Tuition For Tadika??

Wednesday, March 18, 2009

Semalam masa aku terkocoh kacah bersarapan sblom pegi kerja around 730pagi tuh...sesambil tengok MHI di TV3 aku sempat tengok temubual pengacaranya dengan pakar apa ek smalam dari UKM berkenaan parents yang menghantar anak2 yang sedang sekolah TADIKA yang sedang bercuti skolah nih untuk kelas tambahan or tuition.

Kan tengah cuti skolah ni kan, tak cukup ngan TADIKA nak hantar tuition...Wah! Ini first time aku dengar ada tuition for TADIKA pupils...ada rupanya ek..teringat aku dulu masuk kelas tuition masa UPSR and Form 3 aje nak PMR tuh...form 5 memang takde tuition..tuition sendiri aje..isk isk..advance ek zaman sekarang...

Tetapi pakar itu mengatakan adalam amat TIDAK digalakkan untuk menghantar kanak2 TADIKA nih ke tuition..yelah waktu cuti sekolah ni lah diaorang nak berehat and amatlah tidak sesuwei kelas tuition tuh untuk mereka...dan lepas tuh aku tak dengar dah terus gi kerja...

Tapi pendapat aku pon samalah...kesian diaorang dahla masa kelas TADIKA tuh dah pressure...yelah silibus TADIKA sekarang bukan macam kita dulu2...mana bahasa arab nya, english lagi, math, sains pon dah ada sikit..pastuh time seminggu waktu nak rehat sat tuh parents hantar pulak gi kelas tuition...lainlah kalu parents sendiri wat homeskool yang ala2 fun and ringan2 aje tuh kan...Tu belum masuk kalu budak tuh ada kelas piano ke ballet ke...uwaa!! buleh menangis dibuatnya kekeke...so apa pulak pendapat u all tentang issue ni?

23 comments:

Zety Zin said...

pada aku, aku pun tak setuju jugak hantar tuisyen untuk budak tadika. sian bebudak tu.

aku dulu masa tadika perkataan tuisyen pon tak pernah dengar. hehe.

Mummy Dasy said...

sama gak x setuju kesian..mesti penat coz Danish balik sekolah makan2 pastu tido penat kata dia

Opie said...

tak setuju jugak...sian bebudak skrg nih...lame sgt derang kat sekolah..elok mak bapak wat tuisyen sendiri kat umah kalau nk soh gi tisyen jugak...

Mrs Noba said...

tuition utk tadika?
wah...majunyer la bebudak skang nih.

sayangibu said...

sian ek budak2 skang nih?? Ku tak anto kot tusyen2 nih... skolah rendah nnt pun takyah anto gak.. nak spm ker blh laa p tusyen mcm ibu dia dulu...

salzahari said...

parents skrg sgt takut tgk performance budak2 skrg..the world now is very challenging. kalau budak dpt UPSR 4A pun belum tentu dpt sek.asrama penuh, apa lagi yg dpt 1-2A org tadak A langsung?

Kesian kan? sbnrnya ibu bapa rasa takut anak2 mereka ketinggalan...

entahlaa...takut jgk kdg2 fikir yg mana terbaik.

mimielola said...

Saya jugak tidak setuju.

Siti @ nurie said...

siannyer diaorg.....masa nilah diaorg nak main2 kan....merasai alam kanak2 yg sbrnya...siti pun tak tpkr nak ada tuesyen utk mia kalau dah tadika...

Umi Nawfal said...

yaa.. saya juga tidak setuju.. kesian lah, mase umo2 camni derang sepatutnya enjoy lg.. bukan time stress2..

rizza said...

aku memang tak setuju bab tuisyen bagai tu hehhe
lagi le kesian budak tadika...

belajar..belajar belajar.. bila masa nak bersukan.. sudahnye semua pakat2 membesar kan monton masing2 atas kusi hehhehe

mamadanish said...

Saya jua tak stuju!
Haha..mcm nak terkeluar bijik mata saya bila tahu ada jugak menda2 mcm ni..

::Umi Sufira:: said...

Zety--> Ya betul!

Mummy Dasy--> Ya betul!

Opie--> betul jugak!

Mrs. Noba--> Ya sepertinya wujud yer tuition itu

Sayangibu--> betul jugak!!:)

::Umi Sufira:: said...

Sal--> bidak2 sekarang terlalu pandai2..that's why parents pon rasa tertekan skali...tapi kalu tuition utk tadika tuh rasanya macam terlalu berat untuk kiddies..sian lak depa..tunggu besar sikit kot baru amik tuition

Ms. Lola--> Samala kita!

Siti--> Ye betul!

Umi Nawfal--> Betul tuh!

::Umi Sufira:: said...

Rizza--> Kahkahkah monton tuh is that meant for b*ntot? keskeskes...iyerla silap2 budak2 akan datang dah tak larat nak berlari..asyik disuruh belajar aje..:P

Mamadanish--> Jangan terkeluar dulu matamu itu..ini satu realiti..sebab tuh jadik salah satu issue kat MHI tuh:P

umi nuha said...

kesiannya budak2 yg kena hantar pi tadika tu..negara maju cam sweden pun xajar anak2 diorg baca ABC sampaila diorg umur 7 thn..sbbnye perkembangan anak2 usia muda tu adalah utk membina kemahiran..bukannye belajar

::Umi Sufira:: said...

Wani--> Memang kesian banget...eh tapi sweden macam tuh ke wani? 7 thn baru start ajar ABC yek? wah ini first time dengar nih..so lambatla anak2 diaorang membaca gamaknya...

herni said...

tak patut2...ku ada terbaca kt finland ke mana tah...satu neara ni mmg silibus dia tuk bebudak sampai 6 tahun betul2 full of gaming je~ membaca pun tak ajar....

tak silap negara ni maju gak...isk..cepat noo lupa bila baca skrg ni...xkan byk makan semut kot...

Nurhayati said...

tadika pun nak ada tuition ke??!! sian dorang.. biarla mereka2 ni enjoy ngan dunia mereka selagi bole.. ;)

::Umi Sufira:: said...

Hernii--> Eh ye ke? tak pernah pulak mimi terbaca benda tuh kekeke..hebat ye ajar main aje..herni tak kisah la lupa pon at least ada gak ilmu drpd mimi nih tak tau langsung..:P

Nurhayati--> Betullah tuh! masa kecik ni lah nak enjoy..dah besar nanti lagi stress ngan pelajaran kan!

Me_Bee N Kids said...

Pada aku , sememangnye tak bersetuju ..Dahlar diorang baru nak start blajar masa tuh , kecik2 dah stress ..
better kite ajor kat rumah tapi ringan2 jela untuk refresh kan ..?tak perlu tuition ..

::Umi Sufira:: said...

Mamaliena--> Ya betul! Saya setuju~;)

♥Hernee Nazir♥ said...

ape? tadika pn nk ade tuition ke? tak ssuai la...

::Umi Sufira:: said...

Hernee--> Ramai yang rasa tak sesuai pon..:)