Syoknya Raya! (Johor)

Sunday, October 5, 2008





Setelah 4 hari 3 malam kat Sg. Besar raya kedua petang tu berangkatlah balik ke Johor*yeay*
takde raya yang lagi best melainkan raya kat tempat sendiri, rumah sendiri kan..bertolak pukul 3 sampai pukul 930malam..berhenti rehat byk kali...nasib baik tak jammed..sampai kat umah sangatlah kandou adanya sebab my mom simpankan rendang, kuah kacang, ayam masak merah, sambal goreng jawa, lodeh je takde sbb dah basi kan...merasa gakla walaupun tak fresh..syukur...

So esoknya(raya ketiga) beraya sakanlah ngan family ke Batu Pahat kampung sebelah emak...temanya baju songket..adik aku punya idea la nih...cantik memang cantik tapi punyalah panas! Raya tak hengat sampai 8 buah rumah suma sedara sebelah my mom..."Ala setahun sekali" katanya...Aku ni dah macam nak bengkok bahu memegang Sufia ke sana ke mari...lUdahnya dalam perjalanan balik satu kereta tetido...my mom and my dad(kereta lain) boleh gi sambung ke Kukup..alahai orang tua aku nih semangat betul nak beraya...kitaorang dah tak sanggup nak ikut...



>
Raya keempat lak...aku ngan hubby and anak2 aje beraya kat umah saudara mara yang dekat2 ni..my mom my dad suma dah pegi...tema nya pulak biru...baju ni actually kain hantaran masa aku nikah dulu...adalah dekat 6 tahun lepas..baru ada masa nak wat baju..hehe...orang dok cakap aku ngan hubby cam pengantin baru..pengantin baru hapanya, pengantin dah lapuk! askar pon dah dua...kali nih 7 buah rumah...balik tu kakak syaura lak buat hal nak tido kat peha umi...adik sekali kongsi.....see the pics..aduhai!naik kejang kaki dibuatnya..korban demi anak! BTW, memang enjoy betul raya tahun ni...Perut yang kempis masa bulan posa dah naik buncit dibuatnya kihkihkih..takpelah jom kita posa 6, mengempiskan balik yang dah muncit nih(tanam azam hehehe..)

10 comments:

faisyura said...

hahaha penuh paha ko roza.. balik suh cik abg urut.. ;P aku pegang zaim sorang pun dh kebas kaki.. huhuh ni nnt ade adik cemane la nnt.. acehhh!!! berangan dulu jelah aku ni.. hahahh

hawani said...

amboi roza...boleh pulak ko pakai baju hantaran tuh..memang org kate mcm pengantin baru sbb shape ngko tak lari lagi..huahauaha..
tak bestnye dah start keje...!

hawani said...

mau pulak mereka share peha ngko...kalu aicah tak naknye..ditolak2 kaki adik lagi ada la..sbb tuh kene sorang papa, sorang ibu..

::Umi Sufira:: said...

Baid, usahkan kata kebas kaki dah naik kejang dibuatnya ko tau..pakkallah pikir pasal anak..tulah bila sesekali yang dah besar panjang tupun sibuk nak manja...ada hangin tu time elok elok bebeno, time hangen kuskus datang layan ajelah..

Wani, dah dekat 6 tahun aku peram kain tu ko tau..nilah baru siap nak pakai...Si Syaura nak sangat baring kat peha aku takde pulak ditendang2 adiknya sebab dia tau nak kena kongsi gak..hehe..camne abinya nak pegang abinya driving..ehhe...

ojasamid said...

tanoshi sou nye korg sefamily rayer ek mi...tumpang bahgia le aku menengoknya. sini xde can lah kot. xserupa walau mcm mana skalipon..huhu..

btw, slmt masuk semula k. ganbatte! (aku pon kena `masuk keja` juga, rutin lama kembali semula lps sebulan poser kan..aiyoh, manyak bz maa.)

::Umi Sufira:: said...

Oja, selamat hari raya...Alhamdulillah raya tahun ni memang meriah bebeno! Ala ja aku pon dah merasa raya kat 'sana'. betullah tu takkan sama walau macammana pun..

Eh by the way, ko buat apa yek ja..? baito dakke? baito apa yer? ehhe..curious lak aku...

ojasamid said...

haha..bkn baito lah..kerja rumah sajor.back to old routine maksud aku. buat sarapan lah, bentou lah, lunch la, dinner lah. kalo bulan poser lenggang kangkung sket.hihi.

::Umi Sufira:: said...

Oooohoho...ryoukai! Ko pun gambatte yer ja!

CT said...

waaaaaa raya kat johor lagi gamat....banyaknye rumah pegi...aduhai x larat tu kalo ct kat tmpt mimi...

at least after 6 years, berjahit jugak baju hantran tu kan...

CT pun ada sepasang x jahit2 lagi till now...eheheh ntah bile nak anta jahit tu..

::Umi Sufira:: said...

CT, hehehe...mak kita nya selera raya besar..kalu boleh suma rumah dia nak gi kikiki..ikutkan jelah..last2 give up dah..

itulah ek..tak sempat2 nak hantar jahit..wah CT kena buat jugak tuh..pakai untuk raya tahun depan ke...kekeke...