Perah Pakai Tangan?~~

Thursday, December 18, 2008

Sedang aku asyik dengan aktiviti pumping aku pagi tadi..tetiba aku teringat pada suatu ketika dulu sewaktu hari yang sungguh kelam kabut, aku tertinggal pump kesayangan aku kat umah...beria2 bawak botol tapi tertinggal pump...daripada tak dapat hasil langsung and cik B engorged badly baik aku cuba perah pakai tangan...

Rupanya perah pakai tangan tak semudah yang disangka..lagi2 kalu macam aku yang selalu bergantung harap pada Avent ISIS aku tu kan, bila time tertinggal dah menjajar2.... Masa hari aku tertinggal pam tuh zaass tetiba teringat ilmu yang aku dapat waktu monthly check up kat klinik kesihatan dulu..pada sesape yang pernah buat pregnancy check-up kat sana and klinik tu memang tengah kempen gila2 pasal breastfeeding nih maybe ada pengalaman terima training yang sama kot.... haha..nurse akan sediakan satu 'model' B olok olok...ada aerola and nipple and tunjukkan aksi camne nak bagi susu keluar...susahnya nak explain di sini melainkan tunjukkan aksi pakai model B yang nurse tu tunjuk masa tu kot....As for me, aku dapatkan let down reflex dulu baru aplikasikan teknik perahan pakai tangan yang ditunjukajar oleh Ms. Misi...Hasil not bad..4oz sekali perahan...dah dapat 4oz cukup! aku give-up sebab tangan sangat2 lenguh...

So kesimpulan yang aku dapat (my own opinion);
1) Kalau tak biasa perah pakai tangan usahlah careless tinggal2 pam kat umah
2) Perlu jugak kot belajar camne nak perah pakai tangan in case tertinggal pam mcm aku ni...or else kenalah tanggung sakit sampai ke petang or tidak ada output langsung pada hari itu..hihi..
3) Perah pakai tangan tidaklah sesusah yang di sangka cuma pakai pam lagi bestla..(my own opinion)
4) Perah pakai tangan B tak rasa kosong habis..tak syiookk..
5) My case, perah pakai tangan lambat dari biasa, tak expert la katakan..

Tapi jangan terkejut sebab ramai juga mommies yang sungguh terror and expert perah pakai tangan taww...salute sungguh sebab as for me aku rasa susah skit....anda camne?pandai perah pakai tangan?hihihi...

21 comments:

aFkaR'z said...

oh mmg seksa perah pakai tangan... kalo pakai sebelah tangan tak effective, kalo 2 belah tangmana nak pegang bekas nak tadah plak??

selalunya kalo kena pump pakai tangan sebab tertinggal pump kat ofis.. then hubby kena tlg pegang bekas nak tadah.. kekekeke

CT said...

erk...CT x pernah pun try perah tangan...aritu tertinggal tube..sebaik ada kawan yg guna spectra3..so bleh la pinjam ehehe..

tp ada kakak kat ofis yg duk comfortable perah guna tgn n the result is so unexpected..banyak tauuuuuu

ojasamid said...

mi, aku penah melalui zmn perah susu dolu2 wpon xkeje .masa 2 bulan pertama lepas affan lahir lah..maklumla, masih xde confidence nk nyusukan dpn org kan..so slalu buat stok sebotol dua siap2.

mmg memanatkan kan, lg2 kalo kurg expert. mcm mana bengkak pon plg byk penah dpt pon 3,4 oz je utk sebelah..huhu..pastu tergolek kepenatan. haha.

sayangibu said...

huhuhuu..terer sgt perah guna tgn tu idak lerrr...tp kalo kes2 emergency nih mmg tgn laa satu2 nya device yang membantu. pernah skali tertinggal adapter...pastu..battery pun x bwk spare...chettt..sudahhnya guna tgn jek laaa...tp amazingly blh gak dpt 8oz tawww..sama ngan guna pam..cuma tgnku kebas & lenguh laaa pastu...

Zety Zin said...

aku penah tertinggal pam gaks. nak tak nak kena la perah guna tangan. lenguh sehhh.... tabik toing toing kat mommies yg perah pakai tangan ni.

oh dan aku pernah jugak bawak pam bodo-bodo je tanpa membawa botol. ekekeke. end-up kena beli botol murah masa lunch hour.

salzahari said...

pernah...di bulan pertama mulakan BF. ingatkan BF tu senang (ni kes jahil la ni/ no prior plan).mmg seksa, selalu amik dekat sejam to perah both side! isi dlm bekas dadih,agak2 time one side dpt 2-3oz je..letih gilo! nak menangis je bila kdg2 bekas dadih tu jatuh & pecah.
pastu dpt pakai pump, so marvelous rasanya! save masa dan hasil lebih byk...

mirah said...

mirah dulu masa aisyah mmg takde pump. Perah pakai tgn, pastu beli mini-e tp end up pakai tgn juga sbb lagi rasa puas hati. Myb sbb dh biasa start dr 1st day dia lahir kot.

Hasil pun blh tahan gak blh dpt 6oz dlm msa 15-20 min.
Bila kali ni dh beli avent isis, mini-e mmg simpan masuk kotak. Sesekali pakai juga tgn, tp rupanya bila dh terbiasa pakai pump, breast pun dh mcm mengikut suction pump kot. Dh jarang dapat seperti dulu, tp kalau dah malas nak basuh pump/ tertinggal pump, mmg pakai tgn je lah..

Siti @ nurie said...

siti masa baru bersalin, dlm seminggu laps bersalinlah, try perah pakai pam,,,,,tapi tak kuar lak..or tak reti pakai pamlah...so...manual jelah..yg manual lg dpt hasil yg byk dr yg pam...so..bila dah naik keja, tak heran sgt kalau pam tertinggal..yg penting bekas nya....dan bestnyer, xtvt ni buat dlm pantry...dan anak2 dara yg kat opis ni yg jagakan pintu pantry...he he h...si azie ngn si seri tulah....

Fid said...

hakhakhak
tertinggal ok lagi jgn avent isis patah leher...kelam kabut gi beli! hahahahaaa

utk back up mmg kita kena tau perah guna tgn....

sapa tak tau leh mai belajaq ngan akif hafiy saya.....dia pandai!

ummi said...

Semenjak Nawal lahir mmg Lin pakai tangan ajer... Mula2 sbb xde bajet, smpai la ni dah terbiasa. hasil memberangsangkan. Tp ada keinginan utk beli pam 4 my 2nd baby InsyaAllah...

::Umi Sufira:: said...

Afkar'z--> Ahha..saya belum try lagi buli hubby pegang bekas untuk dapatkan perahan guna tangan yang effective..hihi..boleh try nih!

CT--> Harus cuba perah pakai tangan tau! baru rasa cabarannya yang sungguh mencabar tuh!hihi..

Oja--> setuju sgt part tergolek kepenatan tuh..hahaha...aku pon sama lah...jari jemari nih sengal semacam lepas aktiviti itu...

::Umi Sufira:: said...

Sayangibu--> Wah wah 8oz perah pakai tangan?! Kalau mimi itu suma hanya dalam mimpi agaknya...hikhikhik..

Zety--> Samalah akupon..salute ngan mummy yang terror perah pakai tangan..ahaks!

Sal--> Haha...takpe ambil pengajaran dari kesilapan lalu..kalu tak terror pakai tgn usahla cuba2..kan kan..org macam kita nih pakai pam lebih effisyen=D

Mrs.NoeL KhairuLniZa said...

(baru nak kenal2 mommies kat sini) perah pakai tangan dpt 8oz..wahh.. sy perah pakai tangan dpt 4 oz plg banyak.. tu pun dua belah... baru nak beli pam...huhuhuhu

::Umi Sufira:: said...

Mirah--> Wah mirah pon expert pakai tangan rupanya ek! Tapi once dah pakai pam, mesti rasa lebih selesa pakai pam kan..

Siti--> Wah, siti pon expert gak pakai tangan...Oh buat kat pantry je..hati2 takut ada yang 'berminat' menjengah lak..kihkih

Fid--> Owh, tak sanggup aku kalu patah leher aevnt isis tuh!

::Umi Sufira:: said...

Ummi--> Wah, akhirnya jumpa jugak mummy yang terror and perah pakai tangan..hikhik..chaiyok ummi!

Mrs. Noel--> Salam perkenalan!! terima kasih kerana menyinggah..Welkam to the club!

lelosani said...

huh... perah pakai tangan.. memang mencabar... awal2 bersalin memang saya perah guna tangan jer sbb ni***e mengalami luka yg amattttlah teruk... nk pam guna avent.. kompom laaa luka makin teruk kan...

::Umi Sufira:: said...

Ms. Lelo--> Perah pakai tangan memanglah sanagt2 useful waktu2 ketika ittew..kan!

precious innocent said...

kalau nak mdabik dada bgtau yg sy antara yg bjaya memerah pakai tgn leh x? he he

bukannye xde pump (pureen), tp output x best. beli pun sbb hasutan kwn (dia kata pakai pureen leh penuh 1btl, tp sy xdpt pun)

so, la nie dah perah pakai tgn selama 1thn++.. kalau ada penambahan ahli keluarga, mayb nak beli jugak electric pump nie...

-mama emma-

::Umi Sufira:: said...

Mama Emma--> Of course boleh dabik dada sebab tak suma org boleh perah pakai tangan taww!! Tabik springla!!hikhik...Wa 1 thn ++ some more..kena tuntut ilmu ngan mama nih..hihi..BTW, thanks or dropping by!=D

Marisa said...

I'm the one yg perah pakai tangan. masa anak sulung... dok perah guna tgn sampai setahun setengah..... then anak end still perah guna tgn sampai dia hampir setahun... bukan tak dk pam. I bought avent isis masa preggy anak sulung lg but dpt yg defect.... tu yg hampir give up. But now dah ok balik guna avent isis..... dan rasanya dah tak nak guna tgn sbbnya Avent is superb. best sesangat! boleh stimulate susu..

::Umi Sufira:: said...

Marisa--> Wah jumpa sorang lagi mummy yg terror pakai tgn..siap dua org baby lagi tuh! BTW, saya pon suka Avent ISIS!hihi...Thanks for dropping by!