For My Sister's Wedding Ceremony~

Sunday, January 18, 2009


Owh jangan tertipu dengan title di atas kerana the kain is meant for me..(for us actually)... Di mana semalam we purposely went to Bazaar Tekstil, Bandar Kota Tinggi untuk membeli kain seperti gambar di atas....Actually akupon taktau nama sebenar deretan2 kedai yang jual banyak kain dan baju tuh tapi aku memang suka and rambang mata kalu membeli belah baju or kain di situ...Sangguplah travel all the way long from Kulai to Kota Tinggi semata2 nak carik kain kat situ..Walaupon ianya tidaklah sehebat or segah Nilai 3, Pekan Sg. Besar or Jalan Masjid India kat KL tuh but it satisfied enough for me to shop it there...Why? Sangat2 affordable, banyak pilihan, (baju dah siap or kain, tudung, telekung..owh segala macamlah), and paling best boleh tawar menawar ke harga yang sangat2 berpatutan...


We bought it 3 sets exactly the same one for myself, my youngest sister and my mom untuk dipakai ketika majlis perkahwinan adik aku nanti..(InsyaAllah..) As the theme is dark purple inilah kain terbaik yang dapat aku pilih sebab dah rambang mata sangat semalam...Rrrr..OK ke ek? Harganya yang sepatutnya RM120 for 3 sets but I managed to bargain until RM100 for 3 sets..OKlah tukan..at least RM20 tuh boleh buat isi minyak..hehehe...Kedainya yang di bangunan lama, owned by Cambodian yang sangt fasih berbahasa melayu.....dia siap kenal aku lagi sebab berbelanja masa hari raya lepas kekeke...then carik baju carik tudung sekalik...


La ni dok pikir nak buat baju apa yek? Frankly since aku actively berkecimpung dalam dunia breastfeeding nih sejak setahun lalu dah berzaman tak tempah baju kebaya....sebab selalu pikir susah nak BF Sufia kalu berkebaya nanti walaupon my kebaya style idaklah yang ketat sanagt tuh....but this time maybe sebab akan dipakai di rumah saje..(majlis akan dibuat di rumah kami) maybe takde masalah kot....kebaya macammana nak buat yek?!!hehe..


Last but not least, aku rasa selain dari Air Terjun Kota Tinggi dan pantai pantai indah sekitar Kota Tinggi yang menarik kat sini, bazaar jual kain jadi tempat kedua best kat sini..(bagi akulah..)hehehe..


Psstt...sekali lagi anak Johor sejati ini mempromosikan dengan tegarnya tempat2 menarik di Johor ini..kehkehkeh...

23 comments:

Che Lin said...

kat kain purple tuh, sulam ke labuci mi?
lawa lah. seb baik ko tak cite kat aku pasal kekedai kain ni masa gi mah ko aritu.
aku memang pantang masuk kedai kain.
kalo dah masuk tu, tak penahnya kuar tangan kosong. haha...
seb baik tak buat gitu masuk kedai mas :D

::Umi Sufira:: said...

Che Nor--> Aah ada sulam labuci..tu yang aku rasa berbaloi sangt tuh ngan harga dia..kekeke.. Oh ye ke! ko pantang masuk kedai kain yer..hehe..kalu masuk kedai emas gitu kompem macam Mami Jarum le gelang kat tangan ko..kihkihkih...

Ana said...

alaaa..dah lama giler x gi air terjun kota tinggi tue..ntah dah macam mana ghupanyaa laa skrg nie..
ishhh..

::Umi Sufira:: said...

Ana-->kita pon dah lama tak pegi..katanya nak masuk mahal skarang...makanan pon dah takleh bawa...tapi tang kebersihan memang superb..katanyalah...hehe...

sayangibu said...

mimi..mmg best kedai2 'kemboja a.k.a cambodian' kat situ. masa intan praktikum kat kota dulu, kat situlah haku mengabihkan duit elaun KPLI...kekekkekee...psstt...cantik sehhh kain tu, tapi jgn overshadow pengantin tawww....hehhehehee

NuRuL DhiA said...

hamboi,,shantek nye kain tuh, glamor la nnt dr penantin plak. ape kata wat kurung pesak gantung riau-pahang, atau kebaya pahang ke (mentang2 org pahang) besar, labuh senang nk bf bb.

::Umi Sufira:: said...

Sayangibu--> Wah wah...dah jumpa gang suka shopping kat Kota nih!kekke..isk memang rambang mata betul kan kat situ..geram!pakkallah duit terhad kekeke...BTW, buat KPLI kat mana masatuh?

Dhia--> Kebaya Pahang? eh menarik gak tuh kan untuk dicuba...tapi ada ke orang tau jahit baju tuh kat sini..kekeke..takdenya leh kalahkan pengantin...of courselah baju pengantin lagi lip lap lip lap..kekekeke!

Siti @ nurie said...

wah...nmpaknya siti x leh temankn mimi gi shopping ni..sbb siti cepat bosan.he he he...dan kalau mimi perasan, ada satu kedai brg2 pengantin,(blkg kedai pizza), kat situ mmg murah..dan siti rasa, lg murah dr air hitam...alah, siti dah boringlah ngn pepantai kat situ...(berlgak tul,sbb dolu2, every week mesti my family gi picnic kat situ)...sesungguhnya,siti mmg anak jati kota tinggi...ha ha ha ha...

::Umi Sufira:: said...

Siti--> Patutlah kalu 'berlagak' pon orang Kota Tinggi sejati gupenya..kekeke...eh kedai pengantin yang mana ek?Bangunan baru ke bangunan lama ye? bagus tuh tunjuk kat azie kalu dia nak carik barang2 dia....

Ina Hashim said...

Mimi

BIL akak duk dekat sgt dgn air terjun Kt Tinggi tu..akak 1st time g sana bulan Ogos thn lepas..tp lupa la pulak ape ke nama kg dia tuh

::Umi Sufira:: said...

Kak Ina--> Banyak kampung area2 situ...mimi pon dah lama tak gi air terjun kota tinggi tuh..lenkali bolehla singgah kedai kain tuh K.ina!kekeke..

mamaDhea said...

cehh.. aku klu pegi situ sllu end up tak beli pape.. kahkahkah! rambang mata sampai pening kapla nk pilih.. buleh? ;P

Mummy HnH@arnie said...

Nilai3 tak best langsung laa mi!
Aku wonder sungguh apsal org suka membeli kat situh... Mmg laa harga nya murah, but quality, ampunnnn!

Baju aku yg dibeli kat nilai3 sblm2 nie sumernya dah selamat "di salur kan" ke tpt2 yg sepatutnya... ekekek...

p/s: Tapi, kalau beli langsir mmg berbaloi laa situ! ;)

::Umi Sufira:: said...

Sha--> Tips nye..ko jangan pegi semua kedai..ko pegi satu dua kedai terus beli..kalu ko layan suma kedai tak belilah jawabnya sebab rambang mata sgt..kekeke..

Aru--> Yeke aru? sebab rombongan dari ntah mana2 suka pegi situ..tapi masa aku dok nilai pon aku tak beli baju situ..beli kat sg besar time balik kg. ...tapi langsir memnag best kan kat situ sebab langsir hijau umah aku pon aku tempah situ..=D

Siti @ nurie said...

he he he...umah mak siti ngn pantai tg balau tu, 15 minit je...so, kalau nak gi chalet kat pepantai, baiklah ssgt tido umah mak,...ye tak?he he he..

::Umi Sufira:: said...

Siti--> Wah patutlah tak heran dah ngan pantai2 kat kota tinggi..kita nilah dok j*kun sikit..kekekeke..

Anonymous said...

wah cantiknyer baju tue...tak sabar lak nak tengok bila siap

mamaDhea said...

Mimi, hubby hang org Sg. Besar ke?

::Umi Sufira:: said...

Cik Anon--> Harap2 cantiklah jadinya...

Sha--> iyer hubby aku org Sg besar..nape nyah?

sayangibu said...

mimi..wat kpli kat MPTI JB..ujung minggu jek blk umah...then praktikum kat felda semenchu..tu yg slalu p kota tu...:)

::Umi Sufira:: said...

Sayangibu--> Owh, patutlah slalu pi Kota...kekeke..;)

sWeEtdARLinG a.k.a Afkar'z said...

canteeeeeeeeeek!!!

::Umi Sufira:: said...

Owh..thank youu......