7 Kali Sesi Jogging Dan Hasilnya...

Wednesday, August 19, 2009

...amat memuaskan...sambil senyum lebar..=D

Diam tak diam dah 7 kali aku menjalani sesi jogging......GIGIH kan?

Kenapa aku segigih ini especially lepas pindah rumah? sebab aku memang tak tahan dengan keadaan badan sendiri yang termengah2 menggigil setiap kali naik ke tingkat 3...buat kerja lebih sikit pun penatnya mengalahkan orang berkebun....kompem 'fit' dah ke laut....Lagipun kami takde maid dan kerja2 rumah yang banyak tuh dipikul berdua...abiy dia tak hairan sangat naik turun sampai tingkat 3 pun masih selamba..sebab every week dia main futsal..exercise..kaki pun cukup kuat....takkan ummi nak termengah2 sensorang kan...:P

Nak turunkan berat badan No.2...tapi kalau dapat turunkan Alhamdulillah kira bonus.... Dah tiga orang juga menegur badan nampak susut...tapi rasanya taklah..berat masih maintain biasa...tapi badan terasa lebih ringan dan best....takdelah termengah2 bagai nak rak macam dulu...kaki pun dah tak sakit macam baru2 jogging...dan takdelah kepenatan melampau lepas jogging..takdelah sampai tidur 2,3 jam...hopefully dapatlah bakar lemak2 berlebihan... Yang penting takde acara ngeteh lepas jogging sebab schedule mengemas rumah full..:P

Tapi nampak gaya weekend ni tak dapatlah nak berjogging....dan mungkin activity jogging akan disambung selepas hari raya nanti..oh malasnya nak start balik nanti kan..mungkin akan start sakit kaki balik macam mula2 dulu...Oh 'semangat' janganlah ko hilang dulu yer...harap2 ko datang balik lepas raya nanti!:)

Nota kaki: Agak2 kalau rajin bulan posa ni ada tak minah ni berjogging agaknya..?:P

15 comments:

My_Aqeelah said...

mimi kalo ko tak larat jogging, brisk walk pun jadiklah bulan pose nih. tak payah lah larik bagai dalam marathon. tapi en.suami ku cakap dgn ek nyer yang dia bulan pose bleh pi main bola (gara2 nak paksa aku bersenam lah tu)..nyampah.

::Umi Sufira:: said...

Naz--> Rasanya memang tak larat nak jogging bulan posa..ngan breastfeeding lagi...'kering' dibuatnya...kekeke...Jalan2 pun OK gak kan:)

~ As ~ said...

nak pggil 'semangat' pun payah eh...
haruslah buat sembah2 potong ayam pulut 7 warna...ahahaha

::Umi Sufira:: said...

As--> Leh belajar ngan ko kah nak panggil semangat?:p

Nanak said...

ahad lepas, aku hmpir2 patah semangat ok...nasib baik Hubby ada..akhirnya, dpt juga jogging dan lari turun naik tangga stadium bbrp kali..hehee

ARIFFDA said...

ok la, kawan2 tegur nampak kurus

saya??
kawan2 tegur nampak gemuks
hahaha

Sayang.Ibu said...

gigih nyah ko berjogging...caiiyyyooo

::Umi Sufira:: said...

Nanak--> OKlah tu..jadilah..:) Bagusnya hubby mu jadi pembakar semanagt!:)

Ariffda--> takpe kurus ke gemuk tak penting..yang penting sihat!:)

Intan--> Gigih nyah...mak semput sokmo panjat umah tuh..ni dah OK sikit..:)

♥Hernee Nazir♥ said...

hrp2 smngt x ilang..chaiyok2 mimi..hehehe

PadNani~~{@ said...

wah..seronoknya badan ringan n terasa fit je..baru pantas n bertenaga nak buat kerja kan.

Takpela kak, puasa ni cuti jap..kalau nani confirm x larat time bulan puasa nak jogging:)

Selamat menyambut Ramadhan dari nani sekeluarga ye..
Take care kak Mimi n family

are'shiq asmara said...

kak,samat nyambut pose tau...hah,nk jogging len kali ajak ler kite yang mmg da over weight ni..hehehe...kite pn da mkin tembam lah skunk kak...tlg...tlg...
p,tgk along xder lah besar sgt...maintain jer...comel lagi per?hehehehe...

yaya said...

hah, tolong campak sikit semangat nak kuruskan badan tu pada saya neh yg masih tak sedar diri...

::Umi Sufira:: said...

Hernee--> Oh semangat janganlah ko pegi dulu..ngee..:P

Nani--> Selamat menyambut Ramadhan juga...Semoga diberkati pada Ramadhan kali ini...

BTW, memang tak larat kot Nani...dok diam2 kat umah je..:P

Seri--> Along jogging niat asal nak bagi badan fit...asyik termengah2 and cepat penat je badan ni..tapi kalau dapat menten berat badan pun best jugak!:)

Yaya--> Takpe yaya dah kurus dah...nak bagi menten aje tu..:)

Nur said...

mmg best kalu bdn rasa fit..
alaa..bulan pose tu mimi lari turun naik umah 3x pun ok da..hehehe..

::Umi Sufira:: said...

Kak Nur--> Tak larat la kot..kekeke...nak duk diam2 ajer:)