Breastfeeding & Dehydration

Tuesday, January 6, 2009

Wah titlenya sungguh superb macam article hebat2 aje yer...hehehe..sebenarnya takde apapun just to share pengalaman direct feeding di rumah harituh...yang straight 11 hari tuh...inilah direct feeding paling lama setelah tempoh dalam pantang setahun yang lalu..cuti raya pun 7 hari aje..

Sebenarnya aku agak kekeringan dalam tempoh direct feeding harituh..sebabnya kalu kat tempat kerja nih aku kompem akan habiskan 900ml air dalam bekas air tupperware nih and kadang2 lebih lagi...topup kat pantry..sebab yelah bekas air pon tepi tangan je..boring sambil kerja sambil blogging (opppss) capai bekas air glup glup minum...lagi dan lagi..sekejap je habis..

Tapi waktu di rumah...ntah kenapa susah sangat nak pegi minum air...pulak tuh kat umah takde air-con panas...and sufia lak sangat rajin 'minum' susu..tidak kira siang atau malam walla sungguh 'kekeringan'...ianya tidak nampak secara lahiriah tapi bila time nak buang air besar walla bercinta...tapi bila dah dua hari naik kerja nih time poo poo OK la pulak..

So from here, memangla obviously I'm dehydrated when I was at home harituh..tulah lenkali dah tau breastfeeding jangan malas2 minum air...Ingatan untuk breastfeeding mommies and bakal breastfeeding mommies jugak yer!

P/S: sebenarnya ingatan ini untuk semua juga..untuk kekal awet muda jangan lupa minum air sekurang2nya 8 gelas sehari!!peace:P

16 comments:

lub@MrsAzarol said...

lub pun baru habis cuti 11 hari. wohoho si kakak ngempeng. adik kena pump selau. penatnya.

Yan said...

mmg penat kan.. tambah2, asal nampak kita je, nak nyusu.. macam takde break langsung.. kekeke

Zufa said...

isy mmg betul! klo time wkend mmg takde ampun la, nyusu manjang ala2 marathon gitu. kdg2 tu dia bknnya nk nyusu sgt, saje2 basahkan tekak je. kehkehkeh

::Umi Sufira:: said...

Lub--> Sungguh tabah dirimu ittew..salute!

Cik_Yan--> yer betul..sangat synonim..ummi, susu, susu, ummi...

Zufa--> Kehkehkeh...betul2..kalah marathonlah senang crita!kikiki...

CT said...

same here..kalo kat umah mmg malas minum..sbb kepala duk pk kemas umah saja..ade je mende nak wat kat umah tu...x leh duk diam..alamatnya...air pun kurang minum

::Umi Sufira:: said...

CT--> Yer itulah yang cuba disampaikan di sini..kalu kat umah tuh kerja tak habis2 sampai lupa nak minum air..kekeke...

sayangibu said...

mmg btol laa mimi...kat umah mmg slalu cam lupa jek nak minum air byk2..tp kalo kat tpt keje pandai lak jap2 minum air. lagi laa cam intan ni,keje pakai suara yang ala2 mak lampir asik nak jerit2 jek,kalo x dpt air..harus aku bagaikan musafir di padang pasir...hahahhaaa

Mummy HnH@arnie said...

setuju sgt!!! kat opis mmg confirm minum 2L plain water... kat umah, 1L pon xsampai agaknya...

btw, kengkadang saja malas nak minum... kot2 laa lemak2 kat badan nie boleh disedut sekali time BF tue... kuikui....

lovelymummy said...

tul tu..saye pn mesti dehydrate bile time cuti..2minggu bercuti aritu kekeringan..abis bibir pn pecah2..baby lak kuat nyusu..kita lak spesies malas minum ayo..aiyaa..

::Umi Sufira:: said...

Sayangibu--> Kekeke..iyerla... intan kerja kena pakai suara mesti nak kena minum banyak air..keke..kalu kat umah tu lupa manjang jawabnya..

Aru--> betul3..awatnya kat umah macam lupa je kan..yang tahan ko tuh siap buat2 lupa untuk sedut lemak..kekeke..

::Umi Sufira:: said...

Lovelymummy--> nasib baik saya nya kekeringan tuh tak sampai pecah2 bibir..hehe..susah sikit nak yayakla tapinya..kekeke..

lia said...

lia jenis nyer mmg tiap setengah jam telah air so xde xcuse kat umah ker, opis ker, jalan2 ker kui3...

selamat ingt minum air ya...

::Umi Sufira:: said...

Lia--> Wah bagusnya lia..harus lebih berdisiplin macam Lia..!

ibu addin dan nasa said...

Bagi akak yang berkepit dengan nasa 24 hours, akak ada sediakan beberapa jug air sebagai indicator harian. Selain dari itu cubalah minum performance drink... ia bagus utk avoid dehydration.

::Umi Sufira:: said...

Kak N--> Ooo..performance drink tu apa yek? (hehe..sori.kayu sikit saya nih)

Fazidah said...

Tips yang berguna. Terima kasih!!