Kek Batik Sufira*UPDATED*~~

Wednesday, January 21, 2009

Niat aku untuk membuat KEK BATIK SUFIRA (sedap2 je letak nama ahaks!) nih pada cuti shut down 10 hari nanti tergendala bila aku telah buat lebih awal iaitu malam tadi...Ini kerana di satu petang yang hening aku telah mendapat panggilan telefon dari kakak yang bekerja satu syarikat ngan aku tapi berlainan bangunan (aku tak kenal pon kakak ni) kerana dia meminta aku memberinya resipi kek batik yang pernah beberapa kali aku buat...

Aku pon bagi ikut emaillah kan...so berbalas2an untuk beberapa kalinya so email yang terakhir darinya...dia bertaya...
" Mimi jual ke kek tuh? Kalu jual kita nak beli"
dan jawapan terakhir dari aku..
"Erk! kita tak jual pon...rrr..nanti bila2 kita buat kita bagi kat akak rasa yer.."
Alamak! Macam tak sedap hati pulak so malam tadi dengan penuh kesungguhan aku buat kek ini untuk bagi dia rasa...lagipun Syaura suka kek nih and bolehla aku bagi kawan2 aku makan sebelum cuti panjang 10 hari nikan...

Tak lupa aku tempelkan gadis manis nih yang berterabur rambutnya yang begitu tegar mengganggu urusan aku dan telah ditipu dengan bekas dan sudu kosong, kacau2 dalam bekas tuh ala2 umminya konon..hehehe...

So lihatlah hasilnya..jeng jeng jeng...tapi as kek batik nih very very the common aku rasa ramai yang tau buat kan..sonang aje..recipe akan ditempelkan di atas permintaan..hehe..tu pon kalu adalah..so enjoy the piccas! yehaa......



Resipinya (My way)
400g biskut marie
220g butter (bersamaan sebuku butter)
1 cawan gula halus
4 biji telur
1 cawan susu pekat
1/2 cawan koko
1/2 cawan milo
1 cawan nestum (boleh ganti quaker oat or kacang hancur kalu suka)

Bahan A
Pukul gula dan butter sampai kembang, masukkan telur satu persatu sampai rata

Panaskan kuali/ periuk, masukkan milo, koko dan susu pekat dan kacau dengan api pelan sampai rata, masukkan bahan A kacau lagi sampai pekat, pastuh masukkan nestum tadi....bila dah agak2 pekat dan adunan masak, tuang biskut marie yang telah di belah 4 ke dalam kuali (aku pakai kuali besar senang gaul). Bila suma biskut dah rata kena ngan adunan, tuang dalam loyang and tekan2 bagi rata, pastuh masukkan dalam peti ais sampai keras and sedia untuk dipotong!OK senang je...

19 comments:

mirah said...

Kalau duk dekat ni, kalau request jer dari mimi ni mesti terus esok dapat ni.. hihi..
Btw, pamer lah resepi tu..
Mirah pun suka kek batik ni, last sekali buat 2thn lps kot, masa awal2 kahwin. Tp hubby ku itu tak suka manis2, sejak tu malas nak buat setakat makan sorang je. Tp mcm nak buat semula kes teruja tgk kek batik mimi tu..
nnt bagilah resepi, mirah dah ingat2 lupa respinya ni..

p/s: btw, org johor ni mmg tak suka mkn manis2 ke mcm hubby ku..??

Mummy Dasy said...

agaknye ah hubby me pun x suke sgt yang manis2.
Mimi tepek resepi ah Mummy_dasy dah cuba byk tapi x penah menjadi. Last2 tiap2 kali raya beli jek.

.:Hernee Nazir:. said...

aduyai tliur rasenye.. nie mmg my favvy.. last 3 wks bru je wat.. tngok2 dh abis.. mimi tepek je resepi mimi kot la sukatan mimi lg best ke..hehehe~

::Umi Sufira:: said...

Mirah--> Hehe...tak sampai hatilah mirah tengok kakak tuh..Owh ada yang nak resipinya yek! Okiee akan ditayangkan dalam masa terdekat ini..nanti datang jengah sini lagi yek..

BTW, saya org johor yang suka manis..ikut orang kot mirah..kekeke..

::Umi Sufira:: said...

Mummy Dasy--> OKOK nanti tepek resipi...maybe orang lelaki kot yang tak suka manis kan?

Hernee--> Apa kata hernee pon tepek resipi gak..boleh tukar2..=D

Mummy HnH@arnie said...

nak resepi jugak!

* sambil angkat tangan :p *

madamoiselleczar said...

huwargh....sawan aku tgk gambaq kek batik sufira ni weih....adeh....dah sebaldi dah air liur ni..harus basah keyborad ini macam weih!!!!

::Umi Sufira:: said...

Aru--> Sudah hapdet! Nanti kalu buat tayang okiee..

Madam--> kahkahkah..Ya ampun, sebaldi ker??takpe nanti buleh buat sendiri..kasi hilang sawan..kekeke...

Me_Bee N Kids said...

Uwa ..rajin ye mimi ni masak kek2 nih ...baru je akak ipar buat aritu ..bawak balik , bebudak suka makan ..tapi hubby kureng sket mgking sebab manis kot

::Umi Sufira:: said...

Mamaliena--> Betullah mungkin lelaki kureng bab manis2 nih..yot bukan rajin sgt mkn kek batik nih! Buat sbb budak2 suka n kalu ada 'special' request jek..kekeke..

Fara said...

Huhuhu...kita baru je test buat semalam. Tapi.....waaaaaaaaa x jadik!!!

faisyura said...

roza, ko suke la bagi aku terliurrrrr.. hahahah kalo ko ade kt kl, tiap2 ari aku dtg umah ko mkn kek.. hahaha.. bleh?

::Umi Sufira:: said...

Fara--> Takpe takpe, cuba lagi yek!

Baid--> Alamak buat kesekian kalinya aku buat ko terliur ke? isk isk...tapi kalu ibu mengandung request akan aku usahakan..tapi tulah..kau terlalu jauh Baid..kekeke...suruh hubby ko buat yek!

PadNani~~{@ said...

yummy2..lame dah x buat kek batik. mimi bole buat bisnes ni

::Umi Sufira:: said...

Padnani--> hehe..dah ada permintaan..tapi taklah beria sgt nak jual!=D

Mama Adib said...

ku ni pantang tengok recepi mesti kerja copy paste.. buatnya idak keh keh

anyway trima kasih berkongsi resipi. nak tolong berkongsi kEK tu lagi BANYAK TERIMA KASIH

::Umi Sufira:: said...

Mamaadib--> kehkehkeh...berkongsi kek? Mohla datang sini..;P

sWeEtdARLinG a.k.a Afkar'z said...

senang jer rupanya... nanti leh cuba lah!

::Umi Sufira:: said...

Afkar'z--> Cuba jangan tak cuba!nanti tayang ek kalu siap!=D