Ngempeng Part 3~

Friday, December 5, 2008

Hehe..lagi2 ngempeng, macam takde cerita lain ek..aku hanya sekadar berkongsi apa yang aku experience...tapi kalini aku rasa lebih menarik la ngan the power of ngempeng nih hihihi..

Aku memang pernah dengar and terbaca yang ngempeng nih penenang baby...ala2 ubat tahan sakit ke?agaknya kot...and aku tak prasan pon sampai la baru2 nih sejak dua menjak Sufia pandai berjalan...

Anak daraku itu wah wah sudah semakin 'berlagak' dengan jalannya..tak sedar diri yang tak brapa stabil tuh...sambil berjalan sambil joget2 la kalu dengar lagu, tepuk2 tangan ler...goyang2 badan..yang tak tahan boleh pulak kakak nya berlari dia sibuk skali nak berlari...udahler terkedek2..end up kalu tak stabil tuh tergolek sana, tergolek sini..jatuh terlentang...jatuh terduduk..jalan tak tengok bawah...tersadung bantal tersembam kat lantai..huhu..haru sungguh...bila dah jatuh tuh apa lagi..meraung tak ingat satu kampung dengar..

Gosok2 tempat yang sakit tuh, pujuk2 tak jalan gak..tak reda gak nangis..mm aku apalagi sumbat nenen..sekejap je dah redha nangis dia, pastuh tak lama terus diam macam tak jatuh and tak sakit apa2 pon tadi...hihi..then sambung balik aktiviti jalan sambil menari sambil berlari tuh..jatuh lagi and then nenen lagi sebab nangis tuh..

So flow dia:
Jalan-->Jatuh-->Nangis-->Ngempeng-->Diam-->Jalan lagi and ulangla banyak kali sampai penat..hihihi..
tapi biasanya tak lebih 3 kali pon dia jatuh tuh...tulah baru dapat kaki jalan tak berhenti...ikutlah nak oii...jangan jatuh yang teruk2 udahler..

13 comments:

ojasamid said...

btol tu mie, mmg power penangan nenen ni. that`s why most bf-ed baby tak byk ragam. asal badan xsedap@mood x brape OK etc, cukup kalau kita sua B n iA everything will be back to normal. eheh.

kami pon samer juga, bf is one of the best ubat penenang utk affan..even susu dh merudum abis ni pon dia still come for comfort, dok nyonyot2 sampai lega..kihkih.

lia said...

betul lah mimi...
amsyar baru jatoh masa try jalan2 pagi semalam, angkat, sua B, nyot3, lepas terus sengih2 balik mcm xde apa2 jadi.. hu3..

bersyukur sgt sbb kot x BF ni, cmner la gaya nyer nk memujuk pon xtau...

Our Dreams Of Life said...

bestnya sufia dah jalan..alysha ntah bila la nak berjalan..nntileh try tips ni bila dia mula berjalan jatuh nnti

mielliza said...

seronok baca kisah ngempeng akak tu.. saya pun tengah bertekat nak nyusukan baby til 2 years gak.. hehehe dah anak ke3 baru sedar.. alhamdulillah gak stock EBM melimpah ruah.. secret activity dah terbongkar lama.. sib baik bos xde masalah.. la ni freezer opis jadi 2nd place tuk keep EBM.. yg pening sekarang ni, i'm running out of space to keep the stock.. nak biar lelama EBM kat opis segan plak kat member opis..

btw, saya link blog akak ke blog saya ye..

adios

::Umi Sufira:: said...

Oja--> tulah kelebihan direct feeding kan, walaupon BM berkurang tapi baby hisap still ada..takpelah ja affan pon dah makan..susu jadi no. 2..InsyaAllah ko tetap berjaya bagi fully Bf kat dia selama mungkin..

Lia--> Hihi..tulah senang nak pujuk depa nih..lagi2 lepas jatuh ke apa..sua nenen insyaAllah elok balik..melainkan jatuh yang snagat teruk la kot...sampai upah nenen pon tak jalan..

::Umi Sufira:: said...

Kak Ina--> Takpe nanti alysha jalan jugak tu..si Sufia nih tak merangkak tu yang cepat jalan agaknya..kak ina boleh try tips ni kalu Alysha dah start jalan nanti..

Mielliza--> Silalah link...thanx for dropping by! takpelah at least anak ketiga merasa gak BM...masih belum terlewat lagi kan..hopefully kita sama2 berjaya sampai ke target kita..=D

mamaDhea said...

mimi,
ko tau dak.. bila baca part "sambil jln sambil joget2" tu tetiba aku terbayangkan Gloria dlm Madagascar.. kahkahkah!

::Umi Sufira:: said...

Sha--> Kahkahkah..betul sha sakan dia berjoget sambil jalan..nantilah kalu aku tangkap video aku upoload sini hihi

Ealyie said...

sori lama tak komen, mak busy ye nyah..ekekeke..
mie, fyi, bukan si kecik tu je yg baru pandai nak jalan jatuh duduk tau, si iris yg tak berapa nak kecik tu pon asyik tersembam jugak.. yg selalu jadik mangsa bibir la.. jatuh longkang la, hentak lantai la..lastly ritu dia pi tibai pintu stor kat umah adik.. tak dan nak upload gambo sbb kebizian mak ini.. ni pun gatal2 je nak mengomen kat blog hang...;)

NeroEcha said...

Thanks kerana menyinggah..teruskan baby bf exlusife ker?

::Umi Sufira:: said...

Ealyie--> Itulah perasan jugak ealyie sedang menyepi...di komen n di blog hihi..la yeke?iris pon slalu jatuh ke..siannya iris...takpelah amik upah nak besar kot...

Neroecha--> previously exclusively BF, currently fully BF. I enjoy BFing~~

sayangibu said...

btollah mimi...baby BF nih, nangis jek kasik upah ngempeng kompem ok dah..xde laa nak meragam2 berpanjangan. mungkin sgt tenang kot dpt ngempeng tu...terasa very safe dlm pelukan ibunyer...

::Umi Sufira:: said...

Sayangibu--> Itulah tu kan...upah susu InsyaAllah OK..kalu mergam juga ada masalah lain ler tuh gamaknya..hihi...