Pe'nyah'botolan!

Sunday, February 22, 2009

* Target pe'nyah'botolan*


It happened last week when she (Syaura) suka suki letak botol sepah2 on coffee table beside of our lappy...when sekonyong2 datang seorang budak kecit happily took the bottle with a bit milk left out in the bottle pour the things on our lappy....

Apalagi suara singa jantan pon mengaum satu rumah selalunya singa betina aje "Syaura!!!! amik botolnya!!" ...biasalah adik yang salah kakak yang kena marah sekali..lagipun kakak pon cuai letak sepah2...it happened when I was not there (in the kitchen) and the 'singa' mumbling searching for cotton rags to wipe the lappy.....and me dah takut separuh mati ok..

1) takut lappy tuh takleh hidup lagi...baru je berapa bulan beli wooo...
2) takut syaura kena marah teruk or kena pukul ke..

Sambil dengar suara sayup si 'singa jantan' itu mumbling, sambil rasa pelik (yelah lelaki kan jarang membebel) terdengar gak the last words..."Lepas nih jangan minum pakai botol lagi..abi buang botolnya..letak sepah2 lagi....bla bla....minum pakai cawan je" sambil menyorokkan itu botol...

Maka bermulalah proses pe'nyah'botoln dalam hidup Syaura yang mana malam itu dia hanya minum dalam cawan.....sampailah hari ketiga....


.


.


.


.


.


.


.


.


"Busuklah umi susu kita, kita taknak minum"..ait!!kalu pakai botol buleh lak minum....sangat sikitlah syaura minum adanya dalam sehari..dahla makan tak seberapa...risau sgt kalu tak dapat cukup nutrient...maka singa jantan yang telah sejuk hatinya itu telah mengeluarkan botol dari tempat persembunyian dan membuatkan 11oz susu untuk si Syaura....gelup gelup..sekejapan susu yang busuk tuh habis pulak!kekeke...


Hmmm....kalu ngan anak nih...bila tengah panas memang menyinga tapi bila tengok anak terseksa terus lembut hatinya kan..isk isk...dengan itu proses penyahbotolan Syaura buat kesekian kalinya telah FAIL dan anakku yang 5 thn 3 bln itu masih 'membotol lagi'...*sigh*

Our lappy? Masih OK... Alhamdulillah...
Tipsnya sekiranya barang elektrik anda terkena air matikan bekalan elektrik dgn segera..biarkan barang itu sampai betul2 kering baru dihidupkan semula..tips yang kami pelajari dari pengalaman setelah 2 kali kena banjir besar dulu~

22 comments:

sayangibu said...

owhhh..si kakak masih membotol lagik yer...hhihiiihiii... x apa laa..nanti esok2 kalo dah betol2 skolah,mesti dia segan nak pakai botol lagik tu...;p

Mummy HnH@arnie said...

Syaura dah makin nmpk macam ko lah mi... =)

::Umi Sufira:: said...

Sayangibu--> Iyer..membotol lagi..dah macam2 usaha nak menyahbotolkan si kakak...susu busukla, susu tak sedaplah kalu pakai cawan..pakai botol habis pulak..kekeke..sabo jelah~

Aru--> iyer ru?!!*wink*..amatlah payahnya orang nak cakap muka anak2 aku ikut muka aku..kehkehkeh..

Siti @ nurie said...

he he he,...sesekali singa jantan mengaum, mmglah singa betina takut..your husbnd like my husbndlah...sesekali mengaum, kecut perut jadinyer.....kalau mcm ni, usaha siti utk tkut botol susu mia ke cawan, harus dia pergiatkan...he he he

Shais said...

mimi...ada masanya kita hilang sabar dgn karenah anak-anak ni:)

Mummy Dasy said...

Mimi, sama ah danish pun 4y6m masih berbotol klu nak berjalan dlm keta mesti minum dulu ble dah kuar malu xleh bawak...org lelaki mmg camtu ngan anak kalah

umi nuha said...

aru..aku rase syaura tu makin ikut muka yot tu...ke aku yg silap pandangan sbb actually dah bertahun-tahun xjupe korang..."sigh"

Opie said...

org laki mmg jarang membebel, tp kalu sekali membebel..kalah pompuan....hihiihiih....mesti terkujat syaura dgr singa mengaum..ekekek

miz_eda said...

patutnya entry kali ni bertajuk 'Sekali singa mengaum'

hehe

Mrs NoeL KHairuLniZa said...

syaura tu pakai lipstick ke ori pink lips dia tu...wahhhh lawa la.. jeles tawww

::Umi Sufira:: said...

Siti--> Hehehe..giat jangan tak giat...nanti sampai ke besar pon takleh lekang ngan botol..naik malu kena perli..kekeke...

Shais--> Itulah Shais..satu rumah leh denagr suara abinya..:P

Mummy Dasy--> Senasib le kita..macam danish malu jugak nak bawak kluar kereta..macam Syaura selamba je dia kena perli pon..ekekeke..

::Umi Sufira:: said...

Wani--> Aku baru nak happy2 aru cakap muka Syaura mirip muka aku...isk isk..ko hantai lak yek..keke..aah lamanya kita tak jumpa..aru pon aku dah lama tak jumpa gak..2thn lebih ada kot..:P

Opie--> Mengaum tuh selalu gak dia cuma mengaum kronik ngan tak kronik la..syaura apalagi diam seribu bahasa jelah jalan paling selamat..kekeke..

::Umi Sufira:: said...

Miz_eda-->Kihkihkih gud idea la...

As--> Itu muka dah kena touch up ngan cik ngah dia..pakai lip gloss tuh...ngee..

faisyura said...

melaram sakan anak dara ko roza.. tp memang menurun muke ko la.. takpela kasik chance kat syaura minum botol.. nnt sket2 tertune jugak dia nak benti botol.. kalo minum pakai botol straw pun dia tanak ke roza? ko suh dia pilih sendiri botol comel2 ke.. ish mencabar jugak ye nak bentikan botol ni... aku pun tak tau la nasib aku nnt cemane.. zaim tu dh le addicted to 'nunu' dia.. huhu.. hahah nunu tu susu ok.. hehe

::Umi Sufira:: said...

Baid--> Kalu nak crita kisah kemelaraman Syaura buleh buat satu entry wo..dasyat anak dara aku tuh..BTW, pasal botol tuh segala macam pesen cawan aku dah try..berstraw, cawan tonggeng, segala macamlah..result dia sama gak..susu dia busuk..*sigh*

CT said...

mak aiiiii terkejut tgk singa jantan mengaum...:) siannn syaura kene marah..:) tp itu la kan..susah nye nak menahan kemarahan kat anak2 ni..:)

by d way...lappy tu kemendenye? ehehehe

lia said...

kalau hubby marah anak, rasa nk bawak lari anak 2 ha3....

::Umi Sufira:: said...

CT--> Lappy tuh nama manja utk laptop aka notebook konon..manalah abinya tak mengaum yer, susu dicurah atas keyboard lappy..:P

Lia--> Itulah..tapi sekali sekala kena marah ngan abi OK gak...kalu tak manja lebey..kekeke...

achee_b165 said...

ala..siannya botol kena sorok..heh!!

skrg dh private kn blog ek? aritu p-na bukak x leh msuk.. x invite sy ek...huhuh..sedeynya..tp ari nie leh laks...emm??

~p-na mama oja~

::Umi Sufira:: said...

P-na--> Harituh ada spesel entry...private kan sehari je..nanti minggu nih open lagi skali private entry tuh...mehla tinggalkan email address..:)

Che Lin said...

bagi la mi syaura minum ikut yang dia suka.
sian sangat aritu aku tengok dia kurus kering cam ummi dia.
dalam gambo ko tepek tu pon,
berceranggah tulang2. hihi

::Umi Sufira:: said...

Che Nor-->Itulah Che Nor yang tak sampai hati tengok..dahla kurus, taknak makan kalu tak minum susu apa jadik?kekeke..BTW, kurus kering tuh bukan macam aku okeh..itu macam abi dia..kekekeke...=D