Aksi @ 11 months old

Saturday, October 25, 2008

Diam tak diam Sufia esok dah 11 bulan..Alhamdulillah still fully breastfeeding..lagi sebulan jek nak mencapai target utk setahun...yeay!Apa yang dia dah boleh buat sekarang?hehehe...


Mengimbas memori Syaura dulu...merangkak @ 11 months old...first teeth @ 10 months old and jalan @ 1 year 1 month....berat pada umur setahun 7.5kg..sangatla slim adanya...


Sufia? Sampai harini pon tak merangkak lagi uwaaa..!!langsung tak merangkak OK..menyelar (meniarap sambil maju ke depan) pun tak lagi...lambat?!! jeles sungguh ngan baby2 lain yang dah merangkak seawal 7 bulan, 8 bulan..huahua..memang aku rasa lambat yang teramat sangat...banding ngan kakaknya...meniarap harituh umur 3 bulan dah meniarap...pastuh golek2 mcm tuh sampai sekarang...tapi kalu naik walker tuh laju kemain...


Walaupon begitu, hehehe..still ada peningkatan..macammana dia move ialah mengesot..laju dah mengesot and ada macam tanda2 nak berdiri...adakah dia tergolong dalam jenis baby yang skip merangkak terus berjalan? entahlah..just wait n see ler...gigi boleh tahan dah 6 batang..tak demam pulak tapi basahla baju selalu sebab dok gigit jari sendiri..gatal gusi agaknya...berat lak @ 11 months ni 8.3kg..OK lah tuh..ahaks...enjoy some pics of her mengesot activity..peace;P



Si bulat Sufia..memula tegak imbangkan badan

Turunkan tangan ke bawah


Gerakkan punggung ke depan

Dan esot lagi ke depan dan lagi dan lagi.. Sejak dua menjak ni kakak pon dah tak aman wat kerja kat lantai..kenalah pi kat meja kan..asyik di kejar oleh si adik jer...

P/S: Harini pecah sejarah bila we all menghadiri 6 open houses sampai tak lalu makan dah..har har har...

12 comments:

Mrs. H said...

hi awak.. salam perkenalan.. ecececeh.. sayab milo_es SI nih.. *wink wink* baby kite lebih kurang sebaya.. my myra 10 bulan.. pun tak bejalan lagi just tatih2 je.. tapi same as yours.. yg 1st tu lebih cepat jalan tapi myra gigi tumbuh cepat dr abg dia.. :) mmeh la blog saya.. saya dah add blog awak..

::Umi Sufira:: said...

Hi Mrs. H, thanks for dropping by! Itulah risau betul si kecik ni..kalu lambat berjalan tu takpe lagi ni merangkak pon tidak...nak main ngelat agaknye...skip rangkak..hehehe..=D U have a nice blog dear!

Fadzlina Nawi said...

Salam,

Drop by blog wani, ternampak blog u. Just want 2 say congrats on breastfeeding ur baby! Keep it up, kalau boleh smpai 2 thn. Nanti lepas setahun tak yah pump pun baby akan tunggu u, so no prob. Good luck!

Mummy HnH@arnie said...

Siap dpt capture gamba step-by-step tue... best kan, leh wat kenangan... hihih..

eh, ntah2 mmg sindrom anak no2 gitu tak, lompat2 progress... ikut suka hati jer, nak wat yg mana dulu... ekekeke...

::Umi Sufira:: said...

Hi Fadzlina, thanks for dropped by! InsyaAllah memang target nak cukupkan 2 tahun or more....thanks for kata2 semangat itu yek!=D

Aru, ahaks yelah agaknya...main skip..nak move pon ikut mana dia suka...tau2 dah 'hilang' je dari kedudukan asal...hehehe...tapi dah tiba masa jalan karang laju je rasanya...=D

faisyura said...

roza, nmpk gaya sufia mcm nk skip je crawl tuu.. (macam aku kekeke aku dulu pun tak merangkak heheh bgn terus jalan... ;P)

dont worry la dear, each baby have diff milestones.. zaim pon crawl lambat, 8 mos.. but then 10mos terus jalan... ( aku kasik dia main ngn anak kucing.. terus bgn kejar kucing.. ;P )tapi dia lambat la tumbuh gigi.. setahun baru kua 1st teeth.. ni pun baru masuk 6 btg...

adela tu sufia nk suprise kat ko.. hahaha.. one day ko blk umah... umiiii, tadaaaa...!! sufia jalan terus.. kekeek...

Shais said...

salam mimi,

dah 11 bulan mimi menyusukan sufia kan. tahniah...teruskan usaha hingga 2 tahun atau lebih.

::Umi Sufira:: said...

Baid, aku pon rasa dia skip crawl la..takde tanda2 langsung nak merangkak pon...hehehe..Oooo zaim lak lambat tumbuh gigi yer... Sufia dah 6 batang lak..betullah tu baby memasing ada milestone tersendiri kan...Itulah tunggu gak suprise dari Sufia nih..kekeke..

Shais, terima kasih Shais! Ni azam InsyaAllah nak bagi 2 tahun or more..hehehe...=D

Siti @ nurie said...

alah mimi...tak lama lah tu...ok apa kalau dia terus jalan tak mernagkak...suar mia semua dah cmm belacan,....dia jadi tukang mop lantai umah ibu dia...dah malas nak kejor bila dia merangkak....diamkan jelah....

::Umi Sufira:: said...

Kihkihkih...siti kelakarnya siti kata seluar mia macam belacan! tersenyum kita membacanya hah! Nampak gaya nya Mia jalan dulu nih..kekeke...=D

Siti @ nurie said...

ha'ahlah mimi...mia bru 5 btg...tiga atas, 2 bawah...tapi dia kuat gigit...kalau dokong dia time dia nak main, dia mesti gigit dagu siti...geram gak...tapi mmg tak leh kacau time dia main, asal dpt je, dia mesti gigit nyer....dan paling best, ( agaknya dia tahu ibu dia mals nak masak ), dia mmg tak sempt makan bubur....jadinyr, bila dia start tumbh gigi, mmg dia nak makan nasi biasa je...yg lembik2 mmg dia tak suka,...he he he...

::Umi Sufira:: said...

Eh Mia dah makan nasi lembik ke? advance sungguh Mia=D..senang yek takyah susah2 masak bubur pagi2..si Sufia dok makan bubur lagi..kenalah blender tetiap pagi.. Tang menggigit yang tak tahan tu..tau2 je sakit kan..kihkihkih...Kalu Mia dah jalan nanti Siti jangan lupa bagitau tau!