Jangan Putus Asa!!

Monday, December 22, 2008

Network aku dah OK!*yeay* Boleh start blogging balik!

Last week aku ada jalan2 di FORUM INI..lama sungguh tak pi sana and post anything..hehe..and terbaca tentang some mommies giving up breastfeeding sebab ada rasa depression during pumping and direct feeding. Akupon pernah post pasal ini, D-EMR DURING BFing nih dimana aku akan rasa satu prasaan tak best especially masa nak dapat let down reflex during BF and pumping. Hey guys! You're not alone. We're in the same shoe. That's some kind of feeling yang bisa dilawan.Diam tak diam dah setahun aku rasa benda tuh. Ada gak aku dengar lepas setahun sepatutnya feeling tuh hilang but i'm still feel the same. Kadang makin kuat lak. Usahla berputus asa hanya kerana perasaan yang tak best tuh masa BF sedangkan mummy dah tau and realize tentang kebaikan susu ibu kan...Chaiyok mummy! Meh kita lawan prasaan tuh suma..

Tadi lalu lalang di blog Lia tentang makcik X yang laser tak hengat. Sungguhla nak BF memang macam2 cabaran.Cabaran paling besar nak lawan mulut orang. Orang kata itu dan ini. Senang aje nak luntur semangat kalu nak ikutkan suma cakap2 orang ni kan. Macam aku ada gak aku dengar orang cakap, nama je engineer tapi susu anak pun nak yang free aje..Laser betul tak? Eh kalu ikutkan hati nak je jawab "Eh, sukati akulah kan"..tapi sambil bermanis muka, tangkisla kata2 tuh ngan apa kata2 yang patut. Ubah topik ke? Takpon laserkan balik..hihihi..

Buat yang gagal BF anak pertama, gagal skali bukan bererti gagal selama2nya..masih banyak peluang untuk mencuba..Sekurang2nya anda berjaya jugak 4,5 bulan yang pertama, daripada aku yang cuma dapat sebulan saje...AKU PON FAILED TO BF SYAURA LONGER TAWW Ataupun yang tidak berjaya langsung...Takpe boleh kumpul ilmu banyak2 untuk anak kedua, ketiga, keempat dan seterusnya nanti...Ada jugak mommies yang teringin nak fully BF tapi masalah kurang BM, dah makan macam2 and take pills pon tak jalan..takpe InsyaAllah cuba anak seterusnya, mana tau ada rezeki baby nak fully BF kan..Doa banyak2 moga dibukakan rezki..

Why I'm talking about all this..Becoz I'm just love to talk about breastfeeding...Just wanna share my experience and thoughts though..Hopefully, mana2 mommies yang nak luntur semangat nak BF baby tuh boleh bangkit balik! Gambare!

9 comments:

Mrs.NoeL KhairuLniZa said...

me also loooooove to talk about BF..

CT said...

Setuju sangat la tu mimi...we BF mommies cant just easily giving up BF. Kene determine betul2...if awal2 dah risau x bleh sume..and without trying to seek for alternatif ways n means..mmg la sukar nak meneruskannya. Bak kata pepatah "usaha tangga kejayaan"..believe it..insya-Allah akan Allah kurniakan rezeki susuibu buat bayi2 kita..as long as we try d most we can....tapi kalo dah try suma..still x bleh..its nothing to regret pun..betul x?

just my 2 cent...:)

mamaDhea said...

beb,
aku takde plak rasa DEMR tu eh.. setakat ni alhamdulillah aku tak penah plak terlintas rasa putus asa utk pumping etc.. ke ader, cuma aku tak perasan / buat-buat tak perasan.. hahaha.. konflik laa pulak disitu..

btw, aku pon sukeeee bercerita pasal BFing nih.. tp dgn org tertentu shj.. dgn org yg menunjukkan minat shj, bkn dgn org yg ckp lebih tp tak serupa bikin.. ceit!! buang masa layan org mcm nih tau..

ape aku merepek daa... hihih ;P

::Umi Sufira:: said...

Mrs. Noel--> Samalah kita!

CT--> Setuju sgt ngan 2 cents CT tuh!:P

Sha--> Setuju gak ngan ko cakap ngan org yang berminat je..kalu org tak berminat siap boleh kutuk kita balik tol tak?

salzahari said...

sal tak pernah ada perasaan tu kecuali perasaan yg berbunga2 je time susukan Aliah...hee, nice feeling sampai skrg!

kalau putus asa pumping dsb sbb supply sikit adala..tp lwn sendiri la sbb mls tu dtg dari diri sendiri jugak. dahle supply kurang,lg mls mmg tak jlnlah!

alhamdulillah cecah setahun jgk waloupun tak byk bantu dlm berat Aliah tp paling syukur sbb antibodi dia kuat...and jugak bonding dgn sal.

::Umi Sufira:: said...

Sal--> Cuma certain2 orang je yang ada rasa cenggitu..ada mommies yang lagi teruk terus give up BF..bukan kita yang mintak taw..hihi...Apapun jangan putus asa kan!Bonding ngan baby tuh yang mahal!

lovelymummy said...

sya penah alami perasaan ni masa sara reject EBM sbb teats..now dh ok.tap minggu lepas depressed betul.sbb pk stok susu sara dh berkurang..then also,masa yg tak cukup..pastu sbb tula kot production susu merudum kejap..esoknye pegi care4 beli longan banyak2 wt air..now back to normal..alhamdulillah...sara dh 4month,and still fully BF.tak penah lagik sentuh any FM.(bukan riak ye..)..kwn2 doakan saya berjaya gak ye.. :)

lia said...

err... adakah blog lia yg d maksud kan d c2?
ha3..

actually da xkesah dgr org bckp tp frust la bler ada ibu yg nk tau psl bf ni, djatuhkan begitu shj oleh org2 yg xbertamadun cm2..

btw, kita sendiri kena kuat la utk bf anak wpon ada jugak halangan dan cabaran yg dtg... Allah da janji setiap anak ada rezeki (susuibu) jadi perlu kita sbagai ibubapa kuat utk tabah dgn dugaan... xgitu? he3...

::Umi Sufira:: said...

Lovelymummy--> InsyaAllah Mummy akan berjaya jugak..semoga kita sama2 berjaya kay!

Lia--> Owh..kamulah Lia yang dimaksudkan ittew..hihihi..Semoga kita sama2 kuat hadapi cabaran kay!