D-MER during BFing and pumping~~

Friday, October 10, 2008


Asyik dok cerita pasal raya, lama rasanya tak update pasal Sufia and my breastfeeding journey...Mmm nak share pasal my breastfeeding experience today..yang rasa2nya rarely nursing momies alami benda2 macam ini...segelintir kecil yang 'terpilih'...dan akulah salah seorang yang terpilih itu...

Sejak hari pertama aku bf Sufia bila time susu nak 'let down' tu kan macam biasalah kita rasa merenyut gitu...sometime ada sakit sikitlah lagi2 bila di awal2 susu tengah banyak tukan..at the same time aku akan rasa some bad feelings, perasaan bercampur baur, sedih tak sedap hati, macam nak marah pun ada...macam PMS kalu nak datang peiod tuh..ah macam tulah perasaanya...Memula masa dalam pantang tukan...ahh maybe ni depression yang ibu dalam pantang selalu alami tu kot.. yang peliknya setiap kali rasa let down dah takde perasaan tu hilang dengan sendirinya..and it continously happen until now....sungguh "TAK BEST" tau perasaan tu...kadang2 rasa sikit2 je..kalau time teruk sampai nak nangis tau....

And it is not happen during direct breastfeeding only but the same feeling during my pumping activities...every time 'let down' tu datang..'benda tu' (the feelings) datang sekali...

Rupanya bukan aku seorang yang alami benda ni..when I read about this in my favorite forum...PERBINCANGANNYA DI SINI and this type of feelings memang wujud and it's called D-EMR....

Bila aku baca nih aku agak suprised juga yang actually apa yang aku alami ni memang ada kajian tentangnya. Yang best kan...eventhough I having this feeling even until now, I manage to handle it and continue this breastfeeding journey with Sufia until now..Alhamdulillah...syukur sangat...

Mommies out there yang ada 'penyakit' macam aku nih..apa yang boleh kita lakukan doa banyak2 semoga segala urusan dipermudahkan...and buat dek je kalau 'benda' tu datang..hehehe...so apa yang aku buat kalau rasa2 dah nak dapat 'let down' masa direct feeding or pumping tuh..aku akan layan bebual ngan sesape yang ada di sekitar aku ni so that aku tak ingat or rasa sangat pasal bad feelings tu kan...

Lain orang lain masalahnya...semoga kita sama2 dapat tanganinya and bf hingga titisan terakhir..Ok friends..chaiyok!!

11 comments:

Mummy HnH said...

owh, tak sangka ko pon dapat 'anugerah' ini juga yer.. sure taihen ekk.. aku tak tau laa exactly feeling nya macam maner, tapi aku percaya hanya org2 yg kuat semangat (cam ko) jer yg boleh go thru this... ganbare mimi!

Yan said...

lagu tu la plak ye.. hik hik.. tp ok la.. +ve sidenya, bila rasa dah lain macam tu, tau nak datang let down..

mak jugak yg payah nak ada let down :P

::Umi Sufira:: said...

Aru, awal2 taihen, lama2 dah biasa cumanya perasaan tu TAK BEST ajelah...hehe..thanks ru..Ko pun gambatte!!

Cik_yan betullah tu..kalu pikir dari positive side..actually that's a sign of letting down kan...tak suka pon ada hikmahnya=D

salzahari said...

bila baca ayat2 akhir..hingga ke titisan terakhir. sedih sgt ! sbb dah kena supplement my 1-year old daughter dgn FM sbb berat dia dah jatuh ke kurang zat mkn line...uhuuk..uhuukk...fully BF the past months tapi taktau apa x menjadi.dah usahakan simulate production dsb, seems she refuse to drink extra.tgh try bg FM and see is there any diff.

::Umi Sufira:: said...

Hai Salzahari, kesiannya...takpe2 cuba tingkatkan pemakanan dia...mana tau ngan tambahkan makanan dia tak perlu consume FM ke..hehe..papepun kita dah cuba yang terbaikkan..BTW, thanks for dropping by=D

Shais said...

so far bf ketiga-tiga anak belum pernah rasa macam gini, kalau rasa nak let-down mesti happy. tapi takpe janji air susu banyak.

sekarang nie bila dah baby setahun lebih rasa let-down tu bila waktu malam jer, waktu siang ni tak ada langsung.

::Umi Sufira:: said...

Shais, tulah benda tu dtg sendirinya...kalu boleh memang nak happy2 je waktu bf..tapi dah nak dapat macam tu kan...tapi bila dah let down OK je rasanya...

Seronok macam Shais dapat direct bf anak...jeles tu..

mirah said...

oo mcmane perasaan tu eh?mirah rsanya stkt ni tak pernah rasa mcmtu, ke tak pernah perasan? tp apapun mujur mimi blh handle nya...
gud luck k..

::Umi Sufira:: said...

Mirah, benda tu obviously boleh rasa...memula tak sangka tau certain org je yang rasa benda ni...ingatkan suma orang sampailah baca post abahbaru kat SI.com kan...wife dia lagi dasyat sampai rasa nk stop bf kan..syukur sgt boleh handle benda tuh dgn jayanya=D

U.Lee said...

She is so cute....love her big eyes.
You keep well and have a beautiful Sunday, Lee.

::Umi Sufira:: said...

Hi U.Lee...thanks for dropped by..You too!