BF Journey at 1 Years 8 Months 12 Days Old

Friday, August 7, 2009

~Sufia Firzana yang 'rajin' belajar dan kuat merajuk ni~

Dah lama sangat rasanya tak update pasal activity BFing Sufia ni yer...Alhamdulillah masih dikurniakan nikmat menyusukan sepenuhnya anakanda Sufiaku itu...

Bekalan harian, aku masih sediakan 3 botol tapi isinya ialah 3oz setiap botol...cukup2lah untuknya....Makannya sudah tak sebanyak dulu...tapi aku masih masakkan nasi lembik setiap pagi...tumiskan bawang putih dan sedikit halia yang ditumbuk...masukkan carrot dan kentang dadu, masukkan lauknya (ayam goreng dicarik2 or udang or ikan goreng) lepas tuh masuk sekali dengan beras segenggam...hasilnya ala2 macam bubur lambuk tu...dah lembut masukkan sayur..Alhamdulillah walau tak banyak tapi makan juga...tapi makan2an lain macam biskut, fried potato, roti, coco crunch+susu kakaknya tuh memang suka dia makan...so rasanya dengan makanan cemil cemilannya tuh membuatkan 9oz EBM yang aku tinggalkan memang mencukupi...

Ramadhan pun dah nak tiba...seperti pengalaman aku terdahulu hasil perahan bulan Ramadhan adalah kurang 1oz dari hari2 normal..so sejak beberapa minggu lepas aku ada menyibukkan diri membuat persiapan menambahkan stok EBM...tak banyak mana tapi Alhamdulillah 9botolx5oz di fridge rumah kami, 2botolx5oz di fridge umah nenek Sufia...Masih ada masa untuk tambah stok InsyaAllah..harap2 dapat up kan lagi stok EBM untuk emergency bila2 nanti...yerlah ada 3bulan plus lagi nak capai PhD in BFing..

Hasil perahan harian pulak tak menentu..kadang banyak kadang sikit..pernah juga cuma dapat 6oz sehari...tapi selalunya 8-9 oz..tu yang bila kadang2 cecah 10-11oz dapatlah simpan buat stok tu:P

Satu lagi yang nak dikongsi, sejak pindah rumah kami amalkan makan berjemaah..hihi...Syaura dan Sufia wajib duduk sekali semeja masa makan mlm...Walaupun kecik Sufia akan duduk di kerusi meja makan tuh (takde baby seat) and kami letakkan pinggan berisi nasi dan koyak2kan ayam ke, ikan ke atas pinggannya...Alhamdulillah makan juga nampaknya..walaupun kecahnya mengalahkan jumlah makanan yang masuk dalam mulutnya...

Yer walaupun semakin hampir dengan 24months semakin risau sebenarnya kan...dapat ke tidak misi fully breastfeeding ni sampai 2 tahun...hmmm.... Permudahkanlah kami Ya Allah..amin....

21 comments:

Fara said...

tak lama lagi kak mimi dh nk grad...caiyok!!!

teruskan usaha!!

Fid said...

gambareeeeeeeeeeee

CT said...

waaaaa...teruskan usahamu mimi...ct kecundang la kali ni..bz taha gaban sampai x daya nak pump...huhuhuhuhu sedey

mirah said...

mimi, insyaAllah moga berjaya tuh. Mirah juga tgh krisis susu ni. Wah semalam siap buat catuan tau. Huhu.. mujur sufia cukup 9oz, khadijah ni, mirah still bekalkan 12-15oz, tu kekadang terpaksa ambil stok beku, maka makin licinlah stok tu.

Moga susu ku bertambah selepas ni, tgh berusaha up kan production nih.. Amin.

umi nuha said...

mie, ko pakai pump jenama ape? aku tgh survey electric breast pump (kalu dpt double pump) utk anak second ni...rekemenkan aku yg senyap2 sket..anyway, ade gak tgh baca kat forum2 susu ibu utk additional suggestion..

Cikgu Rozila said...

hye roza...

actually dah lama gak follow ur blog..silence reader...:)

if you don't mind...masa syaura dlu pun roza exclusively BF yeh...
alhamdulillah...
ila sekarang mengumpul knowledge...coz rasa sedih sangat first baby dlu dapat BF sekejap jer...

gara-gara kejahilan diri...
so, for this time nak kumpul pengetahuan banyak2...

tq for sharing yah...

Ana said...

ana doakan mimi dapat sempurna tempoh 2 tahun tue yekk..aminnn..
nanti ana pegnen yg ke-2 nk kena berguru ngan mimi nie..tolong yek nanti..hehehe..

Mummy Dasy said...

x lama lagi genap 2y ek? Bestnye...
tu Sufia yg color ke? lawa,pndi dia color

Zety Zin said...

boleh beb. insyaallah boleh.

eh pandai si sufia kaler ek? anak aku kalo dapat pensel kaler siap la... haha.. habis buku, lantai dgn bajunya dia kaler sekali.

suret said...

wow..dah nak dekat 2tahun yer..tahniah...sama2lah kita mengumpul stok utk ramadhan yer..

Nur said...

pandainye dia kaler..yana sampai skrg x pandai lg. uminya lambat belikan kaler dgn coloring book..ngeee..lgpun kalu jumpa pen ke abis dia pomenkan pen tu..

::Umi Sufira:: said...

Fara--> Thanks eh!InsyaAllah!:)

K.Fid--> Arigatou!!:)

CT--> Ye ke CT?eh crita lah kat blog..nak tau...since when bla bla..

Mirah--> oh banyak juga eh khadijah minum...kalau stok makin kurang mirah leh tambahkan kuantiti makan nya...kurangkan sikit susu tu...:)

::Umi Sufira:: said...

Wani--> Aku pakai manual pump Avent ISIS je...sebab tempat pumping aku tuh takde electric point...shikamo tak double pump pon..next baby mungkin..ko survey2 la kat forum tu ye..maybe aru buleh membantu...

Cikgu Rozila--> Trima ksih jadi reader blog saya yang tak seberapa nih...Syaura ke? Cikgu leh baca kisah BF saya dan Syaura di sini..

http://kawaii-wakaii.blogspot.com/2008/11/why-i-failed-to-bf-syaura_16.html

Kalau cikgu ada nak tanya pape pasal BF ni jangan segan2..InsyaAllah mana yang buleh saya bantu saya akan bantu OK:)

Jangan sedih2...masih ada masa untuk tebusnya dengan baby seterusnya OK..cheer up!:)

::Umi Sufira:: said...

Ana--> Takde hal Ana..kecik tapak tangan Stadium Bukit Jalil mimi tadahkan:)

Mummy Dasy--> Hanya lakonan semata2...Syaura yang kaler...Sufia tumpang letak kaler aje..:P

Zety--> Dia berkeadaan begitu seminit dua yang pertama je..lepas tu dah berkecah dah!kekekeke...

Suret--> Jom jom..semangat!:)

Kak Nur--> Ala itupun buku Syaura...jangan terpedaya kerana itu hanyalah lakonan semata..udahla sampai baring2...terlebih 'rajin' kekeke...

Nanak said...

usaha tangga kejayaan..gdluck mimi :p

fauzi-maya said...

insya Allah boleh;)

lailasani said...

tahniah.. tahniah...
akak tak berjaya pun lagi utk kumpul stok... sokmo cukup2 makan aje...
btw, hati2 bg sufia main pen, kaler yg tajam2... damia ari tu hampir tercucuk mata... huhu... terus papa damia banned kaler2 yg pjg2 dan tajam..

faisyura said...

roza, org kuat smngt cam ko mesti bleh nye nk bereskan lagi 3 bulan tu... dont worry! ;)

::Umi Sufira:: said...

Nanak--> Thanks!

Fauzi-maya--> InsyaAllah!;)

K.laila--> takpe kak kita sama2 usaha:) Oh bahayanya.....hihi..OK, take note!:)

Baid--> Owh kuat semangat ko kata..amin semoga benarlah kata2 ko tuh!:)

Sayang.Ibu said...

lambat aku nyah baca n3 ko nih.. pe pun tahniahhhhhh.. sket lagik sampai lah ke garisan penamat. Daku masih semput2 nih nak menuju ke garisan sebelum garisan penamat... caiyyooo caiiyyyoooooooooooooooooo

::Umi Sufira:: said...

Nyah, mak dah semput gak nih...cukup2 makan ngam2 je hari2...kihkihkih...caiyoo untuk ko juga...