Nasi Tomato US pulaks!

Thursday, August 20, 2009

Opss..bunyinya macam nasi goreng USA pulak..hehehe..sebenarnya malam tadi telah terlebih rajin nak masak Nasi Tomato sebab ada balance susu cair selepas masak Puding Roti....and tomato puree extra lepas masak Spaghetti harituh...so layan jelah...tekak pun dekat2 nak puasa ni asyik nak makan yang sedap2 aje...Layan gambar dulu...


Nasi Tomato Versi US



Ayam Masak Merah
Resipi nya...
Bahan2
3pot beras wangi
sedikit butter
1/2 tin susu cair
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
satu sudu tomato puree (jangan banyak2 nanti masam)
rempah ratus (kayu manis, cengkih etc.)
1/2 kiub ayam
bawang goreng untuk tabur, kalau ada kismis or biji badam pun sedap..

Cara2
Cairkan mentega untuk menumis. Tumiskan hirisan bawang besar dan rempah tumis, kemudian masukkan tomato puree sampai wangi..masukkan hasil blender bawang merah dan putih, kemudian tambah air dan kiub ayam, letakkan garam secukup rasa... curahlah kat beras yang telah dibasuh kemudian tambah susu cair sampai cukup sukatan untuk beras...sambil2 masak jangan lupa kacau beras supaya takde nasi yang tak masak or terlembik..siap..:)


Last but not least gambar si adik syok makan nasi tomato...lagi banyak yang tumpah dari yang masuk mulut..ngee..:P

14 comments:

CY3.5 said...

dah laaaaama tak masak nasik tomato.. tak tau apahal, mesti rice cooker kata dah masak walhal nasik mentah lagi..

::Umi Sufira:: said...

Cik Yan, malam tadi pun nyarislah nasi mentah...dok kacau banyak kali and tambah air sikit later on barulah OK!:)

P/S; Memang lama betul tu CY tak masak nasi tomato:P

Umi Nawfal said...

Aduh mimi, kenapa byk n3 makanan nih??? pastu sume sedap²..

hajarus said...

sedapnyer ayam masak merah tuuuu... sangat menyelerakan.....

::Umi Sufira:: said...

Umi Nawfal--> tekak ni dok terliur nak makan macam2 lately...apakah?:P

Hajar--> Gambar aje tuh....rasanya tak taula..:P

Sayang.Ibu said...

mimi.. tu laa aku pun tensi kalo masak nasik tomato ker, nasi ayam ker..hape2 selain nasik putih bile guna rice cooker.. samalah masalah ngan CY tu

ar.nie said...

Mimi,
Ehh, ko dah wat "test" tak? Ekekeke.

p/s : Mmg malebes beb, even dlm gambar jerr. Fuhhh.

♥Hernee Nazir♥ said...

asik nk mkn sdap je aeh..adakah rezeki rumah bru akn smpai..hehehehe

Ana said...

hehehe..apakah 'berisi' lagik tue mimi??
comel tengok Sufia makan..tengok macam sudu tue lagi beso dari orangnya..hehehe..makan bnyk2 ekk Sufia..

::Umi Sufira:: said...

Intan--> Aku kalu nasi ayam OK lagi..tapi kalu nasi tomato kena rajin kacau sokmo..nasi lemak pun sama..kalau tak kacau alamatnya nasi mentah tapi rice cooker judge dah masak...cuba ko try test;P

Aru--> Pandai je ko tu kan...kekeke..malas lah nak test tunggu lama2 sikit:P

Hernee--> Oh mungkin tidak!!!:P

::Umi Sufira:: said...

Ana--> Apakah!!!??kekeke..ala tekak nak puasa ni kot...macam2 nak makan..Sufia memang..bukan makan sangat..main lebih!;P

CY3.5 said...

mak, nasik lemak + nasik ayam takde hal.. nasik tomato ni je yg berhantu.. heeee..

Ina Hashim said...

wahhh...byknya nasik sufia makan ye?kalo alysha sekali letak dlm pinggan 1/2 je dari tu

::Umi Sufira:: said...

CY--> Kot ada letak susu cair kot yang susah nak masak nasi tuh..kan kan...

K.Ina--> Umminya yang letak banyak dengan harapan dia makan banyak..lagi banyak yang jatuh ke meja dari yang masuk ke mulut:P