Cerita Van Sekolah~

Thursday, January 8, 2009

Hari kedua sekolah dah start ajar Syaura naik van sekolah...bukan apa..we both (me n hubby) yang bekerja office hour ini tidak berkesempatan nak menghantar Syaura ke sekolah setiap hari..(I wish I could send my own daughter to school everyday..*sigh*) tapi apakan daya so terpaksalah arrange Syaura naik van jugak..sgt jeles OK pada yang able to send your own child to school..hihi..

First day naik van, meleleh2 air mata..yerlah first time bukan family sendiri yang hantar..tahun lepas setahun atuk korban jiwa raga luangkan masa hantar dia...tu pon banyak ponteng bila atuk ada hal (masjid, kerja, kematian etc.)..tapi balik tuh what a miracle..dia happy! kawan2 suma cakap babai kat dia...sampai ke harini kalu we all tanya dia nak naik van ke nak naik atuk..she will choose naik van...

Yang kelakarnya..(kelakar ke hangin?!!) base on my mom's story, semalam naik je van dok sebelah kawan terus je bukak mulut..
"Ummi kita kerja...Ummi kita....ummi kita.." (sambil dengar tak dengar sbb van dah gerak)

Walalala..usahla..ko bercerita pasal umi wahai anakku...dibuatnya dia cerita.."Ummi kita pakai lipstik"..."Ummi kita perah nenen..."ke... wah pecah tembelang aku gamaknya!!aduh aduh!

Do harapan aku semoga anak aku pergi dan selamat balik setiap hari naik transporter ittew..lagipun driver van itu ialah jiran depan umah aku yang agak berumur,(thanks Tok Mat) harap2 dia tidak ganas ketika memandu..(rasanya slow aje sebab slalu nampak dia drive slow..) hehe...
So guys, adakah anak2 anda juga bakal or sedang naik van/bas sekolah seperti anak saya?hehehe...

20 comments:

CapT said...

beb.. aku rasa naik van tuh lagik cool.. aku kesian kat anak aku nanti.. harus 6thn gi skolah dgn aku.. mesti die tensen!!

::Umi Sufira:: said...

Capt--> Harusnya pipiy gembira kerana tak perlu naik van sekolah! sungguh aku cemburu!kehkehkeh..

Me_Bee N Kids said...

Mimi ..

Anak akak pun naik van skolah , driver nye pun agak berumur nampak ..insyaalah kite doakan sumenye ok ..

Opie said...

bebudak nih memula mmg le rase lain..yela kan, lain dr rutin biase, tp bile dah berkawan sume dah jadi under control...

::Umi Sufira:: said...

Mamaliena--> hopefully sumanya OK kan..jangan si driver merempit udahle..kekeke..

Opie--> Memang under control..habis suma pasal uminya dia crita..ni nak kena tunjuk yang baik2 je depan anak2..erkk..susah gak tuh!kekeke..

sayangibu said...

mimie..aina nanti p skolah tadika kena naik van jugak kotttt...tapi bila darjah 1 nanti kompem pegi balik skolah dgn ibunya...:)

YANI said...

Mimi, akopun naik van. risau kan...kalaula kita leh hantar kan...aiseh..

::Umi Sufira:: said...

Sayangibu--> Ok jugaklah 2 tahun jer bersendirian..pastuh aina dah berkepit dengan ibunya.. jelesnya..kekeke..

::Umi Sufira:: said...

Kak Yani--> Itulah...mintak2 OK je..amin..

aFkaR'z said...

pilu hati lepaskan anak kan, walaupun sebab nak pi sekolah.. apalagi anak pompuan dengan macam2 kes berlaku kat negara kita sekarang ni...
pesanan aku, jangan lalai..

::Umi Sufira:: said...

Afkar'z--> Betullah tu..tu yang kalu buleh biarlah hantar sendiri..pergi balik depan mata kan..InsyaAllah akan ku ingat pesananmu ittew~hehe..thanks yer..

CT said...

waaaaa kekecik lagi dah berdikari..bagus sungguh..:)

bila baca entry mimi ni kan, CT duk risau plak pk pasal anisah once she start schooling bebetul nanti...huhu cam mana la nak p school nanti..sapa nak take care after school...ni yg wat nak berenti kerje ni...huhuhuhu

::Umi Sufira:: said...

CT--> Nak wat camne udah kita lakibini kerja kan..anak kena belajar berdikari..(sian depa..) kekeke...Bagus jugak CT pikir dari sekarang..tiba masa tidaklah kelam kabut sangat kita kan...=D

Mrs.NoeL KhairuLniZa said...

yg tak tahan baca tu... "umi perah nenen"...ya ampun, blh ko fikir cam tu ek??

CT said...

mimi...itula..duk baca2 kisah org anta anak ke sekolah...huhuhuh tetibe je rasa..."alamak..lagi 3 tahun anisah nak sekolah...mcm nak berenti keje n keje dari rumah je"..means ala2 wat business so takdelah terikat waktu kerja kan..so leh la anta n amik die balik sekolah...huhuhuh satu impian yg perlukan perancangan...

::Umi Sufira:: said...

Mrs. Noel--> Mana tidaknya kalu dah under control macam2 boleh kluar tuh! kan ke dia selalu tengok aku pumping..kihkih..

CT--> Wah perancangan yang bagus sekali...Ala2 jadi SAHM tapi ada income ler kan..mimi doakan CT berjaya seperti yang dirancangkan..amin..=D

Shais said...

kena tawakal ...mudah-mudahan selamat semuanya.

anak saya pernah tertinggal bas sekolah....menapak balik ke rumah, mujur la rumah tak jauh...sampai rumah terus menangis...itu kes driver bas tak bertanggungjawab. mmg tak naik dah dengan bas tu.

::Umi Sufira:: said...

Shais--> Isk takutnya kalu jadik gitu kat anak sendiri...Nasib baik takde pape jadi pada anak Shais... kesian sampai nangis yek... Tulah Shais kena doa banyak2 jugak semoga semua selamat..amin..

Ina Hashim said...

Mimi

akak syukurlah umah dekat je ngan opis ngan sekolah...pegi sekolah diorg naik van/bas..balik sekolah akak amik

::Umi Sufira:: said...

Kak Ina--> Untungnya..mimi ofis ngan umah jauh juga..tak dapatla nak wat macam kak ina..:(