Introduce Solid Food~~

Monday, January 19, 2009

Tertarik nak buat entry dari soklan Lovelymummy tentang introduce solid food for her baby...Rrr boleh refer di shout box aku kat sebelah tuh.... So nak share lah pengalaman aku introduce solid food pada Sufia harituh.(mm..time Syaura tuh cam ingat2 lupa dah, dah lama lah katakan)...

Masa yang terbaik untuk introduce solid food kat baby ialah setelah baby berumur 6 bulan...sebabnya masa umur tuh perut baby dah cukup matang untuk menerima makanan lain selain dari susu... Pada sesiapa yang pernah check up di klinik kesihatan terang2an ada artikel untuk memperkenalkan makanan pejal pada bayi masa umurnya 6 bulan...Plus minus 1 week tuh maybe OK kot..

Tapi biasanya ramai mommies yang memperkenalkan lebih awal atas alasan baby tak kenyang, tak cukup susu etc. Lagi2 orang yang berusia selalu ajar kita untuk campurkan Nestum dalam susu biar baby tak meragam...kesian baby lagi2 kalu baby yang disuapkan tu baru berumur 2,3 bulan..so mommies rajin2 bertanya pada paed, doktor bertauliah ataupon korek2 ilmu dengan google about solid food nih yer...

Pengalaman aku dulu masa introduce solid food kat Sufia dulu..memang payah..memang susah...Ada entrynya yang aku post dulu KAT SINI. Dengan menyemburnya, mengeliat tak mo di suap..takpun kemam jek makanan tuh kat mulut...isk isk..memang seksa...mungkin BF baby memang camtuh kot...susah nak terima rasa lain selain rasa BM...

So untuk permulaan introduce tuh, boleh cuba bubur nasi kosong (untuk periksa alahan pada baby baru tambahkan sedikit2 ikan bilis, ayam, ikan kemudian hari nanti) ataupun bubur nasi perasa EBM...untung nasib baby suka makan..untung nasib macam sufia tuh sampai sebulan nak membiasakan dia makan solid food..kehkehkeh...homemadefood adalah yang terbaiklah kan...pastikan tak letak garam, ataupun perasa tambahan pada seringkat permulaan sampai umur setahun... Dah umur setahun pon actually tak digalakkan letak garam dalam makanan lagi..(aku baru google about this semalam)..kalu nak letak pon dalam kuantiti yang sanagt sikit....sila search di pakcik google tentang garam in babies food... Sufia alhamdulillah solid food nya masih belum tambah perasa tambahan lagi...OK..sekadar berkongsi..ada sesiapa nak tambah apa2 lagi? silakan...

14 comments:

Siti @ nurie said...

masa mia pun, mmg sibuklah org2 tau mmberi nasiht suruh cmpur nestum...tapi, hubby x kasi,,,after 6 month,baru kitaorg cmpur ngn nestum until now...tapi lak, yg risaunyer, bila time nak kasi mkn, dia x mau bubur lak..dah kasi mkn nasi ala2 lmbut...dah skrg ni, lglah dia x nak mkn yg lembik2..tetap nak nasi..la ni, angin apa ntah,,,nak mkn nasi gitu je...x nak cmpur ngn sayur..makan nasi dulu...dah telan, mkn ikan/ayam lak, lpas tu mkn nasi balik...pelik2...

sayangibu said...

kalo utk awal2,kenalkan dgn sayur2 campur bubur pon x apa rasanya, mcm ainin skang mmg mkn bubur+sayur yg dikisar..tuko2 sayurnya..carrot, bayam,labu...etc. garam mmg x letak laaa....

::Umi Sufira:: said...

Siti--> Baguslah kalu takde campur nestum seblom 6 bulan kan..kesian perut baby nanti...eh mia dah makan nasik yer? sufia tak pandai nak telanlah kalu berketul2 gitu...still nasik blender lagi..kekeke...

Sayangibu--> Oooo campur sayur pon OK gak...puree buah buahan pon Ok kan...kekeke..

mummy dasy said...

Masa Daneen dulu pun mummy bg solid food after 6mth, tapi orang lain dah cbuk2 suh bg masa umur 4mth tp buat dunno jek, mule2 sekali bg carrot dlm 1week baru tukar sayur + puree buah, tapi klu ayah yang jaga dia lebih suke bg gerber juice coz dia mls nak blend.

Siti @ nurie said...

mimi, mia taulah agaknya ibu dia ni malas..he he he..mula2 mmg blnder gak nasi tu..tapi, dia sembur balik lak..start2 tu, siti kasi je nasi..lg kalau nasi impit ngn sup atau lontong ( eh,x de effect ke kasi mkn lontong ek?kan santan)..dia laju je..bab kuih muih, mmg dia suka..cuma yg manis2, dia x minat sgtlah...tapi, nafsu mkn dia, mmggggggggggg tinggi...he he he...

::Umi Sufira:: said...

Mummy Dasy--> A very good start yer..thanks for sharing..:)

::Umi Sufira:: said...

Siti--> tu bukan ibu malas nak blender memang mia yang dah takmo nasi blender kekeke..eh baguslah mia kuat makan..suka tengok budak suka makan nih..suap apapun makan..patutlah mia semngat badan dia:)

lovelymummy said...

thanks ummi> smlm try bagi sara bubur nasi..tgk cm ok je..xpela seminggu sekali nk train dia..so next week sya try lagi tgk reaksi dia..
riso gak stok susu saya ni..huhu..

pastu, kt nurseryla dorg bising kate baby cm lapar je..soh sya kasik makanla..tensen tolla! pastu ada member plak 'basuh' sya kata sya menyeksa baby biar kelaparan..dia soh sya kasik makan..sya jwb balik ckp akak sya kata tunggu sampai 6bulan.dia ckpla,ni advise dr doctor dia..so utk senyapkn mulut dia, sya ckpla KAKAK SAYA TU DOCTOR LA....ha amik ko! terdiam terus..huhu

::Umi Sufira:: said...

Lovelymummy--> Owh kesiannya asyik kena 'basuh' macam gitu je...tunggu 1,2 weeks lagi dah boleh fully bagi solid food kat qaisara...tapi ada gak yang introduce awal kalu stok EBM tak mengizinkan... Mummy banyak2 sabar kay ngan mulut org..hopefully membantu~;)

PadNani~~{@ said...

thanks for sharing=) Doc kat cni pulak kate 5 mths dah bole bg try bubur nasi..tp kna cair mcm air la. n kalu baby ok..bole proceed n makin kurangkan kecairannya dan tambah sukatan.

Dulu, masa baby2 mimi umur 7mths+..berapa kali mimi bg mkn sehari ye?

::Umi Sufira:: said...

Nani--> Owh yang tuh tak pernah dengar lak..ehhe! Masa sufia 6 bulan sampai sekarang kita dok bagi dia dua kali makan sehari..pagi dan petang la...sebab takmo accept fruit puree memang tak berapa pelbagai sgtla food dia..nih dok nak belajar resipi lain laks..hehehe..

Anonymous said...

hi mi try resepi nie..
1-2 keping biskut milna
2-air suam secukupnyer untuk melembutkan biskut tadi.
3-1/2 keping keju keping di masukkan dalam bubur.
4-satu sudu madu lebahturut dimasukkan dalam bubur
dan last sekali campurkan dgn susu ibu atau formula secukupnyer dan gaul rata.

sWeEtdARLinG a.k.a Afkar'z said...

Ika memang tak sabar² nak makan... so dari awal takde problem kasi dia solid food...

alhamdulilah, waktu zulfan dulu pun macam tu, cuma zulfan dia cepat jemu dengan satu2 rasa... dari nestum terus dia nak bubur

::Umi Sufira:: said...

Cik Anon--> Thanks for the recipe. Lenkali tinggalkanlah nama...=D

Afkar'z-> Wah senangnya makan anak2 mu itu yek..Untung betul..takyah hempas pulas masa nak bagi makan tuh!kekeke..