Cepat or Lambat?

Friday, December 26, 2008

Diam tak diam harini genap Sufia 13months and yesterday Syaura 5 years 1 months. Semalam takde gi mana2....lepak2 kat umah aje..tapi petang bawak Sufira jalan2 ke taman.....Tadi belek2 gambar lama, hari yang sama 4 tahun lepas bawak Syaura jalan2 ke Putrajaya...pada umur yang sama ngan Sufia sekarang nih...wah sungguh beza sekali sebab Sufia la ni dah berlari2 anak tapi Syaura masa tuh barulah menggigil2 berjalan....

Imbas balik milestone Sufira berdua nih balik....



Syaura meniarap 5 bulan, menyusur (move sambil meniarap) 7 bulan, merangkak 11 bulan and berjalan 1 tahun 1 bulan....sumanya agak lambat tapi takde skip sequences..Owh teringat pada masa tuh baby my friend yang sebaya ngan Syaura sudah berjalan pada umur 9 bulan...sangatlah stress nya bila tengok perbezaan milestone Syaura n baby itu pada masa itu...


*Syaura jalan2 di Putrajaya...slow slow berjalan..tapi enjoy!*

Sufia lak, 3 bulan dah meniarap ngan jayanya....tapi hanya berpusing2 setakat itu tidak menyusur dan tidak merangkak...alih2 umur 11bulan dah boleh berdiri, 11 bulan 2w dah menggigil2 berjalan...by the time 1 thn 1 bulan dah berlari2 anak...See!How much different was their milestone...hihi..kalu baby girl and baby boy of course ler beza sanagt kan tapi nih dua2 girl taw! Sudahla skip beberapa sequence alih2 je berjalan..even sampai sekarang tak pandai merangkak pon...

*Can you spot where is my girl? sudahla berjalan laju..owh and tidak heran pon umi abi dia takde disisi...*

So, based on by experiences nih of course ler, walaupon adik beradik and sama2 girl their milestone memang berbeza! So mommies yang ada baby yang milestone nya agak lambat, ataupon your baby suka suki je skip sequence..usahla bimbang usahla susah hati sebab each baby milestone memang berbeza...Lambat laun akan jalan juga~

4 comments:

Ana said...

auni dah masuk 4bln semalam belom pun meniarap lagi..tapi bila tdo..dah pusing tempat tdo dia 360drjh..malan kita letak elok2 atas bantal..tengok2 2,3jam pas tue dah pusing kepala ke kiri or kanan..sabo je laa..agaknya dia ikot sufia kot..terus jalan..hehehe

::Umi Sufira:: said...

Ana--> Takpe Auni kecik lagi...nanti kalu dia dah start bergerak aktif tak terlayan dibuatnya..lagipun auni girl..girl memang lambat sikit part beraksi nih..=D

Shais said...

mimi lepas ni acara kejar mengejar la...:)

::Umi Sufira:: said...

Shais--> Dah berkejar kejaran pon...=D