Morning sickness n First Born TAG~

Tuesday, February 17, 2009

Aku telah membaca entry tiga orang yang membuat TAG ini iaitu Kak Ina, Cik Yan dan Mummy Hnh..yang hampir ketiga2nya takde kena morning sickness...huhuhu...sungguh jeles...sebab kedua2 zaman mengandungkan anak aku tuh aku mengalami morning sickness yang agak kritikal...iaitu masa Syaura dari 2-4bulan pergnancy.....Masa Sufia 2-6bulan pregnancy and then ada sisa2 baki morning sickness tuh sampai dah nak bersalin pon..hehehe..tapi aku redha sebab aku tahu setiap orang ada bahagian masing2 dalam proses mengandung dan melahirkan tuh kan...Syukur Alhamdulillah dua2 dah selamat pon dilahirkan...

Cuma morning sickness yang melanda aku tuh agak kritikal masa Syaura sampai turun berat ke 44kg.....(dengan ketinggian aku 163cm)..buleh bayang tak? kurus sgt aku rasa masa tuh...sampai ke pregnant 6 bulan kot baru nampak perut..kehkehkeh....bangun pagi gosok pagi kompem muntah kuning (perut kosong), rasa mual dan pening kepala sepanjang masa, siap muntah setiap kali makan..or even minum air kosong...perghh...sampai tahap teruk buleh sakit dada sebab terlalu kerap muntah..keskeskes..kalu ingat2 balik tabahnya lah diri sendiri melalui zaman tuh (kes perasan ler nih)...

Time Sufia lak, tidaklah seteruk macam masa Syaura and berat maintain je naik setiap kali timbang..kekeke...tapi lama....sampai dekat nak bersalin pon still takleh makan kek atau ice cream sebab akan mual selagi tak muntah and akan muntah juga akhirnya walau tahan macammanapon...jadinya aku memang sanagt2 memahami perasaan ibu2 yang mengalami morning sickness ni..even mak sendiri pon tak paham sebab dia tak pernah kena..so dia membebel suruh tahankan sikit setiap kali nak muntah..buleh ke?kekeke..anda bagaimana?

Kalini aku disayangi oleh Mummy Hnh ... *wink*..Here goes the answers for the TAG~

Here you go mommies - a different kind of survey for a change - it's all about your first born! Just copy and paste it in a new note for yourself! Let's see how much you remember!

1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?
Not actually (tengah belajar lagi time tuh..tapi....ngee..)

2. WERE YOU MARRIED AT THE TIME?
Yes, of course! (what kinda question is this? :p) >>tiru jawapan Mummy Hnh aje..

3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?
Very2 Excited! First baby lah katakan~ngee...

4. HOW OLD WERE YOU?
22 years old.

5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
Period tidak datang seperti yang sepatutnya...ngee...

6. WHO DID YOU TELL FIRST?
My everdearest husband!

7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?
Yes. But then tak kisahla lelaki ke perempuan..=D

8. DUE DATE?
25 November 2003.

9. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
Yes.

10. WHAT DID YOU CRAVE?
Nothing.

11. WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?
Bau my hubby masa mabuk tuh.kekeke..sori ling..and bau makanan...takleh tahan woo..

12. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD'S SEX?
Girl

13. DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX OF WHAT YOU WERE GETTING?
Nope. Saya sangat bersyukur. >>Tiru jawapan mummy HnH lg..ngee...

14. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
16 kg.

15. DID YOU HAVE A BABY SHOWER?
Nope.

16. WAS IT A SURPRISE OR DID YOU KNOW?
- Tiada kaitan -

17. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
No.

18. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
Hospital Kulai, Johor.

19. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOR?
5 hours.

20. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
My everdearest husband.

21. WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?
Gynae, nurses & hubby on my side. >>Tiru lagi...

22. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
Natural (Induced)

23. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
No.

24. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH?
2.9kg.

25. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN?
25 November 2003 - on the due date itself.

26. WHAT DID YOU NAME HIM/HER?
Syaura Syauqina

27. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?
5 years 2 months 3 weeks 2 days old..

Now, I would like to tag the following:
(1) Mamadhea
(2) Sayangibu

(3) As a.k.a Mrs. Noel
(4) Mummy Dasy
(5) Siti a.k.a Nurie

7 comments:

CT said...

alahai kesiannye..anyway..kalo xde morning sickness pun x best gak..sbb mcm xdela kenangan masa preggy tu..cume xmo la level yg teruk2 sgt kan...:)

mamaDhea said...

thanks again laling.. ekekeke.. aku mmg dah tergedik-gedik.. pg td dah baca kat blog arnie, then blog cik yan.. and finally, yesss, I was tagged!!!

*wink*

Yan said...

mana tau, kot next time dapat boy, happy memanjang.. kekeke..

::Umi Sufira:: said...

CT--> Itulah kot and setiap kejadian tuh ada hikmahnya..mana tau kalu tak morning sickness berat naik lagi melambung ke kan..kekeke..jadi memori pahit manis dlm hidup dah ni..:)

Sha--> Ah, sila buat okeh!:)

Cik Yan--> Itulah...harap2nya macam itulah kan...:)

Mrs NoeL KHairuLniZa said...

dah 2-3 hari agaknya tak buka blog..bz..sekali buka..kena tag la pl..

sayangibu said...

thanks dear kerana mengasihiku..seperti mamadhea,ku juga menggediks nak buat ini tag...hahahahaa

::Umi Sufira:: said...

As--> Hehehe..sesekali TAG As pulak!:)

Sayangibu--> Orait dear! I'm waiting for you to answer..ewah!:P