My Breastfeeding Moments~

Tuesday, February 10, 2009

Sblom itu saya ingin mengucapkan Selamat Harijadi Buat 'sempai' yang saya kasihi KAK AJA! Semoga panjang umur, murah rezeki tambah anak lagi..kekeke..OK here goes my entry..

I really enjoy this breastfeeding moments when....

1) Sufia akan bangun beberapa kali waktu malam to get her milk, di mana dia akan menangis dengan agak kuat (mungkin setelah merengus beberapa kali tetapi tidak didengari umminya) tapi akan serta merta berhenti menangis apabila susu disuakan...then umminya akan menyambung tidur lenanya sampai tak sedar pon bila Sufia berhenti menyusu...ngee...

2) Sufia akan terkedek2 mendapatkan umminya setiap kali aku balik kerja tanpa mempedulikan orang lain yang balik bersama umminya sambil menggesel2 manja...nak mintak upah ler tuh!Owh sekiranya permintaan tidak dilayan dengan segera (kalu dia betul2 hausla) kompem satu kampung leh dengar suara serak2 basahnya itu~hehe..

3) Sufia jatuh, dan menangis dengan kuatnya, tapi ubatnya amat mudah sekali....dapat upah nenen terus senyap macam tiada apa yang berlaku dan bila dia dah tenang dengan happynya dia akan menyambung mainnya seperti mula2 tadi..

4) Sufia sudah pandai menarik2 bajunya ala2 nak tutup la konon..menandakan "Sufia dah kenyanglah ummi, tutup baju tutup baju, Sufia dah ni.."hehehe...Ini yang terbaru tau malam tadi dia membuat aksi ini..owh bertambah maju dah anak dara ku ini...

5) BF sering menjadikan alasan untuk aku kurang membuat kerja di rumah mentua dan kenduri kendara...bukan aku yang nak OK..dah orang cakap camni.."Dahla tuh mi, anaknya nak susu tuh, pegi nyusukan dulu.." eh orang dah suruh rehat dari wat kerja, kita apa lagi..ye tak!kekeke...

6) of course la bila...sufia cakap "Orang lain takde takpe, ummi aku mesti ada..kalu ummi takde camne nak ngempeng nanti.." kekeke....

Kesimpulannya, I really enjoy this breastfeeding moments together with Sufia dan sering membayangkan camnelah nanti bila akan or dah wean nanti..sob sob...tak relaku berpisah rasa2nya~isk isk...

BTW, below is my latest Sufia yang suka beria2 depan cermin, tengok kiri tengok kanan..senyum sendiri...kuat berangan kah? Orang tua2 kata tak elok budak selalu tengok cermin..kat umah tak dapat kat shopping mall la dia lepas gian~kekeke...

19 comments:

Zufa said...

ya betul!
ngempeng adalah obat utk haus, lapar, sakit, susah tido dan comfort. kekeke

Zety Zin said...

betul3.
beza betul anak yang bf dgn yang tak bf kan? bonding dia lain macam sikit.

DASY world said...

Mimi, fakta no. 5 tu mmg betul & part yg Mummy suke dulu2 masa Daneen lg BF mmg selalu SIL ckp camtu rindu saat2 tu coz skang dah xleh lg kena ku wat keje

Fara said...

kak...ms akak keje dia x minum susu kah?? :)

Mummy HnH@arnie said...

aku pon sokong 200% fakta no5... ngeee..

spjg kahwen, dan dah berpuluh kali mak mertua buat kenduri, aku manjang ader excuse takyah buat kerja, sbb anak kecik.. lg best, biler baby nak nenen... org pon xleh nak kutuk lebey2... adatlaa kan, ader baby, camner nak wat keje... (cheewaahh alasannn... :p)

::Umi Sufira:: said...

Zufa--> You're right!

Zety--> You're right 2!

Mummy Dasy--> You're right 3!buleh?kekeke...

::Umi Sufira:: said...

Fara--> kehkehkeh...soklan cepu emas..of course la dia minum, tapi mesti mau direct feeding jugak selepas pukul 6..ngeee..

Aru--> Kahkahkah..betul2..samalah ngan aku..itulah alasan aku manjang...kekeke..

Mrs NoeL KHairuLniZa said...

ngempeng tu apa mimi?

Zufa said...

kekeke...
sy takleh pakai alasan. no excuse! sbb alasan tu akan dijawab dgn alasan "org lain pun ada anak kecik jgk" wpun org lain tu tak bf pun anak dia.
maka akan kugendong ke hulu ke hilir anakku itu. ttp tolong wpun cuma angkat2 pinggan kotor.

CT said...

same goes ngn anak2 kami...changing room ni mmg fav spot kalo pegi shopping mall....

::Umi Sufira:: said...

As--> Sila baca entry ku yang bertajuk 'NGEMPENG' di bawah label breastfeed..kekeke..(kasik As susah sikit carik maksudnya~)

Zufa--> Kekekeke...naseb baik orang2 dikelilingku selalu memahami.. syabas untuk zufa!

::Umi Sufira:: said...

CT--> Yeke? Ntah2 sebab girls kot..sebab tuh suka cermin..kekeke...

Siti @ nurie said...

mimi, mia lak, ubat nak buat dia diam dr terjatuh ke, terantuk ke, siti kasi dia makanan...cnfirm dia senyap....he he he..sesungguhnya mia tu mmg kuat makan..l

::Umi Sufira:: said...

Siti--> Kehkehkeh..baguslah mia kuat makan..cepat besar!;)

yOrTs said...

barangkali umminya pun suka main cermin masa kecik

sayangibu said...

mimi...yezzaaaa i'm enjoying my BF moments too....;)

::Umi Sufira:: said...

En. Yot--> Mungkin jugakla...:P

Sayangibu--> Me toooo..:)

Shais said...

Adli pun suka tengok cermin....suka tengok gigi..hihihi

::Umi Sufira:: said...

Shais--> kekekeke..ingatkan anak pompuan aje..anak lelaki pon sama yer..:P