Sufia's Constipation Problem Update~~

Wednesday, October 22, 2008


As per previous entry, since Sufia accepted solid food memang susah sangat Sufia nak yayak...atau dengan kata lain sembelit. 2, 3 hari sekali tupun kekadang sampai 4 hari... Kalu dah 4 hari tak poo poo tu memang kitaorang paham sangat ni mesti keras ni kalu poo poo..memang kesian sampai nangis2 tau..menggigil2 nak berak.... Until I got some advices from mommies I had tried this recipe, I add sweet potato in her porridge, adalah improvement sikit dari 3,4 hari sekali berak jadik 2 hari sekali...sweet potato tu contain high fiber kan...Sufia ni lain macam sikit, takmo makan fruit puree...dah try apple puree and sweet potato puree, siap luah macam nak muntah tu..so masak dalam nasi sekali habis cerita! So masa tengah kritikal tuh, with advice from pakar perubatan we gave her SKILAX setitik dalam susu dia as stool softener. Tu jelah yang dapat dibuat daripada tengok dia suffer masa yayak. Additional info, sepemahaman aku ni stool softener ni safe to be used but cannot be used for a long term...so aku hanya akan bagi bila dia dah lama tak yayak je...risau jugak sebab aku pernah dengar kalu tak yayak selama 3 hari boleh menyebabkan usus baby bengkak (wallahualam)..

But, then tampa aku sedari dah hampir one month jugakla we all tak bagi stool softener tu kat dia...eh constipation problem tu macam dah hilang dengan sendiri but of course sweet potato dalam porridge Sufia tu kena maintain bagi...hahaha..iyerlah Alhamdulillah dah lama dah dia yayak ngan begitu elok sekali...stool softener tu pon dah mana hilang lepas raya tuh dah tak nampak bayang...uwaa...lega sangat...then teringat paed pernah mention this..sometime sembelit tuh boleh jugak disebabkan oleh saluran najis baby still kecik but baby dah consume quite a lot of quantity of solid...tu yang menyebabkan dia susah nak yayak...maybe jugakla aku rasa..dahla Sufia susah minum air masak..kalu betullah sembelit Sufia nih berpunca dari masalah ni (sebab Syaura pon sama, sekarang dah tak sembelit) hopefully lepas2 ni sembelit tuh dah betul2 baik kan..for mommies yang ada baby bermasalah camni maybe boleh try bagi sweet potato to your baby or any other treatments as per below info:

• Get her some exercise. If your baby's a crawler, encourage her to do a few laps. If she's not crawling yet, try pumping her legs: While she's lying on her back, gently move her legs in a forward, circular motion as if she were pedaling a bicycle.

• Massage your baby's belly. Measure three finger-widths below her navel and apply gentle but firm pressure with your fingertips. Press until you feel a firmness or mass. Maintain gentle but constant pressure for about three minutes.

• If you feed your baby formula, ask her doctor about switching to a different brand. Some babies are less constipated on soy formula. And sometimes adding a teaspoon of Karo corn syrup to the formula also does the trick.

• Switch from rice cereal to barley or oat cereal, or add pureed fruits or vegetables to her regular cereal, once your baby is ready for them. Read about what foods to introduce when.• Once your baby is eating a variety of solid foods, ask her doctor if you can boost her fiber intake by adding a teaspoon of bran to her cereal. Cut down on constipating foods like rice, bananas, and cooked carrots, and try mixing her cereal with a little bit of apple or prune juice or a few tablespoons of pureed prunes, apricots, or pears to help loosen her bowel movements.

• Increase the amount of fluid your baby drinks to help keep her stools soft. If your baby is older than 2 months, start by giving her 1 ounce of prune juice diluted with 1 ounce of water, twice a day. As her constipation improves, you can cut back. Talk with the doctor first if your baby is 2 months old or younger.

• Talk to your baby's doctor about treatment options. Ask about using an over-the-counter stool softener to make bowel movements more comfortable for your baby, but never give your baby a laxative without her doctor's approval. The doctor may also suggest you try a glycerin suppository if your baby is severely constipated. The suppository will stimulate the rectum and help her pass a stool. While using a suppository occasionally is fine, don't do it on a regular basis, since your baby could wind up relying on them to have a bowel movement.

• If your baby is passing such hard, dry stools that she tears the delicate skin near the opening of her anus (you may be able to see these tears, known as anal fissures, or a little blood), you can apply some aloe vera lotion to the area to help it heal. Be sure to mention the tears to your baby's doctor.

8 comments:

ojasamid said...

yokatta ne, dh xde sembelit. cian juga yek kalo smpi mcm `suffer` meneran tuh.

affan pon igai to sejak start solid (esp. umur 8 bulan ke atas) mmg sokmo 2-4hari skali baru poo. huhu. mula2 tuh risau la jugak kan, tp since stool dia sentiasa runny n dia pon muka bahagia je sokmo, aku xdelah pk sgt. maybe sbb byk minum, n makan pon xsebyk sufia kot. hihi. start 14months baru makan beriya n ya rabbi, satu hari kdg smpi 3 kali poo. byk sungguh. haha.

faisyura said...

alahaii ciannye sufiaa.. zaim so far baru kene sekali problem sembelit camtu, menangis2 poo... sampai tertidooo tongeng2 peluh2...muke merah padam... ( mebi keras sket dr biase sbb mkn kuih raya...) kesian tgk... tp tak tau nak tolong cemane.. tlg peluk, tlg urut perut jelah mommy bleh buat..sib baik pas bgn tdo tuuu selamat dah poo... lega sket hati...

sufia minum air byk2 okay... ;) cayang sket diaa...

Mummy HnH@arnie said...

nak citer...

pernah skali hannah takleh yakyak teruk tau.. mase tue aku nak mandi kan dia, tetiba dier nangis.. sblm mandi pon dah fussy, bising2... skali aku nmpk stool tue kat celah kaki dia... aku urut2 gak perut, and try position kan ala2 cangkung, tp still takleh kuar... aku gabak habis dah... seb baik ajied ader...

ajied tolong korek poopoo tue... keras nak mampos.. siap darah sket... dah abis kuar, baru hannah stop nangis... cian tau! aku xtau laa camner kalau ajied xde waktu tue...

aku mmg dah nangis beriya laa... hangis btol aku dgn helper tue, dah byk kali aku sound soh bg air masak... kalu taknak, sudu kan ke wutever... nie, hannah taknak, dier tak wat ape2 action... aku tunjuk stool keras tue depan muka dia, sound baik2... (ikut hati, nak ngamuk jerr... haha)

aku risau beria, dier wat muka derk jerr... hangin betol! isk...

::Umi Sufira:: said...

Oja, yokatta sangat rasanya..kalu jarang2 berak tapi tak sembelit takpe...takde lah risau even dah lama tak yayak pon kan...La ni Sufia memang banyak dah improve...tak seteruk harituh kekadang taktau bila dia berak tau2 dah busuk jer.. ada masa jugak stool dia keras tapi takde lah sampai terseksa dia nak meneran macam dulu..mintak2 sampai bila2 la macam ni..amin..=D

::Umi Sufira:: said...

Baid, itulah yang sedihnya bila menghadapi baby sembelit nih...bila dia ngah suffer nak yayak tuh taktau gaya mana nak tolong..habis2 pon tolong peluk and then urut2 perut..yang letihnya nangis2 pastuh rengsa tu hilang agaknya stop nangis..sambaung balik nangis pastuh stop lagi sampailer dia teryayak sendiri kan..kalu dah 'keluar' tu leganya rasa..both baby and mummy..hehehe..=D

::Umi Sufira:: said...

Waa Aru, aku tak pernah pulak face stool sangkut kat celah2 tu...Kalu aku pon gabak habis ni kan..agaknya dah sangkut situ takleh nak keluar takleh nak masuk balik..Sian hannah!

Aku rasa part korek2 ni kita pompuan2 ni macam tak sampai hati je nak buat kan..takut dia sakit tapi tulah yang dapat tolong dia...

Kalu aku dah marah dah tu helper tuh agaknya..aku ni senang sikit naik hangin! kihkihkih...bagus gak ko tegur dia elok2 aru..takut nanti dia lepaskan pulak marah dia kat anak2 ko waktu ko keja karang..

CT said...

mimi, in future kalo ada lagi kes gitu, try bagi sufia makan buah prune...humayraa x penah la lagi berak keras...tp die pun minum air banyak..plus makan buah prune..n epal..

anisah plak, so far OK..pastu die pun suka minum air masak baaaanyak

::Umi Sufira:: said...

Ct, prune ni kita pernah try masa Syaura sembelit dulu tapi bagi pati buah prune..tapi Sufia tak cuba lak sebab sayangkan dia fully bf nak bagi benda lain selain BM and porridge jer hahaha..walhal baca sebenarnya boleh kan..

Tulah masalah anak2 kita ni tak suka minum air masak..tapi sumbat aje sufia minum masa bagi porridge tu sampai menyembur2la basah baju dia..kekeke..=D