Bila Sufia Demam~~

Thursday, January 15, 2009

Ini adalah demam kali ketiga in her life..kali pertama selepas kena jab masa 3 bulan, demam kali kedua mungkin nak tumbuh gigi harituh...and dah dua hari, harini dan semalam Sufia demam lagi...Alhamdulillah syukur nasib adik Sufia tak seteruk Kakak Syaura yang dibesarkan di nursery di mana tetiap bulan aku akan bawak Syaura ke klinik sebab demam..worst case masa Syaura 5 bulan 5 hari lepak kat Hospital Seremban...Syaura demam panas...aduhai memang kenangan pahit ler...aku tak suka dok kat spital lama2...isk isk..

Tapi itulah bila dah jarang2 demam....Alahai manjanya, lemah je badannya...sebab demam memang tak ketahuan...maybe sebab sufia dok kat umah aje, and BF baby sebab tuh dia jarang demam...jangkit dengan siapalah agaknya?..takde sesiapa pon kat umah tuh yang demam... Tapi memang panas betullah badan dia...risau aku sebab aku personally dah lama tak jaga baby demam..kalu sufia demam pon sblom ni cuma satu hari je...Sempat juga snap gambar si kecik nih...masih nak senyum gak walaupon ngah lembik camtuh kan..

Tang makan ubat alahai payahnya...suap je ubat kat mulut dia, dia akan sedaya upaya muntahkan ubat tuh sampai semua isi perutlah keluar...tang yang inilah aku terasa bezanya Sufia dan Syaura...Syaura maybe sebab dari kecik lagi dah biasa makan ubat..(abihtu asyik demam je..) plus dia memang suffering eczema yang membuatkan dia selalu kena makan antibiotic (dolu2 masa baby) sampai sekarang batuk sikit2 pon sibuk nak makan ubat..sampai aku malas nak layanla...tapi Sufia memang payah sungguh..berpeluh aku lakibini nak suap dia ubat..itulah kan lain anak lain ragamnya...BTW, semoga Sufia cepat sembuh..aku risau dah ni tengok keadaan dia..semoga takdelah penyakit2 lain selain demam biasa..Amin..

P/S: Update dari aku yang sudah 2 malam tak lena tidur..isk isk...

15 comments:

salzahari said...

betul..betul..bdk BF dan tak dok nursery jrg demam.

Sufia sama Aliah, jrg sgt demam.. Aliah pun baru ni dmm 2hari balik Kuching. actually selsema,smpai skrg tak kering2!

smlm my staff tanya..puan,betul kan budak yg disusu bdn susah demam? dia ni laki, anak sorang dan sal dah pnh tarbiah sblm baby dia lahir :p now, wife dia BF mlm je sbb tak cukup supply! mls sal nak persuade suruh boost the production bla-bla..

Zety Zin said...

imran pun kecik2 selalu sangat sakit sampai kan bila dah beso ni suka pulak makan ubat.

adik dia yang nak kena makan, dia yang sebok mintak suapkan.

oh kalau irma, aku lekakan dia depan katun. sambil dia tgk katun aku suap le ubat. dia tak perasan pon dia makan ubat. ekeke.

tapi kengkadang tak jadik gak.

.:Hernee Nazir:. said...

alahai siannye..semoga sufia cpt sembuh..sian gak kt mimi..

Me_Bee N Kids said...

Alif dulu pun slalu demam ..alhamdulillah semenjak duk kat rumah dah jarang demam ..@ mungkin dah besar kana ..mama pun tak pasti

precious innocent said...

ciannye.... semoga sufia cepat sembuh...

ryan pun jarang demam, kalau x salah baru 3x... tp kalau demam tu, manja dia tu toksah ckp la... nak ngendeng je.... tp best, sbb terasa time tu betul2 dihargai..

ahaks!!!

-mama emma-

p-na mama oja said...

emm.. sama la Oja bab mkn ubat mmg parah la mak.. dulu ok jer, skrg nie je pe tah kes buat perangai...

::Umi Sufira:: said...

Sal--> Mungkin memang betullah..budak BF and dok kat umah nih susah nak kena demam...kan..=D

Zety--> Dah macam2 cara aku cuba nak bagi dia minum ubat..nanti aku trylah bagi depan crita kartun..kot menjadi...

Hernee--> makacih..dengan uminya skali hernee kesian yek!

::Umi Sufira:: said...

Mamaliena--> rasanya sebab dok kat umah tuh..sebab dulu syaura dah besar dok kat nursery tetap demam..

Mama emma--> Itulah nak melepek je kat kita kan...manja betul..mungkin sebab jarang sakit..

p-na--> Camne nak buat yek nak bagi senang makan ubat..isk isk..

YANI said...

Mimi, alhamdulillah even Ako n Alani tak BF(mcm sedih je rasa..huhu) tp tak selalu demam. Maybe susu kot..hehe.
Kesian tgk muka si Sufia tu..alahai..nampak kurushi je...ganbattene Sufia! odaijini. Mimi, ambik MC la..gi tido..kekek..

::Umi Sufira:: said...

kak Yani--> Maybe sebab Alani and Ako dok ngan BS kot...kalu macam syaura dulu dok nursery takyah cakaplah...tetiap bulan demam! haha..takelh nak amik MC..kerja banyak..esok nak cuti free nih!kekeke...

Siti @ nurie said...

siti rasa, mia mcm syaura lak...ckt2 nak makan ubat...takleh ltk kat tmpt dia capai, dia mesti amik ubat tu dan suruh ct masukkn dlm picagari...ish..overdos kang...pehal pun, semoga sufira cepat smebuh.....amin...mia dah nak sihat dah..tinggal balnce2 batuk je...

::Umi Sufira:: said...

Siti--Ooo Alhamdulillah lah yek Mia pon dah nak baik...alahai senangnya la kalumacam mia tuh...senang nak makan ubat..kalu si sufia tuh sampai berchenta lah...payah bebeno!

Anonymous said...

hi mie sian nyer sufia....sedih tgk dia jgn lupa tau kalau panas sangat basahkan dengan air asam ....utk umi nyer pulak kena perlu rehat secukupnyer baik utk sufia...akak doakan semoga cepat sembuh

sayangibu said...

siannya sufia nampak lemah jek..mesti asik nak manjer2 tu.. tingat masa jaga aina demam..1st time dia demam umo sthn okehhhh...huru hara ibu dan abah dibuatnya.

::Umi Sufira:: said...

Cik Anon--> Thanx

Sayangibu--> Wah Aina pecah rekod demam setahun ke? perghh kuat betul antibodi badan dia yek..kekeke..memang manja tak hengat time demam nih!:P