Setabah Syaura~

Thursday, February 19, 2009

Berbincang2 dengan Meen tadi tentang babynya yang eczema, terus fikiran aku menerawang teringatkan pengalaman anakku sendiri...Saat saat menghadapinya terlalu pahit untuk ditelan terlalu pedih untuk dilalui lagi....Syaura memang tabah! Di sebalik wajah riangnya sekarang dan kepetahan mulutnya tersembunyi dengan kisah ini dan penderitaan nya kerana terpilih oleh-Nya sebagai salah sorang penghidap eczema memang menjadikan Syaura seorang yang betul2 tabah...

Sejak umur setahun, seingat aku bila kami mula memperkenalkannya pada kuih raya, biji2 berair mula naik satu badan especially di kawasan siku dan lutut..biji berair tuh memang sangat gatal membuatkan jari jemari Syaura dengan automatiknya akan menggaru tanpa henti di mana biji2 berair tu akan pecah dan mula merebak besar....dan menjangkit dari satu kawasan ke satu kawasan yang lain...Ubat? puas berubat di sini dan di sana....pakar bayi, pakar kulit, ubat kampung semua sudah kami cuba..sembur? memang tak percaya..tapi usaha untuk memulihkannya membuatkan kami tolak tepi semua itu..Itu belum masuk lagi ngan biji2 kecil penuh di kawasan leher..menggaru memang kegemarannya..

Badannya kurus sebab terlalu derita dengan kegatalan kulit satu badan..makannya pon terlalu kami hadkan...ayam pon tak bagi makan..kesian Syaura!Ubat2an pakar kulit sekadar mengurangkan deritanya, mengurangkan perit pada kulitnya tapi tidak sampai sembuh sepenuhnya..semakin hari makin teruk sampai ke kawasan cuping telinga..bulehla nak dikatakan eczema yang agak kronik juga...

Tidur malamnya tak lena..begitu jugak aku yang menyaksikan keresahannya...cadar tidurnya sering ada kesan palitan darah..aku tau mesti dia menggaru juga walaupon aku dah pesan berkali2 untuk tidak digaru...Percaya ataupun tidak..tak pernah sekali pon dia menangis kerana eczemanya itu..tak pernah sekalipon....kalu disapu ubat2 yang pedih pon dia sekadar menepis...deritanya sampai ke umur 4 tahun....

Aku sebagai ibu, hancur luluh rasanya hati melihat keadaan dia begitu...itu belum masuk mulut2 orang yang bertanyakan itu dan ini, "rumah tak bersih ke?", "Syaura suka main pasir ke?"..walhal anak aku tuh tak main kat luar pon...Air mata?anak tak menangis kadang2 aku yang teremosional bila tengok gatalnya makin melarat..

Tapi Alhamdulillah...mulanya umur 4 tahun ke atas, sejak aku pindah Johor, bertemu dengan ubat yang betul2 serasi ditambah dengan penambahan usia Syaura, eczema nya semakin reda...sekarang masih ada lagi on n off tapi sedikit saje di bahagian kaki dan agak terkawal... Syukurnya Allah aje yang tahu..terasa doaku siang dan malam sejak 3 tahun dahulu dimakbulkan Allah....Biarlah parut2 di badannya menjadi tinggal kenangan je buat kami semua...buanglah penyakit tu jauh2 dari Syaura...Syukur!

Buat mommies yang menghadapi anak2 penghidap eczema tabahkan hati dalam menghadapinya...Aku selalu berfikiran +ve bahawa ada lagi insan lain yang lebih derita dari anak2 kita....semuga kita semua tabah menghadapi dugaan dari Yang Esa!

19 comments:

PadNani~~{@ said...

sedih baca entry akak=(
strong gul!
kak mimi n hubby pernah ada eczema x?
semoga kita semua dapat hidup dengan sihat, tenang dan ceria..

faisyura said...

huhu sedeynye bace cerite syaura.. tapi memangla eczema tu mmg annoying tau.. org tua cam kite pun bleh bad mood (aku kene time nak kawen kt kaki sket...) tu pon jenuh berubat merate2 on off ikut time dia naik surut.. tapi tu pun dh bleh buat aku tak tdo mlm... lepas bersalin zaim, baik dah.. ade parut sket tp parut aku tak kisah janji bukan gatal.. aku pun tak sanggup nak lalu bende ni lagi...

aku tabik respect kt syaura sbb tak penah nangis.. huhu aku yg tua ni pun hampir nangis.. wawawa..

Mummy Dasy said...

Tabah syaura, coz mummy ada anak sedara pun kena aczema kesian tgk kite yg tua ni tgk jek dah agak camne gatalnye klu sakit tu

NuRuL DhiA said...

sgt tabah la syaura. terigt anak opismate, aczema teruk sampai satu badan, gelap jd kulit, kalu kena panas merah cam udang terbakar. sgt kesian tgk.

Siti @ nurie said...

mimi>>>mia penah kene sekali kat siku ngn kaki..ingtkan chicken pox...tapi, dia mcm berkumpul je kat satu kwasan,..biji2kan?...masa tu risau sgt...lg2 tak der pengetahun tntg ekzema tuekan?.semoga syaura akan tetp jadi anak yg tabah,,,..

Mummy HnH@arnie said...

Hakim pon ader eczema mi (err, ko pon tau kan?)... Tapi, kalau ikut story ko nih, cam Syauralagi teruk laaa...

Alhamdulillah, skrg dah makin kurang... Kitorang try guna ubat kulit ajied, pastuh cam serasi... walhal utk org dewasa tuh... Tak kesah laa, yang penting sehat... Tapi, xleh stop sapu laa, once stop sure naik balik gatal2 tue... huhu..

sayangibu said...

owhhh ye ke mimi syaura pernah kena eczema?? siannya syaura..sungguh tabah dia dan uminya yer..

umi nuha said...

wah..nuha pun ade eczema..tp xseteruk syaura..eczema die xdela sampai berair-air...dah sembuh sepenuhnya bile kitorg pindah ke jerman....so, kami buat kesimpulan, penawar eczema utk nuha ialah winter..ehek

Zety Zin said...

syaura sangat tabah.

imran pon ada eczema. since day 1 lagi. semuanya gara2 FM. aku yang bodoh lagi jahil bagi dia FM masa tu. terus satu badan dia menggerutu. org2 keliling aku kata, kulit baby naik biji2 lepas lahir tu normal. so aku pun ingat everything;s ok. rupanya imran CMPA.

tukar ke soy-based punya FM barulah kulitnya ok. tapi dia still alergic macam2 makanan. and peluh. kesian bila tengok.

bila tengok gambar2 imran masa baby, aku jadi sayuuuu je sebab tersangat obvious biji2 merah kat badan dia tu. and semuanya disebabkan mommy nya yang jahil. huhuhu.

lia said...

baca cter mimi ni... mmg syaura sgt tabah.... mimi pon tabah jugak.... skng da ok kan? hope sembuh sepenuhnya...

SHaHaQiLiF said...

mimi...ganbarre mama!!nakanai de ne...ujian tu...syaura chan mo erai!!

Mrs NoeL KHairuLniZa said...

mimi mcm mana nak beza ruam dengan eczema tu? atau sama ka? hehehhe.. ibu ni jahil tau..

::Umi Sufira:: said...

Nani--> Itulah dia memang tabahla...sebelah hubby ada yang ada resdung n eczema...

Baid--> Aku rasa benda tuh gatal dan perit kot...sebab dia seakan2 melepuh gitu..besar2 and bila garu berair kadang2 berdarah..kesian aku tengok..kalu yang tua pon sakit apalagi yang kecik..kalu panas tuh macam seksa je aku tengok dia dulu...Alhamdulillah ko dah elok kan..

::Umi Sufira:: said...

Mummy Dasy--> memang seksa..walaupon sendiri tak lalui..melihatnya je pon rasa penuh derita...

Dhia-->Itulah Syaura ni pon sama..kulit yang kena eczema tuh gelap banding area lain..menggelembung n macam melepuh..seksa!

Siti--> Yang Syaura kena tuh tak kumpul satu kawasan..dia macam melepuh besar2 kena..bila garu berair..maybe mia bukan eczema kot..better check dr.

::Umi Sufira:: said...

Aru-->Oooo..hakim pon eczema yek..inagtkan gatal2 biasa..takpelah kot aru ubat org tua..asalkan gatal2 tu ok..kot?

Sayangibu--> Itulah biarlah hilangterus dah..jgn dtg lg..

Umi nuha--> Alahai~kalu winter lah penawarnya mahal tuh modalnya..kekeke..

::Umi Sufira:: said...

Zety--> alamak sedihnya baca penyesalan ko tuh...takpelah zety maybe ada hikmah di sebalik apa yang berlaku...mungkin akan jadi pengajaran untuk yang akan dtg..mm..kesiannya imran sejak hari first lg dah kena..

Lia--> Amin~thanks utk doa tuh:)

::Umi Sufira:: said...

K.Aja--> mounakanaiyo! harap2 baiklah sampai bila2...

As--> Isk rasanya ruam ngan eczma tuh jauh beza..ruam tuh kalu sapu bedak or ubat tak lama lepas tuh dia akan hilang...eczema nih biasa susah nak hilang..kulit baby kering...once dah kena take time nak baik...nak lagi jelas bulehla jumpa doktor;P

Ana said...

auni pun ada eczema..so far yg ana perasan..auni xleh panas..nnt naik merah2 kt muka n dia akan suka gosok muka..adehh laa umi n daddy dia kena pasang e-kon laa kt 1 umah nanti..anak pnny pasal kann..hehehe

::Umi Sufira:: said...

Ana--> Kalu tau penawarnya ok gak..macam syaura dulu ubat pon tak jalan...sekadar mengurangkan je... La ni Alhamdulillah dah OK..jgn lupa psg air con umah baru tu yer..:)