Udang Campak2 US

Wednesday, August 26, 2009

Serious! Masak kena campak2 baru jadi...hehehe...saper nak masak udang dengan cara yang paling senang dan cepat meh follow resipi campak2 US ni...Kalau di Jepun depa panggil Ebi-Ciri(read:Chilli)...maksudnya Udang-Cili..tapi ni versi hentam Umi Sufira la nih...

Bahan2 (kuantiti bahan sila sesuaikan ngan kuantiti udang ye;))
400g Udang yang telah siap disiang
3ulas bawang putih dan sedikit halia yang ditumbuk
Sebatang serai dititik
2 sudu cili boh kalau suka pedas, kalau nak bagi anak2 makan takyah letak pun takpe..
Sos cili
Sos tomato
Gula
Garam

Cara
Panaskan kuali dan tuangkan sedikit minyak. Campakkan udang ke dalam kuali (ala2 goreng udang dgn sikit minyak) sampai merah..oh kalau anda letak cili boh, campak sekali ngan udang tuh biar cili boh tertumis sama...dah merah udang tuh campakkan hasil tumbuk garlic and sikit halia tadi...time nih bau wangi menusuk hidung..campak pula sebatang serai tadi and kacau2....Dah nampak masak campak gula garam, and masukkan sos cili and sos tomato secukup rasa...3-4minit siaplah udang campak2 ni...hasilnya...

Bukan masuk bakul angkat sendiri, tapi rasanya memang sedap! Tak caya cubalah!:P

20 comments:

Ms Lola said...

Ini idok le campak namanya..

::Umi Sufira:: said...

ML--> Bukan campak2 eh? belasah ajelah..:P

zailamohamad said...

Nampak macam sedap jer..rajin US masak ya;)

lia said...

suka rezepi kali ni sbb simple n cpt siap... akan d cuba utk Amsyar weekend nih ;p thnks

Nur said...

ni namanya campak berhemah..hehehe..

tp campak ke idak mmg nampak sodapppppp!meh akak jd jiran mimi, mesti best dpt udang campak dr sebelah.:P

Fara said...

dah tau...sedap. hihihihi...nnt nk try jugak la udang campa2 ni.

ar.nie said...

Aku "malaysian" kan sket resepi ebi-ciri nie. So, tambah daun limau. Fuhhh, terangkat! Try laa... ;)

yaya said...

saya tgk gambar saya tau ianya sedapppp...

Sayang.Ibu said...

alahhh..mak tak beli stok udang pulak. len kali lah try. mak kan nyah..buntu nak masak apa buka nih nyah. baru 5 hari pose nihhh

achee_b165 said...

hubby mmg suka sambai udang nie... bole la campak lepas nie..hihih
~p-na mama oja~

::Umi Sufira:: said...

Zaila--> Rasanya buleh tahan!:)

Lia--> Sila cuba!;)

K.Nur--> Hehehe..kalau Kak Nur jadi jiran takdelah mimi campak..mimi hulur:P

Fara--> sila cuba!:)

Aru--> Wah letak daun limau tak pernah try lagi..nanti try..thanks!:)

Yaya--> Pandai je Yaya ni!:)

Intan--> Mak pun buntu nyah...belasah ajerlah apa terlintas kat kepala..

P-na--> Ni bukan sambal udang..panggil dia ebi-ciri yer..jepun skit!;P

ummu_ammarz said...

Kalau campak2 memang sedap.huuuu teringin pulak nak masak sambal udang.:)

::Umi Sufira:: said...

Ummu_ammarz--> hihi..kan kan campak2 memang sedap!BTW, thanks for dropping by!:)

Jua Zulkef said...

nak try nanti. makan ratah.

hajarus said...

memang leh tau memang sedap coz tengok pun dah sangat menyelerakan....

::Umi Sufira:: said...

Jua--> Harus diratah!No nasik rite?:P

Hajar--> pandai je Hajar tu kan..

faisyura said...

kenape??? kenapee?? sgt byk gmbr makanan untuk tatapan org dlm pantang ini? *tsk tsk tsk..

::Umi Sufira:: said...

Baid--> Kahkahkah...sori yer Baid!Ala dah tak brapa lama lagi dah tu...:P

PadNani~~{@ said...

plan nk wat sambal udang jugak for gathering tonite:)

kt cni buka kul 6.30pm kak mimi..subuh kul 4.30am

::Umi Sufira:: said...

Nani--> Wah ada gathering yer? seronokkan buka ramai2..;)

wah time buka awal tu yang best tu!:)