Kisah Susu Ibu di Aidilfitri~~

Monday, October 13, 2008

Masih lagi kisah open house yang kepenatannya masih terasa smalam (patutnya aku cuti kan harini...naseb baik cuti dah takde)..nasib baik kerja tak banyak siap boleh wat 2 entries lg ...Alkisahnya tentang susu ibu and bf di aidilfitri nih...so smalam masa open house jumpa kawan2 hubby, kawan2 sis, wife2 mereka kan...apalagi ice-breaker nya kalau bukan pasal anak2...So soklan yang selalu terpacul keluar "Anak dah brapa bulan?", "Eh, minum susu apa?"...

Some mommies memang really sedar and aware tentang kebaikan susu ibu..cumanya permasalahan yang biasa di alami, and taktau apa solution dia menyebabkan diaorang terus bagi FM ..(ex: susu sikit, susu takde, baby tak kenyang, susu tak cukup dll.) tapi sekurang2nya kesedaran tu ada...

But, ada jugak yang aku agak terkesima ngan sorang mummy ni...she bersalin di private hosp..and dengan bangganya dia crita.."Eh, bagus tau private hosp situ, lepas bersalin je dia terus bagi susu(fm)..maknya memang dia suruh rehat cukup2.., tak macam government hosp, dah la penat2..kena jaga anak lagi"...erk..terdiam jugak aku dengar..bukan ke kebanyakan hospital kerajaan menggalakkan penyusuan ibu..sebab dia bagi baby kat ibunya walaupun baru lepas bersalin..Siap promote kat aku lagi.."Eh, nanti bersalin kat situlah, dia bagi free 2 tin fm, bagus!"...Cik senyum jelah..and bila dia dah puas crita tuh baru dia tanya Sufia minum susu apa...time tu aku pun cucuk2 manja la..."Alhamdulillah, setiap kali cucuk tak pernah demam".... "Satu hari pam boleh dapat 12~15oz"..."Senang tak payah bawak buai gi mana2"....hubby siap cucuk skali la"Eh, susu mahal skarang, senang susuibu je, free"...ha ha ha..tapi yang penting kita yang dah tau kebaikan susuibu ni tunjukkan yang terbaik...Kebetulan badan Sufia boleh tahan semangatnya...lagi bestla menyucuk...badan baby pon boleh tahan semangat benbanding kakaknya yang minum FM...

Aku pun agak puas hati sebab dalam kesibukan layan tetamu tu..sempat jugak cucuk2 manja 4,5 mommies tentang kebaikan susu ibu...Teknik mngepam...Camne nak store EBM...Semoga terbukak hati diaorang untuk menyusukan anak and terbukaklah jalan bagi segala permasalhan nya tu kan..Amin...

Nota: Penulisan ini hanyalah untuk meningkatkan kesedaran tentang kebaikan susu ibu, tiada niat untuk menghina sesiapa...I just express how to promote kebaikan susu ibu by my own way... Sorry if anyone hurts by this post..thank you...

15 comments:

Shais said...

bagus mimi masa nie la kita nak cucuk jarum kat ibu-ibu yg kurang ilmu kat bf ni.

baru ni pegi open house member, tiba-tiba ada kawan tanya baik jer anak-anak you ni, jawapannya... diorang nie minum susuibu...itu yg faham cakap orang, sambil senyum bangga...hihihihi

NuRuL DhiA said...

sepatutnye seluruh hospital di m'sia nih sokong penyusuan ibu. xkira swasta or kerajaan. baru la semua ibu2 di m'sia xsibuk cari susu FM yg 'terbaik' tuk anak mrk.

Anonymous said...

jgn nak memandang rendah kepada mereka yang bagi anak mereka FM..sbb mommy yang bagi anak dia FM, including me rasa jeles sangat2 sbb tgk org lain boleh menyusukan anak sendiri, takyah guna susu FM..rasa tension sbb tak dapat bagi anak BF..so don't look down on us...rasa terhina pun ada :(

raden said...

Sorry for interupting ..I know this topic is kinda luvly chit chat among BF mommies. Hwr, from my vantage point, for those can fully BF merupakan rezeki Allah bagi, tak sume boleh.I know ur kinda group proud of it, and sometimes tanpa anda sedari, u likely show off to others and add insult to our injury as we can't fully BF our lovely children..sapa tak sayang anak, cuma takde rezeki shj..

bibi said...

ooh.. saya dah penah cuba sume tips nak banyakkan susu...makan, minum...tapi org lain melimpah-limpah susu, saya sikit je...there's once time ago, saya punyela push BF..sampai anak kene kuning tahap tinggi, nasib baik tak kene admit..so terpaksa mengharap BF orang lain..tapi sampai bile nak mengharapkan org..anak mereka sendiri pun nak susu jugak..setuju dgn RADEN, susu itu rezeki Allah bagi

Yan said...

i am one of bf mother lepas 2 kali failed due to zero knowledge..

kami respect pada ibu2 yg berusaha utk menyusukan anak.. we are just feel sorry utk mothers yg bangga tentang FM yg terbaik + termahal + what nots sedangkan susu ibu yg free tu yg terbaik..

for those who have tried, kudos to you.. its not an easy journey..

ojasamid said...

i think apa yg mimi cuba nk ketengahkan ialah isu kesedaran yg masih kurg di kalangan mommies jg masyarakat secara amnya. jd tak patut timbul bab2 meremehkan/memandang rendah etc.

pokok pangkalnya, apa2 pon bermula dgn kesedaran dulu (bahaya merokok, kebaikan susuibu, etc). dan kesedaran bukanlah boleh dtg tiba2 tapi dipengaruhi byk faktor diri dan sekeliling. kdg2 ianya ambik masa, bergantung pd individu.

also,kejayaan bf nih tak bergantung pd mommies 100% saja, tapi hospital, keluarga, etc juga mainkan peranan. kdg2 mommy dh well aware psl bf, tp sokongan family takde, etc. lama2 tension hingga susu drop.<-- sekadar satu scenario saja.

in short, kesedaran (drpd pembacaan, promotion samada kawan2, keluarga, media, hospital,etc) + ilmu yg cukup (drpd kelas antenatal, org sekeliling, buku2, media--kita sbg mommies yg kena usaha lebih)+ support (esp. drpd husband. kalo family lain support adalah satu bonus) + usaha + doa + tawakal. sbb tuh bf terlalu byk cabaran. but saya fikir positif, kita boleh!

apepon, semua mommies nk yg terbaik utk anak masing2. so kalau kita rasa dh melakukan yg terbaik (tak kesahlah bg susu cap ape pon), no need utk rasa down atau rendah diri atau rasa rerhina. yg pntg kita tahu kita dh cuba kan? insya Allah ada rezeki kita cuba utk anak2 yg seterusnya..sama2 kita usaha k.insya Allah jalan tu ada.
chaiyokk!!

(but i think whenever we have prob relating to bf it is best to seek help from lactation counsellor. bkn setakat nasihat yg `bertauliah` malahan mereka akan bantu sedaya upaya misi utk bf terlaksana.)

just my 2cents

mirah said...

mm..rasanya bukan isu menghina those who cannot bf their kids, tp like previous comments, ianya a matter of giving awareness to others so that many people would know the benefits of breastfeeding and try to bf as well.

Me myself pun bg my 1st child susu fm after got pregnant the no 2. And yet, i managed to bf my no. 2. Saya tak rasa pun terhina tak dapat bf no 1 tu, cuma ralat je lah. Tp itu yg membuat kan lagi semnagat nak bf the no 2.

So, look on the bright side ok..
We know ourselve better kan..
peace. :)

Zety Zin said...

betul3x

saya sendiri tak berjaya bf anak sulung saya due to lack of knowledge & support. orang kata sebab mak saya susu tak banyak, so saya pun susu tak banyak jugak (faktor keturunan la kot bagi diorang).tapi alhamdulillah anak ke2 saya masih bf hingga skrg (hopefully cukup 2 tahun)

mcm previous comments, saya juga tak rasa terhina, cuma terkilan sebab tak sungguh-sungguh kumpul ilmu masa pregnant. tapi saya juga dah cuba beri/usaha yang terbaik kpd anak sulung saya.

kepada ibu2 yang kurang berjaya bf anak, jangan sedih. kita dah usaha yang termampu. siapa yang tak sayang anak kan? hopefully untuk anak yang akan datang kita dapat bf sepenuhnya.

cik mimi, salam perkenalan dari saya.

salzahari said...

sepatutnya jgnlah rasa dipandang rendah ke ape..mmg dah ckp tujuannya utk cucuk kesedaran je,bkn nak show off.

kita yg pro-BF ni takde hak pun nak paksa/marah yg gagal tu..tapi kalau gagal sbb sendiri pilih nak FMkan anak,tanpa ada usaha dsb.memang kami sedikit terkilanlah!

as myself,walaopun rasa mcm tak mampu nak BF (0 knowledge pun on BEM mgt)but sbb niat & usaha serta support,alhamdulillah masih kuat.

pokok pangkal,pd kita..The choice is in our hands.even saya skrg dlm usaha nak naikkan berat anak saya yg setahun tu,saya masih cuba cari opt utk menten BF (walopun hakikatnya,dah rasa tak mampu nak boost the production).

waargh....lagi ckp lagii sedih woo,dah 3rd day mix susu!

lia said...

bkn mudah nk senang...
n bf mmg bukan senang tp as a mom yg pk susuibu adalah yg terbaik utk baby nyer....
dtg la segala apa cabaran...
mmg usaha utk ttp bg susuibu... da xboley sgt... Allah maha mengetahui...

mcm lia...
sgt usaha keras nk fullfill keperluan amsyar everyday..
but yet... i still full bf n give him bm... Alhmdlh...

mamaDhea said...

huh!! hangat laa pulakkk..

ekekeke.. me? same ler mcm cik yan.. alhamdulillah utk 2nd bb still bfeed.. 1st baby, awal² dh mix dgn FM.. mmg nyesal tak kumpul info ttg bfeeding masa preggykan my 1st doter.. but then, sya tak penah rasa "terhina" whenever sya baca post² berkaitan kat SI..

ape aku merepek daa...

btw, saya kagum ngan usaha mimi utk memberi sedikit kesedaran kpd mommies lain....

faisyura said...

wahhhh... hangat nyeee topic... hmmm in my opinion, my fren roza tade niat nk insult sesape... utk sape yg dah mencuba tp tak berjaya, kite redha jela... walaupon sedeh.. ( saye pon masuk golongan ini... ) mmg hati terdetik, sangat rindu rasenye nak memeluk anak erat sambil BF. sgt nikmat. tapi mungkin rezeki smpi disitu saje.. bagi yg berjaya fully BF, memang patut mereka sikit sbyk rase bangga sebab BF bukan la perkara yang mudah. kene cukup ilmu, masa, support and byk lagi faktor berkait-kait. and kite sume tau sume orang dianugerah kan Tuhan kelebihan, kesenangan dan kesusahan yg berbeza. So yg tak berjaya, jgn rase sedih ok. We had tried the best ;)

cuma mmg ade segelintir orang yg terus memilih FM tanpe betul2 ade usaha utk BF kan their baby atas sebab masing-masing lah yg agak kurang konkritnyee and rasenye golongan ini yg perlukan kesedaran...

and personally i am really proud with roza yang berusaha bg kesedaran ni... ;) she just share her experience.. so ape kate kite amik yg baik utk jadikan teladan ;)


peace ;P

wani said...

kontroversi sungguk entry mu ini roza..banyak peminat rupenye blog ko ni..huahauah...

CT said...

mimi, baru perasan isu hangat ini...
my 2 cents lebih kurang sama la dgn most of the commentors..

there's nothing wrong with FM walaupun seluruh dunia tau the best milk is coming from d mommy itself.. tapi still kite kene ingat, kite ada tuhan yg telah merancang segalanya untuk kita. mungkin ada hikmah for certain mommies yg x dpt nak BF anak2 but still qadar Allah itu bukanlah satu ketetapan yg tidak boleh diubah...we can still try if we want..and then tawakal plus prayer..d rest...biar tuhan yg tentukan...

for mommies yg nak BF anak2 tp mengalami kesukaran, la tahzan.. teruskan doa, usaha, tawakal.. insya-Allah akan jumpe caranya