Mentua VS Menantu~

Thursday, January 15, 2009

It's not about me, but it's all about my hubby and my mom..hahaha..lawaknya ingat2 balik..yes we live with my parents under one roof and my hubby rarely talk to my mom due to not so many topics that they can get along well to talk together but yesterday...

Few minutes after we got back from work and I was BFing my Sufia at the in front hall while my mom was sitting at the back hall....suddenly..my hubby brought yesterday's newspaper to my mom...

Hubby: Mak, cuba mak baca surat khabar ni....Ada crita memey ni mak..dia keluar interview kat Wanita Hari Ini..

My Mom: Mak, tengok semalam kat TV...

Hubby: Ada ke dia kata kalu ada jodoh dia sanggup nak kawin ngan Norman Hakim tuh....bla bla bla..

My Mom: Bla bla bla..(sambil sayup2 sebab depa ngan borang kat ruang belakang..tak brapa dengar..)

Hubby: Bla bla bla.....

then a few minutes after that my hubby came back to us...

See! How this hot stories merapatkan hubungan silaturrahim menantu and mentua nih...aku kat depan nih dah gelak bagai nak rak okiee!!

P/S: Sape kata lelaki tak pandai buat 'ketupat"..hihihi...

25 comments:

Yan said...

pergh.. my other half mmg tak reti nak bercakap dengan my parents.. sama la vice versa.. keras kejung je.. kekeke

Mama Adib said...

wah my hb pun sama.
dia memang pemalu orgnya.. nak dapat seketul perkataan darinya payoh bebenar

Siti @ nurie said...

siti pun tgh pkir beribu kali sbb coz hubby plan nak ajak dok umah mak dia...erkk...segan ssgt..segan sbb, siti x smpt buat apa2, mak dia dah siapkan semua...kalau stkt satu hari dok sana oklah..kalau kena sebulan 2 bulan, tak ke haru....dahlah akak ipar siti ada 9 org...ish ish...bolh ke dok umah mak dia ni..ish ish....

mommysarah said...

kehkehkeh...
cutenya mcm tue. saya pun sama. kekadang kalo hBy cuba cari point nak bual ngan PIL, saya akan senyum kambing bagi dia hangin..

kehkehkeh

salzahari said...

ohoo..kakak ipar 9org? dushh..saya yg ada adik ipar sorang je pun lemas :p anyway,sal lak terbalik.hubby beruntung gak sbb sal anak yatim piatu dan kakak abg lak jauh di kedah. so dia takyah selalu fikir topik tp mcm sal and MIL okay,can get along cuma dgn FIL susah/ segan sikit sbb sal sendiri dah lama tade bapak some more FIL pula muda, baya abg sulung Sal. so lagiklah tak comfortable! dah 5 thn, still sama...

YANI said...

kakakak betul2...memang susah giler menantu nak sembang ngan MIL/FIL. even kita nak sembang nagn FILpun keras je kan..kalau MIL tu ok lagi...

As a.k.a Mrs NoeL Khairulniza said...

hubby as kamceng gila ngan mertua dia..klau ngan mak i dia blh bawa gurau2.. dengan bapa i dia cerita psl kereta.. sekepala jg.. kengkadang lmbat gi keja sbb lepak dl cerita dgn mertua dia sambil minum kopi..

suealeen said...

salam.. i land from mirah's blog... bloghopping!

hubby saya bleh get along easily dengan semua orang termasuk ILs, begitu juga dengan saya, alhamdulillah. saya ni sebenarnya tak berapa banyak bercakap tapi dah kita menantu sulong. 4 tahun baru dapat biras, tu pun lelaki.

and amazingly, dia bleh suap my mom dan sit between my mom and my sister talking with both of them like i wasn't around.

yOrTs said...

Aku bukan tak masuk ngan mentua aku. ngan FIL aku masuk la jugak. ngan MIL ni ada beberapa area aku susah nak masuk diantaranya mungkin sbb adik bradik aku ramai laki. mak aku treat aku cam laki. and my MIL takde anak laki. ada sikit culture shock maybe dia nak bergaul ngan lelaki yg rockhead cam aku. selalu gak aku nampak cam dia tak berkenan ngan cara aku even tak cakap directly. maklumla, my FIL tu baik orgnya... dapat menantu lak cam hantu. so, both side xtau apa yg kami sekepala... takkan nak cakap pasal manchester united ngan dia! anyway kami takde grudge apa apa, cuma pasal memey ngan norman hakim ni mmg aku sekepala la...

sayangibu said...

kuikuikuiii...Mr yOrTs udah beri penjelasan pada segala spekulasi...

yelah mimi..hubby saya pon mmg nampak kejung jek kalo ngan my parents. kengkadang sampai kita lak rasa serba salah takut2 kalo dia x selesa...org laki mmg gitu kot...;)

wani said...

huahuahua...hb mu mmberi penjelasan.. harharhar

::Umi Sufira:: said...

Cik_Yan--> Tang keras kejung yang tak tahan tu..kekeke..

Mamaadib--> Takde topik yang sesuai agaknya..agak2 kalu lagi lama kawin ada perubahan tak ek?kekeke..

Siti--> Kakak iparmu ada 9 orang siti!!?? wah wah sangat terkejut okie..membayangkan camnelah siti menyesuaikan diri..kihkihkih..

::Umi Sufira:: said...

Mommysarah--> Ada jugak inisiatif nak carik point yek..wife pulak dok perli senyum kambing ye?!!kekeke..(thnx for dropped by)

Sal--> Mudanya FIL Sal!! Wah sungguh terkejut nih! BTW, hubby Sal kira untung gaklah part communication mentua vs menantu ni ek...hihi..takpe sal masih ada masa lagi membiasakan diri..

::Umi Sufira:: said...

K.Yani--> Kak yani pon keras yek ngan FIL?kekeke...mimi OK lagi..cuma nak kena topik la...tak kena gaya memasing pon diam aje..:P

As--> Wah, boleh ngam gila yek..ni mesti kes sekepala habis nih menantu n mentua..!=D

Suealeen--> Thanx for dropped by! Tuh kira hebat tuh..susah nak jumpa like your hubby case..=D

Shais said...

selalunya kalau ada topik yg menarik baru la ringan mulut...hahhaha.

::Umi Sufira:: said...

Mr. Yorts--> I understand you so much my dear...takkan nak cerita pasal MU kat MIL, takkan MIL lak nak cerita pasal group yasin dia kat SIL..;P BTW, tang norman ngan memey tuh komain rancak lagi yea?!!:P

.:Hernee Nazir:. said...

bgus la hubby mimi..sekurng2nye..die cube nk ujudkn komunikasi..alhamdulillah stkat 3buln jd menantu nie hubby hernee xde probs nk communicate ngn PIL..

::Umi Sufira:: said...

Sayangibu--> Certain orang lelaki memang gitu kot..(bukan semua taww, kang marah pulak orang lelaki) kekeke..

Wani--> He purposely buat akaun nak komen apa yang patut...kekeke..

Shais--> Samalah kita, nak kena topik baru rancak berbual!=D

::Umi Sufira:: said...

Hernee--> Alhamdulillah..semoga wujudlah hubungan yang sentiasa baik antara mentua vs menantu nih for both side (doa utk saya juga..)amin...

mummy_dasy said...

Insyaallah, klu dah lama kawin lama2 hubungan sedikit sebanyak akan rapat.Mcm my hubby lebih rapat ngan BIL dr FIL.

::Umi Sufira:: said...

Mummy_Dasy--> InsyaAllah...rapat tu rapat juga cuma nak carik topik nak berbual tu nak kena kreatif..hehe:P

Siti @ nurie said...

buat dono jelah mimi....x leh nak masuk sgt pun..sbb akak yg sulung dah 40an...so, kalau bolh "in" pun yg muda2 je tu...he he he..cuma hubby selalu perlilah...siti kalau jumpa family siti, mcm burung kuar dr sngkar...kalau kat family dia, mcm cicak berak kapur,,.ha ha ha ha....PIL siti pun dah nak masuk 70an..so, ssh cktlah nak cari point nak bercerita....

::Umi Sufira:: said...

Siti--> Pergh..terasa beruntungnya diriku ini cuma ada sorang kakak ipar..tupon muda belia lagi..memang senang masukla..cuma tang ngan FIL jelah..takpe siti mesti dah biasa kan..kekeke..

Siti @ nurie said...

biasa tak biasalah mimi...dah jadi family kita, nak buat cmner kan...he he he...kena lak, siti ni,menantu pompuan sulung...nileh menntu paling baik dan menantu paling buruk..hu hu..so far, oklah...sbb x selalu jumpa.time2 tertntu je jumpa suma...cumernyer, x leh nak buat ketupat jelah ngn biras,,sebb biras semua lelaki...ha ha ha ha

::Umi Sufira:: said...

Siti--> Kekeke...setuju sgt tang takleh buat ketupat ngan biras..abistuh takde gang biras pompuan ye tak!kekeke...