Syaura n English!

Tuesday, February 3, 2009

Alhamdulillah! Berkat kesabaran Umi Syaura yang kadang2 bertukar menjadi Singa ini selain dari Syaura able to read Malay Version seperti yang diceritakan pada ENTRY INI, Syaura dah boleh fluently baca English Version Story book pada umur 5 tahun...Walaupon kadang2 bunyinya ala2 jawa sikit dan tersalah sebutan tapi dah kira oklah kot..aku cukup puas hati....
Rrrr..malam nih aku try upload video Syuara membaca Peter and Jane Ladybird Story Book kalu itu M*xis BB kat umah yang selalunya lombab tak lombab!

Part speak in english lak, dah bulehlah cakap some basic conversations in daily life. And looks like that she understand what she said! Walaupon umminya ini tidaklah brapa pandai berbahasa Inggeris, tapi impian sungguh tinggi supaya anak2 terror baca and speak english..hehehe..
Some words yang dia boleh cakap dan faham
"No, thanks"; setiap kali menolak di kala diberi sesuatu
"No way"; bila dia marah
"Ummi! it's flying kite"; she said masa we all jalan2 di Danga Bay nampak layang2
When I ask, "How many kites are there?"
She able to reply
"1, 2, 3, 4..(counting)..4 kites!"..wow boleh tahan!
" Thank you so much!"; when she received something
" Baby where are you?"; digunakan apabila mencari adiknya yang selalu hilang dalam rumah
" Nenek, wait for me!" ; bila nak kena tinggal ngan neneknya
"It's eyes, it's elbow it's bla bla.."; bila menunjukkan benda yang dia tau namanya..
"It's awesome!"; Wah umi pon jarang guna ayat nih!kekeke..
and beberapa ayat lagi..akupon dah lupa..nanti balik kalu terdengar lagi ayat Syaura yang best2 aku update dalam ini list.
(walaupon tak seberapa nak toddler diluar sana yang dah buleh fully speak in english at the same age as Syaura, nipon aku dah happy sangat!yelah untuk family aku yang hampir 90% berbahasa melayu di rumah, it's quite difficult to train her to speak in english.)

Tapi tang spelling, owh masih menguji kesabaran aku yang tak berapa nak sabar...
Ingatkan aku ada ceritakan di Tadika Syaura ada ujian spelling untuk both Malay and English, Tang Malay memang selalu buleh ejalah..tang english, markah ujian pertama 2/4, markah ujian kedua pon 2/4...50% lah kira..aku marah betul dia eja "SHOULDER"..."S" takde..grr.. Eja "HANDS".."H" "A" je.."N" "D" "S" dia dah tak nampak bayang...malam tuh terus latih tubi dia..buleh pulak tulis betul!isk isk..anyone any tips to solve spelling problem Syaura nih?..

Owh semoga aku n hubby berjaya ajar english pada syaura dengan jayanya..kalu aku rajin nanti aku share lah tips yang aku apply untuk ajar Syaura english..isk tapi malulah sebab sungguh tak seberapa..kekeke...or anyone nak share tips? silalah...

15 comments:

DASY world said...

Kira ok ah tu, ada progress yg berkesan atas dia, harus mummy praktikkan gak cara MIMI.

Mrs Noba said...

it's awesome????
wahhh..kellas nyah!

Siti @ nurie said...

mimi, kkdg mcm tak sabor je tgok mia cepat2 mmbesar...tapi bila tgok aktif dia, aduh,...pening2....la ni, kalau gi klinik, dia sibuk nak hug & kiss baby2 kat situ..ish..ish..

CT said...

wowwi..thats great!!!! kire excellent jugak la tu dah bleh membaca english...

Ealyie said...

Mie,
aku kagum ngan kesungguhan ko mengajar @ memantau perkembangan anak2 ko..huhuhu..

lia said...

wahhh sgt bagus.... any tips plz?

::Umi Sufira:: said...

Mummy Dasy--> Buleh gak try praktik cara Mummy sendiri..Mimi byk try n error..kekeke..

Mrs. Noba--> Memang kellaaas gitu!:P

Siti--> lagi besar lagi besar cabarannya dalam nak mendidik dia..tu blom crita ajar ngaji, ajar solat..perghh mencabar!

::Umi Sufira:: said...

CT--> Alhamdulillah..tapi key utama..sabar..sabar..sabar...sampailah hilang sabar..kihkihkih..

Ealyie--> Pantauan ku itu sangat2 minimum!Apalah sangat banding mommies lain yang lagi hebat!cuma rasa happy bila nampak hasil..cepat or lambat blakang kira..kekeke...

Lia--> Tips mimi tak seberapa..InsyaAllah akn si share=D

Me_Bee N Kids said...

Mimi , bab ngajar budak nih mmg mencabar bg kite yang kurang sabar ...alih2 si risa plak masih lagi mengenal alphabetical letters numbers etc ..so still beginner ..insyallah gambarimasu !!

::Umi Sufira:: said...

Mamaliena--> memang mencabar kan! Gambarimashou!

rizza said...

syabas!!
terus kan usaha..

nak ajar ejaan ni mudah jika dia dah kenal huruf dan ajar terus eja perkataan.... lama2 terlekat dalam kepala.. (apa2 bahasa pun boleh..)

good luck!!!

mirah said...

wah best nya mimi..
tak sabar nak ajar aisyah mcm tu, skrg masih slowly on kenal huruf. Tp payah juga nak kekal sabar dalam mengajar ni kan.. hihi...

::Umi Sufira:: said...

Rizza--> Thanks for your tips..Macam Syaura nih dia dah kenal huruf..kiranya spelling secara menghafallah yek? sebab english takde suku kata macam malay..tu yang malay dia cepat tangkap sikit..InsyaAllah try tips rizza tuh!

::Umi Sufira:: said...

Mirah--> Wah nak kena rajin dan nak kena sabar tau(saya kurang sabar)..kekeke..takpe slowly ajar aisyah..InsyaAllah dia bijak and cepat tangkap nanti.=D

rizza said...

umi sufira...
english n BM pun boleh...
ajar tak yah suku kata.. terus...ikut la...kalau ade masa nye ikut suku kata.. kalau ade masa... ajar terus... jadi dia tau la...2-2 jenis nye....