Salah double pumping kah?*UPDATED*

Monday, February 23, 2009

Sejak dua menjak aku bekerja 4 hari seminggu dan bercuti Jumaat Sabtu dan Ahad nih, aku menghadapi masalah kemerunduman stok EBM kerana anak dara ku itu yang pada suatu ketika semasa aku 5 hari bekerja dan balik pukul 545 hanya minum maximum 12oz tetapi tidak lagi sekarang....

Dulu sewaktu aku balik dr kerja pukul 545, Sufia akan tegarnya menuggu aku sampai untuk nenen....dan bila aku sampai umah pukul 630 terus mendapatkan 'upah'nya menunggu tuh..tapi sejak jadual aku bertukar dan balik pukul 630 dan sampai di rumah lebih kurang pukul 7 maka tidaklah 12oz itu mencukupi lagi dan telah 'up' menjadi 16oz sehari bersamaan 4 kali minum..uwaa...!!tensi Okeh!Hasil perahan harian hanyalah lebih kurang 14oz sahaje di mana setiap hari akan turunlah 2 oz dari frozen stok itu...

Sebagai back up plan, aku telah mengambil inisiatif untuk mengepam jua pada hujung minggu walaupun dugaan melanda (yelah kan slalu kosong je kalu direct feeding)...so langkah yang aku rasa paling berkesan ialah buat double pump iaitu sebelah Sufia direct feed sebelah lagi pumping pakai Avent ISIS kesayangan tu kan...

Malangnya, jangkaanku meleset sama sekali iaitu, sangat payah ye puan2 membuat activity double pump bersama Sufia di umur ini...ya sudah menjadi kebiasaan Sufia ketika nenen untuk mengg*ntel yang sebelah lagi ketika direct feed, so bila sebelah tu aku pump tangan dia pon sibuk maraba merata2 ke keseluruhan pump...and kejap2 bangun kejap2 bangun ketika tangan aku giat menarik stick putih tu (apa kebendanya nama eh)...level paling dasyat dia melompat turun sesuka hati dia supaya dapat tengok aktiviti aku dgn lebih jelas..

Dan pada suatu petang yang hening ketika double pump activity ini berjalan..tiba tiba.."Uwaaa!!uwaaa!!" Sufia menangis sekuat hati sesambil dengan bunyik kedekuk..Ghupenya jari dia tersepit si bawah stick putih pump itu ketika aku sedang menariknya....adoi la hai...sian anak aku..

Soklan: Adakah aktiviti double pump sebegitu tidak sesuai untuk bayi seusia Sufia?kekeke..

UPDATED: Mari kita sama2 doakan Mummy Hnh@Arnie yang warded akibat minor surgery kesakitan dia yang ni yer...Semoga cepat sembuh!Amin..berita selanjutnya kita tunggu kepulangannya aje..akupon kurang detail....

25 comments:

Siti @ nurie said...

mimi,,,tak rasa mcm ada kembar ker?...he he he...apa pu, siti salute ngn kegigihan mimi utk teruskan susuan pada mia...tahniah...teruskan usaha tau....nanti utk 2nd baby, siti nak minta tips dr mimi..he he he...(belum "ada" lg tau...)

aFkaR'z said...

ika pun macam tu... dia keypo nak tgk apa aktiviti orang buat sewaktu dia tgh sibuk nak nenen...

dalam erti kata laen, "please do not disturb!"

http://sweetdarling79.com/

Mummy Dasy said...

Me pun nak minta tips ah nanti coz Danish cume 6mth & Daneen lak 10mth pastu stop BF..untuk yg ke-3 harus jadikan MIMI cth hehehe

Mrs Noba said...

erm, so far tader masalah lagi.
tapi memang laa, depa suka menggentel,kan?

Zety Zin said...

alahai siannya tersepit lah pulak. ekeke.

kalau aku, aku mmg tak reti ler nak double pumping guna avent isis. macam tak cukup tangan je aku rasa.

*mungkinkah aku kena beli pam letrik?*

kuangkuangkuang.

mirah said...

ya mungkin tak sesuai mimi.. agakan mirah je lah sebab skrg ni kalau mirah buat mcm tu pd khadijah, dari mata pejam boleh celik tau. Pastu tangan kecik dia tu akan meraba pump tu, harus tersepit jari juga kalau tak berhenti pump.
Biasa kalau bf, tgn lagi satu suka tlg pegang baju/ pegang jari mirah/ cubaan nak mencubit ummi nya ini. Adush sakit tau bila dia cubit kita dgn kuku pnjg halus tajam dia tu.. hehe..

Yan said...

Zeri dah setahun 6bulan+, kalau time tak cukup ratio dia utk esok,mmg confirm mak pump sambil nyusukan dia.. biasanya mata dia dok jeling je la pump tu.. kekeke.. dah la botol tu dah sendat kat perut dia.. (bley bayang tak?)

anyways, in my case.. no.. i can pump peacefully :)

m-i-o said...

yea, mmg cabaran yg tiada tandingan. telah lama kutinggalkan aktiviti itu - sbb si ziyad dh jd reverse cycler, kekeke. heaven!

mamaDhea said...

hahaha.. alalala.. syiann dia tersepit yer..

cik yan,
bestnyer, dpt pump dgn aman.. maybe zeri dah biasa kots..

CT said...

alahai kesian sufia...

hmmm ape kata mimi try teknik suchida kat Sufia..lelama die berenti la mengent*l kat situ..so bleh la wat double pumping..or..alihkan ketagihan menggent*l tu kepada mende lain...eg: kat pus*t ke...(ni humayraanye fav..:))

all the best and never give up..:)

Azure said...

anak saya no 2 tu pun suka menggentel masa bf...masa abang dia takde pulak...

isk..rindu nak bf

lia said...

lia mmg dharamkan buat double pump masa amsyar tgh nenen sbb dgn rakusnya dia akan tarik itu pump dgn kuatnyer dan baling... seolah2 dengki sbb kena kongsi dgn org lain... aduyaiii...

Mrs Noba said...

eh arnie admitted ke?
hope she's gonna be ok.

PadNani~~{@ said...

tegarnya kak mimi..nani sgt salute!
dugaan carrier mommy kan..

alhamdulillah, mommy at hom mcm nani ni mmg direct feeding je la..pernah pump masa pantang sbb byk sgt..tapi tak sentuh pun dlm freezer tu..

good luck kak..

sayangibu said...

uihhh..ye ke mimi??tp mungkin gak laa kan bile dah beso sket, si kecik tu nak explore apa laa yg umi dia buat. skang nih pun si ainin bile intan buat camtu, dia x senang hati nak nenen..sibuk nak tengok pam tu jugak...huhuhuuuu..tapi kalo tak buat mcm tu, susah laa nak cukupkan supply. sbb time dia minum tu laa bile pam sebelah dpt mencurah-curah

mamaDhea said...

Mimi,
arnie warded ek? kem slm kt dia.. Hope she's ok..

mirah said...

arnie sampai kena warded ke? wah kesiannya dia..moga cepat baik dan takde yg serius lah tu..

Ina Hashim said...

masyaAllah...yeke mimi?siannya arnie...harap she'll get well soon

::Umi Sufira:: said...

Siti--> InsyaAllah kalu tips yang mimi tau buleh share ngan siti utk BF Mia..:)

Afkar'z--> Iyolah..maybe dia terasa seperti diganggu kan..

Mummy Dasy-->Pengalaman tuh dah ada, cuma kena kuatkan semangat sikit lagi untuk BF longer!=D

::Umi Sufira:: said...

Mrs Noba--> Adoila..tang menggentel tuh lomah dibueknya..tak suka!kekeke..

Zety--> berebut jugakla double pump pakai avent ISIS nih..kekeke..

Mirah--> Hehehe..betul jugak tukan..mata pejam buleh jadi celik..Ok jugak khadijah cubit kat tgn..sufia ku itu kekadang cubit kat B..sakiiitt!!

::Umi Sufira:: said...

Cik Yan--> untungnya buleh wat double pump cenggitu...Zeri, gud boy!=D

Zufa--> Di suatu ketika anakku itu po reverse cycler..la ni angin lain lak dtg di tambah balik makin lambat..adoiila stok mak..risau!

Mamadhea--> sekali sekala tersepit harapannya seriklah dia nak menggentel lagi...tapi...

::Umi Sufira:: said...

Ct--> Teknik Suchida..wah ini first time dengar..Nak try aplikasikanlah weekend nih..mintak2 hilanglah habit si Sufia tuh...thanks for sharing..

Azure--> Lain anak lain perangainya yekk..looking forward kat anak no. 3 lak..ada tak habit tuh agaknya?kekeke..

Lia--> Kekeke..amsyar lagi rawkkss..siap baling yek..memang tak kasik share lah tu...=P

::Umi Sufira:: said...

Mrs. Noba--> Aah, arni admitted. Kita doakan lah dia..amin..

Nani--> Thanks Nani..mana tau satu hari nani kerja nanti bulehlah rasai cabarannya..:)seronok tau!

Sayangibu--> Itulah kan..time double pump yang sebelah tengah direct feed tu lah yang mencurah2..rugi kalu tak pump..tu yang nak kena belajar gak nih method terbaik..:)

::Umi Sufira:: said...

Mamadhea, Mirah, Kak Ina--> Aah dia warded start semalam..Ntah bila dapat keluar..semuga dia cepat sembuh..amin~

lelosani said...

hehehhe.. klaila pun pernah try.. tp tak pernah berjaya.. sbb damia sebok nk tgk ape yg berlaku.. hihiih..
kalo damia yg 8 bulan tu dh 'sibuk' nk tengok n godek2.. inikan pulak sufia yg dah cerdik pandai tu... heheheh..
taknak beli yg double pumping ke???