah time pumping session tu kan..seronok je nak pi pump..tapi bila tengah malas..nak angkat bontot dari kerusi nak pi bilik meeting (tempat mengepam harian aku) pon Ya Rabbi malasnya...yelah dahla aku ni berahsia dari bos, lps pam nak kena panjat tangga gi pantry, kalu 3 kali session 6 kalila naik turun tangga..tu yang time malas tu malas nye....hehehe..

Mengimbas balik zaman2 malas masa Sufia 3-5 bulan dia night feeding cuma sekali, and aku alami masalah kebengkakan melampau, so time tu kena overtime ler pumping pukul 3, 4 pagi.. 2,3 bulan awal tu tengah semangat lagi, rajin nak bangun...dah 2 bulan hujung tu malasnya...bangun pun sebab sakit..pumping lebih kurang tido balik..hahaha..teruk kan aku?

Then stok merundum, so wah semangat tuh naik balik..rajin tak ingatnya..belum sampai session pumping dah sibuk tengok jam....bila tengok hasil tak banyak, wah tak sabar nak tunggu session kedua....weekend pon bagai nak rak curi masa nak pumping...lagi2 masa dekat nak posa tuh nak kumpul stok takut bulan posa nanti stok turun....rajinnya....wah wah terasa diri sendiri hebat tu..(perasan!) ahaks...yelah bukan senang nak rasa rajin ni kan...

La ni...stok masa bulan posa langsung tak kurang...pastuh dah dua hari anak daraku itu minum cuma 8oz je...aku rasa bila asyik nak bertatih dia letih so banyak tido) perahan harian suma jadi frozen EBM...botol utk storage EBM pon dah habis pakai, simpan pakai bekas dadih(haruskah beli lebih banyak lagi..)..hahaha...so guess what? penyakit malas aku pon datangle balik...selalu 3 kali pumping session ni dah kurang jadi 2...! takpelah layan la dulu malas aku ni....nanti jdikla rajin balik (boleh gitu?) hahaha..

So pumping mommies jangan le jadi mals mcm aku nih yek...ehehe..or any kata2 semangat buat aku yang tengah malas ni..silalah nasihat kan aku yek! ;0

Tag lagi dan lagi!

Baru di tagged oleh CIK ZETY . Nasib baik ko tag aku satu jek..kalu dua2 jenuh gak nak menjawabnya ahaks!Thanks Zety!

Name : Roza, Mimi
Sisters : 2
Shoe size : 5
Height : 163cm.
Where do you live : Earth
Have you ever been on a plane : Yes
Swam in the ocean : No
Fallen asleep at school : Always especially kat University hahaha
Broken someone’s heart : Ada kot (huhu paling dasyat masa kat KYPM bangi..tuan badan mintak maap sgt!)
Fell off your chair : No
Sat by the phone all night waiting for someone to call : No
Saved e-mails : Banyak. Malas nak sort out.
What is your room like : Nice room
What’s right beside you : On my left-jalan laluan. On my right - files
What is the last thing you ate : lunch plus roti kismis (buruk lantak!)
Chicken pox : masa tingkatan 3 lepas PMR
Sore throat : Sometimes
Stitches : lepas bersalin
Broken nose : No
Do you Believe in love at first sight : No (kena kenal hati budi juga)
MaybeLike picnics : Yes
Who was/were… The last person you danced with :Tak pernah dance ler..
Last made you smile : Hubby this morning (dia memang slalu buat lawak pon)
You last yelled at : Syaura pagi tadi (susahnya nak suruh mandi pi sekolah :()
Today did you… Talk to someone you like : Yes.
Kissed anyone : Yes.
Get sick : No
T alk to an ex : Lama dah tak jumpa, taktau pon kat mana hahaha..
Miss someone : Right now? Yes
Who do you really hate: Ada la...Mr. A
Do you like your hand-writing : No
Are your toe nails painted : No
Whose bed other than yours would you rather sleep in : Nobody except mine
What color shirt are you wearing now : Maroon (uniform kejalah)
Are you a friendly person : Yes
Do you have any pets : No
Do you sleep with the TV on: Sometimes.
What are you doing right now : Answering this tag
Can you handle the truth :Depends. Tetapi selalunya kebenaran memang menyakitkan. (same answers with Zety)
Are you closer to your mother or father : Mother
Do you eat healthy : Sometimes
Do you still have pictures of you & your ex: No
If you’re having a bad day, who are you most likely to go to : My hubby
Are you loud or quiet most of the time : Loud
Are you confident : Sometimes yes sometimes no
5 things I was doing 10 years ago
-tengah pulun study. nak SPM!
-sekolah kat MRSM Jasin
-selalu pi swimming kat swimming pool MRSM Jasin (ala rindunya..)
-lepak tepi bukit masa riadah. (sama ngan Zety hahaha)
-belajar, belajar dan belajar

5 things I would do if I were a billionaire
- bagi mak abah PIL duit
-pegi haji
-beli tanah, bina rumah yang best2, beli kereta idaman, travel around the world.
-invest
-derma kat tempat2 yang sepatutnya ihik

5 of my bad habits
-kurang penyabar
-kurang pengemas
-tak pandai simpan duit
-kekadang melwan cakap hubby n parents (hahahaha)
-slalu membebel

5 places Ive lived/living
-JB
-Kempas
-Japan
-Nilai
-Mantin

5 people I tag-
My blog reader yang nak jawab soklan2 nihh..peace!

Bila Si Kecik Nak main bola~~

video

Note: Gambar ini terbalik due to first time using this camera video n not yet found the suitable video editor ahaks!

Nilah bila si kecik sibuk nak main bola tapi belum pandai berjalan..
1) Ummi abi letih nak layan dia bertatih
2) Bila orang takmo layan dia bertatih Sufia akan merengek sampai orang bangun n layan dia...
3) Habis satu rumah kena redah..ahaks!

Ayat Ayat Cinta~~

Wednesday, October 29, 2008

Wah orang lain buat entry Ayat Ayat Cinta nih aku pon sibuk sekali lah nak buat kan...Sebenarnya ni pasal film Indonesia tulah..masa raya keberapa tuh ada ditayangkan kat TV3 tapi takdelah pulak tergerak nak tengok! Asyik sibuk beraya je..Pastuh bila baca ENTRY WANI yang ni...(kawanku sudah tangkap cintan sama cerita ini!) aku pon sajelah crita ngan hubby tringin nak tengok cerita ni..tak sangka hubby ku yang MC semalam meng'suprise'kan aku ngan DVD crita nih...wahaha..(kandoushiteimasu!)...

OK dengan tak berlengah sampai tak tengok Berita pon..pukul 8 tayangan filem start....Si Sufia lak tido pkl 8-8;30..sungguh aman menontonnya...(walaupon kekadang aku tak paham dialog dia cakap arab ke cakap indon ni?!)..8;30 bangun pulak anak dara tuh..sibuk mintak tatih berjalan....dah tak cencentrate! pukul 9 ada orang dtg beraya pi buat air lagilah dah lost di tengah jln...tau2 dah sampai ending je kan...So tak dapatlah nak tangkap jiwang macam WANI

So my review like below:
1) Wah sungguh mulia hati si Aisha tu kan...sanggup benarkan husband dia (Fahri) kawin lain..walaupon pada awalnya dia jeles habis...mesti remuk rendam hati dia menghadapi hidup bermadu..lelagi bila kantoikan Fahri bercumbu ngan Maria...Aku macam boleh paham je remuk rendam nya taww! You all sanggup???!!..aku pernah termimpi hubby kawin lain..punyalah remuk rendam hati dalam mimpi tuh..siap bangun dari tido boleh emosional gila2 nya..hahaha..(korang pernah mimpi macam gini tak?huhu sadis!) Nauzubillah mintak jauh la kan..Mimpi itu mainan tidur n mungkin syaitan mengganggu kan..

2) Punyalah mote-mote itu Fahri..ramai peminat..ramai wanita tergila2 kan dia..sampai sanggup fitnah Fahri sebab tak dapat kawin ngan dia kan..hehehe...Jahat betul Nuoro dalam crita tuh! Nampak je innocent

3) Last but not least, sama mcm Wani, ayat masa Maria nak mati, beza antara cinta dan keinginan untuk memiliki....yang ni aku rasa syahdu sikit....and maksudnya pon memang berbeza dan mendalam...pendapat aku pon sama iaitu Fahri n Aisha tu cinta, Fahri n Maria tu cuma keinginan untuk memiliki..

Thanks to hubby sebab layan aku tengok cerita ni (even I know u don't like this type of movie right!)
Pada kawan2 yang suka crita syahdu n blom tengok cerita ni memang osusume tau! Tengoklah best n syahdu..ahaks!

P/S: This is my 100th posts yeay!

Bocah bocah!!

Tuesday, October 28, 2008

Hehehe...sesekali ngomong jowo! Bocah tu bahasa melayu nya anak...Ni dok nak crita bocah ku sorang yang namanya Syaura tu kan.... Raya pon dah sampai ke penghujungnya...so memang sakan habis beraya tahun ni....semalam layan lagi gi umah makcik ke Melaka n Muar...pergh...so sebulan beraya ni macam2 insiden la kan berlaku...especially anak dara aku tu...Nak kata malu tu taklah sangat tapi boleh tahan la jugak malunya...Beberapa insiden as below:

Insiden 1
Beraya ke Pasir Gudang, umah kedua...masuk2 je si Syaura"Umi, nak kacang!" "Eh, makan2 bukak kuihnya" kata tuan umah...3 minit lepas tuh..tuan umah pon sesama dudukla ngan kitaorang yelah baru sampai bontot pon belum panas lagi..yang si Syaura ni" Umi, nak air!"..aduh aku taktau nak buat muka camne..anak si tuan umah bangun le gi buat air..tak sampai 5 minit dari first request "Umi, nak air!".. makin kuat lak tuh..si tuan rumah cepat2 gi dapur check anak dia..Aduhai bocah! Aku rasa nak cellotape je mulut Syaura waktu tuh..

Insiden 2
Semalam ke Melaka..kira jauh jugakla dari Kulai kan...sampai2 baru duduk 3 minit.."Umi nak balik!"...grr..." Nasib baik tuan rumah jenis tak kisah...pujuk dia" Eh kan baru sampai takkan nak balik"..aku dah budget mesti si Syuara nak sebut ni..."Umi boringla..nak balik!" nasib baik ada kucing penyelamat keadaan..dah dia bz main kucing lupa dah pasal balik..aduh lega!

Insiden 3
Beberapa kali jugakla dia tumpahkan air umah orang...(yang ni ikut perangai aku kot har har har..) tapi yang tak tahan waktu pegi open house umah boss hubby, dia tumpahkan air secawan...dahla orang tengah ramai..abinya siap kena sound ngan tuan umah ni..."Ah, Yot balik karang ko jangan lupa mop lantai"..aduhai..haru!

Tulah kan nama pon ada bocah..macam2 ler peel nya bila kat umah orang..kihkihkih...bocah bocah!Lepas insiden2 tuh dah cakap baik2 siap2 dalam kereta, "kakak nanti masuk umah orang salam, kalu orang bagi duit raya cakap terima kasih, kalu orang tak keluarkan air lagi akak jangan mintak, jangan tumpahkan air ye..!" wah panjang u pesanannya kihkihkih...so drpada insiden2 ni dapatlah si umi ni belajar dari pengalaman kan...

Aksi @ 11 months old

Saturday, October 25, 2008

Diam tak diam Sufia esok dah 11 bulan..Alhamdulillah still fully breastfeeding..lagi sebulan jek nak mencapai target utk setahun...yeay!Apa yang dia dah boleh buat sekarang?hehehe...


Mengimbas memori Syaura dulu...merangkak @ 11 months old...first teeth @ 10 months old and jalan @ 1 year 1 month....berat pada umur setahun 7.5kg..sangatla slim adanya...


Sufia? Sampai harini pon tak merangkak lagi uwaaa..!!langsung tak merangkak OK..menyelar (meniarap sambil maju ke depan) pun tak lagi...lambat?!! jeles sungguh ngan baby2 lain yang dah merangkak seawal 7 bulan, 8 bulan..huahua..memang aku rasa lambat yang teramat sangat...banding ngan kakaknya...meniarap harituh umur 3 bulan dah meniarap...pastuh golek2 mcm tuh sampai sekarang...tapi kalu naik walker tuh laju kemain...


Walaupon begitu, hehehe..still ada peningkatan..macammana dia move ialah mengesot..laju dah mengesot and ada macam tanda2 nak berdiri...adakah dia tergolong dalam jenis baby yang skip merangkak terus berjalan? entahlah..just wait n see ler...gigi boleh tahan dah 6 batang..tak demam pulak tapi basahla baju selalu sebab dok gigit jari sendiri..gatal gusi agaknya...berat lak @ 11 months ni 8.3kg..OK lah tuh..ahaks...enjoy some pics of her mengesot activity..peace;P



Si bulat Sufia..memula tegak imbangkan badan

Turunkan tangan ke bawah


Gerakkan punggung ke depan

Dan esot lagi ke depan dan lagi dan lagi.. Sejak dua menjak ni kakak pon dah tak aman wat kerja kat lantai..kenalah pi kat meja kan..asyik di kejar oleh si adik jer...

P/S: Harini pecah sejarah bila we all menghadiri 6 open houses sampai tak lalu makan dah..har har har...

Anak itu kupu-kupu syurga~~

Friday, October 24, 2008

Sebenarnya aku masih terbawa2 dengan berita penceraian one of my friends semalam. Terkejut, speachless, sedih, kasihan, takut pon ada. Kisah lebih lanjut ada diceritakan di entry Mummy HnH DI SINI. Ini bukan kes pertama di kalangan orang-orang yang dekat ngan aku. Sebelum ni kalu cakap pasal divorce ni aku slalu dengar pasal artis2, ataupon orang2 lain yang tak rapat ngan aku so buat endah tak endah jelah kan...tapi dalam masa terdekat nih 3 kes suma orang yang kira rapat jugaklah...

Case 1
My friend yang memperjuangkan hak penjagaan anaknya harini. Refer DI SINI. Daripada pemahaman aku si suami yang buat hal(ada gangguan orang ketiga kot)

Case 2
Kakak ipar aku sendiri. Masih segar ingatan pada majlis persandingan kitaorang sebab kitaorang sanding sekali lebih kurang 6 tahun lepas. Oh kalaula boleh aku tempelkan gambar kat sini... Yang nipun bekas suami gak yang buat hal...Lagi haru bila lafaz cerai dihantar melalui SMS. Bila court panggil si bekas suami tak nak hadirkan diri.Anak jadi mangsa rebutan sebab tak keluar lagi surat mahkamah tentang hak penjagaan..Haru biru anak dibuatnya....sampaikan bila kakak ipar aku dapat ambil anak dia si anak yang baru 4 tahun tuh dah pndai cakap bahasa2 kesat.. Cakap ngan kitaorang pon aku kau...and dididik yang mak dia dah mati...sedihnya we all sefamili waktu tu....Alhamdulillah la ni..dah OK sikit sebab mak nya dah dapat 'sembunyi' kan anak tu...

Case 3
Technician lelaki setempat kerja ngan aku..boleh kira baik la jugak aku ngan dia n sedihnya bila dia ceritakan balik saat2 dia lafazkan cerai kat mahkamah.."Mi, ko tau lepas aku lafaz cerai, aku keluar pegi kat kereta, aku nangis gila2 kat bahu mak aku...Aku taktau kenapa sedih sangat. Aku rasa kehilangan, tapi wife aku bole ketawa saje2 je macam takde perasaan"...err kalu korang jadi aku, apa yang korang nak reply..aku terasa macam teruk sangat je perempuan sekarang..takde perasaan ke...case dia ni aku pon tak sure sape yang salah..tapi according to him, bekas wife dia siap kena sound tentang cara pemakaian dia ke mahkamah tu ngan hakim..(wallahualam)..Anak 2 orang, bekas wife tak bagi dia jumpa anak2..anak2 dia menangis mintak nak ikut my friend ni..uwaa..I cannot imagine the situation.

Dari pemerhatian aku anak2 memang jadi mangsa keadaan. Kesiannya..sedangkan anak2 itu amanah Allah, kerana nafsu kenapa manusia sanggup korbankan kebahagiaan anak2 demi kepentingan diri sendiri kan..Aku berdoa sangat semoga kebahagiaan yang aku ada sekarang kekal sampai bila2..Amin..jauhkan dari godaan syaitan n anasir2 luar..BTW, whatever it is sebagai perempuan kita still kena bersedia zahir n batin untuk segala kemungkinan kan..kita pon taktau nasib kita akan dtanag camne..jangan kita yang buat hal udahla(nauzubillah)..

Anak2 kita ni kupu2 syurga tau..tak percaya? baca bawah ni..enjoy!

Keistimewaan yang bakal diperoleh apabila anak-anak anda boleh digelar kanak-kanak atau kupu-kupu syurga. Barangsiapa yang mengembirakan anak prempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah. Orang yang menangis takutkan Allah diharamkan oleh Allah akan api neraka ke atas tubuhnya.
Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat syurga. Nisbah di antara dua darjat ialah 500 darjat. Syurga itu ialah sebuah kampung kesenangan, tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang menyukai kanak-kanak.
Barangsiapa keluar ke pekan Muslim dan membeli barang-barang dan kembali ke rumah dengan buah tangan untuk anak-anaknya, nescaya mendapat rahmat daripada Allah dan tidak diseksa di Akhirat kelak.
Muliakan anak-anak dengan mengajar mereka adab dan ilmu agama .
Barangsiapa memuliakan anak-anaknya dalam keadaan jahil dia turut menanggung tiap-tiap dosa yang dilakukan oleh anaknya itu dan barangsiapa membekalkan anaknya itu turut diperolehinya.
Aqrak pernah terlihat Nabi SAW mencium cucu baginda Hassan. Aqrak berkata; "Anakku sepuluh orang banyaknya, namun tiada seorang pun yang pernah aku cium." Sabda Nabi SAW; "Orang yang tidak menyayangi tidak pula akan disayangi." Barangsiapa ke pasar dan membeli sesuatu barang untuk ahli keluarganya dan dia memikulnya ke rumah; pahalanya seperti dia memikul sedekah untuk orang yang sangat berhajat. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.
Seorang lelaki bertanya; "Ya Rasulullah, kepada siapakah harus aku berbakti?"
Jawab baginda; "Berbaktilah kepada ibu bapamu."
Kata lelaki itu lagi; "Ibu bapaku sudah tiada lagi."
Sabda Nabi SAW; "Kalau begitu berbaktilah kepada anakmu, ibubapa berhakterhadap dirimu dan anakmu pula berhak ke atas dirimu."


Does your boss know your 'secret' activity?

Thursday, October 23, 2008

Ahaks nilah ni nak share, what had happened yesterday...Apalagi 'secret' activity kalau bukan 'pumping' activity as aku memang buat secara rahsia adanya...malas lah boss tau..pumping session 3 times per day....biasanya buat lepas waktu rehat...kalu bz tu terpaksa kurangkan jadi 2 sessions....boss lak orang jepun...malas nak pi explain kat dia kenapa aku pumping n fully BF...

Ofis aku di tingkat bawah, pantry and ofis bos kat tingkat atas..bolehla nak dikatakan kerja aku ni independent gak with very2 minimum guide dari boss.. Pumping place aku kat bilik meeting kat tingkat bawah...tapi sebab space constraint bebudak di bawah monitoring aku ada gak buat kerja kat bilik tuh..so setiap kali mengepam memang tak sunyilah ada je bebudak yang teman... Bos aku ni lak slalu pegi merokok kat smoking area kat tingkat bawah...so semasa proses aku nak pi hantar hasil perahan ke peti ais di pantry tu kebarangkalian nak terserempak ngan dia sgtla tinggi..so macam tikus la aku setiap kali lepas pam pi survey line clear ke tak baru aku mengatur langkah ke pantry...kekeke..selama dekat 9bulan ni tak pernah terserempak pon...har har har....

Nak dijadikan cerita ntah kenapa semalam dia pegi cari aku kat meja, around pukul 1020..aku lak tengah syok2 pumping waktu tuh...abis budak2 aku ni dah blur nak bagitau dia aku kat mana...last2 my tech bagitau jer aku kat bilik meeting sebelah...Pintu bilik tu of course la kunci kan...tapi timing aku memang baik sesangat dia ketuk pintu tuh aku dah siap pumping buat2 monitor budak wat kerja(walhal kerja diaorang tu takyah monitor pon boleh)...aku dapat rasa yang dia syak 'sesuatu'...

1) Kenapa aku nak kunci pintu tuh
2) Kenapa budak buat rekod pun aku nak monitor
3) Lak tu nape budak tu pon bukan aku yang in charge, click aku nya budak...har har har..

Ah sukatilah..dia nak pikir apa..yang penting 'secret' activity aku tuh masih lagi rahsia...hehehe..

So pumping mommies u all camne? keep it as secret or boss u all begitu open minded about it..peace;P

Sufia's Constipation Problem Update~~

Wednesday, October 22, 2008


As per previous entry, since Sufia accepted solid food memang susah sangat Sufia nak yayak...atau dengan kata lain sembelit. 2, 3 hari sekali tupun kekadang sampai 4 hari... Kalu dah 4 hari tak poo poo tu memang kitaorang paham sangat ni mesti keras ni kalu poo poo..memang kesian sampai nangis2 tau..menggigil2 nak berak.... Until I got some advices from mommies I had tried this recipe, I add sweet potato in her porridge, adalah improvement sikit dari 3,4 hari sekali berak jadik 2 hari sekali...sweet potato tu contain high fiber kan...Sufia ni lain macam sikit, takmo makan fruit puree...dah try apple puree and sweet potato puree, siap luah macam nak muntah tu..so masak dalam nasi sekali habis cerita! So masa tengah kritikal tuh, with advice from pakar perubatan we gave her SKILAX setitik dalam susu dia as stool softener. Tu jelah yang dapat dibuat daripada tengok dia suffer masa yayak. Additional info, sepemahaman aku ni stool softener ni safe to be used but cannot be used for a long term...so aku hanya akan bagi bila dia dah lama tak yayak je...risau jugak sebab aku pernah dengar kalu tak yayak selama 3 hari boleh menyebabkan usus baby bengkak (wallahualam)..

But, then tampa aku sedari dah hampir one month jugakla we all tak bagi stool softener tu kat dia...eh constipation problem tu macam dah hilang dengan sendiri but of course sweet potato dalam porridge Sufia tu kena maintain bagi...hahaha..iyerlah Alhamdulillah dah lama dah dia yayak ngan begitu elok sekali...stool softener tu pon dah mana hilang lepas raya tuh dah tak nampak bayang...uwaa...lega sangat...then teringat paed pernah mention this..sometime sembelit tuh boleh jugak disebabkan oleh saluran najis baby still kecik but baby dah consume quite a lot of quantity of solid...tu yang menyebabkan dia susah nak yayak...maybe jugakla aku rasa..dahla Sufia susah minum air masak..kalu betullah sembelit Sufia nih berpunca dari masalah ni (sebab Syaura pon sama, sekarang dah tak sembelit) hopefully lepas2 ni sembelit tuh dah betul2 baik kan..for mommies yang ada baby bermasalah camni maybe boleh try bagi sweet potato to your baby or any other treatments as per below info:

• Get her some exercise. If your baby's a crawler, encourage her to do a few laps. If she's not crawling yet, try pumping her legs: While she's lying on her back, gently move her legs in a forward, circular motion as if she were pedaling a bicycle.

• Massage your baby's belly. Measure three finger-widths below her navel and apply gentle but firm pressure with your fingertips. Press until you feel a firmness or mass. Maintain gentle but constant pressure for about three minutes.

• If you feed your baby formula, ask her doctor about switching to a different brand. Some babies are less constipated on soy formula. And sometimes adding a teaspoon of Karo corn syrup to the formula also does the trick.

• Switch from rice cereal to barley or oat cereal, or add pureed fruits or vegetables to her regular cereal, once your baby is ready for them. Read about what foods to introduce when.• Once your baby is eating a variety of solid foods, ask her doctor if you can boost her fiber intake by adding a teaspoon of bran to her cereal. Cut down on constipating foods like rice, bananas, and cooked carrots, and try mixing her cereal with a little bit of apple or prune juice or a few tablespoons of pureed prunes, apricots, or pears to help loosen her bowel movements.

• Increase the amount of fluid your baby drinks to help keep her stools soft. If your baby is older than 2 months, start by giving her 1 ounce of prune juice diluted with 1 ounce of water, twice a day. As her constipation improves, you can cut back. Talk with the doctor first if your baby is 2 months old or younger.

• Talk to your baby's doctor about treatment options. Ask about using an over-the-counter stool softener to make bowel movements more comfortable for your baby, but never give your baby a laxative without her doctor's approval. The doctor may also suggest you try a glycerin suppository if your baby is severely constipated. The suppository will stimulate the rectum and help her pass a stool. While using a suppository occasionally is fine, don't do it on a regular basis, since your baby could wind up relying on them to have a bowel movement.

• If your baby is passing such hard, dry stools that she tears the delicate skin near the opening of her anus (you may be able to see these tears, known as anal fissures, or a little blood), you can apply some aloe vera lotion to the area to help it heal. Be sure to mention the tears to your baby's doctor.

Immediate Present~~

Monday, October 20, 2008

Umi n Syaura @ KFC
Yang di celebrate Syaura

Selit gambar Umi n Sufia ke open house siang tu


Still talking about bahang result exam Syaura yang baru berlalu smalam..so yesterday after we got the result we ask her, "Kakak malam ni ummi ngan abi nak belanja kakak. Kakak nak makan kat mana?"...laju je dia cakap "nak makan kat KFC"...Then, as per her wish malam tuh hubby n I layan dia bawak ke KFC, IOI Mall la kan..(walaupon perut kenyang gila dah makan kat open house)..So ni kira immediate present la untuk Syaura...Photo will be update later...

As we want to make it special, we left Sufia at home and gave special attention to her...Additional info jarak antara Syaura and Sufia tepat2 4 tahun...Wah punyalah happy kan muka dia..Senyum sepanjang jalan...So bila dah sampai aku pimpin tangan dia sebelah hubby pimpin tangan dia sebelah...like we always did previously before we got Sufia...sambil berjalan tu dia mintak angkat badan dia kan..n then mengekek2 la ketawa...yang tersentuhnya she said this"Ummi selalu pegang adik je tak pegang kakak"....Uwaa..terus terang terasa jugak aku...maybe sebab dia dah puas manja 4 tahun then bila dapat adik dia terasa aku terlalu concentrate only on her adik...

Even she rarely showed her protes, everythings seem OK je..takde meragam pon or pukul2 adik dia ke..dan tak nampak jeles pon...maybe sebab dia dah besar or dia takmo tunjuk sanagt..rupa2nya ada gak dia menyimpan perasaan..So hmm...kenalah bagi kasih sama ratakan walaupon si kakak tu jauh lagi besar dari adiknya... Anyone to share macammana nak bagi si kakak ni kurang terasa ummi dia lagi sayangkan adiknya..share with me k...Sedih gak tau malam tadi...memang layan dia puas..nampak sangat gembira kat air muka dia tuh..huhuhu...

The results~~

Sunday, October 19, 2008

Syaura @ school; 4th from right-->takdelah kecik pon walaupon dia paling muda kat kelas... Nampak diala paling besar among girls hehehe...


Remember my post last Ramadhan, SYAURA NAK EXAM dan harini tibalah masanya aku pi amik report card dia sebab PARENT'S DAY was held today. Dia punya berdebar2nya tuh dari malamnya lagi terasa almaklumla first time...Pagi tuh bangun awal terus mandi beb (susah woo aku nak mandi pepagi kalu weekend ehhe)..Masak bubur Sufia, prepare sarapan, kemas sikit2 terus bersiap nak amik Report Card. Cikgu start bukak kauter 830 pukul 822 aku ngan hubby dah tercongok depan gate sekolah....

"Alamak! bang takde orang lagila, kita pi isi minyak dululah",then hubby pusing kereta pi isi minyak dulu..Yang kelakar memasing boleh diam jek dalam kereta nih,Rupanya hubby aku pon nervous sekali.."Yang, macammana la result Syaura ni?" ihikihik..aku ingat aku sorang risau, rupanya hubby pon risau sekali...hehehe..then after isi minyak patah balik ke tadika, chodo 830pagi..terus masuk...dapat giliran no. 2 tapi untuk kelas Sufri(kelas anak aku) kitorangla orang pertama...beria2 sangat kan?kihkih..takpelah amik pengalaman..tahun dpan takdelah jakun sgt kot mcm tahun ni...The results are jeng jeng jeng...






Note: I put it here for no other intention but for our own reference for next year result comparison also for kenangan di hari tua.



Alhamdulillah leganya rasa tak terungkap. Bahasa Melayu tu she got full maybe sebab dia dah boleh membaca bahasa melayu so she understand the instructions. Tang matematik tu alalala..lemahnya kat part plus and minus..example:6+3=8..salah kira ke dia tak paham soklan ke aku pon tak tau..takpe2 lepas ni concentrate more on her maths sebab aku pon realized yang aku banyak belikan buku untuk membaca english and BM tapi kurang tang maths....

Other comments from her teacher:
1) Syaura sgt pendiam kat sekolah (walhal kat umah mulut dia ajer). Yang ni aku realized gak dia memang dari kecik takut orang..kalu ada orang luar je mulalah bertukar watak..

2) Dalam diam2 tu dia ada sorang best friend nama Humaira. Punyalah sayang ngan her best friend sampai pernah dia nangis sebab Humaira tak datang(huhu aku baru tau)

3) Hafalan surah Yasin dah sampai ayat 27..level keduala sebab ada lagi budak lain dah sampai ayat 33..Oklah tu kakak...slow slow..

4) Bacaan buku Bahasa Melayu sangat lancar and dapat hadiah lagi sebab lepas target..huhu..
Hadiah beg comel(boleh umi jadikan beg make-up umi..hahha)

5) Sangat lemah tang sukan..sumanya sederhana aje..apalah kakak ni,,lembik sanagt kot..

Result keseluruhan untuk Syaura sederhana sahaja...takpelah kakak..tahun depan ummi abi kena kerja kuat lagi and spend more time for you dear....fuh rasa hilang beban kat kepala ni..hihihi...

Entry saje2 di ptg hari~~

Friday, October 17, 2008

Baru tadi member aku ajak pi timbang berat. Kat kilang aku nih ada satu tempat penimbang scrap digital yang begitu persis dan jitu adanya...Yelah kalu tak jitu mesti rugi depa jual scrap kan...ini first time timbang lepas posa kononnya...posa turun 3 kg...dengan penuh doa semoga berat aku dapat menten seperti masa bulan puasa (walaupun aku tau itu hanyalah khayalan) aku naik itu timbang..jeng jeng jeng....**kg....usahkan menten makin bertambah 500g lagi dari sebelum puasa adalah...uwaaa...!! Sadisnya...

Aku rasa faktor2 kenaikannya seperti di bawah ini:

1) Makan tak hengat masa raya...kat rumah sendiri makan, pi beraya umah orang makan lagi, orang dah habis makan aku tak habis lagi, laki aku tak habis makan aku habiskan...

2) Makan masa rumah terbuka harituh macam akulah tetamunya, lagi dasyat dari tetamu dok 4,5 round siap..konon teman member makan..har har har..

3) Undangan rumah terbuka yang tak habis2..weekend ni pon ada lagi 3 undangan...hmm.. takkan taknak makan kan ..rugi2!

4) Makan kuih raya pon tak kurang hebatnya...manis, mentega banyak, minum air gas..erkk gaya hidup tak sihat langsung..

takpe ah lepaskan raya dulu, baru slow down sikit mkan...he he he..tak beringat lagi tuh...kengkawan camne? dapat menten berat tak?

White Valves~~

Harini nak share satu good info..ehehe...Ada sesape guna Avent ISIS breastpump? Mesti ramai kot..Pernah alami 'letup' tak waktu ngah syok2 menegepam tuh? Ker aku sorang yang pernah alaminya...kihkih,,,Itulah baru2 ni nape ntah ngah syok2 pumping tetiba pop meletup...then pump tu mcm dah tak function kan...rupanya white valve yang sebelah dalam tu pop out daripada it's location...

Aku dah tanya Sis Fid about it, maybe disebabkan pemasangan yang tak betui or part tu dah wear...Pikir2 balik maybe part tu dah wear kot sebab adalah lebih kurang 3, 4 bulan pakai tak pernah tukar white valve tu, or maybe penjagaan aku yang tak betul..Anyone ada tips tak camne nak bagi white valve tu tahan lama? Aku rasa memang penjagaan or handling method aku yang tak betullah...

Then, aku dok risau sebab spare part utk white valve tu tinggal satu. So apalagi aku approachlah my friend Mummy HnH(tima kasih banyak mummy) yang selalu manjadi tempat rujukan kihkih...Mummy inform spare part tuh takde dijual di kedai biasa tapi boleh didapati di KINDERDIJK....aku pon pernah terbaca di SI.com cuma biasalah malas nak pi korek...Cumanya ada mommies yang takut syarikat tu dah stop operasi..So aku dah call..Good news yang syarikat tu masih beroperasi and aku boleh beli spare part tu kat situ*yeay*....

Oleh kerana syarikat tu kat Hartamas and aku dok Johor, dia bagi aku phone number contact cawangan Johor di Taman Molek sana...Price 2 valves RM9.90...Alamak nak beli barangnya tak sampai RM10 minyak jer dah kompem RM30..so another good news they can deliver it as well dengan kos penghantaran RM8...*yeay*...aku pakat nak angkat banyak sikit senang in future..hehehe..so jangan risau saper nak dapatkan spare part tuh boleh dibeli by phone and di pos ke rumah..;)

TAG lagi~~

Thursday, October 16, 2008

Tag nih OK jer sedang2 elok, sebab pernah buat yang lagi panjang tak hengat punyer..kihkih... BTW, this tag was from MAMALIENA

1. Apakah benda yang paling penting dalam hidup kamu?
My family
2. Apakah benda terakhir yang kamu beli dengan wang sendiri?
Beli lauk tengahari tadi
3. Dimanakah tempat impian perkahwinan kamu?
Di rumah parents saya and dah tercapai pon..
4. Berapa lama anda rasa hubungan kamu berkekalan?
Insyaalah berkekalan hingga ke syurga
5. Adakah anda di lamun cinta?
Of course...with my everdearest hubby
6. Dimanakah restoran terakhir kamu makan malam?
Restoran apa ntah..berbuka bersama keluarga
7. Namakan buku terakhir yang kamu beli?
Buku latihan pra-sekolah untuk Syaura har har har
8. Apakah nama penuh kamu?
Rozamimi--> Kekadang orang panggil Roza, kekadang orang panggil Mimi..ikut suka and sesedap rasa lah kan..dua2 pon bole...
9. Kamu lebih senang dengan mak atau ayah?
Mak kot walaupon mak ku itu boleh tahan kuat membebel
10. Namakan seseorang yang kamu ingin jumpa untuk pertama kalinya dalam hidup anda?
Idolaku..siapa? rahsia...
11. Christina atau Britney?
Christina
12. Adakah kamu mencuci pakaian anda sendiri?
Tak , mesin yg buat
13. Tempat yang paling seronok kamu mahu pegi?
Paris
14. Pelukan atau ciuman?
Pelukan
15. Butirkan 5 perkara tentang orang yang tag kamu.
Mamaliena kuat semangat, lembut, Nice person , friendly
16. 8 perkara yang amat saya gilai-
My hubby, my kids, breastfeeding, Cloth diapering, Masak (or cuba utk msk), shopping travelling, googling ,
17. 8 perkataan yang sering di ucapkan
....
18. 8 buah buku yang paling terbaru dibaca.
tak baca buku ...magazine jer
19. 8 lagu yang saya boleh dengar berulang kali.
lagu yg hits yg sedap didengar
20. 8 perkara yang saya pelajari tahun lalu
apa yer...

Alamak ada gak soklan yang susah ni, saper mangsa seterusnya...ha nama2 di bawah silalah layan ini tag yer..kihkihkih..
macam biasaCT (awak kita suka sangat tag awak tau! jangan marah ek), LIA(awak pernah tag kita panjang2 hehehe..), ..BAID
(ahaks aku suka baca penulisan ko baid) okie...thanks yer kalu sudi layan..;)

Report Card Day (Parent's Day)~~

Wednesday, October 15, 2008


Seperti yang telah aku ceritakan pada post aku yang ini , akhirnya berakhirlah penantian aku bila dapat surat dari Tadika anak aku yang Parent's Day akan diadakan pada hari Ahad ini...hehehe...ini gelak bukan gelak senang hati..tapi gelak susah hati... Macammana lah result anak aku nanti? Apalah yang cikgu dia cakap pasal anak aku kat sekolah nanti? Baik ke anak aku? Nakal ke? Boleh catch up ke dia dengan pelajaran?

Aku yakin kalu anak aku nakal pon maybe teacher dia akan cakap dengan penuh berhemah dan bertapis2...err.. mintak2 le teacher dia akan cakap benda yang elok2 je..(Owh..harapan ku tinggi menggunung)....psst...aku dengar tadika Syaura ni siao bagi nombor ikut result exam tau...Cuak beb!

Tapi takpelah macam yang mommies and my blog reader cakap kat post sblom nih kan..kalu dia terror itu satu bonus..kalu dia tak terror maknanya aku kena usaha kuat lagi nih..(even she still not yet 5 years old now...)Dunia sekarang penuh cabaran..apa yang diaorang belajar pon makin susah aku rasa...

Lagi satu, sape yang anak2 dia lahir hujung tahun nih (anak aku dua2 sama) terpaksalah kita menerima yang anak kitalah antara paling kecik kat sekolah..Orang lain suma dah besar dia belum pon lima tahun lagi..kihkih...Kalu dah besar tu maybe tak terasa sangat..tapi time kecik ni nampak sgt keciknya...mintak2 la diaorang boleh catch up macammana kawan2 diaorang tu kan...Amin....

Post ku yang kontroversi~~

Tuesday, October 14, 2008

Ahaks~~sudah baca post aku di bawah ini...and komen2nya...di mana ada beberapa hati yang terguris dengan penulisan aku...I am really sorry mommies yang terasa hati from deep of my heart!! Tiada niat aku kat sini nak mengguris atau menyinggung perasaan sesiapa..OK..Mintak maaf zahir batin....Aku takkan reply komen2 itu kerana aku akan reply secara general nya di post ini..mintak laluan pada tukang2 'komen' kay...

1) Shais, memang seronok dapat cucuk mommies menggalakkan penyusuan kan..time2 macam nilah nak cuba promote sikit2...biar dapat gambaran dulu and then moga2 terbuka hati mereka nak bf their own babies...

2) Nurul Dhia, saya pun setuju sangat2 kalau semua hospital menggalakkan penyusuan ibu tak kira swasta atau kerajaan sebab susu pertama itulah yang paling penting...kalau hospital swasta nak bagi mommy rehat pon maybe nurse boleh bawakkan baby time bby nak menyusukan kan..

3) Anonymous, takde niat walau sekelumit pun di hati saya nih nak memandang rendah pada mommies yang tak bf their babies, in fact saya pon tak fully bf my first baby atas sbb tertentu..dan kalaulah saya cukup ilmu masa tuh mesti saya dah makan pil untuk keluarkan susu semula and try to bf my baby...I believe all mommies has their own reason why tak bf their babies...( saya rasa saya pun ada mention kat previous post) tapi sekurang2nya mereka ada kesedaran pasal susu ibu kan..ada juga yang takde or kurang susu..like my friend tapi she have Avent ISIS breastpump (wani.... aku bangga ngan ko!mungkin takde rezki utk ko kan!) Awareness tu yang penting...Kalu tak kenal maka tak cinta...And waktu saya cucuk manja ngan beberapa mommies waktu rumah terbuka tuh saya menerima reaksi yang positif..sampai ada yang kata" Eh, nak tryla next baby nanti"....Bila dah kenal barulah mula nak berjinak2...Saya dah tahu kebaikannya, kalu boleh nak begitau semua orang tau..Bila diaorang dah tahu terpulang kepada masing2 untuk buat pilihan..

4) Raden, macam yang saya cakap, all mommies must have their own reason why they do not bf their babies...saya bangga pada yang telah mencuba. Memang payah and banyak cabaran. We bf mommies feel the pain to fully bf our babies that's why when come to chit chat about bf, bf mommies ni nampak beria2, menunjuk2 (actually we're not) sebab dah rasa kepayahan and keperitannya...no pain no gain dear!Tapi niat di hati saya cuma nak memberi kesedaran pada mommies yang tak tahu langsung kebaikan susu ibu..takde niat lain and saya mintak maaf sgt2 sekiranya mengguris perasaan ibu2 lain...

5) Bibi, terharu dengar cerita Bibi....takpe Bibi sekurang2nya Bibi dah cuba kan...Memang susu ibu tu rezeki dari Allah and saya bersyukur 'terpilih' mendapat nikmat dariNya..takpe Bibi sekurang2nya Bibi dah usaha..maybe boleh cuba pada next baby..mana tau lain hasilnya ngan baby kalini..


6) "kami respect pada ibu2 yg berusaha utk menyusukan anak.. we are just feel sorry utk mothers yg bangga tentang FM yg terbaik + termahal + what nots sedangkan susu ibu yg free tu yg terbaik..for those who have tried, kudos to you.. its not an easy journey.."..Cik_yan inilah yang cuba saya sampaikan..

7) "i think apa yg mimi cuba nk ketengahkan ialah isu kesedaran yg masih kurg di kalangan mommies jg masyarakat secara amnya. jd tak patut timbul bab2 meremehkan/memandang rendah etc.pokok pangkalnya, apa2 pon bermula dgn kesedaran dulu (bahaya merokok, kebaikan susuibu, etc). dan kesedaran bukanlah boleh dtg tiba2 tapi dipengaruhi byk faktor diri dan sekeliling. kdg2 ianya ambik masa, bergantung pd individu.also,kejayaan bf nih tak bergantung pd mommies 100% saja, tapi hospital, keluarga, etc juga mainkan peranan. kdg2 mommy dh well aware psl bf, tp sokongan family takde, etc. lama2 tension hingga susu drop.<-- sekadar satu scenario saja.in short, kesedaran (drpd pembacaan, promotion samada kawan2, keluarga, media, hospital,etc) + ilmu yg cukup (drpd kelas antenatal, org sekeliling, buku2, media--kita sbg mommies yg kena usaha lebih)+ support (esp. drpd husband. kalo family lain support adalah satu bonus) + usaha + doa + tawakal. sbb tuh bf terlalu byk cabaran. but saya fikir positif, kita boleh!apepon, semua mommies nk yg terbaik utk anak masing2. so kalau kita rasa dh melakukan yg terbaik (tak kesahlah bg susu cap ape pon), no need utk rasa down atau rendah diri atau rasa rerhina. yg pntg kita tahu kita dh cuba kan? insya Allah ada rezeki kita cuba utk anak2 yg seterusnya..sama2 kita usaha k.insya Allah jalan tu ada.chaiyokk!!(but i think whenever we have prob relating to bf it is best to seek help from lactation counsellor. bkn setakat nasihat yg `bertauliah` malahan mereka akan bantu sedaya upaya misi utk bf terlaksana.)"Oja, setuju setuju setuju!! All the points are there, complete!

8) "mm..rasanya bukan isu menghina those who cannot bf their kids, tp like previous comments, ianya a matter of giving awareness to others so that many people would know the benefits of breastfeeding and try to bf as well. )"Betul mirah, takde niat pon..Saya setuju ngan Mirah...sepatutnya kita rasa lebih semangat nak susukan yang nombor 2 atau yg lain2..sebab tau ada orang lain yang dah berjaya kan...

9) "kepada ibu2 yang kurang berjaya bf anak, jangan sedih. kita dah usaha yang termampu. siapa yang tak sayang anak kan? hopefully untuk anak yang akan datang kita dapat bf sepenuhnya."Zety, setuju sesangat..by the way, happy jumpa ko(walaupun hanya di blog saje) boleh tau perekembangan ank2 ko kan..

10) "sepatutnya jgnlah rasa dipandang rendah ke ape..mmg dah ckp tujuannya utk cucuk kesedaran je,bkn nak show off" satuju sangat ngan Sal..kalau ada rasa macam saya menunjuk2 mintak maaf sgt...

11)"mcm lia...sgt usaha keras nk fullfill keperluan amsyar everyday..but yet... i still full bf n give him bm... Alhmdlh..."Lia, mimi kenal lia penuh ngan usaha keras nak penuhi keperluan amsyar....sbb lia jenis susu x byk kan...setuju sgt ngan pendapat lia...

12) "same ler mcm cik yan.. alhamdulillah utk 2nd bb still bfeed.. 1st baby, awal² dh mix dgn FM.. mmg nyesal tak kumpul info ttg bfeeding masa preggykan my 1st doter.. but then, sya tak penah rasa "terhina" whenever sya baca post² berkaitan kat SI.. "saya pon setuju ngan Mamadhea...tak perlu rasa terhina..saya pon tak pernah lak rasa terhina masa gagal ank first dulu...

13) "wahhhh... hangat nyeee topic... hmmm in my opinion, my fren roza tade niat nk insult sesape... utk sape yg dah mencuba tp tak berjaya, kite redha jela... walaupon sedeh.. ( saye pon masuk golongan ini... ) "Oh Baid, terima kasih kerana memahami aku...takpe baid aku doakan ko berjaya utk baby akan datang Ok..sayang ko!!

P/S: Pada yang berminat nak tambah ilmu tentang bf bolehla refer di http://www.susuibu.com/

Kisah Susu Ibu di Aidilfitri~~

Monday, October 13, 2008

Masih lagi kisah open house yang kepenatannya masih terasa smalam (patutnya aku cuti kan harini...naseb baik cuti dah takde)..nasib baik kerja tak banyak siap boleh wat 2 entries lg ...Alkisahnya tentang susu ibu and bf di aidilfitri nih...so smalam masa open house jumpa kawan2 hubby, kawan2 sis, wife2 mereka kan...apalagi ice-breaker nya kalau bukan pasal anak2...So soklan yang selalu terpacul keluar "Anak dah brapa bulan?", "Eh, minum susu apa?"...

Some mommies memang really sedar and aware tentang kebaikan susu ibu..cumanya permasalahan yang biasa di alami, and taktau apa solution dia menyebabkan diaorang terus bagi FM ..(ex: susu sikit, susu takde, baby tak kenyang, susu tak cukup dll.) tapi sekurang2nya kesedaran tu ada...

But, ada jugak yang aku agak terkesima ngan sorang mummy ni...she bersalin di private hosp..and dengan bangganya dia crita.."Eh, bagus tau private hosp situ, lepas bersalin je dia terus bagi susu(fm)..maknya memang dia suruh rehat cukup2.., tak macam government hosp, dah la penat2..kena jaga anak lagi"...erk..terdiam jugak aku dengar..bukan ke kebanyakan hospital kerajaan menggalakkan penyusuan ibu..sebab dia bagi baby kat ibunya walaupun baru lepas bersalin..Siap promote kat aku lagi.."Eh, nanti bersalin kat situlah, dia bagi free 2 tin fm, bagus!"...Cik senyum jelah..and bila dia dah puas crita tuh baru dia tanya Sufia minum susu apa...time tu aku pun cucuk2 manja la..."Alhamdulillah, setiap kali cucuk tak pernah demam".... "Satu hari pam boleh dapat 12~15oz"..."Senang tak payah bawak buai gi mana2"....hubby siap cucuk skali la"Eh, susu mahal skarang, senang susuibu je, free"...ha ha ha..tapi yang penting kita yang dah tau kebaikan susuibu ni tunjukkan yang terbaik...Kebetulan badan Sufia boleh tahan semangatnya...lagi bestla menyucuk...badan baby pon boleh tahan semangat benbanding kakaknya yang minum FM...

Aku pun agak puas hati sebab dalam kesibukan layan tetamu tu..sempat jugak cucuk2 manja 4,5 mommies tentang kebaikan susu ibu...Teknik mngepam...Camne nak store EBM...Semoga terbukak hati diaorang untuk menyusukan anak and terbukaklah jalan bagi segala permasalhan nya tu kan..Amin...

Nota: Penulisan ini hanyalah untuk meningkatkan kesedaran tentang kebaikan susu ibu, tiada niat untuk menghina sesiapa...I just express how to promote kebaikan susu ibu by my own way... Sorry if anyone hurts by this post..thank you...

Rumah Terbuka Update~~

Kek batik, lengkong roti, buah

Soto, laksa, nasi empet


Alhamdulillah, majlis rumah terbuka semalam berjalan lancar....terima kasih banyak pada semua yang hadir... Majlis yang pada mulanya nak buat kecil2an akhirnya jadik agak besar jugak bila tak disangka Marhaban kampung coincindencely sampai kat umah malam tadi kan...tu yang seronok..makanan suma dah sedia...Rezeki diaorang..Some updates

Tetamu
Nearly 100+ yang datang...memang tak sangka..my friends 30+(masuk family n anak2), hubby's friends also 30+, My sister's friends nearly 20+, jiran2 20+, campur marhaban dekat 40 orang...Alhamdulillah semoga kehadiran tetamu membawa rezeki untuk kami sekeluarga..

Masa
Actually set kan masa from 2pm~9pm..yang kelakar pukul 1130 my hubby's friend dah sampai..apa pun tak hidang lagi..kalut sungguh.."Sorilah Yot, aku tak tengok masa ko tulis pukul brapala.."huhu...haru...tu first tetamu, tetamu terakhir balik pukul 1030..

Makanan
Punyalah risau tak cukup. Tapi syukur sangat cukup sangat siap ada lebih lagi.
Menu as below
Soto (Mimi masak)
Nasi empet
Kuah kacang (Mak Mimi masak)
Ayam masak merah (Mimi masak)--> first time masak 10 ekor ayam OK..hentam ajelah labu..
Kuah lodeh( Mak Mimi masak)--> Ank Mimi dah meragam tak dan mimi nak masak..sian my mom
Cocktail (Hubby Mimi buat)
Kek Batik (Mimi buat)
Lengkong roti (Mimi n Mak Mimi)
Laksa Penang (tempah) tak larat dah...
Dadih (sumbangan K.Etty)
Kek Lapis Sarawak (sumbangan Kak Kam)-->merasa gak makan kek lapis Sarawak
Buah..









Insiden menarik
1) Anak pada my sister's friend(now become my friend also) hehe..tarikh lahir dia sebijik sama ngan Sufia..badan pun lebih kurang je besarnya...dudukkan sebelah masing2 berpusing sambil duduk tu kan..hehe..kelakar...(CT, if you read this post, tak sangka sama tarikh lahir tau)..
2) Member Syaura satu tadika datang, memasing boleh buat tak kenal kan until aku borak2 ngan her mom baru tau depa satu tadika..bila tanya kenal tak kawan..kenal..nama Natasha....aduhai anak aku...satu tadika boleh wat dek je memasing...
3) Sampul duit raya boleh habis, hubby kata bagi jelah takyah sampul.."Alamak bang, malunya dah la RM2 je..takde sampul lak tuh.."kekeke..bukak sampul orang lain bagi anak kita yang RM10 pon ada...perghh..buat muka tak malu jelah kan..
4) Tunang angah,Naim sibuk tolong basuh cawan...Alahai siannya..dahla dtg jauh2 dari Klang kena basuh pinggan lak..terima kasih banyak yer...

Kesimpulan
Memang penat sesangat tapi seronok tak hengat...sampai mlm tu lutut macam nak tanggal kan..aku ngan hubby pukul 1030 after last person balik dah tumbang...Thanks a lot to Mak, Abah, Angah, Adik, Naim (tunang angah) yang banyak membantu menjayakan majlis..InsyaAllah ada rezeki tahun depan kita wat lagi..

(Tak banyak gambar dapat amik sbb bz melayan tetamu)..

D-MER during BFing and pumping~~

Friday, October 10, 2008


Asyik dok cerita pasal raya, lama rasanya tak update pasal Sufia and my breastfeeding journey...Mmm nak share pasal my breastfeeding experience today..yang rasa2nya rarely nursing momies alami benda2 macam ini...segelintir kecil yang 'terpilih'...dan akulah salah seorang yang terpilih itu...

Sejak hari pertama aku bf Sufia bila time susu nak 'let down' tu kan macam biasalah kita rasa merenyut gitu...sometime ada sakit sikitlah lagi2 bila di awal2 susu tengah banyak tukan..at the same time aku akan rasa some bad feelings, perasaan bercampur baur, sedih tak sedap hati, macam nak marah pun ada...macam PMS kalu nak datang peiod tuh..ah macam tulah perasaanya...Memula masa dalam pantang tukan...ahh maybe ni depression yang ibu dalam pantang selalu alami tu kot.. yang peliknya setiap kali rasa let down dah takde perasaan tu hilang dengan sendirinya..and it continously happen until now....sungguh "TAK BEST" tau perasaan tu...kadang2 rasa sikit2 je..kalau time teruk sampai nak nangis tau....

And it is not happen during direct breastfeeding only but the same feeling during my pumping activities...every time 'let down' tu datang..'benda tu' (the feelings) datang sekali...

Rupanya bukan aku seorang yang alami benda ni..when I read about this in my favorite forum...PERBINCANGANNYA DI SINI and this type of feelings memang wujud and it's called D-EMR....

Bila aku baca nih aku agak suprised juga yang actually apa yang aku alami ni memang ada kajian tentangnya. Yang best kan...eventhough I having this feeling even until now, I manage to handle it and continue this breastfeeding journey with Sufia until now..Alhamdulillah...syukur sangat...

Mommies out there yang ada 'penyakit' macam aku nih..apa yang boleh kita lakukan doa banyak2 semoga segala urusan dipermudahkan...and buat dek je kalau 'benda' tu datang..hehehe...so apa yang aku buat kalau rasa2 dah nak dapat 'let down' masa direct feeding or pumping tuh..aku akan layan bebual ngan sesape yang ada di sekitar aku ni so that aku tak ingat or rasa sangat pasal bad feelings tu kan...

Lain orang lain masalahnya...semoga kita sama2 dapat tanganinya and bf hingga titisan terakhir..Ok friends..chaiyok!!

Rumah Terbuka~~

Wednesday, October 8, 2008

Kenangan Rumah Terbuka

Syawal 2002: Masa ni masih muda remaja, sedang tunangan orang...and tunang aku tu sibuk nak wat umah terbuka...akulah tukang masaknya..layan ajelah kan...Masa tu masih di Japan...Lokasinya kat Ikuta, Tokyo..and then jemput rakan2 terdekat je sekitar Ikuta sendiri (aru, ajied, shuk datang), hachioji(enni, odeng), tokai (ayiee, wani)..ban pon ade..hehe..beberapa orang saje.. sebab tu bole ingat suma..natsukashi..masak ringkas2 saje..tapi meriah!

Syawal 2003: Masa ni aku kat Malaysia sebab bersalinkan Syaura pada malam 1 Syawal..so the whole raya tu berpantang...wah masih aku ingat saat getir ittew...menelan air liur bila orang suma makan sedap2..lepas2 ni budget2 taknak beranak waktu raya lagi..hehehe..seksa!no rumah terbuka this year..

Syawal 2004: First time beraya di Malaysia sebagai satu keluarga dengan Syaura..Masa tu Syaura dah setahunla kan..Sakan buat rumah terbuka...jemput rakan2 sekerja Alps Electric. Ada yang aku masak, laksa tempah kat pakcik jual kat pasar malam...Wah meriah tau..ramai gak member2 datang..dari pukul 2 sampai 10 malam...member2 adik aku dari UKM pon datang..my mom and dad datang dari johor....hubby lak boleh demam waktu tu preparation boleh dikatakan 80% aku buat sendiri..tetamu terakhir(k.marlina and hubby) balik pukul 11:30mlm sebab hubby dia layan tgk bola..kihkih..depa balik aku terus bum zzzzz..tak sedar sampai pagi..tak larat beb!

Syawal 2005: Tahun yang ini aku cuma buat kecil2an kot..err tak ingat sgtla....maybe member2 rapat je...ke aku terlupa tapi macam takde buat..kalu dah ingat kang...I will update...

Syawal 2006: Masa ni aku dapat kerja baru kat Johor. We decided to move from Nilai to Kulai...mmm sedihnya...So rumah terbuka aku advance kan ke majlis berbuka puasa..Wah yang ni still fresh di ingatan..bila petang kak ebi n kak etty dtg tolong..aku msak nasik ayam utk 30 ornag makan...pikir2 balik laratnya aku dahla bulan posa...yang dijemput semua datnag sampai tak muat rumah..yelah buka puasa semua orang datang pada waktu yang sama..and malu sesangat sebab tak cukup pinggan..mungkin sbb tu majlis kami di nilai, kira majlis perpisahan sekali...terharu pon ada gak..kenangan manis terakhir di nilai..

Syawal 2007: Masa ni aku dah sarat mengandungkan Sufia 8bulan..dengan perut besarnya..tak dapatlah nak wat rumah terbuka...Banyak gi umah terbuka orang lain jer...syok jugak kan.. berkilo2 naiknya hehe...(Catatan: Aku naik 17kg dari berat asal pergnant kan sufia perghh)

Syawal 2008: InsyaAllah kalu takde aral Ahad ni, 12 October 2008, time 2:00pm~9:00pm. jemputlah datang umah suma...Kalu nak alamat PM me OK...

Beratnya rasa~~

Sunday, October 5, 2008

Errr...beratnya rasa nak naik kerja esok...Perasaannya macam nak blk asrama bila dah cuti panjang kat umah lak...still remember the feelings?hihi...aku rasa maybe sbb2 berikut

1) Dekat seminggu aku cuti raya, seronoknya spent masa ngan hubby and anak2 sepenuh hari selama seminggu... rasa takmo hari2 macam ni berakhir...

2) Seminggu aku berkepit ngan Sufia breastfeeding her....arghh..esok nak kembali mcm asal..start pumping blk...ala rindunya sufia...ala2 macam lupa lak skill pumping..hehe...

3) Esok pagi mesti syaura bangun pagi carik umi...sebab selama seminggu ni setiap kali bangun tido mesti jerit panggil umi...esok umi dah kerja kan..sian anak aku..

4) Kerja kat ofis tu mesti berlambak. Penuh ngan macam2 problemo...Malasnya nak pikir pasal kerja bila dah seminggu rehat melapangkan otak...

5) Mungkin jugak sebab kemeriahan raya tu masih terasa...tu yang bertambah2 mim alif lam sin nya nak naik kerja...

Err...tapi kalu tak kerja sape pulak nak bagi pitis kan...Nak taknak kugagahkan diri jugakla melawan perasaan...Umi mesti rindu sesangat ngan Sufia and Syaura esok...mm..time to iron my uniform...jya....

Syoknya Raya! (Johor)





Setelah 4 hari 3 malam kat Sg. Besar raya kedua petang tu berangkatlah balik ke Johor*yeay*
takde raya yang lagi best melainkan raya kat tempat sendiri, rumah sendiri kan..bertolak pukul 3 sampai pukul 930malam..berhenti rehat byk kali...nasib baik tak jammed..sampai kat umah sangatlah kandou adanya sebab my mom simpankan rendang, kuah kacang, ayam masak merah, sambal goreng jawa, lodeh je takde sbb dah basi kan...merasa gakla walaupun tak fresh..syukur...

So esoknya(raya ketiga) beraya sakanlah ngan family ke Batu Pahat kampung sebelah emak...temanya baju songket..adik aku punya idea la nih...cantik memang cantik tapi punyalah panas! Raya tak hengat sampai 8 buah rumah suma sedara sebelah my mom..."Ala setahun sekali" katanya...Aku ni dah macam nak bengkok bahu memegang Sufia ke sana ke mari...lUdahnya dalam perjalanan balik satu kereta tetido...my mom and my dad(kereta lain) boleh gi sambung ke Kukup..alahai orang tua aku nih semangat betul nak beraya...kitaorang dah tak sanggup nak ikut...



>
Raya keempat lak...aku ngan hubby and anak2 aje beraya kat umah saudara mara yang dekat2 ni..my mom my dad suma dah pegi...tema nya pulak biru...baju ni actually kain hantaran masa aku nikah dulu...adalah dekat 6 tahun lepas..baru ada masa nak wat baju..hehe...orang dok cakap aku ngan hubby cam pengantin baru..pengantin baru hapanya, pengantin dah lapuk! askar pon dah dua...kali nih 7 buah rumah...balik tu kakak syaura lak buat hal nak tido kat peha umi...adik sekali kongsi.....see the pics..aduhai!naik kejang kaki dibuatnya..korban demi anak! BTW, memang enjoy betul raya tahun ni...Perut yang kempis masa bulan posa dah naik buncit dibuatnya kihkihkih..takpelah jom kita posa 6, mengempiskan balik yang dah muncit nih(tanam azam hehehe..)

Syoknya Raya! (Sg. Besar)

Saturday, October 4, 2008












Wah dah seminggu rasanya tak update blog...Memang raya ni bz yang amat sangat...Last minit terpaksa ubah plan nak balik Sg. Besar daripada hari Selasa ubah ke hari Isnin petang...Aku masih teringat bertapa kelatnya muka bos aku bila aku mintak cuti half day hari isnin tu...Dahla nak cuti sampai Jumaat kan..sbb ada masalah urgent kat ofis...meeting pukul 1130pg tu "Mimichan, kaerenaino!" (Mimi, ko takleh balik)sambil senyum simpul...tapi aku wat bodoh je balik pukul 1230 tu hehhe...
Pukul 3petang isnin bertolak balik Sg. Besar singgah sejam di dengkil buka puasa sampai kampung pukul 10. Perghh letih beb perjalanan dalam bulan posa..sampai kampung MIL demam teruk rupanya..sampai takleh bangun...kesian gile..rumah tak berkemas, ketupat belum anyam..kitaorang ajelah yang baru sampai plus dua adik hubby yang memang dok situ...2 family adik beradik hubby lain turn mak mentua depa...So nilah first time raya aku and hubby menggalas tugas penting, kemas umah, pasang langsir, belanja barang kat pasar (dukung Sufia tuh gi pasar), masak (dapatlah tunjuk skill masak daging ok..), anyam ketupat, isi kuih, dan segala minor2 benda..nasib baik kakak hubby balik esoknya dia masak ayam..ihi..

Raya paling bermakna sbb terasa sedikit memain peranan penting kat umah PIL kan...selama ni membantu sahaja...Alhamdulillah lps bawa MIL gi klinik tu pagi raya dia dah boleh bgn...Ntah kenapa aku rasa seronok sgt raya kt sg. besar tahun ni....maybe sebab first time beraya berempat, partly mabe juga sbb syaura turn tu 5 years old ikut bln islam as she was born on malam 1 Syawal, partly maybe sebab aku dapat masak daging kat umah MIL err ataupun maybe sebab aku bebas mengemas memasak ikut cara sendiri sebab MIL baring aje, ntahla nape tapi rasa syok habis...Thanks to hubby...Thanks God sebab aku dapat family mentua yang baik sangat terhadap aku..


Raya first dapat bersalaman bermaafan ngan mak bapak mentua ku, suami terchenta, adik beradik hubby..(aku memnag ngam gile ngan kakak hubby)...then berayalah kan...Kebetulan suma baju raya kaler purple kan (tak rancang langsung tau!) so sedondonla..tu yang tambah syok lagi tuh...

Perghh letih kan raya ni...You all letih tak? Mana ngan anak kecik lagi, beraya mendukung Sufia yang 8kg+ ke sana ke sini...letih bahu...walaupun bergilir ngan hubby...Saudara mara pun tak putus2 berkunjung ke umah PIL...ha raya kedua petang tu baru lapang sikit and kitaorang berkemas utk balik Johor as per planned (Baid, kalu ko baca entry nih, memang tak sempat nak kontek ko nak jumpa kat Sg. Besar hehe..bz Baid, ko pon bz sama kot..)Wokeh see some pics of us at PIL's house @ Parit 11, Sg. Besar...
Satu jelah yang sadis bila tengok Syaura menangis dalam kereta on the way back home sebab terpaksa pisah ngan Cik Irin(adik bongsu hubby) yang rajin melayan dia...sedih sangat gamaknya sampai ke Sekinchan dia menangis..poor Syaura..