Kena Tindih?

Thursday, January 29, 2009

*This was the location..ini bilik in progress upgrade pasang mozek ngee...sebab tuh lapang jek...photo was taken before balik kampung CNY holiday harituh*


Mmm how to start the story yek...Alkisahnya selama aku hidup 27 tahun nih (menikmati hari2 terakhir berusia 27 ahaks)....aku tak pernah kena 'tindih'...Tindih? Bukan tindih yang 'ehem ehem' tu yek..kena tindih dengan makhluk halus ker anything else yang tak nampak ngan mata kasar tapi tiba2 rasa berat je atas badan...You all ada pengalaman ni? Masa tidur taw, tak sure pukul brapa....kat bilik rumah my parents yang aku duduk skarang nilah...Dalam tidur tuh rasa berat atas badan...try meronta2 tapi takleh gerak..try jerit tapi takleh jerit...cuba baca ayat kursi tapi takleh nak baca...berat sangat...sampai lah last last hilang sendiri....and tersedar...Uwaa..seram okiee...terus baca ayat kursi lepas bangun tuh..and tengok sekeliling suma orang pun termasuk Sufira tengah tido lena je...

Lepas tuh crita ngan my mom rupanya dia pon selalu kena tindih..aduhai!! Mesti sesuatu di dalam rumah jugak kan...dulu kat asrama orang kena Alhamdulillah aku tak pernah kena...Tulah first and last kena sampai harini..Nak d story kan, oleh kerana adik aku nak kahwin bulan 5 nih, my dad pon nak pasang mozek kat bilik pengantin a.k.a bilik aku tuh...so aku anak beranak tidur sementara waktu di bilik paling depan..(bilik ini tiada penghuni)...bilik ni hanya guna untuk solat sebab may sisters share bilik..(bilik ada 4)...

My youngest sisters pernah tido situ, siap boleh nampak vacuum dalam bilik tuh bergerak okie... so kami sekeluarga nih kengkononnya tido ramai2 takde apalah agaknya...malam first tido situ...anak2 aku takyah cakaplah..berapa kerap terjaga and nangis..termasuk Syaura okie..dia dah terjaga tuh nanti terkebil2 pegang tangan aku..aku pon seram sama eh...sampai esok pagi..dahla paginya nak balik kg...bila pagi baru hubby bersuara " Eh, mlm tadi abang banayk kali terjaga bulu tengkuk meremang"....hehehe...seram kan? So malam tadi balik dari kampung aku amik inisiatif untuk baca yasin and doa..."Ya Allah kalu betullah bilik nih ada penunggu, keluarkan lah ia dari bilik ini"....Alhamdulillah malam tadi semua orang tidur lena....Tulah the power of ayat2 Al-quran ni..owh cukuplah sekali kena tindih..takmo lagi dah...and janganlah ganggu kami lagi malam ni and seterusnya sebab bilik asal kami masih belum siap..Amin... Rasanya itu makhluk memang berlegar2 dalam rumah gamaknya...isk!

17 comments:

Mrs NoeL KHairuLniZa said...

As pernah baca pendapat org tentang kena tindih ni.. ada waktunya kalau kita tidur kan, otak kita akan berehat, mcm shutdown pc tu, jadi bila kita tiba2 terjaga, ambil masa utk on balik semua (mcm pc jg)..tu yg tak blh gerak semua dan lelama gitu baru dpt gerak, lps semua sistem running ok. hehehe...wallahualam..

Me_Bee N Kids said...

Akak penah gak kena tapi masa memuda dulu kat asrama ..uiishh mmg seram , lg2 dengar macam2 story ...sampai tahap buat bacaan yasin setiap malam jumaat ..

Mummy HnH@arnie said...

Dulu Aini kan, slalu kena tindih? Sampai ke nihon "benda" tue ikut dier kan? eiii seram...

Kat umah ajied pon ader satu bilik yg sumer org lebih rela tido kat ruang tamu, drpd tido kat bilik tue... heheh..

PadNani~~{@ said...

kak mimi=)
tq for d recipe..harus cuba di satu masa yg indah nnt..

nani rasa mcm prnah kena tindih ni waktu kecik2 dulu..can't do anythin..nk baca surah ape2 pun mcm keras je. rasa nak nangis pun ada..tp x boleh. Biasa kena dlm 5-10 minutes camtu. Lepas sedaya upaya nak bangun..tiba2 ok.

Dah lama jgk x kena..alhamdulillah. Org kata jgn tidur terlentang or at least ada something atas bdn cth mantal mucukke..untuk elak kna tindih ni.

Juz for sharing..sharing is caring=)

do like call u kak mimi..bole ye=)

Mummy Dasy said...

Meremang wei baca entry Mimi ni, really mummy baca pun perenggan awal2 ngan akhir2 jek...

SHaHaQiLiF said...

biasa..biasa...dah kena bnyk kali...kat asrama penah, kt nihon pun penah...so sekrg ni alhamdullilah ok sejak pulang mesia ni...

faisyura said...

aku sllu juge kene.. tp tak lame.. tak tau la sebab ape.. ade org kate sbb badan kite sendiri.. wallahualam.. tp tak seteruk mane lah.. after few times try nak bgn, bleh gerak semula.. terus tuka position tido..

tapi kalo budak kecik pun tak selesa, maybe memang btul ade le 'dia' tu... sebab budak memang bleh nampak.. tapi hope umah ko dh ok kan, memang bace Yassin solution paling mujarab. ;)

sayangibu said...

alamak...seram pulak baca entri nih mimi..dah laaa haku bukak blog mu nih nak dkt kul 2 pagi..huhuhuu

.:Hernee Nazir:. said...

hernee pun pnah kena mase kat hostel..siyes mmg xleh wat ape..rase mulut dh tkumat kamit tp 1 ayat pun xleh kuar..slalunye kena tindih time2 awl nk tido antara jage n lena..baru2 nie adik hernee kate die cm kena tndih ngan makhluk itam bbulu..isyhh..mintk dijauhkn la..

Mama Adib said...

dulu dulu tak pernah percaya kat cerita member2 kat hostel pasal kena tindih.. tapi bila pernah kena kat diri sendirik baru percaya
memang tak boleh bergerak dan bernafaskan

Siti @ nurie said...

mimi...kat umah mak siti tu pun ada satu bilik yg mcm tu....kalau sesiapa tido kt situ, cnfirm kena ganggu...and kat umah depan..sbb,kat situ jarang guna...sbb kalau adik beradik balik pun, semua tido bilik memasing...org2 tau ckp, ruang yg jrg digunakn tu, mmg ada "org" lain yg duduk...so, kalau bolh, sntiasalh buat2 guna ruang yg kosong tu....

ojasamid said...

aku pon slalu kena sebenarnya mie,sejak kecik. tp dtg dgn `pakej` tgh mimpi adegan bergusti kena tindih etc. xpon dlm keadaan sedar dan menjerit mntk tlg tp nobody seems to hear me. cumanya ntah nape aku xpenah take pot. rasa mcm tu "dah bahagian" aku". hehe. smpi jepon br ilang..

btw, cikgu aku kata yg buat kt aku tuh jenis berbulu, beso dan jalan mengengsot. huhu..sabo je la mendengonya..tp mmg seksalah bila ditindih tu kan, xleh nafas mcm ajal dh nak sampai waktu tu juga..huhu..

Ana said...

eee takutnyaa..so far ana belom pernah kena lagi..mintak simpang laa..jangan laa kena kann..

::Umi Sufira:: said...

As, ada pendapat camtuh yek! Wallahualam..bila sendiri dah pernah kena, memang rasa ada sesuatu yang menindih..so pendapat tu relevan atau tidak taktaula..kekeke...

Mamaliena--> Itulah! Kalu boleh takmo kena lgi kan kan...

Aru--> Tiga malam je aku tido bilik tuh sbb mak aku berkeras suruh tido dlm bilik...lps tuh takdela...aku anak beranak tido depan tv je..baru lena!

::Umi Sufira:: said...

Nani--> Owh, silalah panggil Kak Mimi..takde hal punye:) nanti try buat taw!

Nani pon pernah kena yek? Memang betul..takleh nak buat apa kan masa tengah kena tuh..sampai level suara pon tak kluar..isk!

Mummy Dasy--> Meremang yek?yang menaip ni pon meremang taw!

K.Aja--> Sampai ikut pegi Nihon ke?Alhamdulillah dak OK kan...

::Umi Sufira:: said...

Baid--> Kat Jasin pon ko slalu kena ke? Selain dari bacaan yasin aku rasa tukar position macam ko tuh memang mujarab kan!

Sayangibu--> Awatnya sampai 2 pagi tak tido lagi..kekeke...si 'dia' nak tindih pon tak brani:P

Hernee--> Adik hernee siap leh nampak hitam berbulu ke? isk seramnya...

::Umi Sufira:: said...

Mamaadib--> Betul! Dulu bila member crita macam percaya ngan tidak je..bila sendiri kena pergh...baru tau!

Siti--> Betullah! bilik depan skali umah mimi nipun takde penghuni..tu yang ada yang menumpang situ kot...

Oja--> Serius aku seram baca comment ko tuh...wah cekgu ko boleh nampak ke ja???!!!mintak2 si 'dia' tak kaco lagu kan ja...mintak jauh!

Ana--> Kalu tak pernah kena doa la banyak2 mintak jauh! seram you!