Sahur Di Hujung Tanduk

Tuesday, August 25, 2009

Alhamdulillah...dah hari keempat berpuasa yer...harini baru betul2 mencabar!..bangun awal terus kemas rumah dan barang2 untuk gi kerja..ditambah beban keja yang banyak kat tempat kerja sebab dah 3 hari cuti, email penuh, customer feedback ada banyak..urghh..dugaan di bulan Ramadhan..

Sebenarnya nak cerita hampir 2 hari dah kami hampir terbabas sahur...semalam tersedar tengok jam dah pukul 520pagi....nasib baik nasi memang dah siap masak sebelum tidur...lauk pauk tinggal panaskan and curah dalam pinggan..makan laju2 sempatlah kejar waktu imsak 535pagi tuh...

Harini sekali lagi...harini 521pagi pulak...hubby cakap kalau setiap hari lewat lagi 1minit by the time 15 Ramadhan kompem terlepas sahur...hadoi!! Taktaulah penat sangat ke hape, walhal hari cuti kat rumah tu...tidur siang cukup..tu pun terbabas gak...Alarm kami pakai alarm handset ajer....haruskah beli jam loceng yang berbunyik kriiinnggggg!!!tuh? sakit hati tak hengat kan kalau alarm macam tu tapi mungkin akan bangun lah dek kerana bunyinya tuh...

Wait and see lah sahur esok macammana pulak..yang penting azam kuat untuk bangun tuh...Almaklumlah orang lelaki ni 'penyabar'...dengar bunyi alarm tepi telinga pun sabar je tak bangun2...ke ada sape nak ngaku hubby dia yang kejut bangun sahur???kekekeke...;P

22 comments:

Cikgu Rozila said...

hye roza...

slamat berRAMADHAN ye...
Ila pun doakan semoga Ramadhan kali ini membawa beribu-ribu rahmat dalam hidup kita, insyaallah...

camner syaura berpuasa???

take care.

Fara said...

huhuhu....saya nk mengaku. hahahaha
mmg dia yg kejutkan sebab Putra asyik ngempeng je. mmg xsedar mama nya tido.

first day tu terbabas jugak...tp nasib le juz nk panaskan lauk je. sempat la.

ala beli je jam loceng yg bunyi kriiiiiing biar satu rumah sedar. kan. hahahahahahah

Ina Hashim said...

hihi tukar bunyi alarm tuh ke bunyi yg bingit sikit :)

yaya said...

laki aku pun sama payah bangun kalau bunyi jam sekuat mana pun. bleh tido peluk speaker...

♥Hernee Nazir♥ said...

lbih kurg je hubby hernee pn kdg2 pnyabar dngr bunyi alarm..hehehe

Umi Nawfal said...

aku tetiap hari kul 4pg jek dah xleh tidur sbb riuh rendah dah.. haha.. nak tak nak, kena bgn jugak.. alhamdulillah.. takde terlajak lg..

Azure said...

dulu masa duduk sendiri, memang selalu terlajak sahur

ni dh duk ngan mentua, mata ni ngantuk camne pun, tetap bole jaga sahur...segan lor...hehehe

~ As ~ said...

laki aku penyabar juga ngan alarm... ahahaha...
liatnya nak bangun sahur, tp bila dah bangun tak tido balik smpai gi keja...

lia said...

Mr Fallah lagi rela dgr bunyi alaram dari bangun ha3

Zety Zin said...

oh aku teringat jam loceng zana masa skolah dulu. memang sakit hati beb bila dengar bunyi alarm dia. berdebar2 jantung dibuatnya. masalahnya tuanpunya jam tu tak bangun pun sedangkan jam tu sebelah telinga dia je. hahaha.

umi nuha said...

ngaku ngaku...takat ni hubby ku yg siapkan sahur sbb mak boyot sakit pinggang nak bgn..(alasan!)

CT said...

huhuhu CT first day dah terbabas sahur...bukan hujung tanduk dah tu...mmg gone terus...:)

pagi tadi plak berjaya bangun kul 5.00. Sama cam Mimi la, panaskan lauk berbuka je....:)

Ana said...

hubby kejut bangun sahur?? huhuhu, jgn harap la yekk..yg dia tshu duduk teru suap masuk mulut..hehehe..

Sayang.Ibu said...

hah..laki mak pun sama.. alarm nak malatop sblh telinga dia pun nak makkk jugak bangun kejutkan. tu yg bile time cuti skolah, mak saja bgn lmbt2.. tapi tupun lmbt mana.. kang kalo lmbt2 sgt, subuh pun subuh gajah pulak jadiknya...huhuhuu

mirah said...

mm..rasanya kalau mak budak ni takde, maka harus tak bersahur lah si ayah tu kan.. haha :)

2nd day puasa, nyaris terbabas tau, mujur mirah dah 'cuti' awal, kalau tak, rasanya mesti melepet satu hari sebab tak cukup makan dan minum masa sahur. Huhu tapi entah2 makan yg sket tu lagi berkat kan.. :)

Me_Bee N Kids said...

akak mmg bangun kol 5 , bibik panaskan lauk segala ..kami ngap ajerr ..heheh ..alhamdulillah ...tapi bab bangun2 ni , mmg keje akak , takde nye si die bangun kalau handset bunyi macam nak meletop pun ..lena betul !!

mamaDhea said...

ekeke.. cuti2 pon hampir terlepas sahur ke mimi?

mimi set jam kul bape ek? sya set jam 3.45pg.. tp, bangunnya kul 4pg jugak.. ahaha.. mmg kena set alarm awal sket drp masa sebenar kita nak bangun, klu tak mmg haru ler..

::Umi Sufira:: said...

Ila--> Selamat berpuasa!:) Syaura posa yang yang yok pagi2 bukak periuk!:P

Fara--> Alalala bagusnya....:) alahai kalau nak beli yang kriiinggg tu ngan sufia sibuk nak join sahur!:P

K.Ina--> Rasa dah yang laing bingit tuh...tak lut gak:P

Yaya--> Buleh tidur peluk speaker tu yang tak tahan..kekeke...

Hernee--> Tulah beruntung kita dapat suami penyabar ek..;)

::Umi Sufira:: said...

Umi Nawfal--> Tu yang seronoknya duduk ramai2 kan...dulu masa aku dok umah mak pun macam tu lah..;)

Azure--> Dok umah mak mentua nak taknak kenalah jugak bangun awal!:)

As--> Samalah kita suami yang penyabar dengan alarm..;P

Lia--> Ntah2 dia tak dengar pun kot..kikiki..:P


Zety--> Loceng Zana tuh sampai bilik aku pun buleh dengar ko tau!:P

Wani--> Oh sungguh peka suamimu itu!;)

::Umi Sufira:: said...

CT--> Sahur dihujung tanduk pun jadiklah kan dari tak sahur..hihi..:P

Ana--> hahaha...takpe nanti suruh dia basuh pinggan..:P

Intan--> Tulah time kita cuti tulah time nak kenakan dia..hari2 dok harap kita kejut dia eh?kekeke...

Mirah--> Betul! dahlah BF kalau tak sahur memang melepet gamaknya kan...


Mamaliena--> Handset bagai nak meletup pun tak bangun? takpelah kak memang kaum depa tuh 'penyabar' amat...:P

Cerita Cici said...

Cici!Cici! (angkat tgn ngaku nih)

hehehehe

Hubby ci kejut ci bgn sahur pehtu dia tidur balik....dia kalo bersahur tak mkn, nnti sakit perut katanya...dia takat minum aje...

Tersengguk2 ci kat meja sensorang makan...hehehe...

::Umi Sufira:: said...

Cici--> Amboi untungnya badan...:) Che abang yang kejutkan eh? tapi tak syoklah makan sesorang..pujukla si dia makan sekali!:P