Derma Darah~

Wednesday, January 14, 2009

Company aku sudah arrange satu aktiviti derma darah...Wah aku nih dah berkobar2 semaagat nak menderma nih...Dulu pernah derma sekali..masa company lama...best jugak kan.. mmm kita akan dapat satu buku merah kecik, untuk rekod aktiviti derma darah kita tuh...wah benefit dia banyak kan depends on brapa banyak kali kita derma darah tuh...

Pengalaman aku dulu, jarum dia sangat besar Okiee...kekeke..seriau jugak tengok ghupe jarum dia mula2..yelah kalu kecik jarumnya sampai bila nak siap kan..and then tengok darah keluar laju je dari badan..perghh..mahal pengalaman tuh..dapat 1 pine(betul ke eja nih?!) darah aku..owh!! bila siap derma tuh, when I tried to stand up! perghh ringan je rasa badan.. nasib baik tak tumbang..Yang best pastuh kena jamu ngan makanan free..ceh konon nak cover balik darah yang hilang tu kan..tapi memang seronok..tu yang semangat nak derma lagi!

Dok baca syarat2 dia
1) Perempuan berat mesti melebihi 45kg (pass)
2) Tidak mengambil ubat-ubatan selama 2 minggu sebelum menderma (pass)
3) bla (pass)
4) bla (pass)
5) bla (pass)
.
.
13) Untuk Wanita
TIDAK menyusukan bayi ....erkk?!!
TIDAK mengandung

Walla...tang no 13 tuh dah FAIL dah!! kuikui..sowi yek buat sesiapa yang dah tau..aku nih sengal sikit tang2 pantang larang breastfeeding mommies nih..TIDAK boleh menderma darah ghupenya...
So next time lah...nak wat camne kan...hihi..

BTW, you all camne? Pernah derma darah tak?

19 comments:

Yan said...

tak pernah.. pasal darah sendiri pun tak cukup.. aci ke camtu?

faisyura said...

aku belom... ntah bile nak pergi.. hubby aku mmg suke gi.. byk kali dia ajak tp hahaha timing tak kena lah.. dia ajak tu time pregnant.. pas pregnant or bf si kecik nnt, blehla try...

roza, besau sgt ke jarum tu? haahah seriau aku.. bukan cm inject biase ek? agagagagaag...

precious innocent said...

ho... bf mama's xleh derma darah ek? xtau la pulak... sbb mmg x penah derma darah.. sbb tang berat tu dah fail.. kekeke

-mama emma-

Mama Adib said...

tak pernah
zaman blaja pernah tergedik nak derma tapi timbangan lak tak cukup 45kg

lia said...

ooo bf mom xboley derma darah yer... baru tau...

dulu penah da derma darah.. syiok sbb dpt air kotak n kuih lps 2 kekekeee...

NuRuL DhiA said...

baru ku tau bf mom xbole derma darah.

ekceli ku sendiri xpenah derma darah sbb berat badan ngam2 45kg (dulu2 lg la under 45kg jek paling ringan 38kg huuhu)

Fid said...

saya darah lebih lemak pun lebih
tapi saya tetap fail...
sbb yg sama dgn anda,,,,kalau kat company ni nak rapat pintu pun nurse dah suruh pi jauh2 hahahaa

Fid@yuitsumuni.com said...

Choppp
BF mom bleh derma darah tapi selalunya depa tak bagi....sebab kesian la...dah la nak supply susu lps tu supply darah lagi
worst case senario anda boleh derma darah anda

::Umi Sufira:: said...

Cik_Yan--> Aci! karang pengsan lak kalu derma gak:P

Baid--> Besau jarum dia! hahaha..tak caya ko tanya hubby ko!(saje je nak takut2kan ko kan..):P

Mama emma--> Mesti slim banget ni kan...kena makan banyak sikit baru leh derma..kekeke..

::Umi Sufira:: said...

Mamaadib--> Pon sama! kena makanbanyak sikit baru buleh derma!kekeke..

Lia--> syokkan! dapat makan free tu yang semnagt tuh!

Dhia--> Dulu tak cukup berat sekarang BF pulak..kompem FAIL! takleh derma..kekeke..

Siti @ nurie said...

siti t pernh lg derma darah...tapi, dolu-dolu selalu ikut abah gi derma darh,,,dn, siap je abah derma darah, siti yg tibai telur sepruh masak ngn kicap yg spital bg utk abah...ha ha ha

::Umi Sufira:: said...

K,Fid--> Owh I see..buleh ghupenya...tapi takmolah derma..nak jimat untuk anak sendiri lah..buleh kan..kekeke..

::Umi Sufira:: said...

Siti--> kihkihkih..ni tak aci nih! orang lain derma darah orang lain yang pi makan ek..kekeke..

Ana said...

ana dah 3x derma darah..kesannya kurus pas tue..pas tue badan rasa sihat semacam..
jgn caya laa org cakap derma darah nie boleh buat gemok..so bila dah gemok skrg nie..rasa cam nk gi derma darah laa pulakk..hehehe

::Umi Sufira:: said...

Ana--> Betullah Ana..diaorang slalu takut2kan kalu derma darah pastuh nanti gemuk! ana kena war war kan pada dunia nih..jangan takut derma darah!

p-na mama oja said...

penah mencuba tp xlepas coz darah utk diri sendiri pn x ckup, ada ati nk kc org,hehe.. mama darah O+ve ok...so baik ati la kan..hehe...

::Umi Sufira:: said...

P-na--> Hikhik..tang tuh kena makan makanan untuk tambah darah banyk2 baru boleh derma taww!!=D

salzahari said...

haha..tak tahu lak BF mommies tak digalakkan derma darah. OOo....

tak pernah derma sbb berat tak pernah cukup. ada mitos kata kalau pi derma darah leh naik berat bdn, dulu pnh jugak nak cuba tapi sbb syarat pun fail, camna?:p

::Umi Sufira:: said...

Sal--> kehkehkeh...mitos tuh takleh dipercayai kot...baik sal makan banyak2 baru ada can berat nak naik!kkekeke...