Rahmat Di sebalik Kejadian

Saturday, August 22, 2009

Alhamdulillah dah hampir sehari kita berpuasa...harini ialah hari pertama berpuasa buat Syaura...GIGIH aku ajar dia niat puasa dan ajak dia bangun sahur....cedukkan nasi dengan mata terkulat2 ngantuk tuh hampass dia tak makan.."Kita ngantuk la Umi.."..."Jamah sikit" kata abi...hmmm sudahnya dia cuma habiskan air MILO secawan...Bangun pagi tuh sampai pukul 9 OK lagi...start pukul 10pagi mulalah "Umi kita lapar" tak henti2 cakap 10minit sekali..Aku pujuk dia puasa setengah hari sampai pukul12...start pukul 11 alarm dia nak makan tuh asyik bunyi ajer seminit sekali.."Umi kita nak air MILO"...hadoi hilang kesabaran aku.....

Pukul 113opagi maka terbukalah puasa si Syaura...kekeke...kemain lapar sampai nasi untuk adik pun habis dia makan...lepas tuh air MILO secawan...lepas tuh nak aiskrim pulak....tetiba "Umi kenapa aiskrim cair?"...la kami pun dok kalut pegi check peti ais sebab teringat peristiwa peti ais Cik Ar.nie..Yelah peti ais hidup tapi tak sejuk cepat2 check EBM..masih keras lagi....Wah dok kalut transfer EBM dan ais2 masuk dalam bekas putih (kebetulan BBQ ke Air Papan harituh mereka tinggalkan bekas tuh di rumah kami)...terus pecut gi rumah nenek untuk selamatkan EBM...Alhamdulillah 11 botol masih dapat diselamatkan...syukur Ya Allah!

Ada rahmat di sebalik kejadian rupanya...dalam geram2 ngan Syaura bising asyik mintak bukak puasa rupanya menjadi penyelamat EBM untuk adik..kalau lagi lambat Syaura buka mungkin dah cair semua EBM tuh..Papepun tadi dah ada orang dtg servis peti ais cuma kena RM10...ntah apa wayar lah yang tercabut agaknya...ALhamdulillah...

Takpelah kak..esok kita cuba lagi...dapat setengah hari sampai pukul 12 or 1 pun jadilah...BTW, harini kami berbuka Bihun Soto di rumah my mom....Selamat Berbuka semua!

18 comments:

fauzi-maya said...

takpe..slow2 puasa.. lame2 mesti bese:)

lailasani said...

yokatta neee...........

zailamohamad said...

A'a..slow..slow..Nanti lame2 ok lah tu;-)

n.i. said...

adam x puasa pun hehe

::Umi Sufira:: said...

Fauzi-Maya--> Tahun ni dia dapat posa setengah hari pun jadila:)

K.laila--> Yokatta...fuh lega..:)

Zaila--> Harap2 macam tulah..

n.i--> Alah syaura pon yang yang yok..pagi2 bukak periuk:P

~ As ~ said...

aggap je tahun ni utk pengenalan... setengah hari pun xpe, yg penting dia tau, bulan ramadhan wajib puasa..

are'shiq asmara said...

wah,syaura da pose...wlpun hday p kire okie lah dari xder kan along...caiyok syaura!!!!along pn chaiyok gak utk pujuk syaura..hehehe...ha,agh msti terliur dgr along n family buke mee soto sbb soto 2 faveret die..hehehe...

Sayang.Ibu said...

adoi nyahhhh ada gak rahmatnya ekk..nasib baik....xpe ajar syaura slow2 beb... insyaAllah boleh...

MN said...

takpe...slowly but surely.

salzahari said...

haaa....nasib lagi. mmg rahmat betul! Rahmat utk Syaura...dan utk Sufira.. ehheee

Fiza's said...

budak2.. biar dorg belajar sket2.. dah biasa nanti ok la.. anyway congrates

Fid said...

beli techni ice bnyk2 kalau blackout jgn buka petia ais...(kalau ada techni ice lee)

wah dah belajar puasa ya....

::Umi Sufira:: said...

As--> Itulah yang aku cuba lakukan:)

Seri--> Itulah memang feveret sekeluarga..berhantu makan banyak kali pun tak jemu..kekeke..thanks seri!:)

Intan--> Betullah nasib baik nyah...kalau dia tak bukak posa memang dah selamat agaknya EBM aku tuh...

MN--> Setuju!

::Umi Sufira:: said...

Sal--> Betullah tu! Alhamdulillah syukur sangat:)

Fiza--> Tahnks Fiza!;)

Kak Fid--> techni ice memang banyak dalam tuh tu yang agaknya EBM masih keras..bukan balck out Kak Fid..ada wayar tercabut kot..;P

CT said...

alahai....siannye syaura...xpela..perlahan-perlahan ye...

mmg byk godaan kalo duk rumah sendiri..sbb bebudak dah tau ape ada dlm peti ais..eheheh

eniway...sbaik nak makan kan...else..abis EBM ummi syaura..:)

good luck untuk puasa hari2 seterusnya....at least dapatkan 1 hari puasa penuh...dah kire OK la tu...:)

ar.nie said...

Mmm, kowaii ne! Dari pengalaman sendiri, eventho byk giller techni ice + coleman brite ice + MLO chillers kat dlm freezer tue, masa freezer kong ari tue, mencair jugak. Tak sampai 12 jam pon. So, aku membangkang teori yg mengatakan freezer pon kedap. Hihi. Lebih rela letak dlm kotak ikan, sbb dah 2x buat, EBM tak cair. :P

p/s : Aku dulu masa umur 6 thn, puasa penuh 1 hari ajer. :D

Ana said...

Syaura kecik lagi laa ummi..kalau ana pun x sanggup nk paksa..tapi sikit2 lama2 jadik bukit kann..hehehe..

::Umi Sufira:: said...

CT--> Nak dapatkan Syaura puasa hari2 setengah hari pun dah OK kot..tapi tulah memang bagus juga Syaura sibuk mintak buka...kalau tak habis EBM adik tu agaknya...syukur..:)

Aru--> Yer aru? aku kebetulan fridge problem terus dapat detect..tu yang tak sempat lagi nak mencair agaknya...tapi kotak putih tu memang berguna betul kan?

Ana--> Itulah..kalau dapat bagi dia posa setengah hari pun dah syukur sangat....Mimi umur 8tahun baru puasa full..:P